Lontoo

Lontoo pähkinänkuoressa

Yhdistyneen kuningaskunnan pääkaupungissa Lontoossa on n.8,5 miljoonaa asukasta. Se onkin yksi Euroopan suurimmista kaupungeista. Suur-Lontoo koostuu 32 piiristä ja Lontoon Citystä. Lontoon läpi virtaa Thamesjoki, jonka pohjoisrannalla sijaitsee Lontoon City, kaupungin vanhin osa. Muita kaupunginosien yhteisnimiä niiden sijainnin mukaan on East End, West End ja Southwark.
Lontoo kärsi toisessa maailmansodassa raskaista pommituksista, jotka muokkasivat kaupunkikuvaa. Jälleenrakennus kesti 1970-luvulle saakka.
Tänäpäivänä monikulttuurisuus näkyy ja kuuluu Lontoon kaduilla, lontoolaiset puhuvat yli 300 kieltä. Suurkaupunkien tapaan Lontoon liikenne on varsin ruuhkainen. Lontoon metro on maailman neljänneksi laajin metrojärjestelmä, se koostuu 420 km raiteita. Jokaiselle linjalla on oma tunnusvärinsä. Lontoon kaksikerroksiset punaiset bussit ovat hyvin tunnettuja. Linja-autot ovat halvin, mutta myös hitain julkinen kulkuväline Lontoossa.

Nähtävyydet

 • British Museum, yksi maailman vanhimpia ja hienoimpia museoita
 • National Gallery, Trafalgar Squaren laidalla sijaitsevassa monumentaalisessa rakennuksessa sijaitseva Britannian päätaidegalleria
 • Big Ben, Parlamenttitalon tornissa sijaitsevalla suuri kello. Big Benin lisäksi kellotornissa on myös neljä pienempää kelloa.
 • Westminsterin palatsi, eli parlamenttitalo
 • Kensingtonin palatsi
 • Tower Bridge, Thamesjoen ylittävä läppäsilta
 • London Eye, maailman suurin maailmanpyörä. Liput kannattaa varata etukäteen netin kautta, muuten on varauduttava jonottamaan pitkänkin aikaa.
 • Piccadilly Circus -aukio
 • Madame Tussauds -vahakabinetti
 • Trafalgar Square -aukio
 • St Paul´s Cathedral, eli Pyhän Paavalin tuomiokirkko, joka on Lontoon suurin kirkko. Katedraalin kupoli on Vatikaanin Pyhän Pietarin kirkon jälkeen maailman suurin.
 • Lontoon eläintarha
 • Lontoon keskuspuisto, joka koostuu Hyde Parkista ja Kensington Garden´s -puistoalueista. Hyde Park puiston suosituin osa on The Serpentine-järven ympärillä. Kensington Garden´sin alueella on mm. Prinsessa Diana-leikkipuisto ja Albert Memorial -muistomerkki.

Ostokset

Lontoossa löytyy liikkeitä niin laajalti, että sieltä voi hankkia lähes mitä vain. Lontoon tunnetuinpia ostoskatuja on Oxford Street, jonka varrelta löytyy monet suurimmista tavarataloista. Täällä kannattaa varautua myös ruuhkiin. Kadun eri osista ja läheisyydestä löytyy monen tasoisia ja hintaisia liikkeitä. Myös Regent Street on hyvänä pidetty ostoskatu. West Endin alueella Sohossa löytyy myös uniikkitavaroita myyviä putiikkeja. Knightsbridgen alueella löytyy kalliimpia tavarataloja, kuten Harrods. Muita ostosalueita ovat Kensington High Street, Notting Hill Gate. Markkinoita viikonloppuisin löytyy mm. Portobello Roadilta ja toisella puolella kaupunkia Camden Townissa.
Lontoon hintataso vaihtelee kalliista muotiliikkeistä edullisempiin ketjuliikkeisiin, ja on riippuvainen myös punnan kurssista. Lontoossa liikkeet ovat auki lähes kaikkina päivinä vuodessa. Liikkeet aukeavat n. klo 10-11 ja ovat avoinna vähintään klo 18 saakka, suuremmat liikkeet ja tavaratalot ovat avoinna klo 20-21 saakka. Sunnuntaisin liikkeet suljetaan yleisesti klo 17-18. Kaupungissa on myös pieniä elintarvikeliikkeitä/-kioskeja, joista osa on auki 24h vuorokaudessa. Yleisimmät luottokortit käyvät maksuvälineinä lähes kaikkialla ja luottokorteilla voi nostaa puntia pankkiautomaateista.

Turistitoimisto

Lontoossa on useita turistitoimistoja, joista saa ohjeita ja karttoja.
Kaikki turistitoimistot löytyvät netistä www.visitlondon.com/tag/tourist-information-centre

City of London Information Centre
St.Paul´s Churchyard, London EC4M 8BX

Greenwich Tourist Information Centre
Pepys House, 2Cutty Sark Gardens, Greenwich, London SE10 9LW

Vinkkejä ajanviettoon Lontoossa:

Warner Bros. Studio Tour
The London Dungeons
Madame Tussauds, vahakabinetti
London Eye, maailmanpyörä
London Zoo, eläintarha

Lisätietoa

www.visitlondon.com
www.visitbritain.com

Tutustu Lontoon matkoihimme 2019

Kaksi upeaa pääkaupunkia Lontoo ja Pariisi! Kävele Hyde Parkin hiekkapoluilla, shoppaile Harrodsin tavaratalossa, istu punaisen kaksikerrosbussin kyytiin ja nauti lämmin kuppi teetä. Ihaile taidetta Louvressa ja hemmottele itseäsi jäätelöannoksella romanttisessa kahvilassa Pariisin taivaan alla. Katsele Pariisin kattoja Eiffel-tornista ja kuule Big Benin lyönnit Lontoon kujilla.

Lue lisää kiertomatkasta Lontoosta Pariisiin