Jugend-tyyli Riiassa -omatoiminen kävelykierros

Riika suorastaan pursuaa jugend-tyylisiä rakennuksia, joita kannattaa lähteä ihastelemaan omatoimiselle kävelykierrokselle kaupungille. Useita rakennuksista voi katsella vain kadulta päin, mutta muun muassa Riian jugend-museo tarjoaa elämyksiä sisätiloissa. Jugend-tyylisten rakennusten joukkoon lukeutuu kuuluisan arkkitehdin Mikhail Eisensteinin Elizabetes-kadun kulmaan suunnittelema sininen julkisivu, jossa näkyy pitkiä kasvoja. Rakennus on yksi Riian valokuvatuimmista, joten muista ottaa kamera mukaan!

Vanhankaupungin sydämessä sijaitsevan Jauniela-kadun kohokohdat ovat jugend-tyyliset hotellit Neiburgs ja Justus. Suuri pää lähestulkoon leijuu Neiburgsin sisäänkäynnin yllä. Rakennus oli seisoi lähes tyhjillään ennen kuin sinne perustettiin kaupungin loisteliaimpiin lukeutuva hotelli. Myös hotelli Justus hurmaa mahtavan jykevällä olemuksellaan.

Riian ihka ensimmäinen jugend-tyylinen rakennus valmistui vuonna 1889. Nykyisin kirjakauppana toimivan rakennuksen julkisivu on koristeltu geometrisillä kuvioilla, kukkamuotoiluilla ja kohokuvilla, jotka ovat ominaisia jugend-tyylille.

Elizabetes ja Antonijas -katujen kulmasta löytyy ehkä Riian tunnetuin ja valokuvatuin jugend-rakennus, joka on arkkitehti Mikhail Eisensteinin suunnittelema. Sinisen julkisivun yläosassa komeilee valkoisia, pitkiä kasvoja, jonka lisäksi julkisivussa näkyy eläinaiheita.

Alberta-kadulla komeilee kokoelma tuotteliaan arkkitehti Mikhail Eisensteinin suunnittelemia rakennuksia, joille ovat ominaista erikoiset veistokset, värikkäät tiilet ja geometriset koristekuviot. Eisenstein kehitti aikanaan vallinnutta jugend-tyyliä luonto-, kukka- ja kasviaiheista muotoineen ja väreineen kuvaamaan enemmän ihmisiä, myyttejä ja eläimiä. Samalle kadulle rakennuksen numero 11 on suunnitellut Eižens Laube, jossa lopputulos mukailee judent-tyyliä keskiajan ja gotiikan tyylisuuntien vivahteilla varustettuna.

Arkkitehti Konstantīns Pēkšēns suunnitteli nykyään jugend-museona toimivan Alberta-katu 12:ssa sijaitsevan ikonisen rakennuksen kodikseen. Museossa käyminen mahdollistaa pääsyn jugend-tyylisen rakennuksen sisään tyylisuuntaa mukailevien rakennusten joukossa Alberta-kadun varrella, sillä muiden loistoa voi katsella vain kadulta päin. Sisällä museossa pyörii elokuva, joka kertoo kuinka nopean talouskasvun aikaan vallinnut jugend alkoi kukoistaa.


Kohteet kartalla

Tutustu Riikaan ja Riian matkoihin!

Latvian pääkaupunkia Riikaa kutsutaan Baltian Pariisiksi, eikä suotta! Kiehtova ja kaunis Riika on monipuolinen matkakohde – kaupunki tarjoaa kulttuuria, arkkitehtuuria, historiaa sekä modernia elämäntyyliä. Tutustu Riikaan ja Riian matkoihin!

Lue lisää

Sinua voisi kiinnostaa myös seuraavat:

Riika tarjoaa paljon mielenkiintoista koettavaa ja nähtävää. Vierailun aikana kannattaa ehdottomasti tutustua myös kaupungin monipuoliseen museotarjontaan!

Lue lisää

Lähde kiertämään Riian Vanhankaupungin lukemattomia nähtävyyksiä omatoimiselle kävelykierrokselle. Matkan varrelle osuu muun muassa aikansa poikamiesboksi Mustapäiden talo, historiallinen Riian linna, toinen toistaan upeampia kirkkoja sekä ravintoloita ja kauppoja täynnä olevat Jaakobin kasarmit, joka toimi aikoinaan ruotsalaisten sotilaiden asuinsijana.

Lue lisää

Riika on erinomainen kohde herkkusuiden lomia varten, sillä kaupungin kadut ovat täynnä toinen toistaan viihtyisämpiä ravintoloita, joista jokainen löytää varmasti omaan tyyliinsä mieluisan.

Lue lisää