Näe ja koe matkalla

Vatnajökull

Vatnajökull on Islannin suurin jäätikkö. Se sijaitsee Kaakkois-Islannissa, noin 4,5 tunnin ajomatkan päässä Reykjavikista. Jäätikkö on upea elementtien kohtauspaikka, sillä jääpinnan alla murisee useampikin tulivuori. Jää paksuus on keskimäärin 400 metrkiä, mutta syvimmillään se ylittää jopa 1000 metrin paksuuden. Vatnajökull valittiin Unescon maailmanperintölistalle 2019.
Parhaiten jäätikköön pääsee tutustumaan Jökulsárlón jäätikköjärveltä käsin. Sieltä lähtevät myös useat opastetut kierrokset jäätikölle. Retkijärjesteäjistä esim. Icelandic Mountainguides ja Ice Explorers tekevät opastettuja retkiä jäätiköille ja sen luolastoihin. Mikäli retkille haluaa mukaan, ne kannattaa varata retkijärjestäjiltä etukäteen.

HUOM! Jäätikölle saa mennä vain ammattitaitoisen oppaan kanssa. Vatnajökull jäätikköä voit kuitenkin ihailla Jökulsárlónin rannoilta käsin ilman osallistumista retkiin.

Borgarfjörður Eystri

Eksoottisia lunneja etsivän matkaajan kannattaa suunnata Borgarfjörður Eystrin kylään. Lunnit pesivät Islannissa huhtikuulta elokuulle. Talviajaksi ne suuntaavat avomerelle. Maailman lunnipopulaatiosta 60% pesii Islannin rantakallioilla. Borgarfjörður Eystrissa portaat ja kävelylankut johtavat ylös kallioille, jossa pääset lähelle lunniyhdyskuntaa. Tämä on koti noin 10 000 lunnipariskunnalle.

Diamond Circle

Diamond Circle on Pohjois-Islannin luontokohteita esittelevä kierros. Kierroksen pituus on noin 250kilometriä. Reitin varrella kohtaa ainutlaatuisia luonnonmaisemia. Päänähtävyyksiä on viisi: historiallinen Goðafossin vesiputous, sinivihreänä välkehtivä Mývatn järvi ja sen upeat rantamaisemat, Euroopan voimakkain vesiputous Dettifoss, Ásbyrgi kanioni ja Húsavíkin perinteinen islantilaiskaupunki. Akureyristä lähtiessä kierrokselle tulee pituutta noin 300 kilometriä.

Gullfossin vesiputous

Noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Reykjavikista kuohuvassa Gulfossin vesiputouksessa harmaanturkoosi vesi laskeutuu kymmenien metrien matkan alas kanjoniin, ja näky on suorastaan upea. Näin mahtavasti pauhaavan veden äärellä on hyvä hiljentyä kunnioittamaan luonnon voimia. Upea vesiputous sijoittuu suositun Golden Circle -nähtävyysreitin varrella, jonka voi tehdä vuokra-autolla tai ostaa palveluna paikalliselta retkijärjestäjältä.

Seljalandsfoss

Noin 1 tunnin ja 45 minuutin ajomatkan päässä Reykjavikista itään sijaitsee Seljalandsfoss. Se on yksi Islannin tunnetuimmista vesiputouksista valokuvauksellisuutensa vuoksi. Putous sijaitsee Skógafoss-putouksen lähellä Seljalandsá-joessa ja sen putouskorkeus on 60 metriä entisellä rantaviivalla sijaitsevilta kallioilta. Putouksen taakse pääsee kulkemaan polkuja pitkin.

Valaidenkatseluretket

Islannin vesillä asuvat merten upeat jättiläiset. Kohtaa valaita niiden aidossa elinympäristössä osallistumalla valaidenkatseluretkille. Retkille voi lähteä Reykjavikista. Isoimmat valaat näet kuitenkin osallistumalla retkiin pohjoisen lähtökaupungeista. Islannin vesillä valaita on paljon varsinkin kesäaikaan huhtikuusta syyskuuhun. Talviaikaan valaat siirtyvät kauemmas rannikolta ja alueen voimakkaat talvimyrskyt saattavat estää veneitä seuraamasta niitä.  HUOM! Tee retkivaraus etukäteen netissä niin varmistat paikkasi retkelle.

Sininen Laguuni

Sininen laguuni sijaitsee noin 50 kilometriä Reyjavikin keskustasta, Reykjanesin niemimaalla. Se sijoittuu keskelleautiota laavakenttää, Paikka on maailman kuulu geoterminen kylpylä. Kylpylän asiakkaat pääsevät ainutlaatuiselle uinnille laguunin mineraalipitoiseen, turkoosinsiniseen veteen. Noin 35-asteinen vesi on läpinäkymätöntä. Kylpylässä toimii ravintola, kahvila ja kauppa josta voit ostaa Sinisen laguunin ihonhoitotuotteita.

Geysirit

Geysir on kuuma lähde, josta purkautuu säännöllisin väliajoin kuumaa vettä ja höyryä. Geysirejä esiintyy tuliperäisillä alueilla, joiden maaperässä on halkeamia, maanpinnalle ulottuvia onkaloita ja pohjavettä. Reykjavikista lähtevän Golden Circle reitin varrelle pääset tutustumaan upeisiin geysireihin.

Skógafoss

Vajaan kahden tunnin ajomatkan päässä Reykjavikista sijaitseva vesiputous. Putouksen pudotus on 60 metriä ja leveys noin 25 metriä.

Jökulsárlón

Vatnajökull jäätikön reunalla sijaitseva jäätikköjärvi. Voisi luulla että jää on valkoista, mutta taivaan värjäytyessä myös jää hohtaa kaikissa iltataivaan väreissä. Jökulsárlónista lähtevät monet opastetut retket Vatnajökull jäätikölle. Järvelle järjestetään myös veneretkiä. Upean valokuvauksellista kohdetta ei varmasti kannata ohittaa.

Þingvellirin kansallispuisto

Þingvellirin kansallispuisto on osa Unescon maailmanperintölistausta. Puiston ainutlaatuisuus liittyy sen vulkaaniseen maahan. Puisto on myös suosittu sukelluskohde sen kirkasvetisten järvien takia. Þingvellirin on osa Golden Circe luonnonähtävyyskierrosta.

Kuumat lähteet

Islannin tuliperäisen maan ansiosta saarelta löytyy myös lukuisia kuumia lähteitä. Kuumassa lähteessä lämmin pohjavesi nousee maan pinnalle. Maaperästä nouseva vesi on hyvin mineraalipitoista ja siksi sen parantavasta voimasta on monia kansanuskomuksia. Terveysvaikutuksista on myös lääketieteellisiä todisteita.
Kuumat lähteet ovat matkaajien suosiossa. Ylivoimaisesti ikonisimmaksi maamerkiksi Islannissa on noussut Sinisen laguunin lämmin ja turkoosi vesi. Etelä-Islannissa myös Reykjadalurin kuumat lähteet ovat monen matkaajan suosiossa. Pohjois-Islannin lähteistä parhaimpia Mývatnin lähteet (Mývatn Nature Baths) Akurerystä tunnin ajomatkan päässä itään. Näiden tunnetuimpien lisäksi Islannissa on lukuisia kuumia lähteitä ympäri saarta.

Musiikkitalo Harpa

Reykjavikin musiikkitalo Harpa sijaitsee aivan meren rannalla. Se valmistui vuonna 2011. Harpassa soittavat Islannin sinfoniaorkesteri ja siellä sijaitsee kansallisooppera.

Hallgrímskirkja

Hallgrímskirkja (Hallgrímurin kirkko) on Reykjavikin maamerkki. Islannin korkein rakennus nousee 74 metrin korkeuteen. Kirkko on nimetty islantilaisen runoilijan ja papin Hallgrímur Péturssonin mukaan. Kirkko valmistui vuonna 1986, sen torni on kuitenkin itse kirkkoa paljon vanhempi. Kirkon edessä vartioi Leif Erikinpojan patsas.

Kraatterijärvi Kerið

Golden Circle luonnonnähtävyyskierros kuljettaa sinut Kerið’n kraaterijärvelle. Yli 3 000 vuotta vanha järvi on upea kohde. Alas jyrkästi putoavat reunat ja pohjalla turkoosin sinisenä hohtava vesi. Alueella on muitakin kraaterijärviä, mutta Kerið on niistä tunnetuin sen helpon saavutettavuuden vuoksi.

Víkin kylä ja Reynisfjaran musta ranta

Noin 300 asukkaan Vik’n kylä sijaitsee läntisessä Islannissa, noin kahden ja puolen tunnin ajomatkan päässä Reykjavikista. Kylä sijaitsee Mýrdalsjökull  jäätikön reunalla, Katla tulivuoren välittömässä läheisyydessä. Katlan purkaus voisi aiheuttaa suuren tulvan joka peittäisi kaupungin. Purkauksen merkkien alkaessa asukkaiden ja matkailijoiden onkin nopeasti siirryttävä kalliolla sijaitsevalle kirkolle, jonka arvellaan olevan tulvarajan yläpuolella. Katla on viimeksi purkautunut 1918.
Kylästä on muutaman minuutin kävelymatka Reynisfjaran mustalle rannalle. Rantahietikon väri tulee vulkaanisesta tuhkasta. Islannissa on useita mustia rantoja, tunnetuin ja suurin on noin 10 minuutin ajomatkan päässä Vikistä kohti Reykjavikia.