Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseo

Auschwitz-Birkenau oli Natsien laajin keskitysleiri, jossa yli 1,1 miljoonaa ihmistä menetti henkensä. Se sijaitsee noin 50 km päässä Krakovasta. Keskitysleiri koostui aikanaan kolmesta eri leiristä: Auschwitz I -pääleiristä, joka nykyään toimii museona, Auschwitz II-Birkenausta, joka oli varsinainen tuhoamisleiri monine suurine kaasukammioineen sekä Auschwitz III:sta, joka oli kemikaalitehtaan työleiri, mutta tuhottiin kokonaisuudessan sodan loputtua. I ja II -leirien välillä on noin 2 km välimatkaa.

Vierailu aloitetaan Auschwitz I -leiristä, jonka Natsit aikanaan ensimmäisenä avasivat. Alueelta löytyy useita huoneita täynnä vangeilta jääneitä tavaroita, matkalaukkuja, kenkiä, silmälaseja, karmeimpana ehkä huone, joka on täynnä vangeilta ajeltuja hiuksia, joita käytettiin sodan aikana mm. langan ja huopien tekemiseen. Eri parakkeihin on koottu myös teemallisia näyttelyitä mm. vankien arjesta ja kuoleman osastosta. Täällä on myös nähtävissä 15 minuutin mittainen video, joka on kuvattu leiriltä vapauden koittamisen ajalta. Birkenaun leirille vangit tuotiin junalla, jossa lääkärit erottelivat vangit työkykyisiin ja -kyvyttömiin. Tuhannet ja tuhannet vangit joutuivat näin suoraan kaasukammioon ja tämän jälkeen joko poltettavaksi krematorioon tai heitetyksi joukkohautaan. Birkenaun alue on laaja, vaikka natsit sodan loputtua yrittivät tuhota aluetta, löytyy sieltä vielä alkeellisia parakkeja, kilometrettäin piikkilanka-aitoja ja teitä.

Opastettu vierailu alueella kestää noin 3,5 h, koko retken kesto noin 6 h. Retken hinta 54 € / hlö sisältäen kuljetuksen, suomenkielisen oppaan mukana koko retken ajan sekä paikallisen puolan kielisen oppaan, jonka opastus tulkataan suomeksi. Vierailua ei suositella nuorimmille matkustajille. Auschwitzissa vierailee vuosittain yli 2 miljoonaa ihmistä, alueella kannattaa siis varautua suuriin ihmismääriin ja ruuhkiin. Retkelle minimiosallistujamäärä, paikkoja kuitenkin rajoitetusti.

 

Tutustu ja varaa matka Puolaan