Näe ja koe matkalla!

Jurmalan hiekkaranta

Noin 40 kilometrin päässä Riiasta länteen sijaitsee Jurmalan kylpyläkaupunki. Kaupunki sijoittuu Jurmalan pitkien hiekkarantojen yhteyteen, yhtämittaista valkeahiekkaista rantaa löytyy 26 kilometrin matkalta. Kesällä Jurmalan ranta on täynnä elämää ja energiaa. Jurmalan hiekkarannalla voit ottaa aurinkoa, uida, harrastaa urheilua tai sukeltaa rannan tuntumassa sijaitsevan kaupungin elämään. Kaupunkia koristavat kauniit pitsirakennukset ja yksityishuvilat.

Riian Vanhakaupunki

Riian Vanhakaupunki on Riian historiallinen keskusta, joka sijaitsee  Väinäjoen itäpuolella. Vanhakaupunki on kuuluisa vanhoista kirkoista ja katedraaleista, kuten Riian tuomiokirkosta, Pyhän Pietarin kirkosta ja Mustapäiden talosta. Vuonna 1980 Riian Vanhankaupungin kadut suljettiin liikenteeltä, ja vain alueen asukkaat ja paikalliset jakeluajoneuvot olivat sallittuja Vanhassakaupungissa ilman erillistä lupaa. Riian Vanhakaupunki on osa Unescon maailmanperintökohteiden listaa.

Rundalenin linna

"Balttian Versaillesiksi" nimitetty linna sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Riian keskustasta. Linna on rakennettu 1736 - 1740 Johan Bironin - Venäjän keisarinnan Anna Joanovnan suosikkiherttuan - kesäasuinpaikaksi. Linnassa vierailijat pääsevät käymään esittelytiloissa - Kultasalissa, Valkoisessa salissa sekä Isossa galleriassa. Keskiosassa sijaitsee herttuan huoneisto - paraatisalongit ja yksityishuoneiston tilat, länsiosassa puolestaan ovat kokonaan uudistetut herttuattaren huoneiston tilat. Ympärille levittäytyvä ranskalainen puutarha on myös näkemisen arvoinen. Francesco Bartolomeo Rastrelli suunnitteli 10h puiston yhtä aikaa linnan rakennuksen kanssa. Puistoa ympäröivät linna, tallit ja erityisesti kaivettu kanava.

Kemerin Kansallispuisto

Kemerin kansallispuisto sijaisee lähellä Jurmalan rantakaupunkia noin 50 kilometriä Riiasta. Tämän Natura 200 -alue laajoine biologisine moninaisuuksineen, ainutlaatuinen Kemerin nummi ja erilaiset ekojärjestelmät ovat upea paikka nauttia villistä luonnosta. Pääset tutustumaan myös soiden ekojärjestelmään sekä  kivennäisvesien ja parantavien vesien lähteisiin.

Riian tuomiokirkko

Riian tuomiokirkko sijaitsee Riian Vanhassakaupungissa. Kirkkoa alettiin rakentaa jo 1200-luvulla ja se edustaa useita eri tyylejä, kuten varhaisgotiikkaa, barokkia ja jugendia. Yksi Riikan Tuomiokirkon erityispiirteistä on sen urut, joissa on 6768 pilliä. Kirkossa järjestetään paljon urkukonsertteja, joissa isot urut pääsevät oikeuksiinsa. https://doms.lv/en

Mustapäiden talo

Riikan tunnetuin maamerkki on Mustapäiden talo. Se sijaitsee Vanhankaupungin reunalla, lähellä Väinäjoen rantaa. Goottista tyylisuuntaa edustava rakennus rakennettiin alun perin vuonna 1334. Sitä on uudistettu 1500 ja 1800-luvuilla. Toisessa maailmansodassa rakennus vaurioitui pahasti ja 1948 neuvostomiehittäjät purkivat rakennuksen kokonaan. Rakennus kuitenkin uudelleenrakennettiin vanhojen piirrustusten pohjalta 1990 -luvulla, Riian 800-vuotisjuhlien kunniaksi. Talo rakennettiin alunperin Mustapäiden (naimattomien kauppiaiden) veljeskunnan taloksi, josta sen on saanut nimensä.

Kolme Veljestä

Maza Pils -kadulla sijaitsevat kolme taloa tunnetaan nimellä Kolmen veljeksen talot. Ne on rakennettu 1400-, 1600- ja 1700-luvuilla. Vanhin 1400-luvulla rakennettu on Latvijan vanhin, jäljellä oleva kivestä rakennettu asuinrakennus.

Vapaudenpatsas

Graniitilla ja kuparilla päällystetty patsas Riian keskustassa symbolisoi Latvian valtiollisuutta, kansan yhtenäisyyttä, itsenäisyyttä ja vapautta. Patsas rakennettiin kansan lahjoituksilla Vapaustaistelussa menehtyneiden muistoksi. Patsaan kärjessä sijaitsee 9 metriä korkea Vapaude kuva – nuori nainen, jolla on kolme kullattua tähteä käsissään. Nämä symboloivat Latvian kolmen kulttuurillis-historiallisen seudun yhtenäisyyttä.

Pyhän Pietarin kirkko

Pyhän Pietarin kirkko sijaitsee Riian Vanhassakaupungissa, lähellä Mustapäiden taloa. Kirkko on Riian korkein ja omistettu kaupungin suojeluspyhimykselle. Riikan Pyhän Pietarin kirkko on maamerkki sitkeästä uudelleenrakentamisesta. Kirkko valmistui alunperin 1200 -luvulla ja sitä laajennettiin 1400 -luvulla. Nykyinen torni on peräisin 1700 -luvulta. Sen perustamisen jälkeen salamaniskujen, myrskytuulien ja tulipalojen tuhoama torni on rakennettu uudelleen ja uudelleen useita kertoja. Toisen maailmansodan aikana koko rakennus luhistui tykkitulessa. Jälleenrakennustyöt aloitettiin 1950-luvulla, ja tornin jäljennös valmistui vuonna 1973. Nykyään kirkon torniin nousee hissi, joten pienellä maksulla voi käydä ihailemassa maisemia Riian kaupungin yllä.

Riian linna

Väinäjoen rannalla seisova Riian linna on Latvian keskeisin linnoistus. Linna sijaitsee Riian Kaapelisillan kupeessa osoitteessa Pils laukums 3. Alunperin linnan ovat perustaneet saksalaiset 1300 -luvulla, mutta nykyiset rakennukset ovat peräisin lähinnä 1600 -luvulta. Nykyään rakennuksessa sijaitsee Latvian presidentin kanslia ja Latvian historiallinen museo. Linnassa syttyi tulipalo 2013 -vuonna, jolloin osa historiallista irtaimistoa ja rakenteita tuhoutui täysin.

Latvian ulkoilmamuseo

30 minuutin ajomatkan päässä Riian keskustasta sijaitsee Latvijan etnografinen ulkoilmamuseo. Museossa pääset tutustumaan muinaislatvialaiseen elämäntapaan ja maanviljelijöiden tai kalastajien työtapoihin. Alueelle on kunnostettu 118 vanhaa rakennusta kaikista Latvian historiallisista maakunnista. Museossa järjestetään säännöllisesti erilaisia tapahtumia ja käsityöläiset tekevät työesityksiä. Vierailija voi päästä osallistumaan perinteisiin latvialaisiin juhliin tai vanhojen ammattien harjoittamiseen. Erittäin suosittuja ovat joka vuoden kesäkuussa ulkoilmamuseossa järjestetyt markkinat. Katso sisäänpääsymaksut ja aukioloajat museon nettisivuilta.

Liivin Akvaparks -vesipuisto

Vesipuisto sijaitsee Jurmalan keskustassa, Lielupe joen rannalla. Liivin vesipuisto on Baltian ja Itä-Euroopan isoin vesipuisto. Vesipuistoon kuuluu niin ulkoaltaita, kuin katettuja sisäaltaitakin. Lukematon määrä liukumäkiä ja vesilaitteita palvelee iloisia uimareita. Ulkoalueet ovat auki kesäkuusta elokuuhun ja sisäalueet ympäri vuoden. Vesipuiston on pinta-alaltaan kaikkiaan 6500m². Vesipuistossa on yli 40 erilaista laitetta, allasta, saunaa, bistroa ja baaria. Tarkista vesipuiston aukioloajat ja lippujen hinnat vesipuiston kotisivulta.

Jurmalan ulkoilmamuseo ja Ragakāpan kansallispuisto

Jurmalan ulkoilmamuseo sijaitsee 8km päässä kaupungin keskustasta, mukavan pyöräreitin päässä. Museo on muodostettu kalastajatorpan pihamaalle. Sen lähes 2000 näyttelyesinettä kertovat kalastajan ammatista ja elämästä Jūrmalassa 1800 -luvulta nykyaikaan. Museon katsastamisen jälkeen lähde kävelylle Ragakāpan luonnonpuistoon. Ragadyyni on tuulen vaikutuksesta muodostunut 800 m pitkä ja 100 m leveä hiekkadyyni. Se on hiljainen kävelypaikka, jossa tuntuu raikas meri-ilma, ja sinne on tehty näköalatasanteet ja luontopolku.

Dzintarin konserttisali

Konserttisali rakennettiin vuonna 1936. Täällä ovat esiintyneet kuuluisat latvialaiset taiteilijat sekä maailmankuulut tähdet. Dzintarin konserttisali on edelleen hyvin suosittu Jūrmalassa sijaitseva konserttisali. Perinteeksi ovat muodostuneet mm. vuotuiset jazz- ja klassisen musiikin festivaalit sekä kansainvälinen stand up -festivaali "Jūrmala". Kesäkauden aikana konserttisali ilahduttaa katsojia noin sadalla konsertilla!

Jurmalan kaupungin museo

Jurmalan keskustassa sijaitseva museo esittelee kylpyläkaupungin elämää 1800 -luvulta nykypäivään. Näyttelyssä on mm. kattava kokoelma eri aikakausien uimapukumuotia ja alueen taiteilijoiden töitä.  

Jurmala Golf Club

Kymmen kilometriä Jurmalan keskustasta sijaitsee Jurmala Golf Club. 18-reikäisen golf kentän ovat suunnitelleet alan parhaat suunnittelijat ja se antaa elämyksen niin aloittelijoille kuin ammattitason golffareillekin. Kentän yhteydessä palvelee kerhotalo, josta löytyvät pukuhuoneet ja tasokas ravintola. Tarkista kentän hinnat ja aukioloajat Jurmala Golf Clubin kotisivuilta.