Albania

Albanian kaunis luonto, kiehtova historia ja kauniit linnoituskaupungit yllättävät matkailijan. Matkalla tutustutaan paitsi Tiranaan, myös Berat, Kruja ja Durres avaavat historian verhojaan. Albania on varsin edullinen kohde länsimaiselle turistille.

Albania pähkinänkuoressa

Albanian tasavalta oli pitkään kommunistien johtamana suljettu maa. Vasta 1990-luvun alussa siellä järjestettiin ensimmäiset monipuoluevaalit. Albaniassa on noin 2,8 miljoonaa asukasta, joista yli puolet on muslimeja. Pääkaupunki Tiranassa on noin 400 000 asukasta. Euroopan Unioni hyväksyi Albanian vuonna 2014 jäsen ehdokkaakseen. Virallinen kieli on albania, jota suurin osa väestöstä puhuu. Albaniassa puhutaan yleisesti myös italiaa. Englannin kielen taito on lisääntynyt erityisesti nuorison parissa.
Albaniassa vallitsee sekä välimerellinen että mannermainen ilmasto. Kesät ovat kuumia ja aurinkoisia, ja lämpötila voi nousta jopa yli 40 asteeseen. Talvet ovat viileitä ja sateisia. Vuoristossa on kylmempää ja lämpötila harvoin nousee yli 20 asteen. Talvet voivat olla myös runsaslumisia. Paikalliset lämpötilaerot voivat olla suuriakin. Myöhään syksylläkin säät voivat olla miellyttävän lämpimiä.
Kommunistinen johto julisti 1960-luvulla Albanian virallisesti maailman ainoaksi ateistiseksi maaksi, jota se olikin lähes 25 vuoden ajan.  Nykyään ihmisillä on oikeus vapaasti uskoa tai olla uskomatta. Suurin osa kansasta (n. 60 %) on muslimeja, mutta maassa on myös katolilaisia (n. 10 %), ortodokseja (n. 7 %).  Albaniassa on nykyään myös useita pyhiinvaelluskohteita.

Matkalla Albaniassa

VesiVesijohtovesi  ei ole juomakelpoista. Juo vain pullotettua vettä.
Sähkö: 220 V
Kellonaika: Tunti Suomen aikaa jäljessä.
Valuutta: Rahayksikkö on albanian lek (ALL)
Turvallisuus: Albaniassa turvallisuus on yleensä hyvä.  Perus varovaisuutta tulee noudattaa ja vilkkailla paikoilla varoa taskuvarkaita. Henkilökohtaisia arvoesineitä ja rahaa kannattaa käsitellä huolella julkisilla paikoilla. Ylimääräinen matkavaluutta ja passit kannattaa laittaa hotellin turvalokeroon, mikäli mahdollista. Varkauden sattuessa tulee ilmoitus tehdä paikalliselle poliisille, sillä se helpottaa korvausten hakemista vakuutusyhtiöltä. Myös pankkiautomaatteja käytettäessä kannattaa suojata tunnusluku.
Sairastuminen:  Kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen. Eurooppalainen sairausvakuutuskortti ei käy Albaniassa. Suomalaiset vakuutuskortit eivät todennäköisesti kelpaa lääkäriasemilla vaan mahdolliset käynnit pitää maksaa paikan päällä. Kaikki kuitit kannattaa säilyttää korvauksen hakua varten Suomessa.
Hätätilanne: Yleinen hätänumero on 112
Suurlähetystö:
Ateenan suurlähetystö
Hatziyianni Mexi 5
(sähköisissä kartoissa saattaa esiintyä myös muodossa Chatzigianni Mexi 5)
115 28 ATEENA
CREECE
+30 210 725 5860
sanomat.ATE@formin.fi
www.finland.gr
https://finlandabroad.fi/greece
https://finlandabroad.fi/albania
https://www.facebook.com/FinnishEmbassyAthens
Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi

Matkustusasiakirjat

Suomen kansalaisilla tulee olla mukanaan passi. Passin tulee olla voimassa 6 kk matkan jälkeen. Muiden kuin suomen kansalaisten on itse selvitettävä mahdollinen passin ja viisumin tarpeensa Albanian suurlähetystöstä. Matkustaja on velvollinen huolehtimaan itse kaikista matkaa koskevista matkustusasiakirjoista. Niistä kannattaa ottaa kopiot ennen matkaa ja säilyttää ne matkan ajan erillään alkuperäisistä dokumenteista. Mikäli matka peruuntuu puutteellisten matkustusasiakirjojen vuoksi, ei matkatoimisto korvaa menetettyä matkaa. Huom! Mikäli matkalla on mukana lapsia, joilla on eri sukunimi kuin vanhemmilla tai hän matkustaa vain toisen vanhemman kanssa, tai ilman omia vanhempia voi Albanian viranomaisilla olla vaatimuksia perhesuhteiden todistamisen sekä tästä johtuvien erillisten asiakirjojen ja lupien  mukaan ottamisen suhteen. Pyydämme tarkistamaan asian hyvissä ajoin ennen matkaa.
Lisätietoja suomalaisten matkustusasiakirjoista Ulkoministeriön sivulta: https://um.fi/passi tai poliisin sivuilta: http://www.poliisi.fi

Albaniaan suuntautuvat matkamme