Lapsiperheen etelänreissu Pärnussa

Etelänreissu vaihtui vähän läheisempään etelään ja näin jälkikäteen ei voi olla kuin tyytyväinen. Pärnu osoittautui varsinaiseksi lapsiperheen unelmaloman kohteeksi, josta löytyy tekemistä joka lähtöön. Neljän päivän reissu vaihtuu ensi vuonna vähintään kokonaiseksi viikoksi.

blogi-lapsiperheen-etelanreissu-parnussa-rantsu2

Kesän 2015 uskomattomien hellekelien masentamana aloimme vakavasti pohtia mistä löytyisi edes pari aurinkoista päivää järkevällä hinnalla nelihenkiselle perheelle. Tarve päästä nopeasti lämpimään kasvoi, mitä pidemmälle kesäloma eteni. Kollegoiden kehumat Kreikan matkat olivat yllättäen täysin kiven alla ja äkkilähdöistä näytti löytyvän todella huonosti tilaa neljälle hengelle.

Kohteeksi valikoitui Pärnu, josta edellinen kokemus oli vuodelta 2004. Tällöin se toimi ensimmäisenä pysähdyspaikkana roadtripille ja muistiin Pärnusta jäi lähinnä vaalea hiekkaranta sekä Lonkavan Konnan kyltti. Edelleenkään ei ole käsitystä siitä, minkä sortin puoti on kyseessä, vaikka sama kyltti bongattiin tälläkin reissulla.

Soitto Ikaalisille ja lähtö parin päivän päähän. Neljän päivän reissuun oli tarkoitus mahduttaa ainakin rannalla loikoilua, shoppailua ja visiitti Tervise Paradiisin vesipuistoon. Loput aktiviteetit arvottaisiin paikan päällä, joten oma auto oli otettava varmuuden varaksi mukaan. Matkan varaus hoitui äärimmäisen kivuttomasti.

Leppoisasti laivalla

Perheelle tyypilliseen tapaan matkaan lähdettiin melko tarkoilla aikatauluilla eli ei hetkeäkään liian ajoissa. Tällä kokoonpanolla saadaan aina kiire, mutta ei ikinä jonottamaan. Homma oli onneksi hoidettu Ikaalisten Matkatoimiston puolesta tyylikkäästi: Varausnumero sekä toimintaohjeet saapuivat tekstiviestillä puhelimeen, joten vastuulle jäi huolehtia mukaan passit, matkatavarat, sekä tarvittava määrä sormia ja varpaita. Bussikuljetuksessa on selkeästi omat etunsa.

Laivamatka ei missään nimessä ole Pärnun reissuilla homman keskipiste, mutta lapsille aina mukava. Taikurisetä hoiti hommansa, kaikille riitti sekä ilmapalloeläimiä, että poskimaalauksia ja ilmakiekko sai ansaitusti kyytiä. Jos jotain kehitettävää pitää keksiä, voisi ilmakiekkopelien määrän ainakin triplata.

Tax Freen jäljiltä hyytynyt hymy löytyi uudestaan maissa dieselin litrahinnan keikkuessa euron tietämillä. Noilla polttonesteen hinnoilla jokainen kilometri on pelkkää säästöä, joten mieli teki ajaa pari ylimääräistä ympyrää. Budjettimatkaajan kannattaa siis lähteä liikenteeseen mahdollisimman tyhjällä tankilla.

Tallinnasta Pärnuun

Ajomatka sujui todella nopeasti ja vaivattomasti. Liikennekulttuuri on pääsääntöisesti oikein sujuvaa ja turvallista. Valtaosan ajasta haukkaa Tallinnassa sokkailu, mutta siitä eteenpäin ei tieltä voi eksyä. Ongelmaa Tallinnasta Pärnuun päin ei ole, mutta takaisin tullessa kannattaa varata runsaasti aikaa. Itse saimme ajaa kotiin tullessa suoraan laivaan, vaikka miten olimme laskeneet, että aikaa on siirtymään kerrankin riittävästi.

Yllätykseksemme tiet olivat hyvässä kunnossa. Vertailukohtana jo mainittu yli kymmenen vuoden takainen reissu, jolloin puolet Via Balticaa oli työn alla ja tien keskellä kiemurteli vaihtelevan korkuinen hiekkakasa koetellen silloisen nuorison ja Escortin kestokykyä.

Väriloistoa ja arkkitehtuurin juhlaa

Kaupunkiin saavuttaessa ajetaan värikkään keskustan läpi, joka on paitsi kaunis, myös todella siisti ja jossa ihmeteltävää riittää useammallekin päivälle. Pienet käsityöläispuodit sekä erityisesti monimuotoinen arkkitehtuuri tarjoavat jokaisen nurkan takaa uutta tutkittavaa. Kaupungin pitkä historia on aistittavissa tyylikkäiden kirkkojen sekä ilahduttavan vaihtelevien rakennusten ansiosta. Värikylläisyys ja erilaiset rakentamisen ratkaisut luovat mukavasti vaihtelevan ympäristön kaavamaisen ja liian tarkasti suunnitellun miljöön sijaan.

Ilmapiiri kaupungilla on äärimmäisen rauhallinen, kotoisa ja turvallinen. Palvelu oli aina ystävällistä ja pelkästään kaupungin kahviloita voisi kierrellä useamman päivän ajan nauttien rauhallisesti elämän menosta. Lapsille oli suurimmassa osassa paikoista varattu oma leikkinurkkaus tai vähintään värityskirjat ja –kynät.

blogi-lapsiperheen-etelanreissu-parnussa-kohvikblogi-lapsiperheen-etelanreissu-parnussa-macarons

Hotel Strand Spa

Hotel Strand Spa oli pätevä keskitason majoitus ja käytössä ollut junior suite oli oikein hyvä kahden kerroksen ratkaisu kokoonpanollemme. Allasosasto oli riittävä iltaiseen pulahdukseen ja alakerran minigolf soveltui myös kuusivuotiaalle pikkulikalle, kun lätkäote ja pallon leipominen viimein sallittiin tiukkapipojen toimesta. Takapihan nurmikentällä pelailtiin futista ja heiteltiin frisbeetä.

Hotelli sijaitsi vähän syrjässä, pari kilometriä keskustasta, mutta takapihalta lähtevä idyllinen rantareitti ja pyörävuokraamot mahdollistivat liikkumisen muutenkin kaikkialle kätevästi. Myös autoilu sujui ilman ongelmia ja parkkitilaa oli aina tarjolla. Pysäköintiin kannattaa varata kolikoita matkaan, mutta euron tuntihinnat eivät paljon päätä huimaa.

Pärnun kohde numero yksi

Pärnun tunnetuin nähtävyys on varmasti sen ranta, joka on täydellinen perheille. Tilaa riittää sivusuunnassa ja ranta on matala eli muksujen kanssa saa kahlata pidemmällekin ilman pelkoa äkkisyvästä. Vasemmalta laidalta löytyy surffaajille pyhitetty alue. Rantaa reunustavat kaikki tarvittavat palvelut ja vähän päälle.

Veimme tietysti kelit mukanamme, mutta veden lämpötilaan ei parin päivän pilvisyys kerennyt vaikuttamaan ja leijasurffaajat kiittivät riittävistä tuulista. Aurinkoa oli onneksi pieninä pilkahduksina ja rannan aktiviteettien parissa trampoliineineen ja kiipeilytelineineen sekä polkuautoineen viihtyi vähän pilvisempänäkin päivänä. Biitsin kulmalta saa ravintola Steffanista äärimmäisen hyvää pizzaa todella edullisesti. Noin kympillä per nokka ruoat ja juomat. Ainoana miinuspuolena oli paikan suosio, jonka johdosta jonottamiseen meni arviolta parikymmentä minuuttia.

Ruoka & Juoma

Näppisääntönä opimme nopeasti välttämään halvimmat kuppilat, jonka jälkeen ruoka oli laadukasta ja palvelu ystävällistä. Suomella pärjää toisinaan jopa paremmin kuin englanniksi. Hintataso on kauttaaltaan noin 30% Suomen hinnoista, joten ihan polkuhinta-ajat on jo takana päin, mikä ei tietenkään estänyt innokkaimpien shoppailijoiden ostoskeskuskierrettä. Tuosta tosin on monien mielestä lomailu kaukana, mutta jokaiselle jotain.

Toisena ruokapoimintana pitää nostaa Lime Lounge, joka on selkeästi hintatasoltaan kalliimmasta päästä, mutta erityispisteet lasten alle vitosen annoksista. Raikkaita makuja ja erityisen mukava miljöö. Osa porukasta oli kattavan drinkkilistan perässä, mutta meininki oli erittäin säädyllistä, palvelu ystävällistä ja tunnelma kiireetön.

Tervise Paradiis – toimiva vesipuisto

Sään puolesta kehnoimpana päivänä suunnistimme Tervise Paradiisin vesipuistoon pienen huolen kalvaessa mieltä, josko paikka olisi täynnä väkeä kuin haulikolla ammuttuna. Väkimäärä olikin varmasti happotesti palvelun toimivuudelle, mutta siinä ei moitteen sijaa. Virvokkeita varten rannekkeisiin sai ladata euroja heti tiskillä ja ylimääräiset sai kuitattua käteisenä ulos poistuttaessa. Väenpaljous sekoittui riittävän kokoisiin tiloihin melko nätisti, joten tungoksen tuntua ei kaikesta huolimatta ollut.

Vesiliukumäkiä olisi toki voinut olla muutama lisää, mutta ihan kelpo vesipuisto tämän kokoiselle paikkakunnalle ja riittävästi tekemistä myös perheen pienimmille.

Ensi vuonna uudestaan

Neljän päivän reissun jälkeen päällimmäisenä ajatuksena on varata seuraavalle kesälle koko viikon kestävä matka. Tämä oli hyvä tunnustelureissu, josta jäi erityisen hyvä maku Viron rantakohteiden helmestä.

Loppuun vielä listaus tekemistä ja kokemista, jotka jäivät varastoon seuraavaa reissua varten:

  • Hevostelu – Pärnun ympäristössä on mahtavat mahdollisuudet ratsastukseen ja lyhyt siirtymä esimerkiksi Muhun hevossaarelle
  • Parin päivän reissu Riikaan – Parin tunnin matkan päässä miljoonakaupunki tarjoaa kaiken sen mikä ehkä Pärnusta jää puuttumaan
  • Päivä- tai jopa yön yli reissut Muhulle, Saaremaalle ja Kihulle
  • Valgerannan seikkailupuisto
  • Kalastus – tähänkin löytyi nopealla tutkailulla sekä omatoimisia kohteita, että tukku oppaita.
  • Trampoliinikeskus UP sadepäiviin
  • Lottemaa erityisesti lapsiperheille

Pärnu, suosittelen!