Islanti

Tietoa Islannista

Islanti on Pohjoismaihin kuuluva tuliperäinen saarivaltio Pohjois-Amerikan ja Euraasian mannerlaattojen liitoskohdassa.  Maa sijaitsee lähellä pohjoista napapiiriä, Norjan ja Grönlannin lähellä. Maa on kohtuullisen lentomatkan päässä Suomesta, vain noin 3,5 tuntia Helsingistä! Virallinen kieli on islanti, mutta englantia puhutaan ja ymmärretään maassa yleisesti hyvin. Saarella asuu 330 000 asukasta, joista noin kolmasosa asuu pääkaupungissa Reykjavikissa.

Maa on 103 000 neliökilometriä pinta-alaltaan. Siitä 8 prosenttia peittyy Vatnajökullin jäätikön alle. Islanti on ääripäiden maa, sillä jäätiköiden vastakohtana maassa on noin 170 kappaletta geotermisiä kuumia lähteitä! Jopa Islannin lipun värit symboloivat maan monimuotoisuutta; punainen saaren tuliperäisyyttä ja tulivuoria, valkoinen lunta ja jäätiköitä ja sininen yllä olevaa taivasta.

Islanti on yksi nuorimmista maamassoista, joita planeetaltamme löytyy. Maassa tiedetäänkin olevan joitakin maailman aktiivisimmista tulivuorista ja saari kasvaa arviolta n. 5 cm joka vuosi! Tuliperäisyyttä käytetään energian tuotannossa laajalti hyväksi. Myös kuumia lähteitä ja maan lämpöä käytetään paljon hyväksi esimerkiksi talojen lämmityksessä. Uusiutuvien luonnonvarojen ja vihreän energian käyttö ovat Islannissa maailman kärkiluokkaa!

Atlantin ympäröimällä saarella arvatenkin yksi yleisimmistä elinkeinoista on kalastus, joka on maan yhteiskunnan tukipilareita. Eniten pyydettyjä kaloja ovat turska, silakka, puna-ahven ja kolja. Myös kalastukseen liittyvät tuotteet kuten, verkot, veneet, kalatuotteiden kuljetuslaatikot sekä suojaavat kalastusvaatteet ovat tärkeitä vientituotteita Islannille.

Paras ajankohta vuodesta vierailla Islannissa on tammikuun ensimmäisestä päivästä aina joulukuun viimeiseen! Säätilojen vaihtelu on Islannin ilmastolle ominaista, mutta lämpötilaerot läpi vuoden ovat melko pieniä. Lämpötila voi vaihdella -1 asteesta +10 asteeseen. Lämpimin kausi on kesäkuusta elokuuhun ja kylmin aika talvella marraskuusta maaliskuuhun. Matkailijan kannattaa säätilan kannalta varautua aina odottamattomaan!

Lue lisää Islannin matkoistamme!

Islannin pääkaupunki on samaan aikaan sekä suurkaupunki, että pikkukaupunki, eloisa ja sivistynyt sekä nuori, mutta täynnä historiaa!

Lue lisää

Islannin kierros kysyy hyviä istumalihaksia, sillä ajomatkaa on paljon. Samalla se tarjoaa uskomattomia luontoelämyksiä kun iki-jäät kohtaavat maan alta pulppuavat lähteet. Islannin karu luonto tarjoaa elämyksellisiä hetkiä ja valokuvauksellisia kohteita. Islannin Road Trip -matkamme ovat myynnissä huhtikuusta syyskuun loppuun.

Lue lisää