Irlannista Skotlantiin

Irlantia kutsutaan usein lempinimellä Vihreä saari sen upean vihreyden ja vehreyden vuoksi. Maa tunnetaan hyvin myös Guinness-oluestaan. Skotlannin henkeäsalpaavan upeat maisemat puolestaan ovat innoittaneet muun muassa useita elokuvien ja TV-sarjojen tekijöitä.
1.päivä

Helsinki-Dublin

Lähdemme matkaan aamulennolla Helsingistä. Huomioittehan, että kello on Irlannissa ja Skotlannissa kaksi tuntia Suomen aikaa jäljessä. Dublinin lentokentän tuloaulassa on vastassa suomenkielinen opas ja paikallinen tilausajobussi odottaa terminaalin ulkopuolella. Bussille kävellään yhdessä oppaan kanssa.

Dubliniin tutustutaan bussilla tehtävällä kaupunkikierroksella, jonka aikana kuullaan mielenkiintoisia asioita Dublinin ja Irlannin värikkäästä historiasta, kuten myös nykypäivän modernista elämäntavasta. Kierroksen aikana nähdään Dublinin pääkatu O’Connel Street ja GPO-pääpostirakennus. Trinity College on yksi vanhimmista yliopistorakennuksista Irlannissa. Lähellä St. Stephen Greenin puistoa nähdään myös Phoenix Park, joka on yksi suurimmista kaupunkipuistoista Euroopassa. St. Patrickin katedraali ja Christchurch-katedraali ovat henkeäsalpaavia ja kuka nyt haluaisi jättää väliin suosittua Temple Barin aluetta, joka on täynnä kauppoja ja ravintoloita sekä pubeja muusikoineen. Dublinin kuuluisimmat Yrjöjenaikaiset rakennukset värikkäine ovineen ovat tärkeä osa Dublinin historiaa uusien modernien rakennusten keskellä. Matkan hintaan kuuluvan pubilounaan jälkeen majoitutaan hotelliin kahdeksi yöksi. Iltapäivä on aikaa tutustua Dubliniin ja sen nähtävyyksiin omatoimisesti.

2.päivä

Dublin, mahdollisuus osallistua irlantilaiseen illanviettoon hotellissa

Aamiainen hotellilla. Päivän aikana vieraillaan Guinness Storehousessa, joka sijaitsee St. Jamesin Gate -panimon sydämessä ja on ollut kotina tummalle oluelle jo vuodesta 1759. Massiivinen seitsemänkerroksinen rakennus on muokattu ison Guinnessin tuopin näköiseksi ja muotoiseksi. Vierailun aikana opitaan kuinka Guinness-olutta valmistetaan ja miten työtavat ovat muuttuneet vuosikymmenten saatossa. Vierailu huipentuu upeiden näkymien Gravity-baarissa rakennuksen huipulla Guinness-olutmaistiaisilla.

Päivän aikana vieraillaan myös Trinity Collegessa, Irlannin vanhimmassa yliopistossa, jonka Kuningatar Elisabeth I perusti vuonna 1592. College sijaitsee aivan Dublinin sydämessä ja kävely yliopiston mukulakivillä vie vierailijat taaksepäin 1700-luvulle. Kuuluisin osa yliopistoa ja tunnettu vierailukohde on Kellsin Kirja -näyttely, jossa on näytteillä Irlannin kansallisaarre, 800-luvulta peräisin oleva munkkien vasikannahalle kirjoittama evankeliumi.

Iltapäivällä on vapaata aikaa omatoimiseen kaupunkiin tutustumiseen. Illalla on mahdollisuus osallistua lisämaksulliseen Irlantilaiseen illanviettoon Arlington hotellissa. Ilta sisältää kolmen ruokalajin illallisen, elävää irlantilaista musiikkia sekä riverdance -tyyppistä irlantilaista tanssia.

3.päivä

Dublin-Belfast

Aamulla matka jatkuu Dublinista kohti Pohjois-Irlantia ja Belfastia. Belfastiin tutustuminen aloitetaan pubilounaalla ja siitä jatketaan kaupunkikierrokselle, jonka aikana kuullaan paljon mielenkiintoista tietoa kaupungin historiasta. Kuullaan kuinka Belfastin kaupunki syntyi teollisuuden ja tekniikan aikana, selvisi nälänhädästä, taudeista, pommi-iskuista ja ongelmista katolisten ja protestanttien välillä. Kierroksen aikana nähdään myös paikka, jossa Titanic rakennettiin ja mistä laiva lähti traagiselle matkalleen. Kierros sisältää myös vierailun Titanic-Belfast -vierailukohteessa. Belfastin hotelliin majoitutaan yhdeksi yöksi.  (n. 160 km)

4.päivä

Belfast-Glasgow

Aamiaisen jälkeen suunnataan Irlannista lautalla Skotlannin puolelle. Lauttamatka Belfastista Cairnryaniin kestää 2 h 20 min. Huomioittehan, että bussi ja opas vaihtuvat lauttamatkan jälkeen ja kaikki matkatavarat tulee ottaa mukaan lautalle. Irlannin puolen opas on mukana vielä lauttamatkan ajan ja Skotlannin puolella satamassa on vastassa paikallinen, suomenkielinen opas sekä tilausajobussi.

Matkalla kohti Glasgowia vieraillaan upeassa skotlantilaisessa linnassa Culzean Castlessa, joka sijaitsee dramaattisessa kallioympäristössä meren rannassa. Kun kuulee Robert Adamin arkkitehtuurista ja sen kiehtovasta historiasta sekä näkee linnan, ymmärtää miksi se on yksi Skotlannin suosituimpia nähtävyyksiä. Glasgowiin saavutaan iltapäivästä ja ennen hotellille majoittumista tehdään lyhyt kaupunkikierros. Päivän aikana on aikaa nauttia omakustanteinen lounas. Majoittuminen yhdeksi yöksi. (n. 150 km)

5.päivä

Glasgow-Edinburgh

Aamiaisen jälkeen matka jatkuu kohti ylämaiden erittäin kauniista Trossachsin aluetta, jota usein kutsutaan Highlandsin alueen pienoismalliksi. Täältä matka jatkuu koko Britannian suurimmalle järvelle Loch Lomondille ja kansallispuistoon. Loch Lomond -järvi ja ja Trossachsin kansallispuiston upeat maisemat ovat inspiroineet taiteilijoita ja kirjailijoita jo vuosisatojen ajan. Alue käsittää Loch Lomondin syvät vedet, Trossachsin huimat laaksot, Breadalbanesin korkeat vuoret sekä Argyll-metsän suojaisat vuonot. Alue tarjoaa vierailijalle yhden Skotlannin upeimmista ja kauneimmista maisemista ja sijaitsee vain noin 1,5 h ajomatkan päässä Edinburghista. Aikaa jää ihailla ja kuvata upeita maisemia. Matkan varrella pidetään omatoiminen lounastauko. Vielä ennen Edinburghiin saapumista vieraillaan Deanstonen viskitislaamossa, jossa mahdollisuus maistaa tuotetta. Opastetun kierroksen aikana opitaan viskin valmistuksesta, jauhatuksen, muussaamisen, käymisen, tislauksen, täytön ja kypsymisen salat. Kierroksen päätyttyä aikaa jää myös tuliaisten ostamiseen. Illansuussa n. klo 18 saavutaan Edinburghiin ja majoitutaan hotelliin kahdeksi yöksi. (n. 240 km)

6.päivä

Edinburgh

Aamiaisen jälkeen opas odottaa ryhmää hotellin aulassa. Viehättävään Edinburghiin tutustutaan kävelykierroksella. Kierroksella nähdään Edinburghin linna, kuningattaren talo Palace of Holyrood House ja Skotlannin ultramoderni parlamentti ulkoa käsin. Kierroksella vieraillaan myös Skotlannin pääkirkossa, St Gilesin katedraalissa. Kierroksen sisältö voi hieman vaihdella säästä riippuen. Yhteinen ohjelma päätetään noin klo 14:00, jonka jälkeen on mahdollista jatkaa omatoimista tutustumista kaupunkiin, vierailla jossakin monista nähtävyyksistä, tehdä ostoksia tai kiivetä vaikka Holyrood-puiston kukkuloille ihailemaan upeita maisemia. Toinen yö vietetään Edinburghissa.

7.päivä

Edinburgh-Helsinki

Opas ja bussi noutaa ryhmän aamulla ja kuljettaa Edinburghin lentokentälle kotiin lentoa varten.

Matkan hinta sisältää:

  • Lennot Helsinki-Dublin ja Edinburgh-Helsinki
  • 1 ruumaan lähtöselvitettävä matkalaukku
  • verot ja viranomaismaksut
  • kuljetus turistibussilla matkaohjelman mukaisesti
  • suomenkielisen oppaan palvelut matkaohjelman mukaisesti
  • sisäänpääsyt ohjelmassa kerrottuihin kohteisiin
  • 6 yötä hotellissa, mukavuuksin varustelluissa huoneissa
  • aamiaiset hotelliaamuina
  • pubilounas Dublinissa ja Belfastissa
  • lauttamatka Belfast-Cairnryan

Tutustu matkan kohteeseen