Irlanti

Irlanti Pähkinänkuoressa

Irlanti, virallisesti Irlannin tasavalta, on valtio, joka käsittää Irlannin saaren ja edustan pienemmät saaret, mutta ei kuitenkaan Britanniaan kuuluvaa Pohjois-Irlantia. Maan kokonaispinta-ala on 70 273 km2 ja väkiluku noin 5 miljoonaa. Irlanti on ollut Euroopan Unionin jäsen vuodesta 1973 alkaen. Irlannin pääkaupunki on Dublin, joka sijaitsee saaren itärannikolla. Irlannin viralliset kielet ovat englanti ja iiri. Rahayksikkö on Euro.

Irlannissa on merellinen ilmasto. Kuivinta on idässä ja etelässä. Idässä ja sisämaassa on hieman lämpimämmät kesät ja kylmemmät talvet kuin muualla. Dublinissa heinäkuun keskimääräinen ylin lämpötila on 18,9 celsiusastetta, ja kylmimpien tammi- ja helmikuun keskimääräinen alin 2,5 astetta. Sadetta saadaan 9-13 päivänä kuussa, yhteensä 50-76mm per kk. Eniten sataa syksyllä ja talvella.

Matkalla Irlannissa

Vesi:Vesijohtovesi on juotavaa, joskaan ei laadultaan yhtä hyvää kuin Suomessa, joten pullotettu vesi voi sopia matkailijalle paremmin.
Valuutta: Irlannissa valuuttana on Euro
Sähkö: Verkkovirran jännite on Irlannin tasavallassa ja Pohjois-Irlannissa 230/240 V AC (50Hz). Pistoke tarvitaan muuntamaan 2-piikkinen pistoke 3-piikkiseksi. Adaptereita saa ostettua mm. lentokentiltä.
Kellonaika: Aikaero Suomeen on -2h, eli kello on kaksi tuntia vähemmän kuin Suomessa.
Turvallisuus: Yleisesti Irlannissa on hyvin turvallista. Yleisin turisteihin kohdistuva rikollisuuden muoto ovat tasku- ja laukkuvarkaudet. Ammattimaiset rikolliset toimivat etenkin ostoskaduilla, ravintoloissa, lentokentillä ja nähtävyyksien lähistöllä sekä taksijonoissa. Passia ei suositella kannettavan mukana. Samoin ylimääräiset arvoesineet, luottokortit ja lentoliput kannattaa säilyttää hotellin tallelokerossa. Tärkeimmistä asiapapereista (esim. passi, luottokortit ja lentoliput) kannattaa ottaa kopio, ja säilyttää niitä erillään alkuperäisistä. Mikäli passi katoaa tai varastetaan, siitä tulee tehdä ilmoitus paikalliselle poliisille. Poliisiraportti tarvitaan anottaessa uutta passia kotimatkaa varten. ITAS toimii Gardan (poliisin) lähettämien rikoksen uhreiksi joutuneiden turistien apuna:
Irish Tourist Assistance Service (ITAS)
Osoite ma-pe:  6-7 Hanover Street East, Dublin 2.
Puh. +353-(0)1-661 0562.
Os la-su: Garda Station, Store Street, Dublin.
Puh. +353-(0)1-666 8109.
Verkkosivut www.itas.ie / sähköposti: info@itas.ie
Aukioloajat: ma-la 10-18, su ja pyhäpäivät 12-18.
Autolla liikkuessa on huomioitava vasemmanpuoleinen liikenne. Tiet ovat monin paikoin mutkaisia ja kapeita. Liikenneruuhkat ovat yleisiä. Ulkoministeriö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta www.matkustusilmoitus.fi. Suosittelemme kaikenkattavaa matkustajavakuutusta.
Sairastuminen: Suomessa asuvalla on oikeus sairaanhoitoon myös toisessa EU- ja ETA-maassa tilapäisesti oleskellessaan KELA:n eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Lisätietoa eurooppalaisesta kortista löytyy KELA:n verkkosivuilta.
Hätätilanteet: Yleinen hätänumero on 999 tai 112(poliisi, palokunta, ambulanssi)
Suurlähetystö: Suomen suurlähetystö, Dublin
Postiosoite: Embassy of Finland. Russell House, Stokes Place, St.Stephen’s Green, Dublin 2.
Puh. +353-(0)1-478 134
Sähköposti: sanomat.dub@formin.fi
Verkkosivut: www.finland.ie

Irlannin kaupungit

Dublin on Irlannin pääkaupunki. Suur-Dublinin alueella asuu noin miljoona asukasta. Kaupungin halki virtaa Liffeyjoki, joka jakaa kaupungin pohjoiseen ja eteläiseen osaan. Dubliniin on helppo tutustua jalkaisin, keskusta on pieni ja helposti lähestyttävä. Kaupunki on tunnettu myös ravintoloistaan ja pubeistaan, sekä rennosta ja ystävällisestä ilmapiiristä.

Lue lisää Dublinista

Näillä matkoilla pääset Irlantiin