Seikkailujen Reykjavik – Matkalla Islannissa 11.4.-16.4.2017

Tätä olikin jo odotettu, lähtö Islantiin luonnonihmeiden ääreen!

Matka alkoi miellyttävästi iltapäivän lennolla Helsinki-Vantaalta kohti Keflavikin kansainvälistä lentokenttää. Icelandairin lennolla reilun kolmen tunnin matka kului mukavasti elokuvia katsellen, sillä jokaiselle matkustajalle on oma tabletti edessä olevan tuolin selkänojassa. Vinkki, kannattaa ottaa omat kuulokkeet mukaan lennolle, niin ei tarvitse ostaa. Tabletista löytyi kattava valikoima muun muassa elokuvia, musiikkia, lasten aktiviteetteja ja lentoyhtiön teettämä mielenkiintoinen dokumentti -sarja Islannista! Aika kului kirjaimellisesti kuin siivillä. Keflavikin lentokentällä vastassa oli paikallinen opas, joka ryhmän yllätykseksi puhuikin suomea! Oppaan tunnisti heti Ikaalisten Matkatoimiston kyltistä ja hän johdatti ryhmän bussikuljettajan luo, josta sitten yhdessä kävelimme bussille. Islannin karun kaunis luonto ihastutti jo ensi metreillä, kun aloitimme vajaan tunnin mittaisen ajomatkan kohti Islannin pääkaupunkia, Reykjavikia! Tulivuoria, laavakenttiä, Blue Lagoonista nouseva höyry kauempana valtavan vuoren juurella… Maisemat olivat kerrassaan upeita! Bussimatkan aikana saimme kuulla oppaalta tietoja ja tarinoita Islannista.

Saavuttuamme Reykjavikiin teimme kaupunkikierroksen. Ensimmäisenä pysähdyimme Perlanin näköalatasanteelle ihastelemaan näkymää kaupungin ylle. Kävimme myös presidentin asuinpaikalla, jossa sijaitsee myös kaunis kirkko. Keskustassa pysähdyimme Halgrimin kirkolla ja näimme ohiajaessamme uuden upean konserttitalo Harpan. Kierroksen aikana sai hyviä vinkkejä paikoista, joita kannattaa loman aikana mennä lähemmin katsomaan ja tämän  kattavan kaupunkikierroksen jälkeen saavuimme Fosshotel Reykjavikiin, jossa ryhmälle varatut huoneet odottivatkin jo valmiina. Päivä oli ollut pitkä ja aikaerosta väsyneenä loppuilta kului hotellissa leväten. Ensimmäisen päivän kruunasi kuuma kylpy!

blogi-katri-islanti2-näkymä-perlanista

blogi-katri-islanti2-harpa

Seuraavina päivinä päätin tutustua Reykjavikin keskustaan lähemmin. Fosshotel Reykjavikista on lyhyt kävelymatka pääkadun, Laugavegurin alkupäähän, josta löytyy lukemattomasti erilaisia matkamuistomyymälöitä, vaateliikkeitä, kenkäkauppoja, kultasepän liikkeitä, ruokakauppoja, ravintoloita, kahviloita ja gallerioita! Koko päivä kului tämän kadun tarjontaan tutustuen ja kadulta pääsi poikkeamaan myös Halgrimin kirkolle.

blogi-katri-islanti2-halgrimin-kirkko

Kirkko on ulkomuodoltaan upea ja saanut siihen innoituksen laavapylväistä. Kirkon torniin pääsee pientä maksua vastaan hissillä ja täältä onkin mielestäni jopa upeimmat näköalat kaupungin ylle! Tänne kannattaa jokaisen Reykjavikiin suuntaavan matkaajan ehdottomasti mennä näköaloja katsomaan! Myös Fosshotel Reykjavikin 16. kerroksesta avautuvat upeat näköalat kaupunkiin, jonka keskellä korkeammalla muita rakennuksia seisoo upea Halgrimin kirkko. Hotellin korkeimmista kerroksista näkee myös rantaviivan, johon nousee jatkuvasti uusia, moderneja rakennuksia. Toisinaan täältä voi nähdä myös Harpa-konserttitalon valaistuna iltasaikaan!

blogi-katri-islanti2-näkymä-halgrimin-kirkosta

Jokaisella, joka käy Islannissa ensimmäistä kertaa, ehdoton retkivalinta on Golden Circle, eli kultainen kierros. Pick-up -kuljetukset hotellilta Gray Linen bussiterminaaliin toimivat kuin rasvattu ja bussiterminaalista starttasi varsinainen retki. Mukava opas johdatteli meidät noin 300 kilometrin pituista reittiä etenevän retken ensimmäiselle etapille, Thingvellir-kansallispuistoon. Kansallispuisto on Euraasian ja Amerikan mannerlaattojen erkanemisvyöhykkeellä ja maisemat ovat kerrassaan upeat! Matka jatkui Amerikan mantereelta no-man’s-land -alueelle, joka on mannerlaattojen välissä. Tämä no-man’s-land eroaa hyvin paljon muusta maastosta ja on jatkuvasti uudistuvaa ja kasvavaa aluetta. Täältä nousimmekin leikkisästi Euroopan puolelle, Euraasian mannerlaatalle ja matka jatkui upeita maisemia ihastellen kohti Gullfoss-vesiputousta, jonne ajetaan Geysir-alueen läpi.

blogi-katri-islanti2-thinkvellir-kansallispuisto

Gullfoss-vesiputousta voi ihastella ylätasanteilta monesta kohtaa ja lähemmäs putousta pääsee kävelemällä pitkät raput alas. Alhaalla todellakin tuntee veden usvan kasvoillaan! Veden pauhu ja putouksen voima olivat todella mahtavat! Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä kohteena retkellä oli Geysir, sieltä täältä höyryävä kuumien lähteiden alue.

blogi-katri-islanti2-gullfoss-vesiputous

Täällä huomasi helposti, missä aktiivisin geysir, eli Strokkur sijaitsee. Suuri väkijoukko oli kerääntyneenä tämän geysirin ympärille ja kaikki odottivat ilmaan suihkuavaa vesipatsasta kamerat valmiina esillä. Strokkur ampuu vesipatsaan llmaan turistien ooooh-huudon saattelemana noin viiden minuutin välein, kameran kanssa todellakin kannattaa olla valmiina ja varmistaa, että tuuli käy takaa päin. Purkaus käy todella nopeasti ja geysiristä lentävä vesi on kiehuvan kuumaa! Myös muut kuplivat kuumat lähteet olivat kertakaikkiaan kauniita ja ainutlaatuisia. Täällä olisi viihtynyt kauemminkin ihailemassa näitä luonnon ihmeitä, mutta kyllä vajaassa kahdessa tunnissakin ehti hyvin ihastella ja ottaa valokuvia.

blogi-katri-islanti2-trokkur

Matkan viimeinen kokonainen päivä Islannissa meni rentoutumisen merkeissä, sillä suuntasin geotermiseen ulkoilmakylpylään Blue Lagooniin! Maan sisästä tuleva, meriveden ja makean veden sekoitus on vaaleansinisen sävyistä mineraalipitoista vettä, joka on geotermisesti lämmitetty. Hintaan kuuluu Silica-kasvonaamio, joka puhdistaa kasvoja ja pienentää ihohuokosia. Kokeilin myös Alcae-kasvonaamiota, joka kosteuttaa ja jättää ihon ihanan pehmeäksi. Lagoonin baarista saa ostettua virvokkeita kätevästi rannekkeella, ja ostokset voi maksaa vierailun päätteeksi sisällä. Lisämaksusta voi ostaa myös sandaalit tai vuokrata pyyhkeen. Vinkkinä pitkähiuksisille, kannattaa lutrata hiuksiin reilusti hoitoainetta, jota löytyy isoissa pumppupulloissa suihkutiloista. Veden mineraalit eivät vahingoita hiuksia, mutta tekevät niistä hankalasti käsiteltävät ja takkuiset, ellei hiuksiin jätä hoitoainetta laguunissa kylpemisen ajaksi. Kävin myös lisäilemässä hoitoainetta hiuksiin aina välillä.

blogi-katri-islanti2-blue-lagoon-2

Laguunilta löytyy useampi erilainen sauna, ja niitä olikin mukava kokeilla rentouttavan lillumisen välillä. Hyytävän kylmän tuulen ja lähes 40 asteisen, lämpimän veden kontrasti oli kyllä kokemisen arvoinen, sattuipa Blue Lagoon -päivänä myös paistamaan aurinko! Ensimmäisenä Islantiin lähtiessä ei tulisi mieleen välttämättä pakata mukaan aurinkorasvaa, mutta laguunilla sain jo tämän vuoden ensimmäiset rusketusraidat ja taisivat poskipäät jopa vähän kärähtääkin kuuden tunnin lutraamisen aikana… Blue Lagoonilla saa viipyä niin kauan kuin haluaa, kunhan vain saapuu varaamanaan aikana paikalle. Kylpylästä pääsee takaisin Reykjavikin keskustaan tunnin välein lähtevillä bussikuljetuksilla. Helppoa ja vaivatonta! Tätä ylellisen rentouttavaa kokemusta ei kannata Islannin matkalla jättää väliin!

blogi-katri-islanti2-blue-lagoon

Viimeisen päivän aamu alkoi kevyellä aamiaisella hotellilla. Ryhmälle piti olla varattuna mukaan otettava aamiainen, mutta se olikin muutettu aikaiseksi aamiaiseksi, jossa oli kuitenkin sama sisältö. Mukavampi aamiainen oli tietty syödä ravintolan puolella pöydän ääressä, kuin seisten matkatavaroiden kanssa esimerkiksi hotellin aulassa… Bussimatka lentokentälle kului haikeasti maisemia katsellen ja auringonnousua seuraten. Lentokoneessa matkustajia odotti taas tablettien kätkemä elokuvakirjasto ja musiikkivalikoimat. Islanti on erilainen, ainutlaatuinen ja karun kaunis matkakohde, jota voin suositella kaikille luonnosta kiinnostuneille matkaajille! Tänne haluan vielä tulevaisuudessa matkustaa uudelleenkin!