Kaunas

Liettuan toiseksi suurin kaupunki yllättää viihtyisällä keskustallaan ja ostosmahdollisuuksillaan. Vanhakaupunki on upea kokonaisuus gootti- ja renesanssityylisiä rakennuksia. Kesäisin viehättävien mukulakivikatujen varsille levittäytyvät ravintoloiden terassit ja erilaiset myyntikojut.

Kaunas on Liettuan entinen pääkaupunki ja se sijaitsee maan keskiosassa, kahden suurimman joen Niemenin ja Nerisin yhtymäkohdassa, Via Baltican varrella. Kaunas on tunnettu kirkoistaan, luostareistaan ja museoistaan. Siellä on useita historiallisesti ja arkkitehtonisesti merkittäviä muistomerkkejä. Kaunas on väestölliseltä koostumukseltaan erittäin liettualainen verrattuna maan pääkaupunkiin Vilnaan. Sanotaankin, että Vilna on Liettuan pääkaupunki, kun taas Kaunas on liettualaisten pääkaupunki.

Hyviä ostoksia Kaunasista ovat käsityöt, jalometallit, alkoholituotteet, vaatteet sekä Suomesta puuttuvat elintarvikkeet. Eurooppalaisten tuotteiden hinnat ovat Suomen tasoa, ja elektroniikka saattaa olla jopa kalliimpaa. Tuliaisiksi voit tuoda myös meripihkakoruja tai puun, savustettuja saviastioita.

Lisää Kaunasista

Kaunasin keskustan alueella on helpointa liikkua kävellen. Takseja löytyy muun muassa bussiasemalta sekä Laisvesin poikkikaduilta. Taksit ovat suhteellisen edullisia, mutta hinta kannattaa silti varmistaa etukäteen.

Paikallisbussit liikennöivät sekä kaupungissa että myös lentokentälle.

Junayhteyksiä Vilnaan kulkee noin tunnin välein. Busseilla pääsee sujuvasti myös muihin lähikaupunkeihin.

Keskustasta, läheltä linja-autoasemaa löytyy suuri ostoskeskus Akropolis monipuolisine valikoimineen. Parhaat paikat tuliaisten ja matkamuistojen ostamiseen sijaitsevat vanhassakaupungissa. Keskustan uuden puolen Laisves-pääkadun varrella on myös paljon erilaisia liikkeitä.

Keskustan ulkopuolella sijaitseva jättimäinen markkina-alue Urmas on mielenkiintoinen ostospaikka. Täältä löytyy noin tuhat mitä erilaisempaa pikkuliikettä eli aikaa kannattaa varata runsaasti.

Parhaat ravintolavalikoimat löytyvät vanhastakaupungista sekä keskustan uudelta puolelta pääbulevardin ympäristöstä. Vanhankaupungin keskusaukiolla kannattaa ainakin kerran käydä syömässä. Kesäisin terassit valtaavat vanhankaupungin katuja. Yöelämä ei ole kovin villiä, mutta opiskelijakaupunkina suhteellisen pirteää kuitenkin.

Kaunasissa on paljon konsertteja sekä muita pienempiä  esityksiä ja tapahtumia. Klassisen musiikin konsertteja on tarjolla filharmoniatalolla. Balettia, oopperaa sekä myös teatteria löytyy puolestaan valtion musiikkiteatterista. Urheilutapahtumista ehdoton ykkönen on koripallo-ottelut.

Kaunasin ulkopuolelta löytyy useita mielenkiintoisia retkikohteita! Bussilla pääset sujuvasti esimerkiksi pääkaupunki Vilnaan, jossa varmasti riittää näkemistä ja tekemistä.

Noin 85 kilometrin päässä Kaunasista sijaitsee viehättävä Trakain kylä ja siellä saarella oleva 1300-luvulla rakennettu punatiilinen kuvankaunis Trakain linnoitus. 

Ristikukkula taas on ehkä erikoisempia käyntikohteita mihin Liettuassa törmää. Nimensä mukaisesti kukkulalla komeilee silmän kantamattomiin erikokoisia ja -näköisiä ristejä, mutta on huojentavaa tietää että kaikki niistä eivät edusta surua menetysten vuoksi, vaan ristejä on pystytetty myös kiitokseksi, onnentoivotukseksi tai merkiksi että paikassa on käyty. Ristikukkula sijaitsee reilun kahden tunnin ajomatkan päässä Kaunasista.

Miksi matkustaa Kaunasiin
Erinomainen viikonloppukohde
Vanhankaupungin tunnelma
Jättimäinen markkina-alue Urmas
Vaikuttava Yhdeksäs linnake

IMT:n matkailuammattilaisten vinkit Kaunasin matkaasi

Tietoa kohteesta

Tietoa
Päivälämpötilat
huhtikuu
6 °C
kesäkuu
16 °C
elokuu
17 °C
joulukuu
-3 °C