Kroatia

Kroatia pähkinänkuoressa

Kroatiassa on noin 4,4 miljoonaa asukasta. Maan pinta-ala on n. 56 538 km2. Pääosa väestöstä on kroateja, vähemmistöinä mm. serbejä, sloveneja, unkarilaisia ja bosnialaisia. Virallinen kieli on kroatia. Valtaosa väestöstä on roomalaiskatolisia (n. 88%), ortodokseja on n. 4% väestöstä. Pääkaupunki Zagrebissa on n. 780000 asukasta.

Kroatian erikoisen, puolikuuta tai hevosenkenkää muistuttavan muodon vuoksi maasto ja ilmasto vaihtelevat alueittain. Pohjoisessa ja idässä vallitsee mannermainen ilmasto, joten talvet ovat kylmiä ja kesät lämpöisiä. Adrianmeren rannikolla vallitsee Välimeren ilmasto. Vuoden lämpimimmät kuukaudet ovat heinä- ja elokuu, jolloin lämpötila nousee yli hellerajan. Meren lämpötila on noina kuukausina yleensä +20-28 astetta. Uimatossujen käyttö on suositeltavaa, rannoilla voi olla merisiilejä. Sateet ovat kesällä vähäisiä.

Matkalla Kroatiassa

Vesi: Suosittelemme pullotetun veden juomista.
Sähkö: Kroatiassa käytetään 220 voltin sähköä.
Kellonaika: Kroatiassa kello on tunnin Suomen aikaa jäljessä.
Valuutta: Kroatian rahayksikkö on kuna (HRK, 1 kuna = 100 lipa).1 €= n.7,59 kunaa (03/13). Valuuttaa voi Suomessa vaihtaa mm. pankeissa ja Forex-valuutanvaihto-pisteissä. Kroatiassa valuuttaa voi vaihtaa pankeissa, valuutanvaihto-pisteissä, hotelleissa ja posteissa. Hintataso on yleensä edullisempi kuin Suomessa, mutta turistikohteissa hinnat eivät ole merkittävästi halvemmat kuin Suomessa.
Turvallisuus: Kroatia on turvallinen maa, mutta normaalia varovaisuutta tulee noudattaa.
Sairastuminen: Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin hankkimista suositellaan. KELA:n myöntämällä ilmaisella kortilla EU- ja ETA-alueella matkustava saa akuutissa sairastapauksessa sairaanhoitopalveluja samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat.
Hätätilanteet: Yleinen hätänumero on 112.
Suurlähetystö:
Suomen Suurlähetystö, Zagreb
Embassy of Finland
Miramarska 23
HR-10000 Zagreb
Puh. +358 1 6312 080 ma-pe klo 9.00-11.00
Päivystys: +358 9 1605 5551
www.finland.hr

Kaupunkeja Kroatiassa

2400 vuotta vanha kaupunki tunnetaan roomalaisesta foorumista, keskiaikaisista kirkoista ja Maraska-kirsikkalikööristä.

Lue lisää Zadarista

Kroatian rannikon suurin kaupunki ja koko Kroatian toiseksi suurin kaupunki sijaitsee Adrianmeren rannalla. Matkailukohteena kaupunki on monipuolinen.

Lue lisää Splitistä

Kaupunki on yksi Adrianmeren rannikon merkittävimmistä matkailukohteista, ja sen vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Vanha kaupunki on täynnä kahviloita, ravintoloita, gallerioita, museoita ja pieniä putiikkeja. Sitä ympäröivät vaikuttavat ja historialliset kaupungin muurit, joille voit nousta ihastelemaan huikean kauniita maisemia. Vielä upeammat maisemat eteesi avautuu, kun nouset köysiradalla vieressä 400 metrin korkeuteen kohoavalle Srd - vuorelle.

Lue lisää Dubrovnikista

Cavtat on Kroatian eteläisimmän alueen, Konavlen, keskus, ja sijaitsee pääkaupunki Dubrovnikiin nähden merenlahden toisella puolella noin 18 km päässä. Kaunis ja hyvin säilynyt, pieni rannikkokaupunki on turistien keskuudessa suosittu, ja tarjoaa historiaa, kulttuuria, museoita ja taidegallerioita. Maininnan arvoinen on kuuluisan kroatialaisen maalarin, Vlaho Bukovacin, talo. Lisäksi Cavtatissa on tunnelmallisia ravintoloita ja kahviloita, pieniä kirkkoja, rantaelämää, kaunis rantakatu ja satamassa usein hulppeita jahteja.

Lue lisää Cavtatista

Matkat Kroatiaan