Jurmala talvella

Lumisella Jurmalalla on paljon tarjottavaa myös talvella matkaavalle. Herkuttelija pääsee nauttimaan kaupungin monipuolisesta ravintolatarjonnasta, kulttuurilomailija innostuu museoissa ja gallerioissa kiertelystä, hyvintimatkaaja hellii kehoaan ja mieltään kylpylässä ja musiikinystävä suuntaa kulkunsa Dzintari-konserttitaloon. Kaupunki ja se lähiseutu tarjoavat myös hyviä talviliikuntamahdollisuuksia. Lisäksi läheiseen Riian kaupunkiin voi tehdä tekemisentäyteisen päiväretken.

Lähde Jurmalaan ruokamatkalle! Tyypillinen latvialainen keittiö sisältää muun muassa kvassi-juomaa, sieniä ja tummaa ruisleipää. Jurmalassa on monipuolinen ravintolatarjonta, ja perinteistä ruokaa tarjoavien ruokapaikkojen lisäksi armenialainen, kiinalainen ja uzbekistanilainen keittiö ovat edustettuina kuten myös pizza-, kebab- ja sushiravintolat. Ravintolakatu Jomas iela on yksi Jurmalan keskeisimpiä katuja, josta löytyy usein vilkasta elämänmenoa. Sen varrella on useita mitä maukkainta ruokaa valmistavia ravintoloita ja kahviloita, joiden herkut tyydyttävät makeannälän. Kadulta löytyy esimerkiksi Majorenhoff-ravintola, jonka monipuoliselta ruokalistalta löytyy niin perinteisiä kuin eksoottisiakin ruokia. Paljon kehuttu LAIVAS-ravintola tarjoilee paikallisista ruoka-aineista valmistettuja, perinteisiä baltialaisia ruokia modernilla höysteellä. Viihtyisä ravintola sijaitsee Vienības prospekts -kadulla.

Lähde tutustumaan Latvian historiaan, kulttuuriin ja taiteeseen käymällä Jurmalan museoissa ja gallerioissa. Jurmalan kaupungin museon kokoelmissa on näyttelyesineitä 1800-luvulta nykypäivään asti. Museosta löytyy esimerkiksi Latvian suurin uimapukukokoelma, vanhoja Jurmalan postikortteja, merkittävien taiteilijoiden töitä, vedenalaisen arkeologian näyttelyesineitä sekä matkamuistokauppa. Mākslas stacija Dubulti Art Station Dubultissa on esillä modernia taidetta, vaihtuvia näyttelyitä ja tapahtumia. Toinen hyvä vaihtoehto on Art Studio Inner Light, joka on pieni taidetalo, jossa voi nauttia ainutlaatuisesta taiteesta kahvin kera ja ehkä myös tavata paikan omistavan taiteilijan.

Mikä olisikaan ihanampi tapa pitää itsensä lämpimänä ja rentoutuneena talven tuiskujen keskellä kuin istua Jurmalassa saunan lämmössä, pulahtaa välillä uima-altaaseen ja rentoutua seuraavaksi vaikkapa höyrysaunan sumussa. Talvinen hemmotteluhetki voi jatkua vielä virkistävillä hoidoilla kuten hieronnalla, tai visiitillä kauneussalonkiin kasvo- tai hiustenhoitoon. Hyviä vaihtoehtoja hemmotteluun Jurmalan kylpylöissä ovat SemaraH Hotel Lielupe SPA & Conferences, Hotel Jurmala Spa ja Baltic Beach Hotel & Spa. Kylpyläloman jälkeen palaat varmasti kotiin kauttaaltaan virkistyneenä!

Sanotaan, että Jurmalan lähes 30 kilometriä pitkä ranta on nähtävyys talvellakin. Lumipeitteiselle rannalle voi vaikka suunnata aamukävelylle kirpeässä talvi-ilmassa. Ragakapa-luonnonpuisto ja Kemerin kansallispuisto kutsuvat maisemamatkailijaa kävelylle roudan peittämään metsikköön. Jurmalasta löytyy sisätenniskenttiä lajin innokkaimmille harrastajille. Majorin jäähallissa voi vetää luistimet jalkaa ja lähteä liukumaan peilikirkkaalle jäälle.

Miltä kuulostaisi syventyä kuuntelemaan klassista musiikkia suositussa Dzintari-konserttitalossa? Vai oletko enemmän popin tai rockin ystävä? Tai ehkä sydämesi sykkii eniten kansanmusiikille? Konserttisalin vuosi on hyvin tapahtumantäyteinen, ja siellä järjestetään muun muassa jazz- ja klassisen musiikin festivaalit ja kansainvälinen huumorifestivaali Jurmala. Vuonna 1936 rakennetussa konserttitalossa ovat esiintyneet lukuisat maailmantähdet kuten José Carreras, Latvian kansallinen sinfoniaorkesteri, Bremenin sinfoniaorkesteri ja Kremerata Baltika.

Latvian pääkaupunki Riika ei ole kuin 25 kilometrin päässä Jurmalasta, ja se onkin erinomainen kohde päiväretkelle. Riiasta löytyy niin Vanhankaupungin vilinää, monipuolista ravintola- ja pubikulttuuria ja nähtävyyksiä. Perinteisesti latvialaisessa keittiössä voi nauttia muun muassa metsäsienistä, monnista ja hunajasta valmistettuja aterioita, joita voi huuhdella kurkusta alas raparperiviinillä tai paikallisten hauduttaman oluen siivittämänä.

Mielenkiintoisia kohteita ovat muun muassa riikinkukon koristama Pietarinkirkko, värikkään historian omaava Riian linna, niin ruotsalaisten kuin venäläisten joukkojen käsittelystä selvinnyt Ruutitorni ja goottilaistyylinen Mustapäiden talo Raatihuoneen aukiolla. Myös kulttuuriaktiviteeteissa löytyy valinnanvaraa, lähde vaikka seuraamaan kansallisoopperan näytöksiä, balettia tai teatteria.