Näe ja koe matkalla

Burg Eltz

Burg Eltz sijaitsee Mosel -joen rannalla Koblenzin ja Trierin välissä. Linna valmistui vuonna 1157 ja on edelleen Eltzin suvun hallinnassa. Linnan erityispiirre on muurien päälle rakennettujen tornien punaristikoinen koristelu. Ajomatkaa linnalle kertyy Frankfurtista 150 kilometriä. Linnasta kohoaa kahdeksan tornia. Kivi ja puu sulautuvat rakennusmateriaalina toisiinsa. Linnan sisältä löydät keskiaikaisia huonekaluja ja työvälineitä. Liput linnaan ostetaan portilta ja ne sisältävät myös englanninkielisen opastuksen linnassa, voit joutua hetken odottamaan seuraavan opastuksen alkua. Linnan alueelle ei pääse ilman lippua.

Linnaan pääsemiseksi matkaajan täytyy ottaa jalat alleen, sillä perille asti ei autolla pääse. Aja Wierschemin kylään, josta on ohjeet linnan parkkipaikalle. Parkkialueelta on noin 1,5 kilometrin kävelymatka linnalle. Viikonloppuisin Moselkernin kylästä Moselilta lähtee myös bussi, joka kuljettaa linnnan parkkialueelle. Viimeiset sadat metrit joudutaan kuitenkin taittamaan jalan.

Viinitilat

Moselilta löytyy monia pieniä ja isompia viinitiloja. Useilla tiloilla on viininmaistelua, mutta niihin kannattaa varata paikka etukäteen sillä paikanpäällä maisteluhetkiin on tuskin enää tilaa.

Muutamia suosittuja viinitiloja:

Weingut Willi Schäfer  – pieni perheviinitila, mikäli haluat maistaa tilan tuotteita paikanpäällä tilaa vierailuaika tilalta etukäteen.

Weingut Selbach-Oster – tila sijaitsee Zeltingen ja Bernkastelin välillä, tilan palkittua rieslingiä myydään ravintoloissa ympäri maailmaa. Viininmaistelua vain ryhmille.

Weingut Vollenweider – sveitsiläisen Daniel Vollenweiderin viinitila, viinimaistelun voit varata tilan kotisivuilta.

Weingut van Volxen – viinitilan historia juontaa jo roomalaisten aikaan, tilan viinit ovat monien kuninkaallisten perheiden suosiossa.

Weingut Clemens Busch – tila on erikoistunut luomuviljelyyn, voit osallistua tastingiin Pünderichissa sijaitsevalla tilalla, varaa paikkasi tilan kotisivujen kautta.

Weingut Markus Molitor – useammassa sukupolvessa kulkevalla viinitilalla voit vierailla kaikkina vuodenaikoina, maanantaista perjantaihin voit vierailla tilalla ilman ajanvarausta, viikonloppuisin ja viinimaistajaisiin paikka pitää varata etukäteen.

Bernkastel-Kuesin ristikkotalot

Kaksoiskaupunki on levittäytynyt joen molemmille rannoille. Pienellä kaupungilla on valloittava vanhakeskusta, joka on täynnä ristikkotaloja, pieniä kujia ja ihania kahviloita. Maisemaan kannattaa käydä ihailemassa myös Landshutin linnalta, jonne joudut tekemään pienen kävelymatkan autoltasi.

Riesling -rypälelajike

Valkoviinin ystävät tuntevat riesling -viinit. Suurin osa Mosel -laakson saksalaisista viljelmistä on lajiketta, sillä se viihtyy alueen jyrkillä rinne­tarhoilla. Alue tunnetaan raikkaista, aromikkaista ja erittäin hapokkaista valkoviineistä.

Mosel -joki

Mosel aloittaa virtauksensa Ranskasta. Rauhallisesti lipuen se taittaa matkaa Luxemburgin kautta Saksaan ja yhtyy Koblenzin kaupungissa Reiniin. Yhteensä joella on pituutta yli 500 kilometriä. Mosel on Saksan toiseksi tärkein vesireitti Reinin jälkeen ja matkailullisesti se on vesireiteistä tärkein.

Traben-Trarbachin viinikellarit

Paitsi kaunis pikkukaupunki Moselin rannalla, Traben-Trarbach on myös kuuluisa viinikellareistaan, viinihuutokaupoista ja myyntitilaisuuksista. Kaupungista löytyy yli 30 eri viinikellaria, jotkut modernimpia, toiset perinteisempiä ja tunnelmallisempia. Jos haluat tutustumaan kellareihin, voit lähteä mukaan opastetulle kierrokselle. Maanalaisien kierrosten hinta on yleensä 10€ paikkailla ja niihin kuuluu lasillinen viiniä. Kierrokset kestävät noin 1,5- 2 tuntia.

Koblenz - "Portti Moselille"

Kaupunki sijaitsee Rein ja Mosel jokien risteyskohdassa. Sen parasta antia on joenrannan promenaadit sekä kaunis vanhakaupunki. Yhdessä Saksan vanhimmista kaupungeista on hieman yli 110 000 asukasta. Koblenzin keskeisin nähtävyys on jokien yhtymäkohdassa sijaitseva Deutsches Eck eli Saksalainen kulma. Siinä komeilee Saksan keisarin Wilhelm I muistopatsas.

Saksan "viinipääkaupunki" Mainz

Mainzin kaupunki on alueen suurin, siellä on asukkaita noin 210 000. Roomalaisen perustamaa kaupunkia kutsutaan Saksan viinipääkaupungiksi. Kaupungin valtava roomalainen katedraali on jylhä näky. Gutenberg Museum esittelee kirjapainannan historiaa. Museosta löytyy mm. Johannes Gutenbergin alkuperäiset, jäljellä olevat raamatut. Koko kaupungin vanha keskusta on valloittava ja täynnä kauniita ja persoonallisia rakennuksia, keskustasta Schillerplatz, Kirschgarten ja Markt ovat ehdottomasti vierailun arvoisia aukioita. Kaupungin antia ovat myös sen lukemattomat viinikaupat, joista löytää kattavan valikoiman alueen viinituotteita.

Cochemin vanha kaupunki

Tämä pikkukaupunki on monen Moselin kävijän suosikkeja. Vaikka kaupunki on pikkuruinen, on sen vanhan kaupungin keskusta pullollaan ihania pikku putiikkeja, kahviloita ja viinitupia. Pienten kujien päästä pilkottaa Moselin virtaava vesi.

Cochemin linna (Reichsburg Cochem)

Mosel -joen rannalla sijaitsevan Cochemin kaupungin ylle kohoaa Cochemin valtakunnanlinna. Linnan rakentamisen arvellaan alkaneen jo 1000 -luvulla ja varmasti tiedetään sen olevan asutettuna 1200-luvulla. Linnalla oli tärkeä rooli Mosel -joen tullimaksujen keräämisessä. 1689 Cochemin kaupunki ja linna tuhoutuivat pahoin Ranskaa vastaan käydyssä sodassa. Linna pysyi raunioina yli 200 vuotta, kunnes berliiniläinen Jakob Ravené aloitti sen jälleenrakennuksen. Uusitusta linnasta tuli myöhäiskeskiaikaisen tyylinen.

Stolzenfelsin linna

Linna sijaitsee Koblenzin kaupungissa, Stolzenfelsin kaupunginosassa, Rein -joen vastarannalla. Uusgoottinen linna on avoin yleisölle ja siellä vierailee vuosittain noin 250 000 kävijää. Linna rakennettiin alunperin 1200 -luvulla, mutta tuhoutui sittemmin. Preussin kuningasperhe uudelleenrakennutti linnan kesäasunnokseen. Uudelleenrakennustyöt saatiin päätökseen vuonna 1842.

Trierin Unescon maailmanperintölistauksen kohteet.

Yli 2000 -vuotta vanha Trier on Saksan vanhin kaupunki. Trier on yliopistokaupunki ja sieltä löytyy jokaiselle jotakin.

Kaupungista löytyy kaikkiaan 10 Unescon maailmanperintölistalle nostamaa kohdetta. Kaupungin tärkein maamerkki on roomalaisten portti. Porta Nigra on roomalaisten ajalta säilynyt kaupunginportti. Romalaisen keisarikunnan ajalta jäljelle jääneet muurit Barbarathermen, Konstantinin basilika, amphiteatterin jäännökset, rooman imperiumin rakennusten rauniot ”Kaiserthermen, roomalaisten silta, Trierin katedraali, Igeler säüle, vanhin Jeesuksen elämästä kertova kuvakirja Codex Egberti sekä neitsyt Marialle pyhitetty ”rakkaan vaimon kirkko” eli Liebfrauen -basilika.