Näe ja koe matkalla

Akropolis

Akropolis-kukkula on Ateenan nähtävyyksien ehdoton ykkönen! Mikäli käyt katsomassa vain yhden historiallisen kohteen, sen tulisi olla Akropolis. Akropolis on antiikin ajan tunnetuimpia kohteita ja länsimaisen sivistyksen kehto. Kukkulan laella pääset näkemään antiikin Kreikan merkittävintä arkkitehtuuria, kuten vaikuttavan Parthenonin temppelin, jonne kuljetaan monumentaalisen Propylaia-porttikäytävän läpi. Parthenonin temppelin  pylväät ja fasadi ovat maailmankuuluja nähtävyyksiä ja muinaisen kreikkalaisuuden symboleja. Muita nähtävyyksiä ovat Athene Niken temppeli, Herodes Atticuksen odeion ja Dionysoksen teatteri, jossa esitettiin aikanaan näytelmiä jopa 17 000 katsojalle. Nykypäivänä Arkropolis kuuluu myös UNESCO:n maailmanperintöluoetteloon. Kukkulalta on myös hieno näkymä Ateenan kaupunkiin sekä muuhun ympäristöön.

 

Kansallinen arkeologinen museo

Kreikan tärkein argeologinen museo kuuluu myös kansanvälisesti argeologisten museoiden kärkipäähän, sillä se pitää sisällää erityisen laajan Kreikan antiikin ajan kokoelman. Näyttely kattaa tyypillistä esineistöä kaikilta Kreikan alueella vallineista kultuureista yli 5000 vuoden ajalta. Museo jakautuu useisiin eri näyttelytiloihin, ja pintapuolista silmäilyä syvempään tutkiskeluun kannattaakin varata reilusti aikaa. Esillä on muun muassa erilaisia veistoksia, astioita, savitöitä, vaaseja ja jopa luurankoja.

Museo Omonia-aukion läheisyydessä. Paikalle pääsee raitiovaunuilla 2 ja 4 ja bussilla 5, 11 ja 15. Helpoin on kuitenkin tulla Omonia-metroasemalta kävellen noin viiden minuutin matka museolle. Ajankohtaiset aukioloajat ja tiedot kannattaa tarkistaa museon kotisivuilta.

 

Akropolis-museo

Akropolis-museoVuonna 2009 avattu museo sijaitsee Akropolis-kukkulan juurella ja esittelee yli 4000 kukkulan alueelta löytynyttä argeologista esinettä. Valtaosa museon kokoelmista muodostavat erilaiset mielenkiintoiset veistokset. Lisäksi esillä on muinaisten ateenalaisten arkielämään kuulunutta käyttöesineistöä lasten leikkikaluista astioihin. Museosta löytyy myös kahvila, näköalaterassi, amfiteatteri, sali vaihtuville näyttelyille, virtuaalitila ja museokauppa. Museolle voi saapua jalkaisin Akropolis-kukkulalta tai metrolinjalla 2. Tarkemmat aukioloajat sekä ajankohtaiset tiedot kannattaa tarkistaa museon sivuilta ennen vierailua.

Lykavittós

Myyttinen Lykavittós-kukkula on Ateenan korkein paikka ja sen laelta avautuu upea näkymä kaupungin yli merelle saakka. Kukkulan laelle pääsee jalkaisin tai köysihissillä joka lähtee kukkulan etelärinteeltä Kolonákista. Huipulla sijaitsee myös Pyhän Yrjön kirkko, sekä kahvila-baari joka tarjoilee erilaisia juomia sekä kevyttä välipalaa.

 

 

Pireus

Viehättävä satamakaupunki ja Euroopan vilkkain satama. Satamasta lähtee päivittäin lukuisia lauttoja Kreikan saarille sekä muihin maihin, erityisesti Italiaan. Eniten lauttoja ja nopeita katamaraaneja kulkee kesäkaudella toukokuusta syyskuuhun. Satama-alueelle on myös muodostunut suuri ravintolakeskittymä, josta saa kohtuullisen hintaan runsaan valikoiman gyroksia, pikaruokia sekä muita herkkuja. Metrolla pääsee Ateenan keskustasta noin 20 minuutissa 2 km päähän Pireuksen satamasta. Metroasemalta voi hypätä ilmaisen bussin kyytiin joka kuljettaa eri lauttaterminaaleille satama-alueella. Pireuksessa on myös merenkulkumuseo sekä argeoloinen museo.

 

Kansallispuutarha

Varsinkin kesän paahteessa voi olla mukava piipahtaa hetkeksi huilaamaan kaupungin keskustassa sijaitsevassa kansallispuutahassa. Vilvoittavien varjojen ja vehreiden kasvien lisäksi puistossa voi nauttia erilaisista patsaista, mosaiikeista, pylväistä ja raunioista. Puiston sydämessä sijaitsee myös vanhan kreikkalaisen kuninkaallisen palatsin rakennuksia. Puistossa toimii myös pieni kasvitieteellinen museo.

 

Panathinaïkó-stadion

Yksi maailman vanhimmista urheilustadioneista toimii vielä nykypäivänäkin monelaisten tilaisuuksien sekä urheilutapahtumien näyttämönä. Stadion rakennettiin uudelleen Pentelikon-vuoren marmorista vuoden 1870 olympialaisia varten, antiikin aikaisten raunioiden päälle. Stadionille mahtuu huikeat 60 000 katsojaa. Pääsylippu Panathinaïkólle on noin 5€ ja pääsymaksun hinnalla voi myös tutustua paikalla olevaan pieneen museoon. Stadionille pääsee muun muassa Syntagma-, Acropolis- ja Evangelismos metroasemilta joista kävelyä tulee noin kilometrin verran.