Haapsalu —

Vuokra-auto matkaasi

Omatoimikokemus

Haluatko kokea seikkailuja kaupungin ulkopuolella? IMT:n kautta voit vuokrata auton lomaasi. Voit vuokrata auton suoraan yhteistyökumppanimme Sixtin varausjärjestlmästä. Saat 10% alennusta asiakkaanamme normaaleista vuokra-autohinnoista. Hinta määräytyy vuokrapäivän ja autoluokan mukaisesti.

Joulumatka Haapsaluun omalla autolla, 7 yötä

Omatoimikokemus

1 yö laivalla + Haapsalun kylpyläloma

Omatoimikokemus

Haapsalun hotellimatka + 1 yö Tallinnassa

Omatoimikokemus

Matsalun kansallispuisto

Omatoimikokemus

Matsalun kansallispuisto sijaitsee n. 20 km päässä Haapsalun kaupungista Länsi-Virossa. Kansallispuisto koostuu Matsalun lahdesta, Kasarin joen alajuoksusta, rantakaisilkoista, Kasarin joen luhdasta, upeista rantalaitumista ja lentoniityistä sekä n. 50 saaresta.

Kansallispuisto on lintubongareiden unelma, koska se on yksi Euroopan tärkeimmistä vesilintujen pysähdyspaikoista muuttolinnuille. Puiston läpi lentää vuosittain yli 2 miljoonaa vesilintua. Lintubongareiden suosituin vierailuaika puistossa onkin kevät ja syksy, kun linnut ovat liikkeellä. Matsalussa on paljon luontopolkuja ja jopa 7 lintutornia, jonne voi kiivetä lintuja ihmettelemään.

Kannattaa myös vierailla Lihulassa, Penijõen kartanon vierailukeskusessa, jossa voi tutustua Matsalun luontoon ja historiaan.

Vormsin saari

Omatoimikokemus

Haapsalun lähistöllä sijaitseva, 200 asukkaan, Vormsin saari on mielenkiintoinen päiväretki kohde. Vormsin saarelle tullaan rauhoittumaan. Suosituin tapa kiertää saarta on vuokrata polkupyörät. Nähtävyyksiä ei saarella montaa ole,  pyöräilyn lomassa kannattaa käydä tutustumassa Pyhän Olavin kirkkoon ja sen yhteydessä olevaan historialliseen hautausmaahan, sataman lähellä on Vormsin museo.

Vormsin saarelle pääsee Rohkulan satamasta lautalla, jonne saa tarvittaessa auton mukaan. Kesällä suositellaan jättämään auto satamaan ja vuokraamaan saarelta polkupyörä. Kesäaikaan liput lautalle kannattaa varata/ostaa etukäteen sillä kohde on suosittu. Lauttamatka kestää n. 45 min.

 

Haapsalu

Omatoimikokemus

Haapsalu on viehättävä vanha puutalokaupunki. Hyvä ruoka ravintoloissa

Haapsalu

Omatoimikokemus

Parasta matkassa oli hiljaisuus ja rauha, luontoa ympärillä ja kylpyläosasto.

Haapsalu

Omatoimikokemus

Parasta Haapsalussa on kiireettömyys ja lyhyet välimatkat

Haapsalu

Omatoimikokemus

Haapsalu on paikka missä en aikaisemmin ollut käynyt. Parasta oli että meri oli lähellä ja rauhallinen paikka.

Haapsalu

Omatoimikokemus

Matka kokonaisuudessaan oli hyvä. Hyvät hoidot, hyvä ruoka, Haapsalun todella hyvät ulkoilumaastot
metsässä, rannalla ja kaupungissa.

Viron länsirannikko -Road Trip

Omatoimikokemus

Meri ja saaristolaisuus ovat vahvasti läsnä, kun matkataan Viron länsirannikolle. Haapsalun merenrantakaupunki ja Saaremaan omalaatuisuus hurmaavat matkailijan.

Viron Länsirannikko – Road Tripin ensimmäinen kohde on Tallinnasta parin tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Haapsalun kaupunki. Ennen kuin saapuu Haapsaluun, kannattaa poiketa Rummun kaivoksella. Pienellä sisäänpääsymaksulla pääsee pulikoimaan alueen kirkkaassa vedessä sekä ihmettelemään veden alta työntyviä hylättyjä rakennuksia. Haapsalun kaupunki ihastuttaa merellisyydellään ja puutalojen reunustamilla kujilla. Iltakävely promenadilla kruunaa onnistuneen päivän.

Haapsalusta matka jatkuu ihastuttavalle Saarenmaalle, monen virolaisen kesänviettoalueelle. Saarenmaa on Viron suurin saari ja Gotlannin jälkeen Itämeren toiseksi suurin. 30 000 asukkaan Saarenmaan pääkaupunki on etelässä sijaitseva Kuressaare. Eron Manner-Viroon huomaa maisemissa, kun lauttamatka Virtsusta Saarenmaan puolelle Kuivastuun on taitettu. Kalkkipitoisen maan vuoksi kasvisto ja eläimistö on Saarenmaalla runsasta, ja se kuuluu luontoharrastajien lempikohteisiin. Kuressaaren piispanlinna on yksi parhaiten säilyneitä linnoja koko Baltiassa.

Viron rantakohteet -Road Trip

Omatoimikokemus

Viron rantakohteet – Road Tripin ensimmäinen kohde on Tallinnasta vain puolen tunnin ajomatkan päässä. Pieni Laulasmaan kylä aukeaa metsien keskelle, ja sen rannalla käppyräoksaiset männyt kurottelevat kohti kulkijaa. Laulasmaan kylpylän ja ihanan rantahietikon lisäksi alue tarjoaa myös muuta nähtävää. Miten olisi päiväretki Keilan vesiputouksille tai lähdetkö katsomaan Paldiskia, neuvostoaikaista suljettua kaupunkia?

Parin Laulasmaan yön jälkeen matka jatkuu kohti etelää. Ennen Haapsalua kannattaa poiketa Rummun kaivoksella. Pienellä sisäänpääsymaksulla pääsee pulikoimaan alueen kirkkaassa vedessä sekä ihmettelemään veden alta työntyviä hylättyjä rakennuksia. Haapsalun kaupunki ihastuttaa merellisyydellään ja puutalojen reunustamilla kujilla. Iltakävely promenadilla kruunaa onnistuneen päivän.

Kolmantena kohteena matkalla on Viron kesäpääkaupunkina tunnettu Pärnu. Pärnun hiekkarannalla ei tiedä mistä hiekka alkaa ja minne loppuu, sillä valkeaa rantaa jatkuu silmän kantamattomiin. Eikä rannalla tule kesäaikaan yksinäistä, sillä se on Pärnun kesäelämän keskus. Välillä kannattaa kuitenkin lähteä kävelylle myös keskustaan, nauttia ostosmahdollisuuksista ja kaupungin lukuisista ravintoloista ja kahviloista. Lapsiperheille suosittelemme erityisesti vierailua Lottemaan -teemapuistossa ja Paradiis -kylpylän vesipuistossa.

Fra Mare

Omatoimikokemus

Thalasso merkitsee kreikan kielessä merta. Mikäpä aivan meren ääressä sijaitsevalle kylpylähotellille sopisikaan paremmmin. Fra Maren hoito-osasto onkin erikoistunut ns. thalasso-hoitoihin, joiden peruselementtejä ovat meren muta, merivesi, meren tuoksu ja meren ravinto, jotka ovat läsnä eri hoitomuodoissa.

Fra Mare on monipuolinen kylpylä, jossa myös ympäristö tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet pitää huolen terveydestään! Hotelli on rakennettu vuosina 1997-1999 ja Thalasso-osasto on valmistunut vuonna 2006. Fra Maressa on 119 huonetta ja kaksi kerrosta. Hotellissa on pieni kauppa, seurustelutilat, biljardisali ja lasten leikkinurkkaus. Hotelli on kokonaan savuton.

Fra Maren allasosastolta löytyy merivesiallas, jossa on erilaisia vesihierontapisteitä, vesikoski ja porekylpy. Allasosastolla on myös lämmitetty ulkoallas 6 x 10 m sekä löyly-, höyry-, suola-, lepo- ja infrapunasaunat. Kylpylässä ei ole lasten allasta, vaan altaiden syvyydet ovat 130 cm ylöspäin.

Kylpylässä järjestetään ohjelmaa, tansseja, retkiä yms. elävää musiikkia pari kertaa viikossa. Optikko käy Fra Maressa kerran viikossa ja aika on mahdollista varata etukäteen. Kylpylähotellin ympäristössä on kolmen ja viiden kilometrin pituiset lenkkipolut. Huonekäytävällä on jääkaappi, johon voi laittaa esim. lääkkeitä, joiden pitää olla kylmässä.

Huonehintaan sisältyy aina aamiainen, aamu-uinti ja aamusauna Thalasso DAY SPA osastolla, voimistelusalin käyttö aukioloaikoina, aamuvoimistelu meren rannalla klo 07:30-8:00, sauvakävely thalassoterapian perinteiden mukaan pitkin meren rantaa ja kuntopolku mäntymetsässä ohjaajan seurassa klo 13:15-14:00, Thalasso DAY Spa osaston käyttö 3 h osaston aukioloaikoina, kylpytakin käyttö ja suomenkielinen opaspalvelu.

Hestia Hotel Haapsalu SPA

Omatoimikokemus

Hestia Hotel Haapsalu SPA (entinen Laine) sijaitsee merenlahden rannalla. Uimarannalle on hotellista muutaman sadan metrin kävelymatka. Merenlahden ympäri voi tehdä mukavan kävelykierroksen. Kylpylältä on vain muutaman minuutin kävely Haapsalun promenadille, joka kuljettaa monille Haapsalun nähtävyyksistä. Vanhan keskustan ravintoloihin ja linnalle Laineesta on noin 800m.

Haapsalu SPA on rakennettu vuonna 1986 ja uusittu 2018/-21. Hotellissa on neljä kerrosta ja 94 huonetta. Hotellin huoneet sijaitsevat kerroksissa 2-4. Katutasosta löytyy hotellin vastaanotto, sauna- ja allasosasto ja kauneushoitola. Hoito-osasto löytyy hotellin alimmaisesta kerroksesta.

Hotellin toisen kerroksen ravintolasta ja kauneushoitolasta levittäytyy kaunis näköala lahdelle. Kylpylän sauna- ja allasosastolta löytyy erilaisia altaita ja saunoja.

Haapsalun Piispanlinnan rauniot ja kirkko

Omatoimikokemus

Haapsalun piispanlinna on rakennettu 1260-70 luvulla ja se toimi aina 1600-luvun loppuun asti paikallisten viranomaisten asuntona.
Linnoituksen pihaan ja muureille pääsee kiertelemään ilmaiseksi. Pihassa on myös kesäisin käsityöläisten pieniä pajoja, joissa pääsee seuraamaan esim. raudan taontaa keskiaikaisin menetelmin.
Linnoituksen parhaiten säilyneessä osassa on keskiajan historiaa käsittelevä museo, jonka läpi pääsee myös eteläsiivessä sijaitsevaan katedraaliin, joka on mainittu ensimmäisen kerran jo vuonna 1279.
Kyseessä on yksi parhaiten säilyneistä linnoituksista Virossa.

Valkean Daamin -tarina

Keskiajalla pääsy linnaan oli kielletty naisilta, kuoleman uhalla. Tarinan mukaan eräs linnan tuomioherroista kuitenkin rakastui palavasti nuoreen naiseen ja salakuljetti tämän linnaan. Kun salaisuus paljastui, tuomittiin tyttö kuolemaan mitä kauheimmalla tavalla. Hänet haudattiin elävänä linnan muurien sisään vesiruukku mukanaan. Päiviä neidon valitus kuului muurin sisältä, kunnes vaimeni kokonaan. Elokuisin neidon valkea aave ilmestyy linnan ikkunaan, suremaan menetettyä rakkauttaan.
Tarinan ympärille rakentuu elokuisin Haapsalun merkittävin tapahtuma Valkean daamin aika, jolloin Haapsalun linnan ympäristön valtaavat markkinakojut, tanssi- ja lauluesitykset sekä linnan pihalla esitettävä näytelmä.

Kuursaal

Omatoimikokemus

Haapsalun promenadilla, lähes veden päällä seisovaa Kuursaalia on sanottu yhdeksi Viron kauneimmista rakennuksista.
1800 -luvun lopussa rakennettu Kuursaal ja sen viereinen laululava ovat Viron ainoat rakennukset joissa ovat säilyneet rakennuksen alkuperäiset puiset pitsikoristeet. Läpi olemassaolonsa Kuursaal on toiminut Haapsalun kesämatkailun keskipisteenä. Aikoinaan sen huvituksia suosivat niin Venäjän keisarit kuin Pietarin yläluokkakin. Kauniissa rakennuksessa toimii nykyään ravintola. Kesäisin Kuursaalissa ja viereisellä laululavalla järjestetään lukemattomia esityksiä ja pieniä konsertteja.

Tšaikovskin penkki

Omatoimikokemus

Maailmankuulu venäläinen säveltäjä Pjotr Tšaikovski vietti Haapsalussa lomaa vuonna 1867. Hänen kunniakseen pystytettiin muistopenkki Šokolaadi-promenadille, jossa maestrolla oli tapana ihailla auringonnousua ja joutsenia.
Tšaikovski jatkoi Haapsalussa Vojevoda-oopperan parissa työskentelyä ja kirjoitti pianosarjan Souvenir de Hapsal. Kuultuaan virolaisen kansanlaulun Kallis Mari, hän käytti samaa melodiaa myöhemmin kuuluisassa kuudennessa sinfoniassaan. Laulun alkunuotit on kaiverrettu dolomiitista hakattuun muistopenkkiin. Penkki on varustettu teknisellä laitteistolla, jonka avulla voi kuunnella musiikkia ja tietoa säveltäjästä.

Haapsalun Promenadi

Omatoimikokemus

Haapsalun kylpyläkaupungin tsaarivallan vuosilta kuuluisaa loistoa heijastuu pitkin merenrantaa kulkevalla promenadilla, jonka helmenä pidetään puupitsistä upeata Kuursaalia. Rantakatua kävelessäsi saat tarkistaa kellosi auringonkellolla sekä levätä maailmankuuluun säveltäjän Tshaikovskin istuinpenkillä. Pitkin Promenadia löydät laattoja, joista saat tietoa Haapsalun historista (tekstit viroksi ja englanniksi)
Promenaadikatu alkaa Afrikan rannalta ja johtaa aikoinaan täällä toimineen kahvilan mukaisesti nimensä saaneelle suklaa-promenadille. Promenadilta löytyy lasten leikkikenttä sekä kaupungin ainut lintujentarkkailu torni. Laululavan takaa löydät Haapsalun hoitomudan käyttöönottajan Carl Hunniuksen muistopatsaan.

Vanha rautatieasema ja museo

Omatoimikokemus

Haapsalun kaupungin reunalla odottaa ihastuttavan upea asemarakennus. Tämä rautatien pääteasema on rakennettu 1900 -luvun alussa ja säilynyt alkuperäisessä ulkoasussaan. Rakennuksen erityisiä piirteitä ovat pitkä katettu laituri ja keisarillinen odotushuone. On kuin lähtisit aikamatkalle viime vuosisadan alkuun, kun korviin kantautuvat höytyveturien äänet.
Rakennus toimii myös museona. Pääset tutustumaan Viron rautateiden melkein puolen vuosisadan pituiseen historiaan ja eläkkeellä oleviin juniin sekä viestinnän historiaan.

Taidemaalari Ants Laikmaan kotimuseo

Omatoimikokemus

15 minuutin ajomatkan päässä Haapsalun keskustasta sijaitsee Kadarpikun pieni kylä. Kylän reunamilla sijaitsee Tammikun tila, joka tunnetaan virolaisen taidemaalari Ants Laikmaan (1866–1942) kotitilana.
Pastelliväreillä maalatut muoto- ja maisemakuvat ovat Ants Laikmaan tunnetuinta tuotantoa. Kotimuseosta löytyvät taiteilijan ateljee sekä työ- ja asuintilat. Myös ympäröivä kaunis puisto ja taiteiljan hauta ovat osa kotimuseota.

Ilonin Ihmeidenmaa

Omatoimikokemus

Oletko lukenut Ronja ryövärintyttären tarinan? Tai kiivennyt Katto Kassisen kanssa Tukholman kattojen ylle?
Tiedätkö miten tämä liittyy Haapsaluun? No annahan kun kerromme…

Ilon Wikland syntyi Tartossa, mutta vietti lapsuutensa isovanhempiensa luona Haapsalussa. 14 -vuotiaana Wikland pakeni neuvostomiehitystä Ruotsiin, missä opiskeli taiteilijaksi. Wikland haki vuonna 1953 työtä Rabén & Sjögren -kustantamosta, jonka johdosta Astrid Lindgren ihastui taiteilijan kädenjälkeen. Wiklandin kuvitus nähdään esimerkiksi Lindgrenin klassikoiksi nousseissa lastenkirjoissa: Mio poikani Mio, Melukylän lapset, Ronja ryövärintytär, Lotta -kirjat, Veljeni Leijonamieli ja Katto Kassinen.

Haapsalun keskustassa sijaisteva Ilonin Ihmemaa -talo on lapsille ja perheille tarkoitettu teemakeskus, joka on saanut innoituksensa Ilon Wiklandin teoksista. Teemakeskuksen kolmikerroksisessa talossa on taidegalleria, elokuva- ja näyttelysali sekä leikkihuone. Siellä järjestetään teemapäiviä ja muita tapahtumia. Joka päivä teemakeskuksessa voi askarrella, leikkiä, lukea kirjoja, piirtää ja viihtyä viettäen aikaa perheen parissa kirjoista tuttujen hahmojen maailmassa. Toukokuusta elokuuhun on avoinna myös Ilonin Ihmemaan leikkipiha, jossa voi testata taitojaan tarkkuusheitossa, leikkiä hiekkalaatikossa, askarrella käsityöpajassa ja kokeilla puusepäntöitä Matiaksen talossa.

Leikkijuna Peetrike

Omatoimikokemus

Nähtävyysjuna Peetrike lähtee liikkeelle Rautatiemuseon pihasta ja palaa kierroksen jälkeen samaan paikkaan.
Kaupunikierros junalla kestää noin 45min. Juna kuljettaa matkaajan Haapsalun kauneimmille kujille ja merenrantaan. Kierros antaa hyvän yleiskuvan kaupungista. Kierroksen 5€ hinta sisältää myös sisäänpääsyn Rautatiemuseoon.

Höyrylaiva Kallis Mari

Omatoimikokemus

Virolaisen kansallislaulun mukaisesti nimensä saanut Kallis Mari -höyrylaiva on avattu uudistettuna kesällä 2014.
Alunperin laiva on rakennettu Ruotsissa vuonna 1955. Kallis Marilla pääsee merelliselle kierrokselle. Risteily lähtee Ethe -kadun päässä sijaisevasta laivalaiturista ja kestää noin 20 minuuttia.

Haapsalun kylpyläloma

Omatoimikokemus