Näe ja koe matkalla

Saariselkä

Perinteikäs ja rauhallinen matkailulukeskus Saariselkä sijaitsee Inarin kunnassa. Alue tunnetaan avarasta tunturimaisemasta ja puhtaasta luonnosta. Palvelut ovat keskittyneet kylän keskustaan, joten liikkuminen alueella on helppoa.

Laskettelurinteiden ala-asemalle on kylän keskustasta noin 1 km, talvisin majoitusalueiden ja laskettelukeskuksen välillä liikennöi maksullinen Skibus. Laskettelurinteet ja hiihtohissit sijaitsevat kahden tunturin, Kaunispään ja Iisakkipään vastakkaisilla rinteillä, tuntureilta lasketaan alas samaan kuruun. Latuverkostoa on yhteensä 200 km, ladut kulkevat autenttisessa tunturiluonnossa, osittain Urho Kekkosen kansallispuiston alueella. Rinteiltä löytyy myös Suomen pisin pulkkamäki, joka on 1200 m pitkä.

Kesäisin Saariselkä tarjoaa vaeltajille hyvät, erämaiset puitteet pitkille ja lyhyille vaelluksille. Yksi Suomen suurimmista luonnonsuojelualueista ja suosituimmista retkeilykohteista, Urho Kekkosen kansallispuisto sijaitsee pääosin Saariselän tunturiylängöllä. Tunturien lakien avarat näköalat, helppokulkuiset vanhat aihkimänniköt ja solisevat purot sekä Suomen tihein autio- ja varaustupaverkosto takaavat elämykselliset vaellukset puiston alueella. Myös pyöräily ja suunnistus ovat suosittuja ja reittejä löytyy monen kuntoisille. Suunnistusradat ovat maisemallisesti hienoja ja suunnistaja pääsee samalla nauttimaan hienoista vaara- ja tunturimaisemista.

Saariselältä löytyy useita ravintoloita, on palkittua á la cartea, tuhtia pitsaa sudennälkään, rentoa hauskanpitoa ja maukasta välipalaa ulkoilijoille. Saariselällä ymmärretään, että lomalla pitää myös tankata hyvin.

Myös alueen retkitarjonta on laaja. Lähde eräretkelle Taimenjärvelle tai vaskaamaan kultaa aidossa ympäristössä Saariselän Laaniojalle, tee venerekti Lemmenjoelle ja vietä päivä Palton saamelaisperheen vieraana tai koe vauhdikas maastoratsastusretki metsäisessä vaaramaisemassa. Saariselkä tarjoaa näitä ja paljon muuta!

Lemmenjoen kansallispuisto

Lemmenjoen kansallispuisto sijaitsee Kittilän ja Inarin kuntien alueella. Se on Suomen suurin kansallispuisto. Lemmenjoen kansallispuisto on saanut nimensä noin 80 kilometriä pitkästä Lemmenjoesta joka virtaa alueen halki. Lemmenjoen alue on luontonsa lisäksi kuuluisa kullanhuuhdonnasta. Kultasataman ja Jäkäläpään välisellä alueella voi nähdä kullanhuuhdonnan ja -kaivun historiaa ja nykyisyyttä, sekä kullankaivun luonnolle aiheuttamia jälkiä. Muistathan että kullanhuuhdonta on luvanvaraista joten kuka vaan ei saa kaivauksiin ryhtyä. Alueella on valtauksen omistajia jotka järjestävät kullanhuuhdontaretkiä.

Inarijärven retkeilyalue

Inarin ympäristöstä löytyy monipuoliset retkeilyreitit. Alueen kauniit maisemat reunustavat Inarin järveä, joka on Suomen kolmanneksi suurin järvi.  Alueen tuhannet saaret, ylös kohoavat tunturit ja vaarat sekä vapaina virtaavat vedet tarjoavat luonnon ja Lapin ystävälle aina uutta tekemistä. Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida on hyvä lähtöpiste retkelle Pielpajärven erämaakirkolle, Otsamotunturille tai vaikkapa Inarijärven risteilylle.

Saamelaismuseo ja luontokeskus Siida

Siida sijaitsee Inarin keskustassa. Siidassa toimivat yhteistyössä Saamelaismuseo sekä Metsähallituksen Ylä-Lapin luontokeskus. Siidan johdantonäyttely esittelee pohjoisen luonnon ja kulttuurin kehitysvaiheita. Siidan päänäyttely kertoo saamelaisten historiasta ja kulttuurista sekä pohjoisimman Lapin luonnosta. Perusnäyttelyiden lisäksi Siidassa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä, joissa esitellään saamelaista taidetta ja kulttuuria, muiden alkuperäiskansojen kulttuuria, luontokuvia ja pohjoisen luonnon ilmiöitä. Siidan sisätiloissa olevien näyttelyiden lisäksi kokonaisuuteen kuuluu seitsemän hehtaarin laajuinen ulkomuseoalue. Ulkomuseoalueen kiertävän polun pituus on noin 800 m. Polun varrella on lähes 50 tutustumiskohdetta. Hirsirakennusten lisäksi museoalueella voi tutustua erilaisiin siirrettäviin kota- ja laavurakennelmiin ja turverakennuksiin, sekä erilaisiin säilytys- ja pyydysrakenteisiin. Oman mielenkiintoisen lisänsä kokonaisuuteen antaa museoalueen läpäisevän puron varrella sijaitseva kultakämppä. Ulkomuseon näyttelyhalli sisältää Saamelaismuseon veneet ja ahkiot sekä muut ajokalut.

Urho Kekkosen kansallispuisto

50 kilometriä Ivalosta etelään sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuisto. 1983 perustettu kansallispuisto sijaitsee Savukosken, Sodankylän ja Inarin kuntien alueella. Urho Kekkosen kansallispuistoon suuntautuvat vaellukset aloitetaan useimmiten Kiilopään tunturikeskukselta, Suomujoen varressa sijaitsevalta Aittajärveltä tai Raja-Joosepista.

Tankavaaran kultamuseo

Tankavaaran kultamuseo sijaitsee noin 30 km Saariselältä etelään. Paikka on maailman ensimmäinen ja ainoa kansainvälisesti kultahistoriaa esittelevä kultamuseo. Kesäisin alueella pääsee kokeilemaan onneaan kullanhuuhdonnassa ulkona olevilla huuhdontaränneillä, talvisin sama onnistuu sisätiloihin rakennetuilla vaskauspaikoilla. Museossa oppii myös mielenkiintoisia asioita kullan syntyhistoriasta Lapin kauneimpiin korukiviin saakka. Kansainvälisellä osastolla kerrotaan uskomattomia tarinoita ympäri maailman tapahtuneista kultaryntäyksistä.

Karhunkierros

Suomen tunnetuin vaellusreitti kulkee läpi Oulangan kansallispuiston. Legendaarinen vaellusreitti on Suomen suosituin upeiden näköalojensa vuoksi. Lyhyiden reittivaihtoehtojen vuoksi Karhunkierrokselta löydät monet päivävaellukset. Pidemmän vaelluksen ystävälle löytyy kymmeniä kilometrejä. Reiteistä Pieni karhunkierros tarjoaa 12 kilometriä kauniita luonnonmaisemia.

Hannu Hautala luontokuvakeskus

Kuusamon keskustassa Matkailukeskus Karhuntassussa sijaitseva luontokuvakeskus esittelee Hannu Hautalan luontokuvausotoksia yli 50 -vuoden ajalta. Keskuksessa on lisäksi Kuukkelisali, jonka vaihtuvassa näyttelyssä kohtaat Suomen luontokuvaajien parhaimmiston otoksia. Luontokuvakeskuksen Puuhapiilo on lapsille suunnattu virikkeellinen osa näyttelyä.

Pyhä-Luosto

Pyhä-Luoston kansallispuisto sijaitsee 110 kilometriä Rovaniemeltä koiliseen. Kun lähdet kansallispuistoon miljardien vuosien historia seuraa mukanasi retkellä. Koet metsäsaamelaisten pyhät paikat keroilla ja kuruilla. Kansallispuisto sopii hyvin päiväretkeilijöille, sillä lyhyitä ja helppoja reittejä on useita. Pyhä-Luoston luontokeskus Naava tutustuttaa sinut alueen luontoon ja antaa hyvät retkeilyvinkit.

Arktikum

Arktikum on Rovaniemellä Ounasjoen partaalla sijaitseva museo ja tiedekeskus. Rakennuksessa toimivat Lapin maakuntamuseo ja Arktinen keskus. Rakennuksen näkyvin piirre on 172 metriä pitkä lasiputki, joka muodostaa Arktikumin maan päälle näkyvän osan. Lapin maakuntamuseon näyttelyt esittelevät Peräpohjolan ja Lapin kulttuuria ja historiaa, jolle antaa edellytykset ja reunaehdot pohjoinen luonto. Pohjoiset keinot -näyttely kertoo selviytymisestä Lapin luonnossa sekä tutustuttaa yleisön Lapin eläimiin, saamelaiskulttuuriin ja Rovaniemen historiaan. Arktisen keskuksen tutkimukseen perustuva Muuttuva Arktis -näyttely esittelee pohjoisten alueiden olosuhteita, luontoa, kulttuureja ja ääreviin olosuhteisiin sopeutumista sekä arktista tutkimusta yleisöä kiinnostavalla ja interaktiivisella tavalla.

Pielpajärven erämaakirkko

Kirkko sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Inarin keskuksesta. Pielpajärvi oli aikaisemmin inarilaisten talvikylä, johon kokoonnuttiin markkinoille, kuuntelemaan kiertäviä saarnaajia ja hoitamaan kirkolliset toimitukset. Vakituisia asumuksia kylässä ei ollut. Erämaakirkko otettiin uudelleen käyttöön Inarin kirkon tuhouduttua sodassa 1940. Nykyään erämaakirkko on suosittu vihkikirkko.

Saamelaiskulttuurikeskus Sajos

Inarissa sijaitseva kaunis rakennus on  saamelaisten kulttuuri- ja hallintokeskus. Rakennus toimii kongressi- ja tapahtumatilana. Rakennus valmistui tammikuussa 2011. Sajoksessa toimii saamelaiskäräjät, saamelaisalueen koulutuskeskus SAKK, saamelaiskirjasto ja -arkisto,  Lapin aluehallintovirasto ja useita yhdistyksiä.

Sallivaaran poroerotuspaikka

Sallivaaran entisöity poroerotuspaikka sijaitsee Lemmenjoen kansallispuiston itälaidalla. Repojoelta, Inari-Kittilä -tien varrelta, lähtee 6 kilometrin mittainen polku poroerotuspaikalle. Perillä on autiotupa ja telttailualue. Sallivaaran erotusaika kämppineen kuuluu Lapin arvokkaimpiin kulttuurihistoriallisiin kohteisiin.

Ukonsaari

Ukko eli Ukonsaari tai Ukonkivi sijaitsee Inarijärven Ukonselällä. Se oli aikoinaan saamelaisten pyhä uhripaikka. Ukko eli inarinsaameksi Äijih oli inarinsaamelaisten tärkein miespuolinen jumalolento. Ukkoa palvottiin saarella ilmeisesti vielä 1800-luvun lopulla. Saarelle tehdään kesäisin risteilyjä Inarin kirkonkylältä saamelaismuseo Siidan rannasta.

Kuusamon suurpetokeskus

Suurpetokeskus on yksityisesti rahoitettu villieläinten orpokoti Kuusamossa, 30 minuutin ajomatkan päässä kaupungin keskustasta. Loukkaantuneita ja emonsa menettäneitä hoitavassa keskuksessa asustaa karhujen lisäksi kettuja, ilveksiä sekä koirasusia. Keskuksen tunnetuin asukas on Juuso karhu, joka on kunnostautunut myös taiteilijana. Juuson taulun on saanut presidenttiparikin.
Käynti tarhalla edellyttää aina opastetulle kierrokselle osallistumista, joten katso tarkemmat kellonajat ja lipun hinnat keskuksen kotisivuilta. Huomaathan että talviaikaan suurpedot näkevät hyvin ansaittuja talviuniaan.

Julma-Ölkky

Noin 50 kilometriä Kuusamon keskustasta sijaisee Julma-Ölkky, syvä kanjonijärvi. Järvi sijaitsee Hossan kansallispuiston alueella. Kapean ja pitkulaisen järven pituus on yli kolme kilometriä, ja sen jyrkät, lähes pystysuorat kanjonirannat kohoavat korkeimmillaan Ölökynärjässä 45 metrin korkeuteen järven pinnasta. Järvi laskee etelään Ala-Ölkky-nimiseen järveen. Järveä pääset ihailemaan autolla. Järven itärannalla pääset tutustumaan vanhoihin kalliomaalauksiin.

Huskypark

Rovaniemellä Joulupukin pajan läheisyydessä sijaitseva Huskypark on pullollaan iloisia hännänheiluttajia. Alueella pääset tutustumaan puistoon, seuraat siperianhuskien vauhdikasta temmellystä ja voit osallistua reki ajeluille. Puistossa on yli 100 huskya ja muutaman kerran vuodessa myös pentuja. Puisto on auki talvella ja sulamaan aikaan, tarkista aukiolot puiston sivuilta.

Hossan kansallispuisto

Hossan maisemat avautuvat kävijälle helposti, sen metsiin ja vesille pääsee vaivattomasti. Polkuja riittää patikoida ja pyöräillä, vedet kutsuvat melomaan ja kalastamaan. Kuljet samoja reittejä kuin alueen ensimmäiset asukkaat  10 000 vuotta sitten. Värikallion kivikautiset kalliomaalaukset vievät retkipäivän lomassa shamanismin maailmaan.  Suomen 40. kansallispuiston virallisia avajaisia vietettiin vuonna 2017. Hossa sopii hyvin koko perheelle ja osa poluista soveltuu myös liikuntaesteisille.

Riisitunturin kansallispuisto

Tunnin ajomatkan päässä Kuusamosta sijaitsee Riisitunturin kansallispuisto. Puisto on varsinkin talviretkeilijöiden suosiossa, sillä kuutamoöitä tykkylumiset puut luovat satumaisen tunnelman. Kesäisin alueen suot ja käppyrämännyt kutsuvat retkeilijöitä. Hyvät reittikartat Riisitunturin matkallesi voit napata Kuusamon infopisteeltä Karhuntassusta.

Oulangan kansallispuisto

Kuusamon ja Sallan rajamaastossa sijaitseva kansallispuisto perustettiin 1965. Alue käsittää 290 neliökilometriä ja suojelee monia uhanalaisia eläin- ja kasvilajeja. Maisemaa hallitsevat mäntymetsät, jokilaaksot koskineen ja hiekkatörmineen sekä pohjoisosan laajat suoalueet. Kansallispuiston alueella risteilevät monet vaellusreitit ja retkipolut, joista saat tietoa Oulangan luontokeskuksesta. Jylhien maisemiensa ja kuohuvien koskiensa ansiosta kansallispuisto on erityisesti retkeilijöiden suosiossa.

Täältä löydät tietoa Oulangan kansallispuiston vaellusreiteistä.

Jätkänkynttilä

Jätkänkynttilä -silta ylittää Kemijoen Rovaniemen keskustassa.Se valmistui vuonna 1989. Sillan pituus on 320 metriä ja se on yksi Rovaniemen kaupungin tunnusmerkkejä. 

Joulupukin pajakylä

Joulupukin Pajakylä  sijaitsee Rovaniemellä. Pajakylän pihapiirissä kulkee Napapiiri. Alueella pääset kiertelemään joulukaupoissa ja tutustumaan Joulupukin pääpostiin. Joulupukin Kammarissa voit tavara joulupukin ympäri vuoden. Joulupukin kammariin on ilmainen sisäänpääsy. Joulupukille voi lähettää Rovaniemelle kirjeen osoitteeseen Joulupukki, Joulupukin Pääposti, 96930 Napapiiri Rovaniemi.

Ranuan eläintarha

Suomen pohjoisin eläintarha sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Rovaniemeltä. Jos matkaat Rovaniemelle Oulusta voit suunnitella ajoreitin Ranuan kautta. Eläintarhassa on noin 50 eläinlajia ja 200 eläinyksilöä. Kuuluisimmat eläimet Ranualla ovat sen jääkarhut. Ranuan eläintarhalta löytyy myös myymälöitä ja ravintola. Kesäisin eläintarhan alueella on myös kotieläinpuisto, satupuisto, autorata ja ratsastusmahdollisuus.

Luoston Ametistikaivos

Pyhä-Luoston Kansallispuiston erikoisuus on Lampivaarassa sijaiseva Ametistikaivos. Kaivosalue on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde jossa pääset itse etsimään aarteita tunturista. Ukko-Luoston Lampivaaran alue on maailman ainoa paikka jossa saatat löytää harvinaisen shamaanikiven joka perimätiedon mukaan antaa löytäjälleen kaiken tiedon. Tunturi kätkee sisäänsä ametistin lisäksi monia eri kvartsilajeja. Kaivokselle pääset vaeltamalla helppokulkuista vaellusreittiä Ukko-Luoston pysäköintialueelta Lampivaaran kahvilaan ja kaivauksen portille.

Kotisaari

Kotisaari sijaitsee Rovaniememen edustalla Kemijoessa. Sulamaan aikaan saarelle järjestetään venekuljetuksia Rovaniemen keskustasta. Tällöin saarella pääsee tutustumaan uittoperinteeseen.

Hiidenkirnut

Kaupunkialueelta noin 10 kilometriä lounaaseen, Sukulanrakan rinteellä Rautiosaaressa Valajaskosken voimalaitoksenlähellä, sijaitsee 14 hiidenkirnua. Hiidenkirnuille on opastus Kemijoen Itäpuolentieltä.

Tiedekeskus Pilke

Rovaniemellä Arktikumin pihapiirissä sijaitseva Pilkkeen tiedekeskus vie sinut tutkimusmatkalle metsään. Tiedekeskuksen näyttely kertoo metsästä, sen merkityksestä ihmiselle ja metsän tutkimuksesta. Pilke Shop tarjoaa metsän tuotteita kaikille aisteille. Pilke Infosta saat tietoa kaikista Metsähallituksen palveluista – kalastusluvista retkeilyneuvontaan.

Lordiaukio

Rovaniemen keskustassa sijaitseva aukio nimettiin kesäkuussa 2006 Lordi-yhtyeen euroviisuvoiton kunniaksi Lordin aukioksi. 9. kesäkuuta 2006 aukiolla järjestettiin kansanjuhla, jossa myös Lordi oli esiintymässä. Kaikki yhtyeen jäsenet nimettiin myös Rovaniemen kunniakansalaisiksi. Nykyään Lordiaukiolla on tapahtumia ympäri vuoden.

SantaPark

SantaPark on Rovaniemellä sijaitseva elämysmaa, jota markkinoidaan ”Joulupukin kotiluolana.” SantaPark on avoinna vain muutaman kuukauden vuodesta, joten aukioloajat kannattaa tarkistaa puiston kotisivuilta ennen matkaa. SantaParkissa pääset nousemaan satujunan kyytiin ja tapaat iloisten tonttujen armeijan. Yksi SantaParkin suosituimmista aktiviteeteista on pipareiden koristelu.

Rukatunturi

Rukatunturilla voi viettää upean ja elämyksellisen luontoloman.

Rukatunturi sijaitsee Kuusamon kaupungissa noin 25 km päässä Kuusamon keskustasta. Rukatunturi on 500 metriä korkea ja sen yhteyteen on rakennettu suosittu Rukan talviurheilukeskus. Ensimmäinen rinne raivattiin Rukatunturille jo vuonna 1955 ja vuonna 1957 valmistui ensimmäinen hiihtohissi. Näistä ajoista alue on kehittynyt keskukseksi, josta löytyy toimintaa ja aktiviteettiä jokaisena vuodenaikana.

Rukan rinteiden juurelle on rakentunut ainutlaatuinen kävelykylä, josta löytyy ravintoloita, kahviloita, kauppoja sekä erilaisia ohjelmapalveluja. Rukan alueen pysyvä asukasmäärä on noin 220 ihmistä.

Tehokkaan lumetuksen sekä kesän yli säilöttävän lumen avulla Rukalla lasketaan yli 200 päivänä vuodessa. Rinteitä on kaikkiaan 35 ja hissejä 22. Murtomaahiihtoon löytyy lähes 170 km pitkä latuverkosto, tästä lumetettua latua 9 km. Talven aktiviteetteihin kuuluvat myös mm. talvipyöräily, pulkkailu, koskikellunta, jääkiipeily, Ice carting ja poro- ja huskyretket. Touko-lokakuussa Rukan alue tarjoaa pyöräily- ja vaellureittejä, laitevuokrausta, metsäjoogaa, kalastusta, kesäkelkkarataa, poroja tai vaikkapa karhujen katselua, melontaa, koskenlaskua, mönkkäreitä, minigolfia… Aktiviteetteihin kannattaa tutustua etukäteen Rukan kotisivuilla.

Angry Birds Activity park

Kuusamon Holiday Club Tropiikki -kylpylän yhdeydessä toimiva puuhamaailma. Maailmasta löytyy puuhaa koko perheelle.

Crazy Birds Survival -selviytymisradan varrelta löytyy kiipeilyseinä, puomi, surffausta aallokossa, tasapainoilurata ja lentorata, jossa pääset Angry Birds -pelin tunnelmaan!

Team Blue Bird Wall Strike: Tässä interaktiivisessa pelissä saat sykkeen nousemaan ja hauskuus on taatusti koukuttavaa!

Yellow Bird´s Parkour Challenge -radan suunnittelussa ovat olleet Suomen Parkour-Akatemian PROt ovat olleet mukana tämän radan suunnittelussa! Parkour-rata sopii yli 8-vuotiaille lapsille, teineille ja aikuisille.