Skansen

Skansenin ulkoinmamuseo on perustettu vuonna 1891 ja se on maailman ensimmäinen ulkoilmamuseo. 300 000 neliömetrin alueelta löytyy yli 150 taloa ja maatilaa, jotka on kerätty ympäri Ruotsia ja rakennettu uudestaan Skanseniin. Tuntuu kuin olisit matkustanut ajassa taaksepäin!

Talonpoikaistunnelmaa ja menneen ajan havinaa

Djurgårdenin saarella sijaitsevan Skansenin kaupunkikorttelit kertovat millaiselta Ruotsi näytti 1700-luvun alusta 1900-luvun puoliväliin saakka. Kaupunkikortteleissa on asuinhuoneistojen lisäksi maustepuoti, leipomo, kirjapaino sekä muita pieniä verstaita.  Älvrosgården edustaa tyypillistä 1800-luvun alun pohjoisruotsalaista talonpoikaistilaa. Siellä voi esimerkiksi kuunnella oppaan kertomusta tilanhoidosta, langan kehruusta, kuivatun juuston syömisestä sekä siitä miksi lyhyissä sängyissä nukuttiin puoliksi istualtaan, ja kuinka yksinkertaisilla leikkikaluilla leikittiin. Delsbogården kaksi asuintaloa olivat osa suurta ja vaurasta maatilaa Taalainmaalla.

Skogaholmin kartanossa asusti aatelisperhe. Sen siipirakennuksissa sijaitsevat keittiö, vierashuone ja kirjasto, sekä aikakaudelle tyypillinen, yhä viljelyssä pidetty keittiöpuutarha. Kartanoon kuuluu myös englantilainen ja ranskalainen puisto. Skansenilla sijaitseva 1729 rakennettu Segloran kirkko on Ruotsin suosituin vihkikirkko. Skansenin karjamajassa on keittokota sekä ajalle tyypillisiä vanhoja maatiaisrotuja olevia lehmiä ja lampaita. Karjamajoissa asuttiin kesäisin, kun karja vietiin kesälaitumille. Saamelaisasumuksessa esitellään kuinka saamelaiset, Ruotsin pohjoisosissa elävä alkuperäiskansa, elävät ja työskentelevät historiallisesta ja yhteiskunnallisesta näkökulmasta nähtynä.

Pohjoismaisia eläimiä

Skansenin eläintarhassa elää pohjoismaisia villieläimiä, kuten karhuja, susia, kettuja ja ilveksiä. Talvella karhut nukkuvat talviunta, mutta muut eläimet nauttivat talvesta täysin siemauksin ja eläinten touhuja katsellessa voi huomaamatta vierähtää monta tuntia! Eläinpuistossa on myös kotieläimiä, kuten vuohia, lampaita ja lehmiä. Lill-Skansenissa lapset pääsevät näkemään pienempiä eläimiä, kuten possuja, pupuja, marsuja ja papukaijoja.

Ostokset

Skansenin alueelta löytyy myös erilaisia myymälöitä. Museokaupassa myydään puusepän taidonnäytteitä ja käsitöitä, uutta muotoilua, Skansen-matkamuistoja, kauniita tekstiilikäsitöitä, lasia ja keramiikkaa, lahjoja, kirjoja, cd-levyjä, postikortteja ja erikielisiä opaskirjoja sekä esineitä, joita ei myydä missään muualla Tukholmassa. Nämä tuotteet ovat esimerkiksi Skansenin taloista ja tiloista esikuvia saaneita keramiikka-, lasi- ja kirjontatuotteita.

Savipajasta löytyy savesta valmistettuja käyttöesineitä, Tukholman lasiruukki myy itse muotoilemiaan käyttö-, koriste- ja taidelasiesineitä. Maustepuodista saa harjoja, karamellitötteröitä, teetä ja muita pikkutarvikkeita, joita myytiin 1800-luvun puolivälin kauppapuodeissa sekä leipomo, josta saa kotiinviemisiksi vaikkapa kanelipullia.

Ruokailu

Skansenin alueelta löytyy useita viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita, joissa tarjotaan ruokaa aina perinteisestä ruotsalaisesta voileipäpöydästä à la carte -vaihtoehtoihin. Café Petissan sijaitsee Skansenin kaupunkikorttelissa, jonka ihastuttavalla sisäpihalla on mukava nauttia vaikkapa pullakahvit pienempään nälkään. Krogen Stora Gungan -ravintola tarjoaa niin ikään kahvia ja kotileivonnaisia, mutta myös maukasta ruotsalaista kotiruokaa.  Sollidenin ravintola sijaitsee Solliden-näyttämön lähellä ja klassisen kauniisti sisustetusta ravintolasta on upeat näköalat Tukholmaan. Täällä voit nauttia mm. perinteisen ruotsalaisen voileipäpöydän antimista. Krogen Tre Byttor tarjoaa 1700-luvun krouvitunnelmaa ja ruotsalaista arkiruokaa à la carte -listalta, kun taas Bollnästorgetin kahvilasta saa nopeasti vatsan täytettä vaikkapa kahvista ja vohvelista. Vain kesäisin avoinna oleva Balderslundenista mukaan voi ostaa jäätelöä, voileipiä ja virvokkeita. Niin ikään kahvia ja tarjottavia löytyy Skansen Terrassen -ravintolasta, joka sijaitsee samassa rakennuksessa Solliden-ravintolan kanssa. Skansen Terrassenissa on tilaa lastenvaunuille ja tarjolla on etenkin lapsille mieluisia ruokia lihapullista pannukakkuihin. Flickorna Helin & Voltaire, Skånska Gruvan -kahvilassa tarjolla on lounasta, voileipiä ja ihania leivonnaisia. Kesäisin ravintolan viihtyisä terassikin on avoinna. Café Koloni -ulkoilmaravintolasta saa helpotusta pienempään nälkään ja täältä saa myös kahvia, virvoitusjuomia, olutta, viiniä sekä jäätelöä ja makeisia.

Sisäänpääsyliput

Sisäänpääsylippu Skansenin ulkoilmamuseoon sisältää Skansenin kohteet lukuunottamatta Skansenin akvaariota ja Biologista museota, jotka eivät sisälly hintaan vaan niistä veloitetaan erillinen sisäänpääsymaksu paikan päällä.

Skansenin sisällä kohteiden ja ravintoloiden aukioloajat vaihtelevat ja kaikilla ei ole samoja aukioloaikoja. Tarkistathan ajantasaiset aukioloajat Skansenin internetsivustolta, jonne pääset täältä.

Skansenin liput saat ostettua näppärästi Ikaalisten Matkatoimistosta matkavarauksesi yhteydessä!

Tutustu Ikaalisten Matkatoimiston Tukholman matkoihin

Itämeren rannan neljälletoista saarelle rakennettu Tukholma on luonnoltaan kaunis ja tunnelmaltaan kansainvälinen. Lähde hotellimatkalle Tukholmaan ja nauti kaupungin nähtävyyksistä ilman kiirettä. Tukholman kaupungista löytyy tekemistä kaikille

Lue lisää Tukholman hotellimatkoista

Näet viekkaiden tiikereiden linnat, nauravien delfiinien shown, ylväät leijonat, mahtavat karhut ja apinaveijarit. Norsut, kirahvit, seeprat ja sarvikuonot odottavat sinua! Jännittävä gondoli vie eläinten yläpuolelle, aivan kuin kulkisit savannilla. Päivä Pohjoismaiden suurimmassa eläinpuistossa on täynnä jännitystä. Lähdöt ovat keskikesällä risteillen ja hotellimatkana.

Lue lisää Kolmårdenin matkoistamme