Varsova

Varsova pähkinänkuoressa

Pääkaupunki Varsova on 1,7 milj asukkaallaan maan suurin kaupunki. Varsova sijaitsee pääkaupungiksi erinomaisella paikalla, keskellä Puolaa. Historiansa aikana Varsova on tuhottu lukuisia kertoja, viimeksi toisen maailmansodan aikana kaupunki tuhoutui lähes täysin. Varsovan ghetto oli suurin juutalaisghetoista toisen maailmansodan aikaan. Sinne suljettiin 450 000 juutalaista, joista vain 37 000 selvisi.

Nähtävyydet

 • Kulttuuripalatsi
  Neuvostoliitto lahjoitti Puolalle Varsovan jättimäisen tiede- ja kulttuuripalatsin. Se on 1950-luvulla rakennettu ja oli aikoinaan omistettu Josif Stalinille. Nykyisin siellä on museoita, teattereita ja näyttelyhalleja. Palatsin 30. kerroksessa on näköalatasanne, josta on hienot näköalat yli kaupungin.
 • Wilanovin linna
  Kuninkaallinen palatsi, jota Puolan Versaillesiksikin kutsutaan. Linnan rakennutti eurooppalaiseen barokkityyliin Puolan hallitsija Jan Sobieski 1600-luvun lopulla. Palatsi selvisi kohtuullisen vähin vaurioin sodasta ja on nyt museona.
 • Vanha kaupunki Stare Miasto
  Alkuperäinen vanha kaupunki tuhoutui pahoin 2. maailmansodan aikana. Se uudelleenrakennettiin täysin vanhaan asuunsa 1950-luvulla. Vanha kaupunki on UNESCOn maailmanperintökohde.
 • Lazienki -puisto
  Kaunis puisto keskellä kaupunkia. Puistossa on mm. vanhoja palatseja ja presidentin virka-asunto. Siellä pidetään kesäisin ulkoilmakonsertteja.
 • Toisen maailmansodanaikaisten juutalaisvainojen monumentit
  Varsovan asukkaista noin kolmannes oli juutalaisia ennen 2. maailmansotaa. Kaupungin keskustasta iso osa eristettiin ghetoksi 1940. Ghetto alkoi nykyiseltä Kulttuuripalatsilta ja jatkui pitkälle keskustan pohjoispuolelle. Varsovan kansannousun muistomerkki sijaitsee Muranowin kaupunginosassa paikalla, jossa ammuttiin huhtikuussa 1943 kanssannousun ensimmäiset laukaukset (ul. Anielewicza). Juutalaisten hautausmaa on suurin yksittäinen muistomerkki kaupungin juutalaisesta yhteisöstä. Hautausmaa sijaitsee ghetto-alueen länsilaidalla.
 • Kopernikus Tiedekeskus
  Koko perheelle sopiva nähtävyys, jossa pääsee näyttelyiden avulla kokeilemaan ja tutustumaan tieteen maailmaan.

Turistitoimisto

Rynek Starego Miasta 19/21/21a (Vanhassa kaupungissa)
Avoinna touko–syyskuussa ma–su klo 9–20

Lisätietoa

www.poland.travel/en
www.warsawtour.pl/en

Tutustu Varsovan matkoihimme

Varsovan kiehtova historia sekoittuu voimakkaasti kasvavan suurkaupungin uudistumiseen, Krakovassa mieli palaa hetkeksi menneisyyteen, Auschwitzissa historia näyttää julmimmat kasvonsa ja suloinen Bratislava lepää Tonavan rannalla.

Lue lisää kiertomatkasta Puolasta Slovakiaan