Krakova

Krakova pähkinänkuoressa

Puolan kolmanneksi suurin kaupunki ja maan entinen pääkaupunki. Sijaitsee n 250 km Varsovasta kaakkoon. Krakova on ainoa Puolan suurista kaupungeista, joka selvisi toisesta maailmansodasta lähes vahingoittumattomana. Yli 15 000 juutalaista ahdettiin 320 asuinrakennukseen, kun natsit perustivat Krakovaan ghetton toisen maailmansodan aikana. Krakovan keskiaikainen keskusta on Unescon maailmanperintölistalla. Asukkaita kaupungissa on noin 760 000.

Nähtävyydet

 • Keskiaikainen keskusta ja keskustori Rynek Glowny.
  Keskusta on UNESCOn maailmanperintölistalla ja sen ympärillä sijaitsevat kaupungin tunnetuimmat nähtävyydet verkahalli ja Marian kirkko.
 • Marian kirkko
  Joka tasatunti torvensoittaja soittaa Marian kirkon torilta katsottuna vasemman tornin huipulla olevista pienistä ikkunoista kaikkiin ilmansuuntiin merkkisoiton, jonka melodia katkeaa yllättäen.Tarun mukaan soitto katkeaa siinä kohtaa, jossa torvensoittaja ammuttiin kun turkkilaiset hyökkäsivät kaupunkiin 1300-luvulla.
 • Verkahalli
  Verkahalli sijaitsee vanhan kaupungin aukiolla. Siellä on useita kaariholvin eroteltuja pieniä kahviloita ja myymälöitä, joissa myydään mm. käsitöitä ja matkamuistoja.
 • Vanhat juutalaiskorttelit Kazimierz ja Podgórze
  Kazimierzissa asui suuri juutalaisyhteisö ennen 2.maailmansotaa, jolloin asukkaat siirrettiin ghettoon sillan toiselle puolelle Podgórzeen ja sieltä keskitysleireille. Kazimierzin alue oli pitkään lähes tyhjä ja hylätty, mutta lähiötä on alettu kunnostaa viime vuosien aikana ja siellä sijaitsee useita baareja, ravintoloita ja kauppakeskus. Siellä kuvattiin myös Stephen Spielbergin Schindlerin Lista. Podgórzessa sijaitsee mm. Oscar Schindlerin tehdas ja osa ghetton muureista on yhä jäljellä.
 • Auschwitzin keskitysleirimuseo (n. 50km Krakovasta)
  Auschwitzin kaupunki tuli kuuluisaksi natsien keskitysleirin sijaintipaikkana, jossa kuoli arviolta yli miljoona ihmistä toisen maailmansodan aikana. Alue on nyt museona ja se on UNESCOn maailmanperintökohde.
 • Wieliczkan suolakaivokset (n. 15km Krakovasta)
  Maailman vanhimpiin kuuluva suolakaivos, jossa suolaa louhittiin n. 700 vuotta, vuoteen 1996 asti. Kaivos on Unescon Maailmanperintökohde. Siellä on mm. suolasta rakennettuja kappeleita, joissa on erittäin taidokkaita suolaveistoksia.

Lisätietoa

www.krakow.pl

 

Kiertomatkat Krakovaan

Varsovan kiehtova historia sekoittuu voimakkaasti kasvavan suurkaupungin uudistumiseen, Krakovassa mieli palaa hetkeksi menneisyyteen, Auschwitzissa historia näyttää julmimmat kasvonsa ja suloinen Bratislava lepää Tonavan rannalla.

Lue lisää kiertomatkasta Puolasta Slovakiaan

Kaupunkilomat Krakovaan