Näe ja koe matkalla

Arthur's Seat

Yksi parhaista Edinburghin näköalapaikoista on Arthur’s Seat. Se on Holyroodin puistossa sijaitseva, kauan sitten sammuneen tulivuoren huippu. Arthur’s Seat löytyy noin 1,5 km Edinburghin linnasta itään päin. Kukkulan huippu kohoaa noin 250 metriä kaupunkia korkeammalle ja se on  hyvin suosittu vierailukohde.

Royal Botanic Garden

Edinburghin kasvitieteellinen puutarha levittäytyy 28 hehtaarin alueelle, jossa on muun muassa kasvihuone, näyttelyitä, lasten tapahtumia, opaskierroksia ja kahviloita. Puutarha perustettiin vuonna 1670 ja se sijaitsee merenrannan läheisyydessä Leithissä. Puisto on erinomaisesti hoidettu ja sen kasvillisuus on monipuolista ja mielenkiintoista. Paikka onkin hyvä vierailukohde niin alan ammattilaisille kuin kasvitieteeseen perehtymättömällekin. Puistoalueelle on ilmainen sisäänpääsy, mutta kasvihuoneisiin on pääsymaksu. Paikka on avoinna pääasiallisesti maaliskuusta syyskuuhun päivittäin klo 10-18 ja talvikaudella noin klo 16 saakka.

Grassmarket-kauppatori

Vanhan kaupungin ytimessä sijaitseva tori ja kaupunginosa, heti Edinburghin linnan alapuolella. Tori on ollut yksi Edingburhin suosituimpia markkinapaikkoja jo 1400-luvulta alkaen. Aukion kupeesta löytyy lukematon määrä erilaisia kuppiloita ja ruokapaikkoja, joissa voi nauttia lounasta tai tulla viettämään iltaa. Erilaisissa putiikeissa voi tehdä mielenkiintoisia löytöjä. Lauantaisin torilla myydään herkullisia ruokia ja käsityöläistavaraa.

Belfast, Pohjois-Irlanti

Pohjois-Irlannin pääkaupungissa Belfastissa kohtaa kiehtovia vastakohtia. Matkailusuosion nosteessa olevassa kohteessa näkyy kaupungin väkivaltainen historia, mutta samalla modernin ajan uudet tuulet. Vuonna 1912 uponnut Titanic rakennettiin Belfastissa, ja Titanic-kortteli museoineen onkin suosittu vierailupaikka. Kaupungissa komeile seinämaalauksin koristeltu muuri, jonka kuva-aiheet kertovat levottomasta menneisyydestä. 1970-luvulla rakennetun muurin ovet lukitaan yöksi. Toimella pyritään edistämään rauhaa protestanttien ja katolisten välillä. Muita käyntikohteita ovat muun muassa muumioita ja dinosauruksia esittelevä Ulster Museum, joka on tunnettu myös Games of Thrones -näyttelystään, ja modernia taidetta esittävä Metropolitan Arts Centre. Myös vanhat, tunnelmalliset pubit ovat käymisen arvoisia kohteita.

Glasgow, Skotlanti

Teollisuus -ja työläiskaupunkina tunnettu Glasgow on Skotlannin suurin kaupunki, josta löytyy aitoa pubikulttuuria ja paikallista elämänmenoa. Jos oluen nauttimista enemmän kiehtoo teen juonti, kuuluisa Willow Tearooms on siihen oikea paikka. Glasgov ei ehkä pärjää lumoavuudessaan Edinburghille, vaikka kaupungista löytyykin esimerkiksi upeaa jugendarkkitehtuuria ja paljon muutakin nähtävää. Sen ytimestä George-aukiolla seisoo kaupungintalo City Chambers, ja toinen vaikuttava kohde on Glasgow’n katedraali. Suosittuja nähtävyyksiä ovat myös Kelvingroven taidegalleria ja museo sekä Skotlannin vanhin museo Hunterian Art Gallery.

Skotlannin parlamenttirakennus, Edinburgh

Skotlannin parlamenttirakennus löytyy Edinburghin Vanhastakaupungista vastapäätä Holyroodin palatsia. Parlamentin 129-henkinen edustajisto säätää lakeja, joista päättäminen ei tapahdu Westminterissä. Skotlantilaisen demokratian kehdossa pääset kuuntelemaan parlamentin istuntoa, jos se sattuu vierailuajankohdalle tai osallistumaan opastetulle kierrokselle, joka järjestetään maanantaisin, perjantaisin ja lauantaisin. Kun parlamentti on tauolla, kierroksia järjestetään päivittäin sunnuntaita lukuunottamatta.

Holyrood-puisto, Edinburgh

Holyrood-puiston jylhät kukkulat ja kallionrinteet houkuttelevat tutustumaan Edinburghin kaupungissa sijaitsevaan puistoon. Puiston korkein kohta on Arthurin istuin, joka on tulivuoren jäännös. Sen alta löytyneet kivi- ja piityökalut ajoittavat ihmisen olemassaolon alueelle niinkin kauas kuin 5 000 ennen ajanlaskun alkua. Ennen vierailua voit käydä näyttelyssä, jossa kerrotaan puiston historiasta, maantieteestä ja arkeologiasta sekä tiedotetaan kävelyreiteistä. Puistossa voit kiivetä Arthurin istuimelle 250 metrin korkeuteen, nähdä hanhia Duddingston Lochissa ja vierailla St. Anthonyn kappelin raunioilla.

Holyroodin palatsi, Edinburgh

Holyroodin palatsi toimii Yhdistyneen kuningaskunnan kuninkaallisten virallisena asuntona Skotlannissa. Se sijaitsee Edinburghin linnalta alkavan Royal Milen loppupäässä. Paikalla oli alun perin vuonna 1128 perustettu luostari, jonka rauniot löytyvät palatsin alueelta edelleen. Palatsi valmistui vuonna 1501, ja sitä remontoitiin 1600-luvulla. Holyrood tunnetaan parhaiten 1500-luvulla eläneen Skotlannin kuningatar Maria Stuartin kotina. Palatsi on rakennettu 1400-luvulla, mutta se koki laajennuksen 1600-luvulla. Nykyään palatsin alueella järjestetään kansallisia juhlia ja tapahtumia.

St. Gilesin katedraali, Edinburgh

Jykevä St. Gilesin katedraali lepää Edinburghin sydämessä. Kirkko perustettiin vuonna 1124. Se on historiansa varrella kokenut muun muassa englantilaisten tuhoamisyrityksiä, ja kuuluisa uskonpuhdistaja John Knox saarnasi siellä. 1500-luvulla katedraali oli Skotlannin uskonpuhdistuksen polttopisteessä. Katolisena kirkkona aiemmin toiminut katedraali muuntautui tällöin presbyteriaanien kirkoksi ja toimii nykyään maailman presbyteriaanien pääkirkkona. Se on yksi Edinburghin tunnetuimmista maamerkeistä, ja toivottaa kuitenkin kaikki tulijat sisäänsä maailman joka kolkasta.

Edinburghin linna, Edinburgh

Tunnelmallisessa Skotlannin pääkaupungissa komeilee korkean kukkulan päällä Edinburghin linna, joka on vartioinut keskustaa jo 1100-luvulta lähtien. Lukuisia kertoja piiritettynä ollut linna kantaa tärkeää roolia Skotlannin historiassa, sillä se on toiminut sotilastukikohtana ja kuninkaallisten suojapaikkana. Linnasta löytyy Skotlannin itsenäisyyttä puolustaneiden Robert the Brucen ja William Wallace patsaat. Täällä voit kuvitella, kuinka Great Hallissa järjestettiin kuninkaallisia pitoja ja vierailla makuuhuoneessa, jossa traagisesta elämästään tunnettu Skotlannin kuningatar Maria Stuart synnytti myöhemmin Skotlannin ja Englannin kruunut toisiinsa yhdistäneen Jaakko VI:n.

Loch Lomond ja Trossachsin alue, Skotlanti

Järvistään, munroistaan eli vuoristaan ja joistaan tunnetun Loch Lomondin ja Trossachsin kansallispuiston maisemissa ulkoilun ystävän mieli lepää. Kansallispuiston nimestä tuttu Loch Lomond on Skotlannin suurin järvi. Moninaisen maaston, eläimistön ja kasvillisuuden omaavan kansallispuiston alueella onnistuu niin patikointi, vesiurheilu, ratsastus, golfaus kuin risteileminenkin. Lisäksi Trossachsin alueella kannattaa vierailla viskitislaamossa maistelukierroksella sekä viehättävissä pikkukylissä ja kaupungeissa.

Culzeanin linna, Skotlanti

Mahtava Culzeanin linna sijaitsee Skotlannin maalaismaisemissa, ja sitä ympäröi vehreä puisto. 1700-luvun lopussa suunniteltu linna rakennettiin jaarli David Kennedyn maaseutuasunnoksi. Linnasta löytyy yksi suurimmista kokoelmista brittiläisiä piilukkopistooleja, ja sen elegantit huoneet pursuavat esineitä, jotka kertovat linnan historiasta. Tarinan mukaan linnan alla oleviin luoliin kadonnut säkkipillinsoittaja kummittelee linnassa edelleen. Soiton voi kuulla kaikuvan linnan uumenista myrskyn pauhatessa.

Titanic-kortteli, Belfast

Tiesitkö, että surullisenkuuluisa Titanic rakennettiin Belfastissa Harland & Wolfin telakalla? Nykyään telakan läheisyydessä komeilee Titanic Belfast -museo, joka esittelee laivan tarinaa rakennusvaiheesta sen uppoamiseen neitsytmatkallaan vuonna 1912. Museo on osa aluksen synnyinpaikan ympärille rakentunutta Titanic-korttelia, jossa sijaitsee myös kopio laivan keulasta, kuivatelakka sekä vanha pumppuhuone ja Titanic-hotelli. Lisäksi voit nauttia muun muassa minijunalla tehdystä ajelusta korttelissa tai opastetusta risteilystä Titanic-korttelin edustalla.

Kilmainham Gaol, Dublin

Vankilana aiemmin tunnettu Kilmainham Gaol toimii nykyään museona. Se avattiin vuonna 1796 läänivankilana, ja siellä säilytettiin monia kapinoiden johtavia, joista osa myös teloitettiin vankeuden päätteeksi. Myös monia irlantilaisen republikaaniliikkeen jäseniä säilytettiin vankilassa brittien vartioimina anglo-irlantisen sodan aikana vuosina 1919–21. Kilmainham Gaol toimi tavallisten miesten, naisten ja lasten säilytyspaikkana, jotka olivat joutuneet vankeuteen pikkurötösten tai vakavampien rikosten kuten murhan tai raiskauksen vuoksi. Monet vangeista odottivat siirtoa Australiaan Kilmainham Gaolin telkien takana. Vankila lopetti toimintansa vuonna 1924. Vankilamuseossa oppii irlantilaisten hurjasta taistosta itsenäisyyden saavuttamiseksi. Vankilaan tehdään opastettuja kierroksia, joiden yhteydessä kaikesta oppii varsin viihdyttävästi. Kierrokset kestävät puolitoista tuntia, ja liput kannattaa ehdottomasti varata etukäteen. Toinen vaihtoehto on saapua paikalle heti vankilan avauduttua, sillä väkeä saapuu paikalle paljon eivätkä kaikki mahdu opastetuille kierroksille, jotka ovat ainoa tapa tutustua vankilaan.

Trinity College, Dublin

Dublinissa sijaitseva Trinity College -yliopisto on avattu 1500-luvun lopussa, ja se toimii edelleen niin opinahjona kuin turistinähtävyytenä. Lähde kiertelemään kampusalueelle opiskelijoiden ja muiden matkaajien joukkoon. Vieraile yliopiston tunnelmallisen kirjaston Long Roomissa, jossa säilötään kirjaston 200 000 vanhinta kirjaa. Book of Kells -näyttelyssä säilytetään 800-luvulle ajoittuvaa, Irlannin kansallisaarteisiin kuuluvaa Kellsin kirjaa ja maan vanhinta harppua, joka on Irlannin symboli.

Guinness Storehouse, Dublin

Guinness Storehouse on olutmuseo, jossa on mahdollista maistella oluita ja muita virvokkeita sekä ruokailla. Täällä voit kokea Irlannin tunnetuimman oluen historian, sielun ja sydämen. Museossa opit Guinness-oluen valmistuksen saloista ja markkinoinnista sen historian lisäksi. Kuultuasi oluen tarinan siirry ihailemaan Dublinin näköaloja Gravity Barista, jossa voit nauttia täydellisesti lasketusta tuopista. Jos haluat laskea itse vaahtopäistä tummaa olutta tuoppiisi, voit harjoitella sitä Guinness Academyssä. Kun nälkä yllättää, suuntaa aterialle Arthur’s Bariin.

Powercourtin kartano ja puutarha

Powercourtin kartano ja puutarha sijaitsee 20 minuutin bussimatkan päässä Dublinista, ja se on yksi maan suosituimpia käyntikohteita. Kartanoalueen juhlallisista puutarhoista löytyy kasvillisuuden lisäksi patsaita, koristellisia vesialueita, salaisia notkoja ja rönsyileviä polkuja. Aluetta tutkiessa voi istahtaa kartanon terassille kahvilan antimia nauttimaan ja eteen avautuvaa maisemaa ihailemaan. Kuuden kilometrin päässä kartanolta sijaitsee myös Irlannin korkein, 121-metrinen vesiputous.