Latvia

Monet yllättyvät Latvian monipuolisuudesta. Maan pääkaupunki Riika tarjoaa keskiaikaista viehättävyyttä sekä modernia kaupunkielämää. Jurmalan rantakaupunki on puolestaan kuuluisa upeasta hiekkarannasta ja pitsitaloistaan. Latviasta löytyy uusia ja mielenkiintoisia kokemuksia kaikille – riippumatta siitä matkustatko yksin vai perheen tai ystävien kanssa.

Latvia pähkinänkuoressa

Latviassa on noin 2,1 milj. asukasta. Maan pinta-ala on n. 64 400 km2. Noin puolet latvialaisista on luterilaisia, puolet katolilaisia, lisäksi on hieman ortodokseja. Latvian kieli on maan ainoa virallinen kieli. Maassa puhutaan myös yleisesti venäjää sekä jonkin verran saksaa ja nykyään myös englantia. Latvian ilmasto on merellinen, koska Latvialla on yhteensä n. 500 km merenrantaa. Keskilämpötila kesällä on +16 °C ja talvella -4°C. Jurmalassa veden keskilämpötila kesällä +19 °C.

Latvia itsenäistyi ensimmäisen kerran vuonna 1918. Ensimmäisen maailmansodan loppuvaiheessa Saksa miehitti Latvian. Puna-armeija ajoi saksalaisia maasta ja bolsevikit julistautuivat maan hallitsijoiksi helmikuussa 1919. Kolmen hallituksen välinen vapaussota päättyi heinäkuussa 1919. Saksa tunnusti maan itsenäisyyden heinäkuussa 1920 ja Neuvosto-Venäjän kanssa solmittiin rauha elokuussa 1920. Neuvostoliitto valtasi maan 1940 ja perusti Latvian sosialistisen neuvostotasavallan sekä käynnisti laajan terrorin. Toisessa maailmansodassa Saksa miehitti Latvian 1941. Neuvostoliitto valtasi Latvian uudestaan 1944–1945. Latvialaiset taistelivat pitkään puna-armeijaa vastaan, ja vielä 1953 osia maasta oli Neuvostoliiton kontrollin ulottumattomissa. Useat länsimaat eivät koskaan tunnustaneet Baltian maiden liittämistä Neuvostoliittoon, sillä ne olivat teoriassa itsenäisiä kaikkien miehitysvuosien ajan. Latvia itsenäistyi uudelleen  Neuvostoliiton vallankaappauksen kaaduttua 21.8.1991. Vuonna 2004 Latviasta tuli Naton ja Euroopan unionin jäsen.

Matkalla Latviassa

Vesi: Emme suosittele vesijohtoveden juomista. Sähkö: Latviassa käytetään 220 voltin sähköä. Kellonaika: Suomessa ja Latviassa on sama kellonaika. Turvallisuus: Latviassa matkustettaessa normaalia varovaisuutta tulee noudattaa, etenkin suurissa kaupungeissa tulee olla varuillaan taskuvarkaiden varalta. Hätätilanteet: Yleinen hätänumero 112

Lue lisää Latviasta

Kohteet Latviassa

Latvian pääkaupunki Riika yllättää ensikertalaisen ja tarjoaa nähtävää ja koettavaa vielä seuraavillekin vierailuille. Daugava-joen rannat, jugend-kaupunginosa, puistot, palatsit, kauppahallit ja Mustapäiden talo viestittävät suurkaupungista, jonka iätöntä kauneutta on vuosisatojen ajan rakennettu. Kokonsa ja kauneutensa vuoksi Riikaa kutsutaankin Baltian Pariisiksi.

Lue lisää Riiasta

Kaunis merenrantakaupunki on kuuluisa upeista pitsihuviloista, kylpyläperinteestä ja terveellisesetä ilmastosta. Kesäaikaan Jurmalan n. 26 km pitkä valkoinen hiekkaranta on täynnä elämää ja tunnelma on kuin eteläisimmissä lomakohteissa.

Lue lisää Jurmalasta

Liepaja on yksi Latvian tuntemattomista helmistä, johon kannattaa varata muutama päivä aikaa, sillä se on mielenkiintoinen sekoitus entistä neuvostoaikaa, rocken rollia, kirkkoja, historiaa ja ennen kaikkea upeita hiekkarantoja!

Lue lisää

Tutustu Latvian matkoihimme

Hotellimatkalle Riikaan ensimmäistä kertaa lähtenyt saattaa yllättyä, sillä edessä on odotuksia mittavampi kaupunki. Mahtavuutensa vuoksi Riikaa kutsutaankin Baltian Pariisiksi, eikä suotta.

Lue lisää Riian hotellimatkoista

Kaunis kylpyläkaupunki on kuuluisa upeista pitsihuviloistaan, kylpyläperinteistä ja terveellisestä ilmastosta. Kesäaikaan valkoinen kvartsihiekkaranta on täynnä elämää.

Lue lisää Jurmalan hotellimatkoista

Matkalla tutuksi tulevat Baltian maat – Viro, Latvia ja Liettua – sekä niiden kiehtovimmat kaupungit. Emajoen rannalla sijaitsee Viron toiseksi suurin kaupunki Tartto. Sekä Riian että Vilnan ainutlaatuinen Vanhakaupunki on saanut paikkansa Unescon maailmanperintöluettelossa. Yksi Baltian kierroksen kohokohdista on vaikuttava Ristikukkula, joka on monen pyhiinvaeltajan käyntikohde sekä liettualaisten pyhä paikka.

Lue lisää kiertomatkasta Baltian kierros