Mielenkiintoinen Kalamajan kaupunginosa

blogi-jelena-kalamaja-004

Jos Tallinnassa on vastine Tukholman SoFolle, niin se on Kalamaja. Boheemiksi sitä on luonnehdittu ja itseasiassa ensimmäinen kohtaamani ihminen Kalamajan kaupunginosan puolella olikin valtavirrasta poikkeava. Silmiin ei pistänyt resuparta tai kuviolliset pyjamahousut vaan se, että hän polki yksipyöräistä. Muuten liikkeellä oli aivan tavallisia tallinnalaisia.

blogi-jelena-kalamaja-005

Kalamaja onkin lähinnä asuinaluetta. Alueen nimikin tulee aluetta asuttaneista kalastajista ja muista merestä elantonsa saaneista. Puutalot reunustavat kortteleita ja katua varjostavat vanha puurivit. Arkkitehtuuri on omaleimaista ja kävellessä tuli mieleen, että Tommi ja Annika (1970-luvun vaihteen Peppi Pitkätossu -elokuvista) sopisivat loistavasti tähän miljööseen.

Telliskivi 60:ssa on Kalamajan ostoskeskittymä. Kutsun sitä ostoskeskukseksi, vaikka ulkopuolelta sitä on vaikea uskoa. Liikkeet ovat vanhoissa teollisuusrakennuksissa. Yhdessä rakennuksessa oli erilaisia käsityö-, eko- ja sisustuskauppoja, jotka panostavat yksilöllisyyteen. Toisessa rakennuksessa taas oli kirjakauppa ja kirpputoreja ja varmaan monenlaista muutakin, mutta asiasta oli vähän vaikea päästä selvyyteen. Kunnollisia kylttejä ei ollut ja sisäänkäynti olisi tapahtunut vanhan porraskäytävän ja epämääräisten käytäväsokkeloiden kautta. Jos joku minua urheampi shoppaaja lähtee koittamaan onneaan, niin voihan sieltä tehdä aikamoisia löytöjä. Tämän ostoskeskuksen takana muuten sijaitsee edullinen ja suosittu ravintola F-Hoone.

…kalatori, joka on lauantaisin auki. Silloin, jos sattuu olemaan paikalla, voi saada tuoreita mereneläviä. Toria vastapäätä on harmaanruskea rakennus, josta löytyy designkauppoja.

Toinen keskittymä löytyy Kalasadama-kadulta. Nimensä mukaisesti sieltä löytyy kalatori, joka on lauantaisin auki. Silloin, jos sattuu olemaan paikalla, voi saada tuoreita mereneläviä. Toria vastapäätä on harmaanruskea rakennus, josta löytyy designkauppoja. Samassa rakennuksessa on myös Klaus-kahvila, mutta melkein yhtä läheltä löytyy myös Kahvila Moon. Kyseinen kahvila-ravintola on vuodesta 2009 ylpeillyt olleensa ensimmäinen, joka oivalsi Kalamajan sopivuuden ravintoloille.

Hieman yllättäen Kalamajasta löytää tekemistäkin. Avastuskeskus eli suomalaisittain Oivalluskeskus on tiedeteemainen huvikohde Kalamajan reunamilla. Merimuseo löytyy rantaviivan läheltä ja siellä voi tutustua esimerkiksi sukellusveneeseen. Pari muuta pienempää museotakin löytyy. Itse kävelin Lelumuseon ohi. Se ei ollut vielä aamulla auki, joten tarjoan vain epäpätevän näkemyksen, että museo on melko pieni, mutta voi olla hyvinkin viihtyisä. Kalamajan esitteissä suositellaan lapsiperheille myös pyöräilyä puutalokortteleissa ja taukoilua Kirkkopuistossa.

…mielenkiintoista oli vierailla alueella, jossa vaalitaan arkkitehtuuria ja siinä sivussa menneiden aikojen tunnelmaa ja toisaalta tunnelmoidaan noususuhdanteesta ja kehityksestä.

Kalamajaa on suitsutettu monella taholla ja sitä pidetään uutena trendikkäänä paikkana. Mielestäni Kalamaja ei ole vielä saavuttanut huippuhetkeään, vaan on vasta matkalla siihen. Mutta mielenkiintoista oli vierailla alueella, jossa vaalitaan arkkitehtuuria ja siinä sivussa menneiden aikojen tunnelmaa ja toisaalta tunnelmoidaan noususuhdanteesta ja kehityksestä.