Aktiviteetit Kreetalla

Vauhdin huumaa vai rentoa liikkumista? Kreetalla on tarjota monenlaista aktiviteettia tekemisestä ja aktiivilomailusta kiinnostuneelle upeiden maisemien äärellä. Lajeja ja vaikeusasteita on monenikäiselle ja -tasoiselle kunnolle. Useat urheilulajit liittyvät vesielämään, ja saarelta löytyykin esimerkiksi useita surffikouluja. Kreetalla on kuitenkin hienot mahdollisuudet muuhunkin liikuntaan kuten pyöräilyyn ja golffaamiseen. Aktiviteetteja on mahdollista toteuttaa omatoimisesti mutta myös ryhmissä tai opetuksen kera.

Monimuotoinen Kreeta on suosittu vaelluskohde, josta löytyy lukuisia erilaisia reittejä moneen eri makuun. Lisäksi eritasoisille vaeltajille on tarjolla fyysisesti vaatimattomampia ja vaativampia patikointipolkuja. Suosittuja retkeilykohteita ovat massiivisista kallioista ja upeasta luonnosta tunnettu Samarian rotko, joka lukeutuu yhdeksi Euroopan syvimmistä ja pisimmistä rotkoista. Sen läpi kulkeva vaellusreitti on 16 kilometrin mittainen. Kahdeksan kilometrin mittainen Imbrosin rotkon vaellus on kevyempi vaihtoehto, jonka varrella näkee kukkaloistoa ja luolamaisia maisemia. Yksi helppokulkuinen retkivaihtoehto alkaa Kreikan kauneimmaksi kehutun rannan Elafonissin ääreltä. Reitti päättyy Kriosin rannalle, ja kestää viitisen tuntia.  Retki sijoittuu Kreetan pisimmälle vaellusreitille, joka kulkee saaren länsipäästä itään ja on nimeltään E4. 

Jos rakastat vauhdin huumaa, vuokraa rannalta vesiskootteri ja seikkaile Välimeren tyrskyissä. Isossa ryhmässä pääsee oppaan johdolla tutustumaan paremmin rannikkoon. Vesiskootterisafareita järjestetään ainakin Rethymnonista, Iraklionista, Haniasta, Plataniaksesta ja Agios Nikolaoksesta sekä monilta pienemmiltä paikkakunnilta. Ostettu retki onkin paras tapa tutustua unohtumattomiin paikkoihin, joihin et ehkä muuten osaisi suunnistaa. Matkan varrella saattaa näköpiiriin osua upeiden maisemien lisäksi delfiinejä tai merikilpikonnia. Ehkäpä käytte retken aikana luolien uumenissa tai pulahdatte kulkuneuvonne päältä veteen. Jos vesiskootteriajelu kuulostaa liian hurjalta, niin sen sijaan voi lähteä polkuveneajelulle.

Kun rannalla löhöily alkaa kyllästyttää, voi olla hyvä aika lähteä muutaman tunnin snorklausretkelle veneellä ja tutkailla mitä kirkkaiden vesien alta löytyy. Snorklatessa Välimeren kalat ja merikasvillisuus tulevat tutuiksi. Kaloja voi bongata eniten syys-lokakuussa. Kreetalla on mainiot mahdollisuudet snorklaustarvikkeiden vuokraukseen ja järjestetyille retkille lajin parissa. Hyvä paikka tutkia meren elämää on Soudan ranta Plakiaksen läheisyydessä, jossa voi snorklata sitä ympäröivien kallioiden läheisyydessä. Lisäksi Matalan kylästä löytyy Matalan ranta, josta löytyy merenalaista kivikkoa. Plataniaksen läheisyydessä sijaitseva Thedoroun saari on tunnettu hienoista snorklauspaikoista, myös vaaleanpunaisen hiekan kyllästämää Elafonissin rantaa suositellaan ja Rethymnonin läheisyydestä löytyy rauhallinen Geranin ranta.

Suurimmista lomakohteista on helppo lähteä seikkailulle meren syövereihin. Retkiä lajin parissa järjestetään niin, että lähtö on joko rannalta tai veneestä. Kokeneen ohjaajan ollessa mukana laji sopii aloittelijallekin. Monia kokeneempia sukeltajia saattaa kiinnostaa Eloundan kaupungin edustalla mereen uponneen minolaisen Olus-kaupungin rauniot. Toinen mielenkiintoinen sukelluspaikka on reilun 30 kilometrin päässä Rethymnonista Skinarian rannan tuntumassa, ja sitä kehutaankin yhdeksi parhaista paikoista harrastaa sukellusta. Se on hieno paikka tutustua merenalaiseen elämään, ja paikalliset sanovatkin että meressä on yhtä vilkasta kuin Skinarian uimarannalla. Bongaa täällä uiskentelevia mustekaloja mureenoita. Yksi kiehtovimmista sukelluskokemuksista Kreetalla on kuitenkin Elefantin luola lähellä Haniaa.  Luola on muovautunut useiden vuosisatojen aikana, ja sen sisältä löytyvät niin elefantin fossiiliset jäänteet kuin peurankin jäänteet.

Parhaat aallot surffaukseen löytyvät erityisesti Länsi-Kreetalta. Otolliset olosuhteet lajin harrastamiseen vallitsevat ympäri vuoden. Hanian läheltä löytyy pohjoistuulten syleilemä, hienohiekkainen Chrissi Aktin ranta, ja Kissamoksen läheisyydestä on taas useita lajin harrastamiseen sopivia rantoja. Kesäisin Agia Marinan ranta Hanian länsipuolella ja Falasarnan ranta Kreetan länsirannikolla ovat myös suosittuja paikkoja lajin harrastamiseen. Kreetan kauneimmaksi rannaksi tituleeratulla Elafonissin rannalla on myös mahdollista tasapainotella aalloilla. Parhaimmillaan aallot yltävät kolmen metrin korkeuteen. Aloittelijan kannattaa turvautua ensin opettajan apuun lajiin tutustuakseen ennen kuin pysyy lautansa kanssa aallonharjalla. Loma Kreetalla onkin oiva paikka tutustua lajiin ennen kuin siirtyy suuremmille aalloille.

Oletko koskaan kokeillut purjehtimisen ja surffauksen välimuotoa purjelautailua? Lajin kehutaan sopivan kaikenikäisille ja -kokoisille uimataitoisille. Se on mitä mahtavinta rentoutumista lomalla. Kreetalta löytyy koko Kreikan suosituin purjelautailupaikka Kouremenoksen lahti, jossa puhaltaa vahva tuuli ja välineitä löytyy vuokrattavaksi. Myös hurmaavaa Elafonissin rantaa kehutaan yhdeksi Kreetan parhaimmista rannoista lajin harrastamiseen. Lisäksi muun muassa Falasarnan, Eloundan ja Stavroksen rannoilla näkee lajin harrastajia. Vaihtoehtoisesti matkailija voi myös kokeilla leijalautailua.

Kreeta on ideaalinen kohde melomisesta innostuneelle, sillä saarella on tuhansia kilometrejä rannikkoa ympärillään. Lähde merelle mieluisiin maisemiin vuokratun kajakin kyydissä tai isommalle joukolle järjestetyllä melontaretkellä. Pisimmät retket saattavat venyä jopa viikon mittaisiksi, mutta huomattavasti lyhyempiä retkipakettejakin on laajalti tarjolla. Tämän lajin parissa saavutat paikkoja, jotka saattavat olla muuten ulottumattomissa. Lisäksi pääset nauttimaan ajasta merellä. Kreetan etelärannikkoa on kehuttu yhdeksi maailman parhaista paikoista melomiseen. Rannikolta löytyy luolia, vaaleanpunaisen hiekan peittämiä rantoja ja upeita lahdenpuokamia. 

Koe rentouttavia retkiä sup-laudalla seisten ja nauti auringonpaisteen lämmöstä turkoosin veden äärellä. Laji on yksinkertaisempi muoto surffauksesta ja on noussut trendiksi myös Kreetalla. Voit myös osallistua ohjatulle sup-lautailuretkelle. Joillakin retkillä on mahdollista snorklata laudan päällä melomisen lisäksi. Parhaimmiksi kehutut, tyynet rannat sup-lautailuun löytyvät Eloundan, Heraklionin, Hanian, Hersonissoksen ja Rethymnonin tienoilta.

 

Kiertele ja näe saaren uskomatonta luontoa ja ihania pikkukyliä pyöräillen. Kreeta on nouseva kohde pyöräilijöiden keskuudessa. Saaren suurimpien kaupunkien läheisyydestä löytyy satoja erilaisia pyöräilyreittejä, ja koko saarella niitä on sitäkin enemmän. Voit vuokrata pyörän omatoimisesti tai osallistua järjestetylle pyöräilykierrokselle. Opastettuja pyöräretkiä lähtee suurimmasta osasta isoja keskuksia. Osa reiteistä menee haasteellisia vuoristoteitä pitkin, mutta pyöräilemään pääsee myös helppokulkuisempiin maastoihin sekä kaupunkeihin. Pitkien matkojen varrella voi nauttia kauniin luonnon lisäksi retkestä riippuen kulttuurihistoriallisista kohteista, rannoista, kreikkalaisesta musiikista ja ruoasta. Muista kuitenkin olla varovainen, sillä liikenne on varsin vilkasta Kreetalla.

Oletko hurahtanut golfaukseen? Saaren pohjoisrannikolla harrastusmahdollisuuksia lajin pariin tarjoavat Crete Golf Club ja Porto Elounda Golf. Hersonissoksen läheisyydessä sijaitsevalla Crete Golf Clubilla on saaren ainoa 18-reikäinen kenttä, jota ympäröivät kauniit vuoristo- ja merimaisemat. Kenttä tarjoaa haasteita kehittyneemmällekin pelaajalle, ja sen jokainen reikä on erilainen. Eloundan kylän Porto Elounda Golf toimii lomakeskuksen alaisuudessa ja tarjoaa golfkursseja aloittelijoille 9-reikäisellä kentällään. Jos olet jo enemmän koukussa harrastukseen, vietä vaikka koko lomasi aurinkoisilla nurmikentillä ja nauti lämmöstä!

Lue lisää

Houkuttelevatko Santorinin auringonlaskut, Spinalongan erikoinen historia, Gavdokseen liittyvä mytologia vai viihtyisitkö mieluiten Chrissin kultaisilla hiekkarannoilla tai Antikytheran hiljaisuudessa? Valitse mieleisesi kohde Kreetan lähisaarien joukosta, ja lähde nauttimaan laivamatkasta ja määränpäästä päivän ajaksi.

Lue lisää

Kreeta on vuosikymmeniä ollut suomalaisten suosikkikohde. Eikä ihme, sillä saari tarjoaa kaikkea sitä, mitä lomailija matkaltaan odottaa! Aurinkoa, kuvankaunista luontoa, lämmintä mervettä ja herkullisia kreikkalaisia antimia!

Lue lisää

Tutustu myös

Houkuttelevatko Rodoksen korkeimman huipun, Ataviros-vuoren uskomattomat näköalat vai tasapainotteletko mieluummin aallon harjalla? Rodos tarjoaa mahtavat puitteet monenlaiseen harrastamiseen. Kilometreittäin rantaviivaa omaavalla saarella pystyy luonnollisesti harrastamaan lukuisia vesiurheilulajeja, joista eritoten purjelautailu on suosittua. Lisäksi vaihteleva maasto soveltuu hyvin maastopyöräilyyn ja golfin ystäville löytyy 18-reikäinen golfkenttä.

Lue lisää

Rodoksen elinvoimainen ja rehevä saari hellii matkailijaa paitsi erinomaisella säällä myös samettisilla hiekkarannoillaan, antiikin aarteillaan, luonnonihmeillään ja kaupunkikohteillaan.

Lue lisää