Retki Skadar-järven kansallispuistoon ja muinaiseen Barin kaupunkiin

Aamulla lähdemme oppaan johdolla lisämaksulliselle kokopäiväretkelle Skadar-järvelle (suomeksi tunnetaan myös nimellä Skutarijärvi) ja oliivin viljelysten keitaaseen, Barin kaupunkiin.
Montenegron ja Balkanin suurin järvi Skadar sijaitsee maan eteläosassa, Albanian ja Montenegron rajalla. Järven pinta-alasta 2/3 osa kuuluu Montenegrolle, loput Albanialle. Kansallispuisto käsittää noin 40 000 hehtaaria, josta vesistöä on noin 370-530 neliökilometriä sademäärästä riippuen. Delfiinin muotoisen järven pinnalla kukkivat esim. valkoiset ja keltaiset vesililjat sekä harvinaiset orkideat. Täällä on laskettu elävän n .2800 erilaista kasvilajia ja 900 levälajia. Alueella myös pesii n 270 lintulajia, esimerkiksi mustat iibikset, jalohaikarat, villihanhet, merikotkat ja merimetsot. Euroopassa luonnollisessa ympäristössä ainoastaan täällä elävät pelikaanit. Järvi on Euroopan suurimpia lintujen pesimäalueita.
Kuusi metriä syvän järven pohjasta löytyy yli 30 sellaista lähdettä, jotka sijaitsevat merenpinnan alapuolella n 60-90 m syvyydessä. Moraca joki ja useat muut vuoristojoet ja lähteet ruokkivat järveä. Murtovesissä elävät niin makean kuin suolaisen veden erilaiset kalalajit.
Noin tunnin veneretkellä tutustumme järven tunnelmaan ja matkalla kapteeni tarjoaa meille paikallisia herkkuja ja juotavaa. Vierailun jälkeen suuntamme Barin kaupunkiin, joka on Montenegron ehkä yksi kiehtovimpia kaupunkeja useastakin syystä. Se on myös arkeologisesti suuri ja merkittävä kohde Euroopassa.
Barin kaupungin alue on suurin oliivin viljelyalue Montenegrossa. Maassa arvioidaan olevan noin 600 000 oliivipuuta ja näistä yli 100 000 elää täällä. Näemme useita satoja vuosia vanhoja oliivilehtoja ja käymme katsomassa myös maailman vanhinta, monihaaraista oliivipuuta (arviolta 2245 vuotta vanha).
Ennen hotellille paluuta nautimme vielä herkullisen lounaan.

Retken kesto on noin 7-8h ja hinta 39 €/ hlö. Hinta sisältää kuljetukset, opastuksen, veneretken sekä lounaan Barin kaupungissa. Retki suositellaan varaamaan matkavarauksen yhteydessä tai viimeistään 14 vrk ennen matkan alkua. Retki toteutuu, jos vähimmäislähtijämäärä (20 hlö) täyttyy. Mahdollisesta peruutuksesta ilmoitetaan viimeistään 10 vrk ennen lähtöä.