Tunnelmallinen Tallinnan joulutori

Olen monena vuonna haaveillut pääseväni Saksaan joulumarkkinoille. Budjettini ja aikatauluni eivät kylläkään puoltaneet sellaista reissua, joten käänsin katseeni lähimpään hansakaupunkiin, Tallinnaan. Joulumarkkinat alkavat olla siellä yhtä perinteikkäät ja siihen tutustuminen onnistuu hyvin päiväristeilynäkin. Joulumarkkinoiden avajaispäivänä istuin siis Star-laivalla. Olin syventynyt Remeksen kirjaan ja kun nostin katseeni, oli laiva juuri tulossa satamaan. Hämmästykseni kasvoi entisestään, kun tajusin ulkona satavan myös lunta. Pitkästä aikaa oli positiivinen yllätys, kun ei tullut luettua Forecan ennusteita. Keli oli paras mahdollinen.

Kävelin satamasta Viru-portille. Siitä alkoi oma maailmansa. Erään ravintolan edustalla tarjoilija oli luomassa lunta talon edustalta. Ilmeisesti hänen työnjälkensä ei tyydyttänyt, sillä keittiöpäällikkö tuli hänen tilalleen. Samassa puuhassa oli myös Olde Hansan työntekijä, mutta keskiaikaisissa vaatteissa. Kivisen vanhakaupungin pieni elämänpiiri tuo silmien eteen kivoja kohtauksia talvisesta elämänmenosta (jokseenkin nykyaikaisessa muodossa toki, mutta silti erilaisena).

Raekojan aukiolle, tutummin raatihuoneentorille päästyäni vastassa oli kymmenittäin pieniä kojuja, joissa myytiin jouluisia käsitöitä, koruja, villa- ja huopa-asusteita, leluja, lampaantaljoja… Jokainen myyjä oli panostanut pienen kojunsa puitteissa mahdollisimman kauniiseen asetteluun ja ulkoasuun. Sain kävellä rauhassa ja katsella kaikkea, mitään ei tyrkytetty. Avajaispäivästä huolimatta ruuhkaakaan ei ollut.

blogi-jelena-tallinnan-joulutori-003

Glögimyyjät eivät näköjään ole muodostaneet kartellia, vaan kilpailivat keskenään hinnoillaan. Ostajien iloksi. Edullisin alkoholiton glögi taisi olla tasan 2 euroa. Torikiertelyn lomassa voi toki glögipaikat arvostella myös tunnelmallisuuden, koristeiden ja juoman todennäköisen laadun mukaan. Tai vaikka glögiin lisättävän alkoholin mukaan.

Joulumarkkinat eivät ainoastaan tarjoa haasteita kukkarolle. Yhtä hyvin sinne voi mennä katselemaan kulttuuriohjelmaa perjantaina klo 17-19 tai lauantaina ja sunnuntaina klo 12-14. Torille rakennettiin avajaispäivänä myös aitausta, johon on tulossa eläimiä. Pari pientä karusellia löytyy perheen pienimmille. Jouluiseen kaupunkijunaan puolestaan mahtuu isommatkin tai vaikka koko porukka. Juna ajelee vanhakaupungissa 20 minuutin kierroksen kerrallaan.

blogi-jelena-tallinnan-joulutori-005

Lopuksi todettakoon, että minua on ärsyttänyt tavattomasti jouluodotuksen jatkuva aikaistuminen. Kaupat muistuttavat vuoden suurimmasta kulutusjuhlasta jo lokakuussa. Tallinnan vanhakaupungissa oli kuitenkin kiva antaa periksi ja alkaa pikkuhiljaa innostua. Vaikka avajaiset olivat jo 21.11 niin sehän on pian joulukuu, eikö vain? Ja talvestahan tässä oikeastaan nautitaan. Joulu on monella tapaa vastaisku vuoden pimeimmälle ajalle. Ja jos joulumieli on hakusessa, sitä voi etsiä keskiaikaisilta kivikujilta, paahdettujen manteleiden tuoksusta tai kauniista käsityökojusta.