Dublin — Nähtävyydet ja tekemistä

Temple Bar

Temple Bar on paitsi pubi, mutta myös alue, kaupungin huvittelualue. Liffey-joen etelärannalla sijaitsevalta alueelta löydät mukavimmat pubit ja rennoimmat terassit, jotka heräävät henkiin alkuillasta ja kesäviikonloppuisin jo puolelta päivin. Ilta-aikaan ja öisin Temple Bar on armoton bailupaikka. Päiväsaikaan Temple Bar on erinomainen alue käydä syömässä tai shoppailla.

St. Patrick's Cathedral ja Christ Church Cathedral

Dublinin niin sanotussa keskiaikaisessa korttelistossa, joka oli asutettuna jo viikinkiaikoina, sijaitsee kaksi Dublinin vanhinta kirkkoa: St. Patrick’s Cathedral eli Pyhän Patrikin katedraali ja Christ Church Cathedral eli Pyhän kolminaisuuden katedraali. 

Tunnetun irlantilaisen suojelupyhimyksen mukaan nimetty Pyhän Patrickin katedraali on rakennettu 1220-luvulla ja se on maan suurin katedraali. Kirkossa voi ihailla 1800-luvun värikästä lasitaidetta, kauniita tauluja ja jykeviä holveja joka päivä. Kirkkoalueen puistokin on varsin kaunis. Christ Church Cathedral sai alkunsa 1100-luvun alussa, viikinkikuninkaan alaisuudessa. Kirkossa voi tutustua keskiaikaiseen kryptaan ja sydämenmuotoiseen reliikkiin, jonka sisään on suljettu pyhimys Laurence O’Toolen sydän. Se on tunnettu pyhiinvaelluskohde ja muutenkin helpompi vierailukohde, sillä kirkon pihamaalla on kesäisin tapahtumia, kuten markkinoita ja myös ruokakojuja.

Trinity College

Trinity College yliopisto on yksi Dublinin suosituimpia nähtävyyksiä. Se on massiivinen ja kaunis rakennus, jonka perusti kuningatar Elisabet I vuonna 1592. Yliopiston kirjastossa on yli miljoona kirjaa ja arvokkaita käsikirjoituksia. Kuuluisimpana pidetään todella ainutlaatuista teosta, Book of Kellsiä. Se on 800-luvulta peräisin oleva upea kuvitettu latinankielinen evankeliumikäsikirjoitus. Yliopiston joihinkin osiin voi tutustua ilmaiseksi, mutta esimerkiksi mielenkiintoiseen kirjastoon tulee ostaa liput. Liput ovat 11-14 euroa aikuisilta ja opastettuja kierroksia yliopiston eri osiin on hyvin saatavilla.

Dublin Castle

Dublinin linna eli Caisleán Bhaile Átha Cliath ei välttämättä näytä ulospäin aivan linnalta, mutta se on majesteettinen rakennus, josta löytyy museoita, puutarhoja, konferenssikeskus ja paljon muuta. Linnan rakentaminen aloitettiin jo 1200-luvun alussa ja sen historiaan pääsee tutustumaan kätevästi vaikkapa opastetulla kierroksella, joka on ehdottomasti yksi Dublinin nähtävyyksistä! Kierroksen aikana näet mm. viikinkiaikaisia löytöjä sekä kuninkaallisen kappelin. Linna on avoinna joka päivä. Aikuisten lippu maksaa 12 euroa silloin, kun haluat nauttia opastetusta kierroksesta ja 8 euroa ilman opasta.

Guinness Storehouse

Irlanti yhdistetään auttamatta Guinness –olueen ja tämä mielipiteitä jakava juoma on lähtöisin juuri Dublinista. Kaupungista löytyvä Guiness Storehouse on massiivinen museo, jossa voi tutustua juoman historiaan ja valmistustapoihin jokaisessa rakennuksen seitsemässä kerroksessa. Museon ylimmässä kerroksessa voi lisäksi nauttia lasin Guinnessia huikeissa maisemissa. Kierroksen hinta on paikan päältä ostettuna 25€, mutta varaamalla kiertueen etukäteen voit saada sen halvemmalla.

O’Connell Street

Irlannin kuuluisin katu on O’Connell Street, Dublinin joen pohjoispuolen leveä pääkatu. Se jakautuu kahteen eri osaan: O’Connell Street Upper ja O’Connell Street Lower. Upper-osaa leimaa korkea Parnell-muistomerkki, joka kunnioittaa kuuluisimpiin kuuluvan Irlannin itsenäisyystaistelijan muistoa. Täällä sijaitsee myös The Gate Theatre -teatteri. 

Kadun varrella on kauppoja, hotelleja ja erilaisia tärkeitä toimistoja. Sen keskellä olevalla kävelijöille varatulla tilalla on patsaita koko kadun mitalta. Näkyvin on The Spire, vuonna 2003 valmistunut maailman korkein patsas (121 metriä). Aivan The Spiren läheisyydessä sijaitsee kadun kuuluisin rakennus ja kaupungin yksi suositu nähtävyys, GPO (General Post Office) eli postitalo. Talo valmistui vuonna 1818 ja toimi vuoden 1916 niin sanotun pääsiäiskansannousun päämajana. Muistona itsenäisyystaistelusta on luodinjälkiä rakennuksen seinillä yhä nähtävissä.

Old Jameson Distillery

Jamesonin suku on valmistanut ja säilönyt viskiä Smithfieldin kaupunginosassa Bow Streetillä vuodesta 1780 lähtien. Nykyään Jamesonin viskit valmistetaan Midletonissa Corkin maakunnassa, sillä 70-luvulla irlantilaisen viskin kysyntä maailmalla kasvoi räjähdysmäisesti ja Jameson tarvitsi isommat tuotantotilat. Vuodesta 1997 Jamesonin viskitislaamo Dublinissa on toiminut vierailukeskuksena, joka ison remontin jälkeen uudistettiin vuonna 2017. Nykyään Bow Streetillä voi tutustua erilaisilla kierroksilla viskinvalmistuksen historiaan, joka kuuluu oleellisena osana myös Irlannin historiaan. Itse viskin valmistus Bow Streetillä on lopetettu, mutta viskiä kypsytetään siellä edelleen tynnyreissä erillisessä varastohuoneessa.

Kilmainham Gaol, Dublin

Vankilana aiemmin tunnettu Kilmainham Gaol toimii nykyään museona. Se avattiin vuonna 1796 läänivankilana, ja siellä säilytettiin monia kapinoiden johtavia, joista osa myös teloitettiin vankeuden päätteeksi. Myös monia irlantilaisen republikaaniliikkeen jäseniä säilytettiin vankilassa brittien vartioimina anglo-irlantisen sodan aikana vuosina 1919–21. Kilmainham Gaol toimi tavallisten miesten, naisten ja lasten säilytyspaikkana, jotka olivat joutuneet vankeuteen pikkurötösten tai vakavampien rikosten kuten murhan tai raiskauksen vuoksi. Monet vangeista odottivat siirtoa Australiaan Kilmainham Gaolin telkien takana. Vankila lopetti toimintansa vuonna 1924. Vankilamuseossa oppii irlantilaisten hurjasta taistosta itsenäisyyden saavuttamiseksi. Vankilaan tehdään opastettuja kierroksia, joiden yhteydessä kaikesta oppii varsin viihdyttävästi. Kierrokset kestävät puolitoista tuntia, ja liput kannattaa ehdottomasti varata etukäteen. Toinen vaihtoehto on saapua paikalle heti vankilan avauduttua, sillä väkeä saapuu paikalle paljon eivätkä kaikki mahdu opastetuille kierroksille, jotka ovat ainoa tapa tutustua vankilaan.

Powercourtin kartano ja puutarha

Powercourtin kartano ja puutarha sijaitsee 20 minuutin bussimatkan päässä Dublinista, ja se on yksi maan suosituimpia käyntikohteita. Kartanoalueen juhlallisista puutarhoista löytyy kasvillisuuden lisäksi patsaita, koristellisia vesialueita, salaisia notkoja ja rönsyileviä polkuja. Aluetta tutkiessa voi istahtaa kartanon terassille kahvilan antimia nauttimaan ja eteen avautuvaa maisemaa ihailemaan. Kuuden kilometrin päässä kartanolta sijaitsee myös Irlannin korkein, 121-metrinen vesiputous.