Retki salaiseen neuvostobunkkeriin

Opastettu puolipäiväretki salaiseen neuvostobunkkeriin Ligatneen (noin 75 km Riiasta). Bunkkerin olemassaoloa on pidetty hyvin varjeltuna salaisuutena vielä pitkään Latvian uudelleenitsenäistymisen jälkeen. Ne avattiin yleisölle vasta vuonna 2003. Alkuperäinen sisustus on säilynyt nykypäivään asti.

Bunkkeristo sijaitsee neuvostorealistiseen tyyliin rakennetun sanatorion alla, yhdeksän metrin syvyydessä. Bunkkerin rakentaminen alkoi vuonna 1970. Rakennelman pinta-ala on noin 2000 m2. Sanatorion puutarhassa aikanaan loikoilleilla lomalaisilla ei ole ollut aavistustakaan, millainen huippusalainen komentokeskus heidän allaan sijaitsee. Bunkkeri koostuu maanalaisesta käytäväverkostosta ja noin sadasta huoneesta, joiden tarkoituksena oli toimia mahdollisen ydinsodan syttyessä Neuvosto-Latvian puoluejohdon pakopaikkana sekä komento- ja viestikeskuksena. Maan alta löytyvätkin omat sähkögeneraattorit, ilmanpuhdistusjärjestelmät ja tietoliikenneyhteydet sekä oma keittiö. 

Bunkkeriverkoston tarkoin varjeltu ydin oli KGB-upseerien pieni ja vaatimaton huone, jonka puhelimesta oli suora yhteys Moskovaan. Erikoisimpiin nähtävyyksiin kuuluvat kuitenkin komentokeskuksen käytössä olleet karttahuoneet. Uskomattomia ovat myös skenaariokartat, joiden avulla erilaisten katastrofien vaikutusta olisi pystytty arvioimaan.

Retken kesto on noin 6 h (lähtö hotellilta noin klo 9.00, paluu noin klo 15.00). Hinta 65 eur/hlö sisältää bussikuljetukset, suomenkielisen opastuksen, sisäänpääsymaksun bunkkereihin sekä kevyen ”kolhoosi”-keittolounaan. Minimiosallistujamäärä 10 hlöä. Retki on varattava viimeistään 15 pv ennen matkaa.