Matera

Matera liitettiin vuonna 1993 Unescon maailmanperintölistalle ensimmäisenä Etelä-Italian kohteena. Materan historia ulottuu niin kauas, että sitä on pidetty jopa maailman kolmanneksi vanhimpana kaupunkina. Italian matkakohteiden joukossa se on yksi mieleenpainuvimpia erityisesti ikivanhan kaupunginosansa Sassin johdosta.

Vuoren rinteen ahtaissa luolissa hyötyeläimineen asuneiden ihmisten historia on epäinhimillisen julma ja poikkeuksellinen. Viemäristön ja puhtaan veden puuttuminen, köyhyys ja tarttuvat taudit piinasivat heitä ja lapsikuolleisuus oli jopa 50%. Kurjat olosuhteet jatkuivat peräti 1950-luvulle saakka, jolloin valtion viranomaisten tultua tietoiseksi alueen tilanteesta asukkaat hiljalleen evakuoitiin. Sassi autioitui vuosikymmeniksi, kunnes Italian hallitus 1980-luvun puolivälissä tunnusti pakkomuuton epäonnistuneeksi, ja salli tietyin ehdoin Materalaisten paluun koteihinsa.

Lähivuosina Sassin aluetta on kunnostettu perinteitä ja historiaa kunnioittaen, ja ulkomaalaisten matkailijoiden keskuudessa suhteellisen vähän vieraillusta kaupungista on muodostumassa nouseva turistikohde. Autioituneen Sassin alue on ollut kolmen elokuvan Jerusalem. Lisäksi mm. elokuva King David vuodelta 1985 (pääosassa Richard Gere), sekä Mel Gibsonin ohjaama Kristuksen kärsimyskertomus on kuvattu täällä.

Vuonna 2019 Matera on Euroopan Kulttuuripääkaupunki.

Matera pähkinänkuoressa

Matera sijaitsee Basilicatan alueella ja on Materan maakunnan pääkaupunki. Kaupungin asukasluku on noin 60 000. Kaupungin kaupallista keskustaa kutsutaan nimellä Civita. Sieltä löytyvät museot, piazzat, muutama hieno ostoskatu, barokkipalatsit, kahvilat ja ravintolat.

Nähtävyydet

  • Sassi di Matera. Vanhakaupunki on jakautunut kahteen osaan: Sasso Barisano ja Sasso Caveoso.
  • Materan katedraali
  • Casa Grotta Matera (museoitu luola-asumus)
  • Palombaro Lungo (maanalainen vesisäiliö)
  • MUSMA, Museum of contemporary sculpture Matera

Turistitoimisto

APT Basilicata (FOR Matera)
Via De Viti De Marco, 9 – 75100 Matera (MT)
Tel. 0039 0835331983
matera@aptbasilicata.it

Tutustu Materan matkoihimme