Dubrovnik — Nähtävyydet ja tekemistä

Mljet

Noin 37  kilometrin pituinen, mutta vain noin 3 kilometriä leveä, upean vehreä Mljet saari sijaitsee Dubrovnikin edustalla. Vakituisia asukkaita on noin 800. Saarelta löytyy perinteistä kylämaisemaa ja maalauksellisia rantoja, mutta ennen kaikkea Mljet tunnetaan saaren luoteisosaa peittävästä tiheästä kansallispuistosta. Metsämaisemien keskellä on kaksi järveä. Veliko Jezero ja Malo Jezero -järvien vesi lämpenee nopeasti ja nämä suolaiset järvet ovatkin suosittuja uimapaikkoja. Veliko Jezero järven keskellä sijaitsee saari, jonka benediktiiniläisluostari kiinnostaa monia matkailijoita. Mljetiin on hyvät laivayhteydet. Se sopii hyvin myös aktiivilomailijalle, sillä siellä on mukava vaeltaa, pyöräillä, meloa, sukeltaa ja tutkia kiehtovia luolia.

Elafitin saaret

Saarten nimi tulee kreikkalaisesta sanasta ”elaphos” eli peura. Näistä pysyvästi asuttuja ovat Lopud, Koloĉep ja Šipan, jonne kulkee päivittäinen lauttaliikenne.

Šipanin saari on Elafiti-saariryhmän suurin noin 440 asukkaalla.  Šipan ollut lomaparatiisi, jonne kroatialaiset kokoontuivat jo 1500-luvulla ja rakensivat loma-asuntojaan. Saarella voit vierailla prinssin palatsissa Knezev dvorissa, joka rakennettiin vuonna 1450 Sipanska Lukan kaupunkiin. Voit myös vierailla kauniissa, 1600 luvulta peräisin olevassa kesäasunnossa. Lautta Dubrovnikista Sipanska Lukaan kestää reilun puolitoista tuntia.

Lopud on Elafitin toiseksi suurin, ”keskellä oleva saari”, jolla kasvaa metsää, sitruunapuita, viiniviljelmiä ja yrttejä. Siellä sijaitsee myös suosittu hiekkaranta Sunj. Lisäksi löytyy muun muassa keskiaikaisia kirkkoja, luostari ja kasvitieteellinen puutarha. Saarella kuljetaan polkupyörällä tai golfkärryllä. Kaduilla ei ole autoja. Venematka Lopudiin kestää n. 1h 20min.

Koloĉepissa saat nauttia rennosta lomatunnelmasta. Vakituisia asukkaita on vain noin sata ja saari on autoton. Koloĉep sijaitsee lähimpänä Dubrovnikia, matka kestää noin 20 minuuttia.

Srđ-kukkula

Aivan Vanhakaupungin tuntumasta nousee pitkä köysirata Srđ-kukkulan laelle. Kaapelihissin kyytiin noustuasi alat hahmottaa, kuinka käsittämättömän upeat näkymät kukkulan laelta kirkkaana päivänä avautuvat. Kukkulan päällä sijaitsee osittain raunioitunut Fort Imperial linnoitus, sotamuseo, ravintola ja suuri valkoinen kiviristi.

Grad, Dubrovnikin Vanhakaupunki

Dubrovnikin Vanhakaupunki on turistien ykköskohde. Se on hyvin kompakti, kaupungin muurien ympäröimä, mäkinen kaupunginosa. Sijaintinsa ja hornankattilamaisen muotonsa johdosta se on kesäisin myös erittäin kuuma etenkin päiväsaikaan, joten kaupungin muureilla kävellessä kannattaa kiinnittää huomiota auringolta suojautumiseen. Vanhakaupunki pitää sisällään lukuisia historiallisia nähtävyyksiä, palatseja, kirkkoja ja luostareita. Helpoin suunta lähestyä sitä on vuonna 1537 rakennetun pääportti Pilen kautta, jonne saapuu tasaisena virtana busseja Lapadista ja Babin Kuk – niemimaalta.

 

Lokrum

Dubrovnikin vanhasta satamasta lähtee säännöllisesti lauttoja Lokrumin saarelle, joka on paikallisten keskuudessa suosittu paikka uida ja rentoutua. Saari on kaunista luonnonsuojelualuetta ja siellä on viihtyisiä polkuja, kasvitieteellinen puutarha sekä linna. Saarta kiertäessä saatat nähdä vapaana kulkevia riikinkukkoja. Saarella sijaitsee myös pieni järvi, joka on tunnettu korkeasta suolapitoisuudestaan. Lauttamatka kestää noin vartin.