Bonusta jokaisesta matkasta!

Rooma – Dolce far niente

Tänä vuonna päätin ottaa varaslähdön kesään ja olin varannut huhtikuulle matkan Italian pääkaupunkiin Roomaan. Hyvästi kylmä ja sateinen Suomi! Onneksi Italian sää ei pettänyt; koko matkan ajan päivälämpötilat pyörivät 25 asteessa!

mira-blogi-3-harhailua-trasteveressä-03

Saavuimme Fiumicinon lentokentälle aamulla. Siirtymistä kentältä kaupunkiin ei onneksi tarvinnut miettiä, sillä lentokenttäkuljetukset kuuluivat matkapakettiin. Ennen hotelliin siirtymistä teimme oppaan johdolla bussilla kaupunkikierroksen, jonka aikana näimme jo osan Rooman päänähtävyyksistä ja saimme käsitystä kaupungista.

Hotellimme San Marco sijaitsi keskustassa Termini rautatieaseman lähellä. Lisäksi aivan hotellin vieressä on Castro Pretorion metroasema, joten liikkuminen oli helppoa. Yhdensuuntainen metrolippu maksoi vain 1,50€. Kolmen päivän metrolipun sijaan päädyimme ostamaan tarvittaessa näitä yksittäislippuja, sillä hotellista pääsi myös kävellen monille nähtävyyksille. Heti tulopäivänä löysimme itsemme kulman takaa lounaalta pienestä pizzeriasta. Olin asettanut itselleni tavoitteeksi syödä mahdollisimman paljon pitsaa, pastaa sekä jäätelöä. Lupaava alku siis matkalle.

Rooma on se matkakohde, jossa kaikki käyvät vähintään kerran elämänsä aikana, tai ainakin haluaisivat käydä – eikä syyttä. Roomassa on paljon nähtävää ja yhdellä vierailulla on aivan mahdoton ehtiä kaikkialle. Tässä muutamia vinkkejä, mitä Roomassa voi lyhyellä lomalla tehdä.

Turistina Vatikaanissa

Roomassa kun on, niin pakkohan myös 44 hehtaarin maailman pienin itsenäinen valtio on nähdä. Vatikaaniin olin päätynyt varaamaan etukäteen opastetun retken, sillä jonot Vatikaanin museoihin ja Pietarin kirkkoon voivat olla kammottavan pitkiä. Paikan päällä selvisi, että päätös retken varaamisesta etukäteen oli oikea, sillä oppaan kanssa pääsimme kätevästi lähes jonottamatta aloittamaan kierroksen. Opastettua retkeä suosittelen myös siitä syystä, että Vatikaanista saa niin paljon enemmän irti kun mukana on asiantunteva opas. Jos olisin varannut vain lipun ja kiertänyt itsekseni, olisin luultavasti ahdistunut ihmismassasta ja kiirehtinyt paikat läpi, mutta nyt pystyin keskittymään oppaan osoittamiin yksityiskohtiin. Opas kertoi myös mielenkiintoisia ja hauskoja tarinoita paaveista, Vatikaanin elämästä ja Sikstuksen kappelin freskoista. Jos ette ole tutustuneet tarkemmin Michelangelon töihin Sikstuksen kappelissa, niin suosittelen. Aika hauskoja yksityiskohtia sieltä löytyy, ei ihme että Viimeinen tuomio on aiheuttanut aikanaan skandaalin.

Pietarinkirkko on myös näkemisen arvoinen. Se on valtava ja täynnä yksityiskohtia ja taideaarteita. Heti kirkon sisäänkäynnistä oikealla oli Michelangelon veistos Pietà, jota pääsin ihmettelemään turistimassojen takaa. Pietà on ollut panssarilasin takana vuodesta  1972, jolloin uskonnollinen kiihkoilija hyökkäsi sen kimppuun vasaran kanssa. Keskellä kirkkoa kohoaa massiivinen Berninin baldakiini kirkon pääalttarin päällä, jossa vain paavi voi pitää messun. Pietarinkirkko on vaikuttava ja liiallisuuksiin asti pröystäileva, mutta jos vain ihmismassoja kestää, niin kannattaa ehdottomasti varata aikaa kirkossa vierailuun. Pietarinkirkon kupoliin pääsee kiipeämään ja sieltä on upea näköala Rooman yli, minulta tämä jäi harmi kyllä väliin.

Antiikin ajan ihmeellisyyksiä

Ensimmäisenä iltana suuntasimme metrolla kohti Colosseumia. Tämä valtava amfiteatteri on osittain raunioituneenakin niin vaikuttava näky, että sitä on vaikea kuvailla. Jokaisen pitäisi päästä näkemään tämä rakennus omin silmin. Paras näköala Colosseumille löytyi Colosseo-metroaseman yläpuolella olevalta kukkulalta.

mira-blogi-rooma-2-antiikin-ajan-ihmeellisyyksiä-12

Colosseumin rakentaminen aloitettiin 70-luvun alussa ja se valmistui 80-luvulla. Vaikka Colosseum on rakennuksena upea, on sillä hirvittävä ja verinen historia. Muistan lukeneeni, että pelkästään 100 päivää kestäneiden avajaisten aikana tapettiin noin 10 000 eläintä. Areenalla nähtiin mm. norsuja, jaguaareja, leijonia, virtahepoja, hyeenoja ja kirahveja ja eläimet usutettiin joko toistensa tai kuolemaantuomittujen kimppuun. Näytöksissä areenalle saatettiin heittää myös kokonaisia perheitä eläinten raadeltaviksi, roomalaisten silmissä ulkomaalaiset kun eivät olleet ihmisiä. Luin myös, että areena on joskus täytetty vedellä meritaisteluita varten. Mielipuolista.

Heti Colosseumin vieressä sijaitsee Forum Romanum. Forum Romanum oli muinaisen Rooman politiikan, kaupan ja oikeuslaitoksen keskus ja harjoitettiinpa siellä uskonnollisten menojen lisäksi myös prostituutiota. Arkeologit kiinnostuivat Forum Romanumista vasta 1800-luvulla, jolloin alue oli, järkyttävää kyllä, karjalaitumena! Alueella riittää edelleen tutkittavaa arkeologeille. Forum Romanumiin tutustuminen olisi vaatinut melkeinpä kokonaisen päivän ja opaskirjan tai oppaan mukaan, joten tyydyin suosiolla katselemaan aluetta ulkoapäin. Vinkkinä, että Capitolium kukkulalla sijaitsevalta piazza del Campidogliolta on loistavat näköalat Forum Romanumille.

Minulle riitti Colosseumin ja Forumin ihmetteleminen ulkopuolelta, mutta tiedoksi että Colosseumille, Forum Romanumille ja Palatinukselle pääsee samalla lipulla. Lippu on voimassa kaksi päivää ja myös tämä lippu kannattaa varata etukäteen.

Minun ehdoton suosikkini oli kuitenkin Pantheon. Siitäkin huolimatta, että en päässyt edes käymään temppelissä sisällä, sillä ensin olin siellä liian myöhään ja toisella yrityksellä se oli suljettu juhlapyhän vuoksi.  Pantheon on parhaiten säilynyt antiikin ajan temppeli. Tämä pakanatemppeli säilyi keskiajan läpi, koska siitä tehtiin kirkko ja kirkkona se toimii edelleen. Ja on se vaan niin upea! Kannattaa hakea iso jäätelö viereisestä gelateriasta ja istahtaa ihan vain ihmettelemään tätä temppeliä. Vau!

Harhailua Trasteveressä ja pari muuta vinkkiä

Yhden iltapäivän olimme säästäneet Trasteveren kaupunginosassa kiertelyyn. Olin lukenut että tästä kaupunginosasta löytyy paljon hyviä ravintoloita ja siellä voi nähdä oikeaa paikallisten asukkaiden elämää, vaikka turistit ovatkin jo aina vain suuremmissa määrin löytäneet tämän alueen. Aloitimme piazza Trilussalta ja löysimme pian pienen baarin, johon jäimme kuluttamaan aikaa ennen illallista. Monet baarit tarjoavat alkuillasta drinkin ostaneille pientä buffet-tyylistä purtavaakin, eli illalliselle ei tarvinnut kiirehtiä. Ilta kului katuja päämäärättömästi kävellessä; alueen tunnelma on aivan erilainen kuin historiallisessa keskustassa. Illallisen jälkeen suuntasimme Ponte Palatino siltaa pitkin Tiber -joen yli ja Circus Maximuksen vierestä metroasemalle. Suosittelen lämpimästi kävelyretkeä Tiberin vieressä ilta-aikaan, sillä sillat on valaistu kauniisti. Trastevere on todella viehättävä kaupunginosa, esim. majoituksen varaaminen tältä alueelta ei ole yhtään hullumpi vaihtoehto.

Aventinus kukkulan Savellon puisto eli appelsiinipuutarha on kaunis ja yksi parhaimmista Rooman näköalapaikoista. Aventinus kukkulalla sijaitsee myös piazza dei Cavalieri di Malta -niminen aukio, jossa on erikoinen nähtävyys. Ihmiset jonottavat päästäkseen kurkistamaan Maltan ritarikunnan päämajan portin avaimenreiästä. Kun saavuimme paikalle, ei jono ollut pitkä, joten liityimme jonon jatkoksi. Avaimenreiästä avautuu upea minimaisema Pietarinkirkon kupolille.

Perinteinen Rooman nähtävyys, jota ei vain voi jättää väliin, on Trevin suihkulähde. Uskomuksen mukaan kolikon heittäminen olan yli suihkulähteeseen takaa paluun Roomaan. Jos tähän ei usko, niin tuleepa ainakin osallistuneeksi hyväntekeväisyyteen, sillä suihkulähteeseen heitetyt kolikot kerätään viikoittain hyväntekeväisyyteen (ainakin virallisten tietojen mukaan). Jos mahdollista, niin kannattaa ajoittaa vierailu täällä aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan, sillä pieni aukio on yleensä aivan täynnä turisteja, kaupustelijoita ja taskuvarkaita.

Roma, non basta una vita

Törmäsin sananlaskuun, johon pystyin samaistumaan jo tehdessäni matkasuunnitelmia: Roma, non basta una vita, eli yksi elämä ei riitä kaiken kokemiseen ja näkemiseen Roomassa. Aivan korvaamaton apu matkalla oli Rome -sovellus, johon sai merkittyä kartalle valmiiksi haluamansa nähtävyydet, ravintolat ja museot, näin kaupungilla suunnistaminen helpottui huomattavasti. Nähtävyyksien historiaan kannattaa tutustua jo etukäteen, jos on vähänkään kiinnostunut, näin saa paljon enemmän irti. Itselläni ennen matkaa ja matkan aikana ilta- ja matkalukemisena toimi useampi Rooman matkaopas. Muista, aina on kuitenkin oltava aikaa jäätelölle tai lasilliselle viiniä.