Liettua

Suomalaisille ehkä vielä vähän tuntematon ja salaperäinenkin Liettua tarjoaa historian lehtien havinaa sekä nykyajan mukavuuksia ja mahdollisuuksia. Maan pääkaupunki Vilna hurmaa kävijänsä katolilaisuutta huokuvalla vanhalla kaupungilla.

Liettua pähkinänkuoressa

Liettuassa on noin 3 miljoonaa asukasta. Maan pinta-ala on 65300 neliökilometriä eli noin viidennes Suomen pinta-alasta. Euroopan maantieteellinen keskipiste sijaitsee Liettuan pääkaupungin Vilnan lähistöllä. Liettuan virallinen kieli on liettua, mutta maassa puhutaan myös venäjää, saksaa ja englantia. Pääuskonto on roomalaiskatolinen. Liettuan keskilämpötila talvella on -4,9°C ja kesällä +17.0°C. Vuosittainen sademäärä on 748 mm.

Liettua itsenäistyi vuonna 1918. Kesäkuun puolivälissä 1940 Neuvostoliitto miehitti Baltian maat, mukaan lukien Liettuan. Vuonna 1941 natsi-Saksan hyökättyä Neuvostoliitton alkoi saksalaismiehitys, joka päättyi neuvostomiehityksen palauttamiseen vuonna 1944. On arvioitu, että vuosina 1940-1954 natsien ja neuvostojoukkojen miehitysten aikana Liettua menetti yhteensä 780 000 kansalaistaan. Saksalaiset lähettivät liettualaisia työleireille ja surmasivat 91 % maan juutalaisista.  Neuvostojoukkojen vuoden 1944 valtauksen jälkeen 120 000-300 000 liettualaista surmattiin tai lähetettiin Siperiaan. Osana Liettuan integrointia Neuvostoliiton viranomaiset rohkaisivat muuttoliikettä muista neuvostotasavalloista Liettuaan. Liettua palautti itsenäisyytensä ensimmäisenä Baltian maana ja neuvostotasavaltana 11. maaliskuuta 1990. Vuonna 2004 Liettua liittyi Natoon ja Euroopan unioniin. Vuoden 2015 alusta alkaen maa otti käyttöön yhteisvaluutta euron.

 

Matkalla Liettuassa

vilna-liettua-015Vesi: Emme suosittele vesijohtoveden juomista. Sähkö: Liettuassa käytetään 220 voltin sähköä ja pistokkeet ovat samanlaiset kuin Suomessa. Kellonaika: Suomessa ja Liettuassa on sama kellonaika. Turvallisuus: Liettassa matkustettaessa normaalia varovaisuutta tulee noudattaa, etenkin suurissa kaupungeissa tulee olla varuillaan taskuvarkaidenvaralta. Liettuassa on edelleen huomattavan paljon korruptiota, vaikka sitä ollaan tehokkaasti kitketty ja sitä vastaan taistellaan jatkuvasti. Hätätilanteet: Yleinen hätänumero 112.

Liettuan matkailun sivut
Suomen Vilnan Suurlähetystön verkkosivut

 

Vilnan Vanhakaupunki on yksi itäisen Euroopan suurimmista. Kukaan ei lähde Vilnasta kokematta kaupungin viehätystä.

Lue lisää

Liettuan toiseksi suurin kaupunki yllättää viihtyisällä keskustallaan ja ostosmahdollisuuksillaan. Vanhakaupunki on upea kokonaisuus gootti- ja renesanssityylisiä rakennuksia. Kesäisin viehättävien mukulakivikatujen varsille levittäytyvät ravintoloiden terassit ja erilaiset myyntikojut.

Lue lisää

Liettuan kesäpääkaupunki - kaunis merenrantakaupunki Palanga on Liettuan suurin ja kansainvälisin virkistysalue. Kaupunki tarjoaa valkoisia rantoja, mäntymetsiä ja monenlaista ajanvietettä.

Lue lisää

Klaipeda, Baltian suurimpia satamakaupunkeja, sijaitsee Liettuan lounaisrannikolla, vajaa 300 kilometriä Latvian pääkaupungista Riikasta. Klaipedan vetonauloina on itse Klaipedan Vanhakaupunki ja satama-alue kuin myös lähistöllä sijaitsevat Kuurinkynnäs ja Palangan hiekkarannat.

Lue lisää

Lentomatkamme Vilnaan

Rantaloma Palangaan

Kaupunkiloma Klaipedaan

Tutustu matkoihin