Normandian rannikko —

Normandian rannikko

Omatoimikokemus

Novotel Le Havre Centre Gare

Omatoimikokemus

Hotelli sijaitsee rautatieaseman sekä Docks Vauban – ostoskeskuksen vieressä. Le Havren nähtävyyksistä esimerkiksi Museum of Modern Art André Malrauxiin ja Pyhän Joosefin kirkolle on noin kahden kilometrin kävelymatka.

Vastaanotto on avoinna 24 h. Moderneja ja tilavia huoneita on kaikkiaan 134. Huoneissa ilmainen langaton internet-yhteys sekä ilmastointi. Erikseen kysyttäessä varattavissa myös lisävuoteita, invahuoneita sekä väliovellisia huoneita. Hotelli on kokonaan savuton.

Hotellin ravintola N Café tarjoilee lounasta arkisin ja päivällistä viikon jokaisena iltana. Ruoka on ranskalaistyyppistä, jossa käytetään paljon paikallisia tuotteita. Ravintolan yhteydessä on myös ulkoilmaterassi. Buffet -aamiainen tarjoillaan ravintolan tiloissa ma-pe klo 06.30-09.30 ja la-su klo 07.00-11.00. Novotel Café Bar on avoinna vuorokauden ympäri, sieltä on mahdollista ostaa myös pientä purtavaa. Hotellin Wellnes -alueelta löytyy saunan lisäksi turkkilainen sauna, poreallas (altaaseen pääsy kielletty alle 12 -vuotiailta) sekä kuntosali, näiden käyttö kuuluu huonehintaan. Kokousosastolla viisi erikokoista kokoushuonetta.

Best Western Royal Hotel Caen

Omatoimikokemus

Best Western Royal Hotel Caen on Caenin yksi vanhimmista hotelleista. Aikoinaan hotellin nimi oli Grand Hotel of the Place Royal, alkuperäinen nimikyltti löytyi raunioista Caenin pommitusten jälkeen vuonna 1944 ja on edelleen esillä.

Hotelli sijaitsee Place de la Republique puistoaukion laidalla, toiselta laidalta löytyy Notre-Dame-de-la-Gloriette -kirkko. Kävelymatkan päässä hotellilta sijaitsevat myös mm. Vilhelm I eli Vilhelm Valloittajan ajoilta peräisin olevat luostarit Abbaye-aux-Hommes (miesten luostari) ja Abbaye-aux-Dames (naisten luostari) sekä kaupungin vanhin aukio Place Saint-Sauveur upeine vanhoine porvaristotaloineen.

Best Western Royal Hotel Caenissa on yhteensä 47 huonetta, joista kukin kertoo tarinaansa Caenin historiasta. Huoneet ovat keskenään eri kokoisia, osaan mahdollista varata erikseen kysyttäessä myös lisävuode. Hotellissa 4 kerrosta, hissi, 24h vastaanotto sekä huonepalvelu, aulabaari, aamupalahuone, jossa tarjoillaan buffet -aamiainen, ilmainen langaton internet. Pesulapalvelut sekä silitysrauta vastaanotosta pyydettäessä. Hotelli on savuton.

Caen

Omatoimikokemus

Caen on kaupunki, jolla on rikas historiallinen menneisyys sekä merkittävä kulttuuriperintö. Kaupungin upean arkkitehtuurin, muistomerkkien ja vaikuttavien kaupungin aukioiden ansiosta Caenia kutsutaan Taiteen ja historian kaupungiksi

Caen tunnetaan Vilhelm Valloittajasta sekä hänen aikaisistaan rakennuksista. Kaupunki kärsi suuria tuhoja toisessa maailmansodassa vuonna 1944 ja on rakennuskannaltaan uudenaikainen. Sodasta säilyivät kuitenkin Vilhelm Valloittajan rakennuttamista rakennuksista mm. kaupungin linna, Château de Caen sekä kaksi 1060-luvulla rakennettua luostaria, Abbaye aux Hommes (miesten luostari), joka tunnetaan myös nimellä St-Étienne sekä Abbaye aux Dames (naisten luostari), joka tunnetaan myös nimellä La Trinité. Caen on myös kuuluista yliopistokaupunki, jonka yliopisto on perustettu vuonna 1432.

Le Havre

Omatoimikokemus

Le Havre sijaitsee Englannin kanaalin ja Seinen suulahden välissä. Kaupungin satama on Ranskan toiseksi suurin Marseillen jälkeen. Suuri osa kaupungista tuhoutui toisen maailmansodan pommituksissa, mutta sodan jälkeen kaupunkiin rakennettiin kokonaan uusi keskusta arkkitehti Auguste Perret’n suunnitelmien mukaan. Le Havren keskusta kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon ja sen kuuluisimpia rakennuksia ovat kaupungintalo Hotel de Ville ja Neogootti-tyylinen St Josephin kirkko. Kaupungissa on kaksi kilometriä pitkä ranta, jonka viereiseltä rantabulevardilta löytyy useita ravintoloita ja baareja. Suomalaisille paikka on tullut tunnetuksi Aki Kaurismäen elokuvasta Le Havre, joka on kuvattu kaupungissa.

Normandian rannikko

Omatoimikokemus

Mieleenpainuva kokonaisuus, jota täydensi oppaaan asiantunteva ja paneutunut esitys sekä bussimatkan aikana että kohteissa. Etretat’n, Honfleurin ja Deauvillen satumaisen kauniit näkymät.

Normandian rannikko

Omatoimikokemus

Parasta olivat käynnit pienissä kaupungeissa ja satamissa sekä Normandiaan tutustuminen, mm. D-day:n paikkaan.

Normandian rannikko

Omatoimikokemus

Kokonaisuus erittäin hyvä. Erityiskiitos loistavalle ja ammattitaitoiselle oppaalle.

Normandian rannikko

Omatoimikokemus

Matkan aihe oli mielenkiintoinen ja paljon opittiin uutta Normandian sotahistoriasta.

Rouen

Omatoimikokemus

Seinen rannalla sijaitseva Rouen on Normandian historiallinen pääkaupunki. Kaupungissa on upeasti säilynyttä goottilaista arkkitehtuuria keskiajan lopulta, mm. Palais de Justice eli kaupungin oikeustalo sekä jopa 1200-luvulta peräisin olevia asuinrakennuksia, värikkäitä taloja ristikkosomistuksineen. Kirkkoja Rouenissa on lukematon määrä, Victor Hugo on kutsunut kaupunkia lempinimellä ”satojen soivien kellotornien kaupunki”. Osa kirkoista on tuhoutunut muun muassa sotien pommituksissa. Rouenin katedraali, Ranskan gotiikan päätöitä, on kirkoista ehkä upein. Jeanne D’Arcille omistettu moderni kirkko sijaitsee Place du Vieux Marchella, torilla jonka roviolla hänet poltettiin noituudesta tuomittuna. Jeanne D’Arc on pyhimys ja kansallissankari, joka johdatti Ranskan joukkoja sodassa Englantia vastaan.

Deauvillen merenrantakaupunki

Omatoimikokemus

Pieni Deauvillen kaupunki sijaitsee Englannin kanaalin rannalla, ja sitä voidaan pitää Pohjois-Ranskan vastineena Rivieran Cannesille. Deauville on erityisesti varakkaiden pariisilaisten suosiossa sen läheisen sijainnin takia. Kaupungin pitkää rantaa pitkin kulkee rantabulevardi, jonka varrella on ihania kahviloita, ravintoloita ja luksusmerkkien putiikkeja sekä myös Deauvillen kasino ja viiden tähden hotelleja. Upeiden hiekkarantojen vieressä on pitkä rivi pukukoppeja, jotka on nimetty näyttelijöiden mukaan. Kaupungissa järjestetään vuosittain Festival du Cinéma Américain -elokuvajuhla, joka on Cannesin elokuvajuhlien jälkeen seuraavaksi suurin Ranskassa järjestettävä elokuvafestivaali. Festivaalien aikaan kaupungissa voi nähdä useita kuuluisuuksia Amerikan mantereelta asti.

Retki Mont Saint Michelin luostarisaarelle

Hinta: 39 €/ hlö
Opastettu retki

UNESCOn maailmanperintöluetteloon kuuluva Mont Saint-Michelin luostarisaari on yksi Ranskan tunnetuimmista turistikohteista ja usein sitä verrataan myös antiikin maailman seitsemään ihmeeseen. Saari rakennuksineen on kuin keskiaikainen kaupunki ravintoloineen ja putiikkeineen sekä 1400- ja 1500-luvuilta peräisin olevine kujineen ja rakennuksineen. Saaren tärkeimpien nähtävyyksien luostarin sekä saaren korkeimmalla huipulla sijaitsevan kirkon rakentaminen aloitettiin jo 900-luvulla ja rakennus- sekä kunnostustyöt kestivät yli 1000 vuotta. Saarella on yhä parisenkymmentä vakituista asukasta, määrä on kuitenkin jatkuvasti laskusuunnassa. Saarta ympäröi korkea keskiaikainen muuri, jonka näköalatasanteiltä pääsee ihailemaan upeita kauas kantavia maisemia sekä voi seurata vaikka vuoroveden muutosta.

Oppaan johdolla tehtävän kokopäiväretken hinta 39 €/ hlö. Hinta sisältää kuljetuksen saarelle sekä pääsymaksun luostariin. Retken osalta tulee huomioida, että luostarissa on paljon portaita, jotka ovat korkeita ja nousut jyrkkiä sekä toisinaan kostealla säällä liukkaita, nämä saattavat vaikeuttaa liikkumista kohteessa. Retken minimiosallistujamäärä 20 hlöä Suositelemme varaamaan retken muun matkavarauksen yhteydessä kuitenkin viimeistään 14 vrk ennen matkan alkua. Mahdollisesta peruutuksesta ilmoitetaan viimeistään 10 vrk ennen lähtöä.

Vierailu Calvados -tilalla

Omatoimikokemus

Normandian rannikko -matkan aikana vieraillaan paikallisella Calvados -tilalla, jossa tätä omenista valmistettua brandya on valmistettu jo kolmen sukupolven ajan. Opastetun kierroksen aikana tutustutaan calvadoksen historiaan ja tuotantoon perheen calvados-tislaamossa. Vierailun aikana kuullaan myös sadonkorjuusta, omenien jauhamisesta ja tislausprosessista sekä miten calvados varastoidaan ja miten sen annetaan ikääntyä.  Kierroksen jälkeen maistellaan tilan tuotteita, siideriä, päärynäsiideriä ja calvadosia, näiden kanssa tarjoillaan normandialaisia juustoja ja vertaillaan juustojen ja juomien tuomia makuyhdistelmiä.

Arromanchesin maihinnousumuseo, D-Day Museum Arromanches

Omatoimikokemus

D-Day Museum Arromanches esittelee, miten liittoutuneet rakensivat Arromanchesin edustalle hämmästyttävän keinotekoisen sataman. Pienoismalleista rakennettu näyttely esittelee sataman suunnittelun ja rakentamisen vaiheita. Mulberryn ponttooneista rakennettu keinotekoisen sataman jäänteet ovat edelleen nähtävissä Arromanchesin edustalla meressä.

D-päivän alkutunnit heräävät eloon diorama-esityksessä, jossa on käytetty erityisiä valo- ja äänitehosteita. Näyttelytilassa on esillä maihinnousussa olleiden eri kansalaisten aseita, sotilaspukuja ja muuta tarpeistoa. Museokaupassa on myynnissä maihinnousuun liittyvää tavaraa Normandia-kirjoista kahvimukeihin ja jääkaappimagneetteihin.

Saksalaisten rannikkotykistöpatteri Longue-sur-Merissä

Omatoimikokemus

Saksalaisten rannikkotykistöpatteri Longue-sur-Merissä oli sijoitettu täydelliselle paikalle ottamaan vastaan mereltä tulevat hyökkäykset. Aseet olivat sijoitettuina Omaha ja Gold Beachien väliin 60 metriä korkeille kallioille. Saksan laivasto aloitti rannikkotykistöpatterin rakentamisen vuoden 1943 loppupuolella. Toukokuussa 1944 jyrkänteen reunalle rakennetussa komentopaikassa ei kuitenkaan vielä ollut kaikkia tarvittavia laitteita valmiina toimiakseen tehokkaasti mereltä tulevia hyökkäyksiä vastaan. D-päivänä 6. kesäkuuta 1944 käytiin pitkä taistelu liittoutuneiden laivaston sekä saksalaisten välillä. Saksalaisten patteriston viisi asetta hiljennettiin vähitellen, jotkut tuhottiin suorilla osumilla. Lopulta Gold Beachille rantautuneet brittiläiset joukot ottivat aseman haltuunsa 7. kesäkuuta sekä vangeiksi 180 eloonjäänyttä sotilasta. Nykyään paikka on yksi parhaiten Ranskassa säilyneistä ja ainoa, jossa voi yhä nähdä alkuperäisiä tykkejä, jotka pystyivät ampumaan 45 kg painavia ammuksia 22 kilometrin etäisyydelle.


Honfleurin kalastajakaupunki

Omatoimikokemus

Honfleurin pieni merenrantakaupunki on tullut tunnetuksi kauniista vanhasta satamasta, joka on ollut tärkeä kauppapaikka 1100 -luvulta asti. Satamassa on monia värikkäitä taloja, jotka kaupankäynnillä vaurastuneet perheet rakensivat. Nykyisin vanha satama toimii enemmän huvivenesatamana.

Étretat'n liitukivikalliot

Omatoimikokemus

Étretat’n kylä Normandiassa Englannin kanaalin rannikolla oli aiemmin vaatimaton kalastajakylä, mutta nykyään se on hyvin tunnettu lomanviettokaupunki. Siellä sijaitsevat jyrkät ja vaaleat liitukivikalliot sekä harmaiden mukulakivien peittämä merenranta. Alue on suojelukohde, ja maisema kuuluu myös Ranskan ekologia-, energia- ja kestävän kehityksen sekä meriasiain ministeriön ohjelmaan. Osa kallioista muodostaa veden ylle vaikuttavia kaaria, jotka ovat muovautuneet maanalaisen virran ja meriveden aiheuttaman eroosion vaikutuksista. Näin on saanut alkunsa myös neulanmuotoinen kallio (L’Aiguille), jonka kalkkiaines on niin kovaa, ettei se ole liuennut kokonaan.

Claude Monet'n talo ja puutarha

Omatoimikokemus

Givernyssä, noin 75 km päässä Pariisista sijaitsee Claude Monet’n talo ja puutarha. Impressionisti Monet rakasti luontoa, jo taiteilijauransa alkuaikoina hän maalasi Normandian rannikolla merimaisemia ja Fontainebleau´n metsää. Vuonna 1883 hän muutti Givernyn vaaleanpunaiseen taloon saadakseen työrauhan. Hän innostui puutarhanhoidosta niin, että tilasi puutarhaansa kasveja Aasiasta asti. Puutarhaa alettiin kunnostamaan uudelleen 1970 -luvulla, ja nykyään siellä riittää ihasteltavaa pidemmäksikin ajaksi. Puutarha koostuu kahdesta osasta. Perinteinen puoli muistuttaa lähinnä englantilaista puutarhaa ollen luonnonmukainen ja rento, kukkapenkkien välissä kulkevat suorat hiekkapolut. Eksoottisella japanilaisella puolella polut kaartelevat ja niiden varrella on yllätyksiä. Talosta sisältä löytyy valokuvia taiteilijan elämästä, Monet´n keräämiä japanilaisia piirroksia, osa kodin huonekaluista on taiteilijan aikakaudelta. Alueelta löytyy myös matkamuistomyymälä sekä ravintola-teehuone.