Bonusta jokaisesta matkasta!

Tartto – mielenkiintoinen matkakohde ja Viron toiseksi suurin kaupunki

Kävimme huhtikuun lopussa tutustumassa Viron toiseksi suurimpaan kaupunkiin Tartoon. Tartto sijaitsee noin 200 kilometrin päässä Tallinnasta. me matkustimme Tallinna-Tartto välin bussilla ja matka kesti reilut kaksi tuntia. Matkan aikana bongailimme esimerkiksi haikaroita, jotka ovat Virossa yleisiä ja pesiä on tolpan nokissa tien varressa.

Aamulla olimme lähteneet Suomen puolelta räntäsateen saattelemana, mutta Tartossa olikin jo suhteellisen lämmin ja kaupungilla pärjäsi ilman takkiakin.

blogi-hanna-tartto-002

Tartossa sijaitsee Viron vanhin ja suurin yliopisto vuonna 1632 perustettu ylipisto. Yliopistokaupunki Tarttoa pidetäänkin Viron kulttuurin ja sivistyksen pääkaupunkina. Ihastuimme kaupungin vanhaan keskustaan ja sen rakennuksiin. Vanhan kaupungin nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa Raatihuoneentori, yliopisto, Johanneksen kirkko ja kasvitieteellinen puutarha. Vanhassa kaupungissa on myös museoita, kuten taidemuseo ja lelumuseo. Kaikkialla näkyi viihtyisältä vaikuttavia pieniä kahviloita.

blogi-hanna-tartto-003

Tartosta löytyi myös lapsille sopivia nähtövyyksiä. Yövyimme itse Dorpat-hotellissa, jonka ihan lähituntumassa sijaitsi AHHAA-tiedekeskus, joka on Heurekan tyylinen tiedekeskus. Itse emme valitettavasti ehtineet siihen tutustua. Näyttipä samalla alueella sijaitsevan vesipuistokin.

blogi-hanna-tartto-006

Kaupungin välimatkat olivat sopivan lyhyitä ja kävellen pääsi helposti joka paikkaan vanhan ja uuden keskustan alueella. Vanhassa kaupungissa oli pikku puoteja, joihin pääsi ostoksille. Uuden keskustan puolella katukuvassa näkyi ostoskeskuksia. Jos haluaa lähteä kauemmas keskustasta on keskustan ulkopuolella kuulemma myös ostoskeskuksia.

blogi-hanna-tartto-005

Toisena päivänä Tartossa pääsimme opastetulle kierrokselle bussilla. Oppaamme Reet oli aivan loistava. Hän kertoili meille Tartton historiaa omien kokemustensa kautta. Neuvostoliitton vallan aikana Tartto oli osittain ulkomaalaisilta suljettu sotilaskaupunki. Tämä tuli esille myös opastuksessa pienissä tarinoissa oppaan lapsuuteensa ja koulunkäyntiin liittyen.

blogi-hanna-tartto-001

Opas kertoi myös presidentti Urho Kekkonen vierailusta Tartossa vuonna 1964. Kekkonen piti vironkielisen puheen yliopiston juhlasalissa. Kekkonen harrasti maastohiihtoa, joten hänen vierailuaan varten oli tehty Käärikun urheilukeskuksen ympäristöön lähelle Otepään kaupunkia 17 kilometrin mittainen latu, jonka Kekkonen isäntineen hiihti loistavassa kevätsäässä. Hiihtoretken jälkeen vieraat ja isännät pääsivät kylpemään saunassa, joka nimettiin vierailun jälkeen ”Kekkosen saunaksi”.

blogi-hanna-tartto-004

Tartossa avattiin vuoden 2016 syksyllä yli 40000 neliön Viron kansallismuseo, joka esittelee Viron historiaa. Museo sijaitsee Raadin kartanon ja Raadin neuvostoaikaisen lentokentän alueella. Raadilla sijaitseva kenttä oli yksi Neuvostoliiton suurimpia sotilaslentokenttiä. Se oli pitkään joutomaata ennen uuden museon rakentamista.

Löytyypä Tartosta myös KGB-museo. Oppaan mukaan museossa viihtyy tunnin verran ja sieltä lähtiessä on tyytyväisempi elämäänsä 🙂

Kaiken kaikkiaan Tartto oli kaupunkina kiva ja mielenkiintoinen ja olisimme viihtyneet siellä pidepäänkin. Täytyy siis lisätä tämäkin kaupunki ”täällä täytyy käydä uudestaankin”-listalle.