Irlannista Skotlantiin —

Irlannista Skotlantiin, 5 yötä

Omatoimikokemus

Academy Plaza Hotel

Omatoimikokemus

Perheomisteinen Academy Plaza Hotel sijaitsee Dublinin keskustassa, O’Connel -pääkadun poikkikadulla. Kuuluisalle Henry Street -ostoskadulle on noin 5 minuutin kävelymatka. Läheltä löytyvät myös monet nähtävyydet kuten Trinity College, Dublinin linna, Croke Park -stadion ja St Stephen’s Green -puisto.

Aulatilasta löytyy on mukavia tuoliryhmiä, joihin voi istahtaa vaikkapa kahville ja lukemaan päivän lehtiä. Hotellin Plaza Bar & Grill -ravintolassa on tarjolla suussa sulavia grilliruokia perinteisellä irlantilaisella vivahteella sekä virkistäviä juomia. Aamiainen on tarjolla Oscari’s -ravintolatilassa. Rakennuksen alimmassa kerroksessa on pieni kuntosali, jonne saa avaimen vastaanotosta, kuntosali avoinna päivittäin klo 6.00-23.00. Hotellilla kolme erikokoista kokoustilaa, kokoustiloja riittää aina 120 henkilön tarpeisiin saakka. Matkatavarasäilytyshuone. Kokonaan savuton hotelli.

Hotellissa on 7 kerrosta, moderneja ja ilmastoituja huoneita on 304. Huoneissa on kokolattiamatot, allergiahuoneita hotellissa ei ole. Hotellissa myös kolmen ja neljän hlön huoneita, varattavissa huonetilanteen salliessa.

Arthur's Seat

Omatoimikokemus

Yksi parhaista Edinburghin näköalapaikoista on Arthur’s Seat. Se on Holyroodin puistossa sijaitseva, kauan sitten sammuneen tulivuoren huippu. Arthur’s Seat löytyy noin 1,5 km Edinburghin linnasta itään päin. Kukkulan huippu kohoaa noin 250 metriä kaupunkia korkeammalle ja se on  hyvin suosittu vierailukohde.

Grassmarket-kauppatori

Omatoimikokemus

Vanhan kaupungin ytimessä sijaitseva tori ja kaupunginosa, heti Edinburghin linnan alapuolella. Tori on ollut yksi Edingburhin suosituimpia markkinapaikkoja jo 1400-luvulta alkaen. Aukion kupeesta löytyy lukematon määrä erilaisia kuppiloita ja ruokapaikkoja, joissa voi nauttia lounasta tai tulla viettämään iltaa. Erilaisissa putiikeissa voi tehdä mielenkiintoisia löytöjä. Lauantaisin torilla myydään herkullisia ruokia ja käsityöläistavaraa.

Royal Botanic Garden

Omatoimikokemus

Edinburghin kasvitieteellinen puutarha levittäytyy 28 hehtaarin alueelle, jossa on muun muassa kasvihuone, näyttelyitä, lasten tapahtumia, opaskierroksia ja kahviloita. Puutarha perustettiin vuonna 1670 ja se sijaitsee merenrannan läheisyydessä Leithissä. Puisto on erinomaisesti hoidettu ja sen kasvillisuus on monipuolista ja mielenkiintoista. Paikka onkin hyvä vierailukohde niin alan ammattilaisille kuin kasvitieteeseen perehtymättömällekin. Puistoalueelle on ilmainen sisäänpääsy, mutta kasvihuoneisiin on pääsymaksu. Paikka on avoinna pääasiallisesti maaliskuusta syyskuuhun päivittäin klo 10-18 ja talvikaudella noin klo 16 saakka.

Irlantilainen illanvietto Arlington Hotellissa

Hinta: 45 €/henkilö
Opastettu retki

Tapaamme oppaamme hotellin aulassa klo 19:00. Oppaan johdolla kävelemme noin 800 metrin matkan Arlington Hotellille Irlantilaiseen illanviettoon .

Ilta sisältää kolmen ruokalajin illallisen, elävää irlantilaista musiikkia sekä Riverdance -tyyppistä irlantilaista tanssia.

Tanssiesityksestä vastaa kuuluisa Celtic Dancers-tanssiryhmä. Show-esitys kestää n. 2 h, päättymisaika noin klo 22.30. Illanvieton hinta 45 € / hlö, sisältäen 3-ruokalajin illallisen (ei sisällä ruokajuomia) sekä kahvin/teen, irlantilaisen shown ja suomalaisen oppaan palvelut.

 

Irlannista Skotlantiin

Omatoimikokemus

Powercourtin kartano ja puutarha

Omatoimikokemus

Powercourtin kartano ja puutarha sijaitsee 20 minuutin bussimatkan päässä Dublinista, ja se on yksi maan suosituimpia käyntikohteita. Kartanoalueen juhlallisista puutarhoista löytyy kasvillisuuden lisäksi patsaita, koristellisia vesialueita, salaisia notkoja ja rönsyileviä polkuja. Aluetta tutkiessa voi istahtaa kartanon terassille kahvilan antimia nauttimaan ja eteen avautuvaa maisemaa ihailemaan. Kuuden kilometrin päässä kartanolta sijaitsee myös Irlannin korkein, 121-metrinen vesiputous.

Motel One Edinburgh Princess

Omatoimikokemus

Motel One Edinburgh-Princes sijaitsee Princes Streetin sydämessä alle 5 minuutin kävelymatkan päässä Edinburghin Waverleyn asemalta. Edinburghin kaunis vanhakaupunki, Royal Mile ja Edinburghin linna ovat lyhyen kävelymatkan päässä hotellista. Myös National Gallery of Scotland, Royal Scottish Academy sekä Sir Walter Scott -monumentti sijaitsevat lähellä hotellia, samoin useat ravintolat ja perinteiset pubit Princes Street -ja läheisten George ja Hanover Street -katujen varsilla.

Huoneet on sisustettu tyylikkäästi viehättävän turkoosin ja beigen sävyin. Kaikissa huoneissa on kokolattiamatto, ilmainen Wi-Fi, taulu-tv ja moderni kylpyhuone. Huoneissa parivuode, ei erillisiä vuoteita, tarvittaessa saatavilla kahdet vuodevaatteet. Ei lisävuodemahdollisuutta.

Hotellin One Lounge -aulasta löytyy Skotlannin kuninkaallisten muotokuvia, aulassa vierailijoita odottavat antiikkiset kynttilänjalat ja ylelliset samettisohvat. Toisen kerroksen baarista on upeat näkymät kuuluisalle Princes Streetille. Aamiainen on ketjulle tyypillinen ’mannermainen buffet’.

Savuton hotelli

Motel One Glasgow

Omatoimikokemus

Tämä keskitason designhotelli sijaitsee Glasgowin päarautatieaseman vieressä ja on omistettu ’rautatie-romanssille’. Hotellin sijainti on ihanteellinen jos haluat tutustua esim. modernin taiteen museoon, 1800-luvulla rakennettuun kaupungintaloon tai vaikkapa kaupungin upeaan katedraaliin.

Hotelli on trendikäs ja raikas koska se ei ole kovin vanha. Hotellissa on 374 savutonta huonetta. Kaikissa huoneissa on kokolattiamatto, TV, hiustenkuivaaja, ilmainen internet- yhteys ja teen/kahvinkeittovälineet. Kaikissa huoneissa parivuode, ei mahdollisuutta kahteen erilliseen vuoteeseen, tarvittaessa pedataan kahdet erilliset vuodevaatteet. Ei lisävuodemahdollisuutta.

Hotellin seiniltä löytyy skotlantilaisen valokuvausduo Matthew Dalzielin ja Louise Scullionin taidetta. Hotellissa on runsaasti aula- ja oleskelutilaa, matkatavarasäilytystila, baari ja aamiaishuone. Aamiainen on ketjulle tyypillinen ’mannermainen buffet’.

Skotlannin parlamenttirakennus, Edinburgh

Omatoimikokemus

Skotlannin parlamenttirakennus löytyy Edinburghin Vanhastakaupungista vastapäätä Holyroodin palatsia. Parlamentin 129-henkinen edustajisto säätää lakeja, joista päättäminen ei tapahdu Westminterissä. Skotlantilaisen demokratian kehdossa pääset kuuntelemaan parlamentin istuntoa, jos se sattuu vierailuajankohdalle tai osallistumaan opastetulle kierrokselle, joka järjestetään maanantaisin, perjantaisin ja lauantaisin. Kun parlamentti on tauolla, kierroksia järjestetään päivittäin sunnuntaita lukuunottamatta.

Holyrood-puisto, Edinburgh

Omatoimikokemus

Holyrood-puiston jylhät kukkulat ja kallionrinteet houkuttelevat tutustumaan Edinburghin kaupungissa sijaitsevaan puistoon. Puiston korkein kohta on Arthurin istuin, joka on tulivuoren jäännös. Sen alta löytyneet kivi- ja piityökalut ajoittavat ihmisen olemassaolon alueelle niinkin kauas kuin 5 000 ennen ajanlaskun alkua. Ennen vierailua voit käydä näyttelyssä, jossa kerrotaan puiston historiasta, maantieteestä ja arkeologiasta sekä tiedotetaan kävelyreiteistä. Puistossa voit kiivetä Arthurin istuimelle 250 metrin korkeuteen, nähdä hanhia Duddingston Lochissa ja vierailla St. Anthonyn kappelin raunioilla.

Holyroodin palatsi, Edinburgh

Omatoimikokemus

Holyroodin palatsi toimii Yhdistyneen kuningaskunnan kuninkaallisten virallisena asuntona Skotlannissa. Se sijaitsee Edinburghin linnalta alkavan Royal Milen loppupäässä. Paikalla oli alun perin vuonna 1128 perustettu luostari, jonka rauniot löytyvät palatsin alueelta edelleen. Palatsi valmistui vuonna 1501, ja sitä remontoitiin 1600-luvulla. Holyrood tunnetaan parhaiten 1500-luvulla eläneen Skotlannin kuningatar Maria Stuartin kotina. Palatsi on rakennettu 1400-luvulla, mutta se koki laajennuksen 1600-luvulla. Nykyään palatsin alueella järjestetään kansallisia juhlia ja tapahtumia.

St. Gilesin katedraali, Edinburgh

Omatoimikokemus

Jykevä St. Gilesin katedraali lepää Edinburghin sydämessä. Kirkko perustettiin vuonna 1124. Se on historiansa varrella kokenut muun muassa englantilaisten tuhoamisyrityksiä, ja kuuluisa uskonpuhdistaja John Knox saarnasi siellä. 1500-luvulla katedraali oli Skotlannin uskonpuhdistuksen polttopisteessä. Katolisena kirkkona aiemmin toiminut katedraali muuntautui tällöin presbyteriaanien kirkoksi ja toimii nykyään maailman presbyteriaanien pääkirkkona. Se on yksi Edinburghin tunnetuimmista maamerkeistä, ja toivottaa kuitenkin kaikki tulijat sisäänsä maailman joka kolkasta.

Culzeanin linna, Skotlanti

Omatoimikokemus

Mahtava Culzeanin linna sijaitsee Skotlannin maalaismaisemissa, ja sitä ympäröi vehreä puisto. 1700-luvun lopussa suunniteltu linna rakennettiin jaarli David Kennedyn maaseutuasunnoksi. Linnasta löytyy yksi suurimmista kokoelmista brittiläisiä piilukkopistooleja, ja sen elegantit huoneet pursuavat esineitä, jotka kertovat linnan historiasta. Tarinan mukaan linnan alla oleviin luoliin kadonnut säkkipillinsoittaja kummittelee linnassa edelleen. Soiton voi kuulla kaikuvan linnan uumenista myrskyn pauhatessa.

Kilmainham Gaol, Dublin

Omatoimikokemus

Vankilana aiemmin tunnettu Kilmainham Gaol toimii nykyään museona. Se avattiin vuonna 1796 läänivankilana, ja siellä säilytettiin monia kapinoiden johtavia, joista osa myös teloitettiin vankeuden päätteeksi. Myös monia irlantilaisen republikaaniliikkeen jäseniä säilytettiin vankilassa brittien vartioimina anglo-irlantisen sodan aikana vuosina 1919–21. Kilmainham Gaol toimi tavallisten miesten, naisten ja lasten säilytyspaikkana, jotka olivat joutuneet vankeuteen pikkurötösten tai vakavampien rikosten kuten murhan tai raiskauksen vuoksi. Monet vangeista odottivat siirtoa Australiaan Kilmainham Gaolin telkien takana. Vankila lopetti toimintansa vuonna 1924. Vankilamuseossa oppii irlantilaisten hurjasta taistosta itsenäisyyden saavuttamiseksi. Vankilaan tehdään opastettuja kierroksia, joiden yhteydessä kaikesta oppii varsin viihdyttävästi. Kierrokset kestävät puolitoista tuntia, ja liput kannattaa ehdottomasti varata etukäteen. Toinen vaihtoehto on saapua paikalle heti vankilan avauduttua, sillä väkeä saapuu paikalle paljon eivätkä kaikki mahdu opastetuille kierroksille, jotka ovat ainoa tapa tutustua vankilaan.

Holiday Inn Belfast City Centre

Omatoimikokemus

Vuonna 2003 avattu Holiday Inn Belfast City Centre -hotelli sijaitsee Belfastin keskustassa ja on yksi Pohjois-Irlannin suurimmista hotelleista. Konserttiareenat SSE ja Waterfront Hall ovat noin 5 minuutin kävelymatkan päässä hotellista. Hotellin lähellä on monia kauppoja sekä ravintoloita, kävelymatkaa keskustan ostoskaduille on noin 5-10 minuuttia.

Hotellissa on 8 kerrosta, 250 huonetta, joissa on suihku, satelliitti-TV, puhelin, hiustenkuivaaja ja teen/kahvinkeittovälineet. Kaikissa huoneissa kokolattiamatto, ei erillisiä allergiahuoneita.

Hotellin ravintolaan mahtuu 150 ruokailijaa, ja sen listalta löytyy  kausiluonteisia menuja, joissa käytetään tuoreita paikallisia tuotteita paikallisilta toimittajilta. Hotellin baarissa voi nauttia mm. Starbucks -kahvivalikoiman kahveja, teetä, kaakaota, jäätelöjä, oluita ja viinejä.

Hotellissa on kuntosali sekä kokoustila 50 hengelle.

Belfast, Pohjois-Irlanti

Omatoimikokemus

Pohjois-Irlannin pääkaupungissa Belfastissa kohtaa kiehtovia vastakohtia. Matkailusuosion nosteessa olevassa kohteessa näkyy kaupungin väkivaltainen historia, mutta samalla modernin ajan uudet tuulet. Vuonna 1912 uponnut Titanic rakennettiin Belfastissa, ja Titanic-kortteli museoineen onkin suosittu vierailupaikka. Kaupungissa komeile seinämaalauksin koristeltu muuri, jonka kuva-aiheet kertovat levottomasta menneisyydestä. 1970-luvulla rakennetun muurin ovet lukitaan yöksi. Toimella pyritään edistämään rauhaa protestanttien ja katolisten välillä. Muita käyntikohteita ovat muun muassa muumioita ja dinosauruksia esittelevä Ulster Museum, joka on tunnettu myös Games of Thrones -näyttelystään, ja modernia taidetta esittävä Metropolitan Arts Centre. Myös vanhat, tunnelmalliset pubit ovat käymisen arvoisia kohteita.

Glasgow, Skotlanti

Omatoimikokemus

Teollisuus -ja työläiskaupunkina tunnettu Glasgow on Skotlannin suurin kaupunki, josta löytyy aitoa pubikulttuuria ja paikallista elämänmenoa. Jos oluen nauttimista enemmän kiehtoo teen juonti, kuuluisa Willow Tearooms on siihen oikea paikka. Glasgov ei ehkä pärjää lumoavuudessaan Edinburghille, vaikka kaupungista löytyykin esimerkiksi upeaa jugendarkkitehtuuria ja paljon muutakin nähtävää. Sen ytimestä George-aukiolla seisoo kaupungintalo City Chambers, ja toinen vaikuttava kohde on Glasgow’n katedraali. Suosittuja nähtävyyksiä ovat myös Kelvingroven taidegalleria ja museo sekä Skotlannin vanhin museo Hunterian Art Gallery.

Edinburghin linna, Edinburgh

Omatoimikokemus

Tunnelmallisessa Skotlannin pääkaupungissa komeilee korkean kukkulan päällä Edinburghin linna, joka on vartioinut keskustaa jo 1100-luvulta lähtien. Lukuisia kertoja piiritettynä ollut linna kantaa tärkeää roolia Skotlannin historiassa, sillä se on toiminut sotilastukikohtana ja kuninkaallisten suojapaikkana. Linnasta löytyy Skotlannin itsenäisyyttä puolustaneiden Robert the Brucen ja William Wallace patsaat. Täällä voit kuvitella, kuinka Great Hallissa järjestettiin kuninkaallisia pitoja ja vierailla makuuhuoneessa, jossa traagisesta elämästään tunnettu Skotlannin kuningatar Maria Stuart synnytti myöhemmin Skotlannin ja Englannin kruunut toisiinsa yhdistäneen Jaakko VI:n.

Loch Lomond ja Trossachsin alue, Skotlanti

Omatoimikokemus

Järvistään, munroistaan eli vuoristaan ja joistaan tunnetun Loch Lomondin ja Trossachsin kansallispuiston maisemissa ulkoilun ystävän mieli lepää. Kansallispuiston nimestä tuttu Loch Lomond on Skotlannin suurin järvi. Moninaisen maaston, eläimistön ja kasvillisuuden omaavan kansallispuiston alueella onnistuu niin patikointi, vesiurheilu, ratsastus, golfaus kuin risteileminenkin. Lisäksi Trossachsin alueella kannattaa vierailla viskitislaamossa maistelukierroksella sekä viehättävissä pikkukylissä ja kaupungeissa.

Titanic-kortteli, Belfast

Omatoimikokemus

Tiesitkö, että surullisenkuuluisa Titanic rakennettiin Belfastissa Harland & Wolfin telakalla? Nykyään telakan läheisyydessä komeilee Titanic Belfast -museo, joka esittelee laivan tarinaa rakennusvaiheesta sen uppoamiseen neitsytmatkallaan vuonna 1912. Museo on osa aluksen synnyinpaikan ympärille rakentunutta Titanic-korttelia, jossa sijaitsee myös kopio laivan keulasta, kuivatelakka sekä vanha pumppuhuone ja Titanic-hotelli. Lisäksi voit nauttia muun muassa minijunalla tehdystä ajelusta korttelissa tai opastetusta risteilystä Titanic-korttelin edustalla.

Trinity College, Dublin

Omatoimikokemus

Dublinissa sijaitseva Trinity College -yliopisto on avattu 1500-luvun lopussa, ja se toimii edelleen niin opinahjona kuin turistinähtävyytenä. Lähde kiertelemään kampusalueelle opiskelijoiden ja muiden matkaajien joukkoon. Vieraile yliopiston tunnelmallisen kirjaston Long Roomissa, jossa säilötään kirjaston 200 000 vanhinta kirjaa. Book of Kells -näyttelyssä säilytetään 800-luvulle ajoittuvaa, Irlannin kansallisaarteisiin kuuluvaa Kellsin kirjaa ja maan vanhinta harppua, joka on Irlannin symboli.

Guinness Storehouse, Dublin

Omatoimikokemus

Guinness Storehouse on olutmuseo, jossa on mahdollista maistella oluita ja muita virvokkeita sekä ruokailla. Täällä voit kokea Irlannin tunnetuimman oluen historian, sielun ja sydämen. Museossa opit Guinness-oluen valmistuksen saloista ja markkinoinnista sen historian lisäksi. Kuultuasi oluen tarinan siirry ihailemaan Dublinin näköaloja Gravity Barista, jossa voit nauttia täydellisesti lasketusta tuopista. Jos haluat laskea itse vaahtopäistä tummaa olutta tuoppiisi, voit harjoitella sitä Guinness Academyssä. Kun nälkä yllättää, suuntaa aterialle Arthur’s Bariin.

Irlannista Skotlantiin

Omatoimikokemus

Parasta oli monipuolisuus; kaikkea sopivasti.

Irlannista Skotlantiin

Omatoimikokemus

Kiertomatka kokonaisuudessaan oli hyvä, koko ajan oli uutta näkemistä ja kokemista.

Irlannista Skotlantiin

Omatoimikokemus

Parasta olivat ystävälliset ja asiantuntevat oppaat, upeat maisemat ja kivat kaupunkikohteet.

Irlannista Skotlantiin

Omatoimikokemus

Parasta matkassa olivat kohteet, kaupungit, opastus, pubit ja siirtymiset.