Ikaalisten matkatoimisto

Tekemistä Riiassa

Riika on ainutlaatuinen yhdistelmä historiaa ja kansainvälistä tunnelmaa. Riika hemmottelee vieraitaan monipuolisella kulttuuritarjonnalla, upealla historiallisella arkkitehtuurilla ja eloisalla kahvikulttuurilla. Istahda viihtyisälle terassille ja nauti kupponen kahvia keskiaikaisessa miljöössä, poikkea idyllisiin putiikkeihin, ihastu paikallisiin käsityöperinteisiin ja nauti ystävällisestä palvelusta sekä iloisesta ilmapiiristä. Riikaa ei suotta kutsuta myös nimillä Baltian helmi, pikku-Pariisi ja Pohjolan Pariisi: tähän historialliseen helmeen on helppo ihastua.

riika-latvia-003

Top 10 vinkkiä Riikaan

1. Paikallisia makuja ja perinteitä

Suosittuja Riian tuliaisia ovat suklaa, keramiikka, puu- ja pellavatuotteet sekä meripihkakorut. Riian Vanhankaupungin idylliset pikkuputiikit ja katukauppiaat tarjoavat toinen toistaan omaperäisempiä tuotteita, eleganttia muotia ja perinteisiä latvialaisia makuja: maistamisen arvoisia ovat mm. latvialaiset juustot, hunaja ja kuuluisa Riian musta balsami sekä Laima-suklaa. Riika tunnetaan myös luontaistuotteistaan, luonnonkosmetiikastaan ja ylellisistä käsintehdyistä saippuoistaan, joita saa mm. Stenders-putiikista. Käsityöliike Boutique Hobbywoolista voi ostaa mm. villavaatteita ja Laiman tehtaanmyymälä on suklaan ystävien ehdoton suosikki. Monipuolinen ostospaikka on myös Riian värikäs keskustori, jossa sijaitsevat kuuluisat vanhat Zeppelin-hallit, jotka on muutettu valtaviksi kauppahalleiksi.

2. Romanttinen Bastejkalns

Riiassa on monia kauniita puistoja ja viheralueita aivan keskustan tuntumassa. Hyvin hoidetut erityyliset puistot tarjoavat täydelliset puitteet myös romantiikalle. Kaupungin kanaalin varrella sijaitseva Bastejkalnsin puistoalue on yksi Riian suosituimpia ajanviettopaikkoja: mikä olisikaan mukavampaa kuin nauttia eväskorin antimista kauniina kesäpäivänä ja samalla ihailla loisteliaita kukkaistutuksia ja solisevia puroja. Puiston viehättävimpiä yksityiskohtia ovat kanaalin yli kulkevat sillat, joiden takorautaisiin kaiteisiin kiinnitetään vanhan perinteen mukaan niin kutsuttuja lemmenlukkoja, joiden avaimet heitetään joen kuljetettaviksi. Ele symboloi parien ikuista onnea. Bastejkalnsin puisto alkaa Vapauden muistomerkin länsipuolelta, joka onkin erinomainen lähtökohta puistokierrokselle Riiassa. Lisää romantiikkaa päivään tuo kanaaliristeily idyllisellä puuveneellä. Risteilyjä järjestetään päivittäin ja yhden tunnin risteily maksaa 18 euroa.

3. Iltapäiväkävely historian jalanjäljissä

Riian Vanhankaupungin kadut ja kujat tarjoavat toinen toistaan mielenkiintoisempaa nähtävää ja kävelyretki läpi vanhan Riian on unohtumaton kokemus. Ihastu ainutlaatuiseen arkkitehtuuriin, joka koostuu monista eri tyylisuunnista – koreilevaa barokkia ja ylvästä goottilaista. Vanhassakaupungissa sijaitsevat myös monet Riian kuuluisimmista nähtävyyksistä, kuten Riian vanhimmat talot, jugendtyyliset Kolmen veljeksen talot, Mustapäiden talo, Miehitysmuseo ja Pietarin Kirkko, sekä Riian linna ja Ruutitorni. Riian ainutlaatuista Art Nouveau -arkkitehtuuria on parhaiten nähtävissä katujen Elizabetes iela, Strelnieku iela ja Alberta iela ympäristössä. Tunnetuimpia, arkkitehti Mihail Eisensteinin suunnittelemia, uniikkeja ja henkeäsalpaavilla detaljeilla somistettuja Art noveau -rakennuksia ovat mm. rakennukset osoitteissa Elizabetes-katu 10b, Alberta-katu 4 ja Strelnieku-katu 4.

4. Pavlovaa ja mustaa balsamia

Riian eloisa kahvilakulttuuri tarjoaa vierailijoille toinen toistaan viehättävämpiä kahviloita. Vanhassakaupungissa sijaitseva Sweetday on kodikkaasti sisutettu ranskalaistyyppinen kahvila, jossa voi nauttia mm. itsetehdyistä suussa sulavista juustokakuista, täytetyistä croisanteista ja kattavasta valikoimasta erikoiskahveja. Paikallista vastaleivottua leipää ja pullia voi maistaa kahvila Rigensissa. Bergan kauppakorttelissa sijaitsevan, perinteisen latvialaisen kahvihuoneen Kanēla konditorejan pavlova ja macaron-leivokset ovat taivaallinen makuelämys. Kannattaa myös piipahtaa Riga Black Magic -kahvilassa, joka on kuuluisa Riian ”kansallisjuomasta” Riian mustasta balsamista, jota on valmistettu samalla reseptillä jo 250 vuotta. Likööri valmistetaan 24 erilaisesta yrtistä.

5. Kultturelli Riika

Vuoden 2014 kulttuuripääkaupungiksi valittu Riika hemmottelee kulttuurin ystäviä kattavalla tarjonnalla musiikkia, elokuvia, balettia, teatteria ja tapahtumia. Riian Kongressitalon monipuoliset musiikkitapahtumat, tuomiokirkon kuuluisat urkukonsertit sekä Latvian kansallisteatterin ja Latvian kansallisoopperan tasokkaat näytökset ovat osa Riian monipuolista kulttuuritarjontaa. Lisäksi Riiassa on monia pienimuotoisia konsertti- ja tapahtumapaikkoja, kuten musiikkiakatemian juhlasali, Mustapäiden talo ja pienen killan talo. Riian elokuvateatteri Forum Cinemas on ehdottomasti kokemisen arvoinen. Elokuvateatterin eri saleissa saattaa pyöriä jopa 15 elokuvaa yhtä aikaa ja täällä näet lempielokuvasi tiettävästi Euroopan suurimalta valkokankaalta. Ajankohtaisia konsertteja, näytöksiä ja tapahtumia löytyy mm. Live Riga, Eventful sekä Riga this week.
Kesällä 2018 järjestetään suuret Riian laulujuhlat, joille odotetaan kymmeniätuhansia vierailijoita. Päivien aikana 30.6.-8.7. on keskustassa liikennejärjestelyjä, joiden vuoksi osa keskustan kaduista voi olla suljettuna. Päivien aikana on runsaasti laulu- ja muita tapahtumia myös iltamyöhään,  joista ääni saattaa kantautua hotellihuoneisiin.

6. Lasten ja lastenmielisten Riika

Riika tarjoaa monenlaista mukavaa puuhaa myös lapsiperheille. Riian eläintarha on Baltian suurin ja vanhin. Eläintarhassa voi tutustua 450 eläinlajiin aina Amurin punajättikenguruista Galápagoksen kilpikonniin. Riian eläintarha sijaitsee luonnonkauniissa Mezaparksissa Kisezers-järven rannalla ja on avoinna yleisölle ympäri vuoden. Vesipedoille erinomainen päiväretken kohde on Akvalande-vesipuisto, joka sijaitsee Vanhankaupungin lähellä. Täällä päivä kuluu polksuttelun ja vesiliukumäkien parissa. Akvalenden-vesipuistossa on myös sauna ja kahvila. Huimapäisiä temppuja ja hauskoja esityksiä voi seurata Riian sirkuksessa. Näytöksiä on ajankohdasta riippuen noin 2-3 kertaa päivässä. Ajankohtaiset aukioloajat ja ohjelmatiedot näet Riian sirkuksen sivuilta.

7. Piragi-nyyttejä, Zupaa ja Sklandrausista, olkaa hyvät! – Rustiikkista tunnelmaa vai tyylipuhdas fine dining -elämys?

Riika tarjoaa monipuolisen valikoiman ruokapaikkoja, joissa voi nauttia perinteisestä latvialaisesta makumaailmasta. Kattava valikoima latvialaisia erikoisuuksia löytyy keskustorin kauppahalleista, ja Vanhassakaupungissa erityisesti letut ovat suurta herkkua. Paikallisia makuja tarjoaa myös Alus seta –ravintola, joka sijaitsee Vanhankaupungin sydämessä. Toinen erinomainen vaihtoehto paikallisten makujen maistamiseen on ravintola Vermanitis Elizabetes-kadulla. Makusuosituksista mainittakoon mm. pienet pekonilla ja sipulilla useimmiten täytetyt Piragi-nyytit, Zupaksi kutsutut erilaiset keitot kuten kala- ja punajuurikeitto sekä Sklandrausis-vihannespiirakka, joka usein valmistetaan peruna- sekä porkkanatäytteellä ja tarjoillaan hunajalla ja vaniljalla maustetun hapankerman ja kanelin kera.

Riian erityyppisisä ruokaravintoloissa voi nauttia perinteisen latvialaisten ruokien lisäksi vaikkapa keskiaikaisen illallisen tai armenialaisia makuja. Elegantin keskiaikaisen illallisen nauttimiseen suosituin paikka on Rozengrals, joka sijaitsee Vanhankaupungin sydämessä osoitteessa Rozena 1. Rozengrals-ravintolan sisustus on rustiikkinen ja keskiaikainen teema näkyy ravintolassa kaikkialla tarjoilijoita ja menuta myöten. Venäläisestä ruokakulttuurista voi nauttia mm. tyylikkäästi sisustetussa Arbat-ravintolassa. Bergs-ravintola lukeutuu Riian parhaimpiin fine dining – ravintoloihin, jonka menusta löytyy niin klassisia kuin uusiakin makuja. Tämä tyylikäs ravintola sijaitsee hotelli Bergin yhteydessä Elizabetes-kadulla.

8. Riika korkeuksista käsin

Riiassa on useita näköalapaikkoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden tutustua Riikaan lintuperspektiivistä. Vanhassakaupungissa sijaitseva Pyhän Pietarin kirkon torni yltää 123 metriin ja torniin on mahdollista nousta hissillä ihailemaan upeaa kaupunkinäkymää. Latvian tiedeakatemian rakennus, jota kutsutaan myös Stalinin hampaaksi, kohoaa 108 metrin korkeuteen ja on varsin vaikuttava ilmestys. Täällä sinulla on mahdollisuus ihailla Riikaa rakennuksen 17. kerroksessa olevalta näköalapaikalta huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Riian TV-torni on yksi Euroopan korkeimmista rakennuksista ja sijaitsee kauniilla paikalla Daugava-joella olevalla saarella lähellä Riian keskustaa. TV-torni on luonnollisesti yksi Riian näyttävimmistä maamerkeistä ja suosittu vierailukohde. Tornin näköalatasanne sijaitsee 97 metrin korkeudessa ja tarjoaa mahdollisuuden maalauksellisen postikorttimaiseman ikuistamiseen ympäri vuoden. Kesäkaudella TV-torni on avoinna yleisölle päivittäin.

9. Klubeja ja konsertteja Riian yössä

Riian keskustan puistot ja aukiot valaistaan kauniisti illan pimetessä ja Vanhankaupungin tunnelma täyttyy viihtyisien pubien paikallisen oluen maistelusta ja tyylikkäiden klubien sampanjan siemailusta kansainvälisessä ja vilkkaassa ilmapiirissä. Vanhassakaupungissa Aristīda Briāna -kadulla sijaitsee useita viihtyisiä pubeja ja baareja, joissa pääsee maistamaan paikallisten panimoiden olutvalikoimia. Paddy Whelan’s on yksi suosituimmista ja siellä voi nauttia kattavasta valikoimasta hanaoluita perinteisten pubi-aterioiden kera. Riian yökerhot ja klubit tarjoavat monipuolisia viihde-elämyksiä aina casinoista trendikkäisiin diskoihin. Suosituimpia klubeja Riiassa ovat mm. ylellinen Studio69 sekä La Rocca, joka on Riian suurin yökerho.

10. Tee päiväretki Jurmalaan

Vain puolen tunnin matkan päässä Riiasta sijaitsee kaunis merenrantakaupunki Jurmala pitkine valkeine hiekkarantoineen. Jurmala tunnetaan kylpyläkaupunkina ja se on ollut itä-eurooppalaisten suosikkilomakohteita yli vuosisadan. Ihmiset saapuivat ympäri Venäjää nauttimaan Jurmalan raittiista ilmasta, merestä ja hoidoista. Jurmalan kaupunki on kuuluisa hiekkarannan lisäksi myös pitsihuviloistaan, jotka edustavat arkkitehtuurin eri suuntauksia. Jurmalassa on myös paljon viheralueita. Riian rautatieasemalta pääsee Jurmalaan helposti junalla. Junia lähtee noin 20 minuutin välein.

11. Retki Jääkärien matkassa  tiistaisin heinäkuussa

Jääkärien matkassa – retkellä vieraillaan  Jurmalassa  Jääkäreiden muistomerkillä, Rojan kalastajakylässä  sekä Sabilen viinitilalla. Jurmalaan tutustutaan kiertoajelulla sekä vieraillaan upealla valkoisella hiekkarannalla. Jurmalasta matka jatkuu Klapkalnciemsiin,  Jääkäreiden muistomerkille . Seuraavana kohteena on Rojan kylä,  jossa nautitaan meren rannalla paikallisen kalastajan valmistamaa savustettua kalaa. Tarjolla on myös lohikeittoa, salaattia ja olutta. Matkan aikana nähdään vanhoja kalastajakyliä. Rojasta matka jatkuu Sabileen Valgalen myllyjen ja Talsin kaupungin läpi.  Sabileessa on tarjolla siideri maistiaiset. Seuraavaksi vierailemme Sabileen viinitilalle, , jossa on  ”Abavas” viininmaistiaiset.
Lähdöt heinäkuussa tiistaisin 2.7., 9.7., 16.7., 23.7. ja 30.7.  Retken kesto on noin 8 h. Hinta sisältää bussikuljetukset, suomenkielisen opastuksen, lounaan (savustettua kalaa) sekä siiderin- ja viininmaistajaiset. Minimiosallistujamäärä 10 hlöä. Retki on varattava viimeistään 9 pv ennen matkaa.

 

Nähtävää Riiassa

Riika toivottaa vieraat tervetulleeksi monipuolisella kulttuuritarjonnallaan, upealla historiallisella arkkitehtuurillaan, kauniilla puistoillaan, ostosmahdollisuuksillaan ja kansainvälisellä ilmapiirillään. Riian tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat mm. Raatihuoneentorilla sijaitsevat Mustapäiden talo, Miehitysmuseo ja Pietarin Kirkko.

Lue lisää Riian nähtävyyksistä