Ateena

Monipuolinen Ateena on yhdistelmä rikasta historiaa antiikin ajoista alkaen yhdistettynä moderniin elämäntapaan. Länsimaisen sivistyksen alkukoti jättää jälkensä jokaiseen matkailijaan. Lähde nauttimaan välimeren mauista, maisemista, nähtävyyksistä, merestä, auringosta ja Ateenan lukemattomista ilmeistä ja tarinoista.

Kreikan pääkaupunki Ateena on maan poliittinen, taloudellinen, teollinen ja kultuurillinen keskus sekä Kreikan suurin kaupunki. Kaupungin nimi juontaa juurensa kreikkalaisen jumaltaruston Pallas Athene -nimiseen viisuaden jumalattareen. Nykypäivän Ateenassa historiaa elää sovussa modernin elämän kanssa. Kauneus ja rosot vaihtelevat moni-ilmeisessä katukuvassa. Ateenan must see -kohteieden ykkönen on eittämättä Akropolis-kukkula, jota katsellessa on vaikea välttyä pohtimasta länsimaisen kulttuurin vaiheikasta historiaa, suuria kysymyksiä sekä päiviä jolloin itse Sokrates kulki Ateenan kujia.

Ateenan kaupungissa elää noin 664 000 ihmistä. Kaupungin ilmasto on välimerelliseen tapaan kesäisin kuumaa ja kuivaa ja talvet leutoja ja kosteita. Kuumin ajanjakso ajoittuu tavallisesti heinä-elokuulle jolloin mittari pysyttelee 30 asteen yläpuolella. Keväällä touko-kesäkuussa ja syksyllä syys-lokakuussa on monen mielestä ihanteellisinta aikaa matkustaa kaupunkiin, jolloin ilmasto on juuri sopivan lämmintä, ei liian kuumaa.

Ateenassa löytyy historiallisten nähtävyyksien lisäksi myös paljon muuta näettävää ja koettavaa. Kaupungissa on vilkas yöelämä, hyvät ostosmahdollisuudet ja lukematon määrä erinomaisia ravintoloita ja baareja. Maista ainakin gyrosta! Päiväretkikohteita etsivälle etenkin lähialueen ihanat saaret ovat suositeltavia elämyksiä ja etenkin kesäkaudella niihin kulkee paljon lautta ja katamaraaniyhteyksiä Pireuksen satamasta.

Ateenan kaupungin nähtävyydet ovat suhteellisen lähellä toisiaan ja kävely kannattaa aulueilla missä liikennettä on vähän. Näitä alueita ovat suurimpien nähtävyykisen ympäristöt kuten Akropolis-kukkula, Plakan kaupunginosa Akropoliksen pohjoispuolella sekä shoppailu- ja kävelykadut Monastirakin ja Syntagman välillä. Muualla kaupungissa liikenne voi olla erityisen vilkasta ja jalankulkijan kannattaakin noudattaa erityistä varovaisuutta. Myös alueen korkeuserot ja reittien kunto saattavat aiheuttaa heikompikuntoiselle jalankulkijalle haasteita.

Julikisessa liikenteessä metro on helpoin ja nopein tapa liikkua kaupungin sisällä paikasta toiseen. Ruuhka-aikana metroja menee lähes peräjälkeen ja ne kulkevat tavallisesti aamukuudesta puoleenyöhön. Myös lentokentältä pääsee keskustaan helposti metrolla ja lipun hinta on tällöin noin 8€/suunta.

Uudet ja ilmastoidut raitiovaunut ovat miellyttävä tapa matkustaa kaupungissa. Raitiovaunulla voi matkustaa samalla lipulla kuin metrossa ja busseissakin. Rannalle mielivän kannattaakin hypätä ratikan kyytiin, sillä reitit kulkevat Syntagmalta rannikolle ja rannan suuntaisesti. Matkalla voi poiketa hienoilla ostos- ja ravintolakaduilla.

Bussi on myös olennainen osa Ateenan julkista liikennettä ja sillä pääseekin matkustamaan lähes kaikkialle kaupunkiin ja sen ulkopuolelle. Kaupunkiin tottumattomalle metro ja raitiovaunu ovat kuitenkin helpommat vaihtoehdot. Kaukoliikenteen busseista (esimerkiksi päiväretkille) vastaa KTEL.

Julkisen liikenteen yhdistelmälippuja (metro, raitiovaunu ja bussi) voi ostaa automaateista sekä pikkukioskeista.

Taksilla liikkuminen on Ateenassa suhteellisen edusta ja pääasiallisesti taksit ovat luotettavia. Hinta ja määränpää on hyvä tarkistaa kuljettajalla kuitenkin ennen matkan alkua ja tarkistaa että mittari on päällä. Yöaikaan takseilla on oikeus veloittaa kaksinkertaisesti päivätaksaan verrattuna.

Ateena tarjoaa paljonerilaisia ostosmahdollisuuksia. Kaupungissa on useita ostoskeskuksia ja -katuja sekä hyvät valikoimat tuliaishankitoja varten. Kaupungin kattavin shoppailualue löytyy ydinkeskustasta Ermou-kadulta, Syntagma-aukiolta alkaen. Alueelta löytyy suosituimmat vaatekaupat sekä kansainväliset ketjuliikkeet. Kadulta löytyy lisäksi paljon erilaisia ruokapaikkoja, kahviloita ja kioskeja.

Kolonaki-kaupunginosa kuuluu Ateenan trendikkäimpiin kohteisiin.  Merkkiliikeet sekä trendikkäät kahvilat ja baarit löytyvät tältä alueelta. Liikkeet löytyvät kulkemalla Platia Kolonakista rinnakkaiskatuja Skoufaa ja Tsakalofia pitkin luoteeseen.

Syntagma aukiolta noin 5 km etelään päin sijaitsee Athens Metro Mall -ostoskeskus johon pääsee helposti myös metrolla (Agios Dimitrios -asema). Ostoskeskuksesta löytyy lähes 90 liikettä, elokuvateatteri ja paljon erilaisia ruokapaikkoja ja kahviloita. Muita ostoskekuksia kaupungissa ovat mm. The Mall Athens sekä Athens Heart.

Ihania tuliaisia ovat muun muassa kreikkalaiset herkut sekä oliivituotteet, kuten öljyt ja saippuat. Central Market -kauppahalli kannattaa ehdottomasti lisätä suunnitelmiin, etenkin jos kreikan herkut ovat sydäntä lähellä. Kauppahalli sijaitsee Athinas-kadulla Omonian ja Monastirakin välissä, jonne on myös metroyhteydet.

Ateenan ilta- ja yöelämä on vilkasta. Iltaa voi viettää vaikkapa myöhäisen illallisen ja parin viinilasillisen äärellä.

Nuorekkaampia menomestoja hakeville erityisesti Psirin alueelta löytyy erilaisia baareja. Lähistöllä sijaitseva Gazin alue on keskittynyt keikkoihin ja clubeihin jossa DJ:t tarjoilevat parhaat tanssirytmit. Kesäkaudella Ateenassa on kuumaa öisinkin, ja tällöin paikalliset juhlat siirtyvät tavallisesti rannikolle. Esimerkiksi rannikon Glyfada, Voula ja Vouliagmeni ovat tällöin paikkoja joihin on hyvä lähteä illanviettoon.

Rauhallisemmasta iltamenosta nautiskeleva löytää hyvät puitteet perinteiseen kreikkalaiseen illanviettoon Monastirakin ja Syntagman välisiltä kaduilta sekä viereiseltä Plakan alueelta.

 

 

Ateenasta voi matkustaa lähisaarille Pireuksen satamasta josta erityisesti kesäkaudella lähtee useita lauttoja ja katamaraaneja päivässä. Laivamatkalle voit lähteä vaikkapa Hydran, Aeginan, Poroksen tai Mykonoksen saarille.

Mikäli kaipaat kaupunkilomaasi myös ripauksen rantaelämää, on esimerkiksi Aeginan saari oiva kohde. Pireuksen satamasta Aeginaan pääsee nopeimmillaan noin 40 minuutissa. Saaren pääkaupunki Aegina Town on soma pikkukaupunki jonka satamasta löytyy useita ravintoloita ja baareja. Saarelta löytyy useita rantoja, joista kaunein lienee Aeginitissan ranta turkoosin kirkkaine vesineen. Saari tarjoilee myös muuta monipuolista näkemistä ja kokemista.

Sounion niemi on myös yksi parhaista päiväretkikohteista Ateenan lähettyvillä, muun muassa merenjumala Poseidonille omistetun temppelinsä ansiosta. Niemestä on upea näkymä merelle etenkin auringonlaskun aikaan. Niemelle pääse bussilla Victoria Park-metroaseman kupeesta KTEL Pedio Areos -asemalta. Matka kestää noin 2 tuntia suuntaansa. Ateenan ja Sounion niemen välillä on noin 70 km välimatka.

Päiväretkivinkkejä ja neuvoja kannattaa kysyä myös hotellin vastaanotosta. Hotellihenkilökunta osaa neuvoa myös parhaimmat liikenneyhteydet kohteisiin.

 

 

Miksi matkustaa Ateenaan
Upea ja ainutlaatuinen historia
Suussasulavat kreikkalaiset ruoat ja monipuoliset ravintolat
Vilkas yöelämä
Hyvät ostospaikat

Matkat

Ateenan kaupunkiloma, lentäen Helsingistä

Helsinki-Ateena
Ateena (valitsemasi määrä öitä)
Ateena-Helsinki
Matka sisältää lennot Helsingistä Ateenaan ja majoituksen aamiaisella. Voit itse valita montako päivää vietät matkalla.


Ateenan kaupunkiloma, lentäen Tampereelta

Tampere-Ateena
Ateena (valitsemasi määrä päiviä)
Ateena-Tampere
Matka sisältää lennot Tampereelta Ateenaan, sekä majoituksen valitussa hotellissa aamiaisella.


Kaupunkiloma Ateenassa (2 yötä) ja rantaloma Kreikan rannikolla

Helsinki-Ateena
Ateena (2 yötä)
Ateena-Glyfada
Glyfada (valitsemasi määrä öitä)
Ateena-Helsinki
Matka sisältää lennot Helsingistä Ateenaan ja majoitukset aamiaisella. Voit itse valita montako päivää vietät matkalla. Rantasesonki ajoittuu huhti-lokakuulle.


Kaupunkiloma Ateenassa (3 yötä) ja rantaloma Kreikan rannikolla

Helsinki-Ateena
Ateena (3 yötä)
Ateena-Glyfada
Glyfada (valitsemasi määrä öitä)
Ateena-Helsinki
Matka sisältää lennot Helsingistä Ateenaan ja majoitukset aamiaisella. Voit itse valita montako päivää vietät matkalla. Rantasesonki ajoittuu huhti-lokakuulle.


Kaupunkiloma Ateenassa (3 yötä) ja rantaloma Kreikan rannikolla, lennot Oulusta

Oulu-Ateena
Ateena (3 yötä)
Ateena-Glyfada
Glyfada (valitsemasi määrä öitä)
Ateena-Oulu
Matka sisältää lennot Oulusta Ateenaan ja takaisin sekä majoitukset aamiaisella. Voit itse valita montako päivää vietät matkalla. Rantasesonki ajoittuu huhti-lokakuulle.


Tietoa kohteesta

Tietoa
Päivälämpötilat
tammikuu
15 °C
huhtikuu
19 °C
heinäkuu
31 °C
lokakuu
23 °C

Katso video Ateenan tunnelmista