Ikaalisten matkatoimisto

Riian nähtävyydet

Riika toivottaa vieraat tervetulleeksi monipuolisella kulttuuritarjonnallaan, upealla historiallisella arkkitehtuurillaan, kauniilla puistoillaan, ostosmahdollisuuksillaan ja kansainvälisellä ilmapiirillään. Riian Vanhakaupunki hurmaa kauneudellaan ja mielenkiintoisella historiallaan läpi vuoden, mutta erityisesti kesäaikaan kaupunki hemmottelee matkailijaa. Istahda viihtyisälle terassille ja nauti kupponen kahvia keskiaikaisessa tunnelmassa, kiertele toreja ja tutustu paikallisiin käsityöperinteisiin. Löydä idylliset puutikit ja ihastele nähtävyyksiä.

riika-latvia-012

Riian tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat mm. Raatihuoneentorilla sijaitsevat Mustapäiden talo, Miehitysmuseo ja Pietarin Kirkko. Vapaudenpatsas on puolestaan yksi tunnetuimmista muistomerkeistä Riiassa. Arkkitehtuurin ystäville Riika tarjoaa toinen toistaan mielenkiintoisempaa nähtävää, kuten Riian ainutlaatuiset art nouveau –korttelit: parhaita katuja tämän taidesuunnan ihasteluun ovat Riian keskustan kadut Elizabetes iela ja Strelnieku iela ja Alberta iela. Lisäksi Riian keskustorin Hangaarit ja Spīķeri-kulttuurikeskus ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia. Jurmalan hiekkarannat, yksi kesävieraiden ehdottomista suosikeista, sijaitsee noin 25 km päässä kaupungin keskustasta. Jurmala on myös tunnettu kylpyläkaupunki.

Top 10 nähtävyyttä Riiassa

1. Arkkitehtuurin helmiä – Pietarin kirkko

Riiassa on useita kauniita kirkkoja, joista yksi suosituimmista on Vanhassakaupungissa sijaitseva Pietarin kirkko, jonka juuret ulottuvat 1200-luvulle. Kirkon torni kohoaa 123 metrin korkeuteen ja tornin nokassa on ristin sijaan kukko, joka paitsi osoittaa tuulen suunnan, edustaa myös symbolia jonka uskottiin suojelevan pahalta. Tornin 72 metrin korkeudessa olevalle näköalatasanteelle on mahdollista päästä hissillä ihailemaan upeaa kaupunkimaisemaa. Kirkossa järjestetään myös useita taidenäyttelyitä ja konsertteja. Pietarin kirkko on avoinna kesäaikaan yleisölle ti-la klo. 10-17 ja su klo. 12-18, sisäänpääsymaksu: aikuiset 9 € , alle 7-vuotiaat lapset ilmaiseksi. Toinen hyvin suosittu vierailun kohde on uruistaan kuuluisa Riian tuomiokirkko, jossa voi myös voi nauttia erilaisista konserteista. Tuomiokirkko on avoinna yleisölle kesäaikaan päivittäin.

Tarkemmat aukioloajat ja tapahtumatiedot näet Riian tuomiokirkon sivuilta.

2. Ajatuksia herättävä Miehitysmuseo

Miehitysmuseo tarjoaa historiallisen matkan kertoen karua tarinaa Latvian miehityksen vuosista, alkaen vuodesta 1940 aina vuoteen 1991, jolloin Latvia itsenäistyi. Museossa on kattava kokoelma valokuvia ja esineitä sekä informaatiota tuolta ajalta, ja itse laatikkomainen tummanpuhuva rakennus kuvaa omalta osaltaan latvialaisten karua elämää miehitysvuosien aikana, luoden hätkähdyttävän kontrastin torin laidalla oleville upeille rakennuksille. Museo sijaitsee Riian Vanhassakaupungissa Raatihuoneen torin liepeillä ja museoon ei ole varsinaista sisäänpääsymaksua, mutta yleinen ja suositeltava käytäntö on maksaa vapaaehtoinen maksu, joista kertyvät varat käytetään museon ylläpitämiseen.

3. Jumalatar Mildan jalkojen juuressa

Riian yksi näyttävimmistä muistomerkeistä on Vapauden muistomerkki, joka symboloi Latvian itsenäisyyttä ja kunnioittaa vapaussodassa kaatuneita maanmiehiä. Patsas pystytettiin vuonna 1935 ja on 42 metriä korkea. Muistomerkki kuvaa vapaudenjumalatar Mildaa, joka kannattelee päänsä päällä kolmea kullattua tähteä, jotka edustavat kolmea Latvian aluetta. Vapauden jumalattaren juurella on ihmiselämän perusarvoja kuvaavia veistoksia. Vapaudenpatsas on ollut latvialaisten tärkeä kokoontumispaikka ja tänä päivänä tärkeä osa maan historiaa. Tiesitkö, että tämän suositun nähtävyyden rakentamiseen tarvittu graniitti on tuotu Suomesta?

4. Vietä elegantti ilta oopperassa

Riian Kansallisoopperan juuret juontavat aina vuoteen 1863, jolloin tämä ”valkoiseksi taloksi” kutsuttu rakennus valmistui. Oopperassa on yli 1200 istumapaikkaa ja ohjelmistosta löytyy niin klassisia oopperanäytöksiä kuin modernia tuotantoa, maailmankuuluja balettiesityksiä sekä paikallisten suurnimien tähdittämiä teoksia. Riian Kansallisoopperan esitysten taso on hyvin laadukas ja ne tarjoavat kulttuurin ystäville ikimuistoisen elämyksen. Itse rakennukseen ja sen historiaan voi tutustua kattavilla opastetuilla kierroksilla. Valkoinen talo rakennettiin alun perin Riian Kansallisteatteriksi ja loisteliaasta arkkitehtuurista vastasi pietarilainen arkkitehti Ludwig Bohnstedt. Lisä- ja ohjelmatietoja voit lukea Kansallisoopperan sivuilta.

5. Riian linna

Riian linnan värikäs historia juontaa 1340-luvulle ja se on vuosien saatossa kuulunut Puolalle, Ruotsille ja Venäjälle. Tänä päivänä Riian linna toimii Latvian presidentin virka-asuntona. Täällä sijaitsee myös Latvian kolmanneksi vanhin museo, Latvian kansallinen historiamuseo, jonka kattava historiallisten esineiden kokoelma muodostaa ainutlaatuisen matkan Latvian historiaan. Linna sijaitsee henkeäsalpaavan kauniilla paikalla Daugava-joen rannalla ja on yksi Latvian suosituimmista nähtävyyksistä.

6. Kovia kokenut Ruutitorni

Alun perin Hiekkatorniksi kutsuttu Ruutitorni oli alkujaan yksi 25 linnoituksen tornista. Kovia kokenut Ruutitorni on saanut tuta niin ruotsalaisten kuin venäläistenkin joukkojen kovakouraisen käsittelyn ja torni on myös aikoinaan toiminut vankilana ja kidutuskammiona. Ruutia tornissa alettiin säilyttämänään 1700-luvulla. Tornin juuret juontavat aina 1300-luvulle saakka ja Ruutitorni oli aikoinaan kaupunginmuureista korkein ja tärkein. Ruotsalaisten pommitusten yhteydessä vuonna 1621 Hiekkatorni tuhoutui miltei täysin ja seuraavien kolmenkymmen vuoden aikana vanhan tornin paikalle rakennettiin uusi, kestävämpi torni, joka otti vastaan jykevämmätkin hyökkäykset ilmiömäisen hyvin. Tänä päivänä Ruutitorni, sekä tornin yhteydessä oleva Latvian sotamuseo, ovat Riian suosituimpia nähtävyyksiä.

7. Mustapäiden talo

Historiallinen goottilaista arkkitehtuuria edustava Mustapäiden talo sijaitsee Riian Raatihuoneen aukiolla ja oli Mustapäiden veljeskunnan käyttämä kiltarakennus. Vuonna 1334 valmistunutta rakennusta kutsuttiin aluksi Uudeksi taloksi ja rakennus on vuosien saatossa käynyt läpi useita uudistuksia. Toisessa maailmansodassa rakennus tuhoutui lähes kokoaan ja lopulta purettiin. Mustapäiden talo rakennettiin kuitenkin 1990-luvulla uudestaan kunnioittamaan olemuksellaan Riian kaupungin 800-vuotisjuhlia. Mustapäiden veljeskunta koostui pääasiassa paikallisista naimattomista kauppiaista, sekä ulkomaalaisista kauppiaista, jotka viettivät pitkiä aikoja Riiassa. Mustapäät pitivät juhlimisesta sekä juhlien järjestämisestä ja nuoret kauppiaat järjestivät usein erilaista viihdettä kaikkien kaupunkilaisten iloksi. Tarinan mukaan nimitys Mustapäät viittaa tummaihoiseen suojeluspyhimykseen Pyhään Mauritiukseen, joka esiintyy myös veljeskunnan vaakunassa. Tänä päivänä Mustapäiden talo on yksi Riian merkittävimmistä nähtävyyksistä ja ehdottomasti vierailun arvoinen kohde. Mustapäiden talossa järjestetään myös opastettuja kierroksia.

8. Vanhankaupungin aarteet

Riian Vanhassakaupungissa goottilainen, art noveau ja moderni rakennustyyli kulkevat käsi kädessä ja kävelyretki pitkin Vanhankaupungin kapeita katuja tarjoaa toinen toistaan ihastuttavampia rakennuksia ja nähtävyyksiä eri aikakausilta. Yksi suosituimmista vierailun kohteista on Riian ainutlaatuinen kokonaisuus 1900-luvun alun koristeellisia art nouveau -tyylisuunnan rakennuksia, jotka ihastuttavat kerta toisensa jälkeen. Vanhakaupunki itsessään on hurmaava elämys ja täältä löytyvät myös monet Riian suosituimmista nähtävyyksistä, kuten Mustapäiden talo, Riian linna, Pietarin kirkko ja Vapaudenpatsas. Riian Vanhakaupunki hemmottelee vierailijaa idyllisine kujineen, putiikkeineen ja kahviloineen ja kutsuu sinut viihtymään ainutlaatuisessa keskiaikaisessa tunnelmassa modernein maustein.

9. Puistoja jokaiseen makuun

Riiassa kaunista kesäpäivää puistossa voi viettää niin viihtyisän piknikin kuin vauhdikkaiden aktiviteettienkin parissa. Bastejkalns-, Kronvalda- ja Esplanadin puistot ovat lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan tarjoten leppoisan kävelyretken kukkaloiston ja uniikkien patsaiden, suloisten purojen ja viihtyisien huvimajojen kera.

Bastejkalnsin puistoalue levittäytyy kaupunginkanaalia ympäröivälle rinteelle tarjoten mukavaa puuhaa polkuveneilystä aurinkoiseen eväsretkeen. Kanaalin ylittävien siltojen koristeellisiin kaiteisiin on kiinnitetty lukkoja ja avaimet heitetty kanaaliin: tämä perinne symboloi avioparin ikuista onnea. Bastejkalns on viihtyisä ja suosittu kohtaamispaikka keskellä kaupunkia ja myös yksi paikallisten suosikkipuistoista.

Kronvaldan puisto sijaitsee Bastejkalnsin puiston vieressä, samaisen kanaalin varrella. Täältä löytyvät mm. kongressikeskus ja tapahtuma-aukio, jossa voi nauttia monista erilaisista esityksistä. Kronvaldan puistossa on myös kaunis huvimaja sekä pieni majakka.

Kaupunginpuisto eli Esplanadin puisto penkkeineen ja hyvin hoidettuine kulkuväylineen on erinomainen valinta päiväkävelylle, juoksulenkille tai rauhaisaan hetkeen hyvän kirjan seurassa. Esplanadin puisto on myös lapsiperheiden suosiossa ja täältä löytyy mm. hieno leikkikenttä, mahdollisuus mönkijäajeluun ja pomppulinna. Lisäksi puistossa on yksi Riian arkkitehtuurin helmistä, kaunis 1800-luvun ortodoksinen katedraali, sekä Latvian kansantaiteen museo ja Latvian taideakatemia.

10. Riian eläintarhassa viihtyy koko perhe

Riian eläintarha on Baltian suurin ja vanhin eläintarha, jossa voi tutustua 450 eläinlajiin. Eläintarha sijaitsee upeassa Mezaparksissa Kisezers-järven rannalla ja on avoinna yleisölle ympäri vuoden. Täällä voit seurata leikkisiä hylkeitä, ihailla majesteettisia kissaeläimiä, vierailla Trooppisessa talossa ja oppia lisää pohjoismaisista villieläimistä kuten susista ja naaleista. Erityisesti kesäaikaan voi nähdä monia suloisia, sydämet sulattavia eläinvauvoja. Riian eläintarha on erityisesti lapsiperheiden suosikki ja viihtyisän Ķīšezers-järven rannalla on mukava viettää kokonainen päivä.

Lisätietoja ja ajankohtaiset hinnat sekä aukioloajat löydät eläintarhan kotisivuilta.

Tutustu Riikaan

Latvian pääkaupunki Riika yllättää ensikertalaisen ja tarjoaa nähtävää ja koettavaa vielä seuraavillekin vierailuille. Daugava-joen rannat, jugend-kaupunginosa, puistot, palatsit, kauppahallit ja Mustapäiden talo viestittävät suurkaupungista, jonka iätöntä kauneutta on vuosisatojen ajan rakennettu. Kokonsa ja kauneutensa vuoksi Riikaa kutsutaankin Baltian Pariisiksi.

Lue lisää Riiasta

Riika on ainutlaatuinen yhdistelmä historiaa ja kansainvälistä tunnelmaa. Riika hemmottelee vieraitaan monipuolisella kulttuuritarjonnalla, upealla historiallisella arkkitehtuurilla ja eloisalla kahvikulttuurilla.

Lue lisää

Tutustu Riian matkoihin ja varaa omasi!

Hotellimatkalle Riikaan ensimmäistä kertaa lähtenyt saattaa yllättyä, sillä edessä on odotuksia mittavampi kaupunki. Mahtavuutensa vuoksi Riikaa kutsutaankin Baltian Pariisiksi, eikä suotta.

Lue lisää Riian hotellimatkoista