Näe ja koe matkalla!

Riian Vanhakaupunki

Riian Vanhakaupunki on Riian historiallinen keskusta, joka sijaitsee Väinäjoen itäpuolella. Vanhakaupunki on kuuluisa vanhoista kirkoista ja katedraaleista, kuten Riian tuomiokirkosta, Pyhän Pietarin kirkosta ja Mustapäiden talosta. Vuonna 1980 Riian Vanhankaupungin kadut suljettiin liikenteeltä, ja vain alueen asukkaat ja paikalliset jakeluajoneuvot olivat sallittuja Vanhassakaupungissa ilman erillistä lupaa. Riian Vanhakaupunki on osa Unescon maailmanperintökohteiden listaa.

Mustapäiden talo

Riian tunnetuin maamerkki on Mustapäiden talo. Se sijaitsee Vanhankaupungin reunalla, lähellä Väinäjoen rantaa. Goottista tyylisuuntaa edustava rakennus rakennettiin alun perin vuonna 1334. Sitä on uudistettu 1500 ja 1800-luvuilla. Toisessa maailmansodassa rakennus vaurioitui pahasti ja 1948 neuvostomiehittäjät purkivat rakennuksen kokonaan. Rakennus kuitenkin uudelleenrakennettiin vanhojen piirrustusten pohjalta 1990 -luvulla, Riian 800-vuotisjuhlien kunniaksi.

Talo rakennettiin alunperin Mustapäiden (naimattomien kauppiaiden) veljeskunnan taloksi, josta se on saanut nimensä.

Riian Kansallisooppera

Riian Kansallisoopperan esitysten taso on hyvin laadukas ja ne tarjoavat kulttuurin ystäville ikimuistoisen elämyksen. Itse rakennukseen ja sen historiaan voi tutustua kattavilla opastetuilla kierroksilla. Riian Kansallisoopperan juuret juontavat aina vuoteen 1863, jolloin tämä ”valkoiseksi taloksi” kutsuttu rakennus valmistui. Oopperassa on yli 1200 istumapaikkaa ja ohjelmistosta löytyy niin klassisia oopperanäytöksiä kuin modernia tuotantoa, maailmankuuluja balettiesityksiä sekä paikallisten suurnimien tähdittämiä teoksia.

Puistot

Riiassa kaunista kesäpäivää puistossa voi viettää niin viihtyisän piknikin kuin vauhdikkaiden aktiviteettienkin parissa. Bastejkalns-, Kronvalda- ja Esplanadin puistot ovat lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan tarjoten leppoisan kävelyretken kukkaloiston ja uniikkien patsaiden, suloisten purojen ja viihtyisien huvimajojen kera.

Kanavaristeily

Kanavaristeilyllä Riian vanhan kaupungin ympäri koet Riian uudella tavalla. Tunnelmalliset jokiveneet Darling, Maria, Laima ja Rebecca kuljettavat pitkin ihastuttavaa Riian kanaalia aina Daugava joen vasemmalle rannalle saakka. Matkan aikana nähdään mm. Vapaudenpatsas, Ooppera, Latvian kansallisteatteri, Kauppahallit (Zeppelin), uusi kirjastotalo, matkustajasatama ja paljon muuta. Lähtölaituri sijaitsee keskustassa, aivan lähellä Vapaudenpatsasta (Bastion Hill pier). Lähtöjä noin tunnin kestävälle risteilylle on hyvällä ilmalla jopa 30 min välein!

Vapaudenpatsas

Graniitilla ja kuparilla päällystetty patsas Riian keskustassa symbolisoi Latvian valtiollisuutta, kansan yhtenäisyyttä, itsenäisyyttä ja vapautta. Patsas rakennettiin kansan lahjoituksilla Vapaustaistelussa menehtyneiden muistoksi. Patsaan kärjessä sijaitsee 9 metriä korkea Vapauden kuva – nuori nainen, jolla on kolme kullattua tähteä käsissään. Nämä symboloivat Latvian kolmen kulttuurillis-historiallisen seudun yhtenäisyyttä.

Kolme Veljestä

Maza Pils -kadulla sijaitsevat kolme taloa tunnetaan nimellä Kolmen veljeksen talot. Ne on rakennettu 1400-, 1600- ja 1700-luvuilla. Vanhin 1400-luvulla rakennettu on Latvian vanhin, jäljellä oleva kivestä rakennettu asuinrakennus.

Pyhän Pietarin kirkko

Pyhän Pietarin kirkko sijaitsee Riian Vanhassakaupungissa, lähellä Mustapäiden taloa. Kirkko on Riian korkein ja omistettu kaupungin suojeluspyhimykselle. Pyhän Pietarin kirkko on maamerkki sitkeästä uudelleenrakentamisesta. Kirkko valmistui alunperin 1200 -luvulla ja sitä laajennettiin 1400 -luvulla. Nykyinen torni on peräisin 1700 -luvulta. Sen perustamisen jälkeen salamaniskujen, myrskytuulien ja tulipalojen tuhoama torni on rakennettu uudelleen ja uudelleen useita kertoja. Toisen maailmansodan aikana koko rakennus luhistui tykkitulessa. Jälleenrakennustyöt aloitettiin 1950-luvulla, ja tornin jäljennös valmistui vuonna 1973.
Nykyään kirkon torniin nousee hissi, joten pienellä maksulla voi käydä ihailemassa maisemia Riian kaupungin yllä.

Riian tuomiokirkko

Riian tuomiokirkko sijaitsee Riian Vanhassakaupungissa. Kirkkoa alettiin rakentaa jo 1200-luvulla ja se edustaa useita eri tyylejä, kuten varhaisgotiikkaa, barokkia ja jugendia. Yksi Riian Tuomiokirkon erityispiirteistä on sen urut, joissa on 6768 pilliä. Kirkossa järjestetään paljon urkukonsertteja, joissa isot urut pääsevät oikeuksiinsa.

Miehitysmuseo

Miehitysmuseo tarjoaa historiallisen matkan kertoen karua tarinaa Latvian miehityksen vuosista, alkaen vuodesta 1940 aina vuoteen 1991, jolloin Latvia itsenäistyi. Museossa on kattava kokoelma valokuvia ja esineitä sekä informaatiota tuolta ajalta. Museoon ei ole varsinaista sisäänpääsymaksua, mutta yleinen ja suositeltava käytäntö on maksaa vapaaehtoinen maksu, joista kertyvät varat käytetään museon ylläpitämiseen.

Jurmalan hiekkaranta

Noin 40 kilometrin päässä Riiasta länteen sijaitsee Jurmalan kylpyläkaupunki. Kaupunki sijoittuu Jurmalan pitkien hiekkarantojen yhteyteen, yhtämittaista valkeahiekkaista rantaa löytyy 26 kilometrin matkalta. Kesällä Jurmalan ranta on täynnä elämää ja energiaa. Jurmalan hiekkarannalla voit ottaa aurinkoa, uida, harrastaa urheilua tai sukeltaa rannan tuntumassa sijaitsevan kaupungin elämään. Kaupunkia koristavat kauniit pitsirakennukset ja yksityishuvilat.

Riian linna

Väinäjoen rannalla seisova Riian linna on Latvian keskeisin linnoitus. Linna sijaitsee Riian Kaapelisillan kupeessa osoitteessa Pils laukums 3. Alunperin linnan ovat perustaneet saksalaiset 1300-luvulla, mutta nykyiset rakennukset ovat peräisin lähinnä 1600-luvulta.
Nykyään rakennuksessa sijaitsee Latvian presidentin kanslia ja Latvian historiallinen museo. Linnassa syttyi tulipalo vuonna 2013, jolloin osa historiallista irtaimistoa ja rakenteita tuhoutui täysin.

Paikallisia makuja ja tuliaisia

Suosittuja Riian tuliaisia ovat suklaa, keramiikka, puu- ja pellavatuotteet sekä meripihkakorut. Riian Vanhankaupungin idylliset pikkuputiikit ja katukauppiaat tarjoavat toinen toistaan omaperäisempiä tuotteita, eleganttia muotia ja perinteisiä latvialaisia makuja: maistamisen arvoisia ovat mm. latvialaiset juustot, hunaja ja kuuluisa Riian musta balsami sekä Laima-suklaa. Riika tunnetaan myös luontaistuotteistaan, luonnonkosmetiikastaan ja ylellisistä käsintehdyistä saippuoistaan, joita saa mm. Stenders-putiikista. Käsityöliikkeistä voi ostaa mm. villavaatteita ja Laiman tehtaanmyymälä on suklaan ystävien ehdoton suosikki. Monipuolinen ostospaikka on myös Riian värikäs keskustori, jossa sijaitsevat kuuluisat vanhat Zeppelin-hallit, jotka on muutettu valtaviksi kauppahalleiksi.

Kemerin Kansallispuisto

Kemerin kansallispuisto sijaisee lähellä Jurmalan rantakaupunkia noin 50 kilometriä Riiasta. Tämän Natura 200 -alue laajoine biologisine moninaisuuksineen, ainutlaatuinen Kemerin nummi ja erilaiset ekojärjestelmät ovat upea paikka nauttia villistä luonnosta. Pääset tutustumaan myös soiden ekojärjestelmään sekä  kivennäisvesien ja parantavien vesien lähteisiin.

Liivin Akvaparks -vesipuisto

Vesipuisto sijaitsee Jurmalan keskustassa, Lielupe joen rannalla. Liivin vesipuisto on Baltian ja Itä-Euroopan isoin vesipuisto. Vesipuistoon kuuluu niin ulkoaltaita, kuin katettuja sisäaltaitakin. Lukematon määrä liukumäkiä ja vesilaitteita palvelee iloisia uimareita. Ulkoalueet ovat auki kesäkuusta elokuuhun ja sisäalueet ympäri vuoden. Vesipuiston on pinta-alaltaan kaikkiaan 6500m². Vesipuistossa on yli 40 erilaista laitetta, allasta, saunaa, bistroa ja baaria.

Tarkista vesipuiston aukioloajat ja lippujen hinnat vesipuiston kotisivulta.

Jurmalan ulkoilmamuseo ja Ragakāpan kansallispuisto

Jurmalan ulkoilmamuseo sijaitsee 8km päässä kaupungin keskustasta, mukavan pyöräreitin päässä. Museo on muodostettu kalastajatorpan pihamaalle. Sen lähes 2000 näyttelyesinettä kertovat kalastajan ammatista ja elämästä Jūrmalassa 1800 -luvulta nykyaikaan.

Museon katsastamisen jälkeen lähde kävelylle Ragakāpan luonnonpuistoon. Ragadyyni on tuulen vaikutuksesta muodostunut 800 m pitkä ja 100 m leveä hiekkadyyni. Se on hiljainen kävelypaikka, jossa tuntuu raikas meri-ilma, ja sinne on tehty näköalatasanteet ja luontopolku.

Dzintarin konserttisali

Konserttisali rakennettiin vuonna 1936. Täällä ovat esiintyneet kuuluisat latvialaiset taiteilijat sekä maailmankuulut tähdet. Dzintarin konserttisali on edelleen hyvin suosittu Jūrmalassa sijaitseva konserttisali. Perinteeksi ovat muodostuneet mm. vuotuiset jazz- ja klassisen musiikin festivaalit sekä kansainvälinen stand up -festivaali ”Jūrmala”. Kesäkauden aikana konserttisali ilahduttaa katsojia noin sadalla konsertilla!

Jurmalan kaupungin museo

Jurmalan keskustassa sijaitseva museo esittelee kylpyläkaupungin elämää 1800 -luvulta nykypäivään. Näyttelyssä on mm. kattava kokoelma eri aikakausien uimapukumuotia ja alueen taiteilijoiden töitä.