Tukholman joulutori ja joulu Tukholmassa

Joulu Tukholmassa on lämminhenkinen ja iloinen, aivan kuten kaupunki itse. Jouluvalot syttyvät kaduille ja joulutoreille ja asuntojen ikkunoita koristavat perinteiset kyntteliköt. Tukholman joulu tuoksuu sahramilta, glögiltä ja piparkakuilta. Tunnelmalliset Tukholman joulumarkkinat ja konsertit keräävät ihmiset yhteen. Jouluostosten lomassa voi piipahtaa idyllisiin kahviloihin ja tutustua vaikkapa museoihin. Joululoma Tukholmassa tarjoaa iloa ja lämpöä, herkutteluhetkiä, shoppailua ja mielenkiintoista nähtävää jokaiselle. Koe siis tunnelmallinen joulunaika Tukholmassa ja lähde Silja Serenaden jouluristeilylle tai Silja Symphonyn jouluristeilylle kanssamme. Voit kokea kaupungin ainutlaatuisen joulutunnelman myös ennen joulua järjestettävillä Tukholman hotellimatkoilla tai pikkujoulumatkoilla. Lue alta Tukholman oppaamme 10 parasta jouluvinkkiä Tukholmaan!

1. Tunnelmaa perinteiseltä joulutorilta

Gamla Stan Christmas Market on perinteikäs joulutori Tukholman Vanhassakaupungissa ja sen juuret ulottuvat aina vuoteen 1837. Kaunista joulukuusta ympäröivät joulunpunaiset myyntikojut tarjoavat uniikkeja käsitöitä, taide-esineitä, joulumakkaraa, keramiikkaa, joulukoristeita, joulumakeisia ja muita jouluisia herkkuja. Stortorgetin joulutori on yksi suosituimpia joulunalustapahtumia ja on avoinna joka päivä 19. joulukuuta alkaen aina jouluaaton aattoon 23.12 asti.

2. Kauneutta, iloa ja valoa

Tukholmassa panostetaan suurkaupungin tavoin näyttävään jouluvalaistukseen. Eri teemoihin suunnitellut jouluvalot koristavat luonnollisesti suurimpia ostoskatuja, mutta erityistä tunnelmaa Vanhankaupungin idyllisille kujille tuovat perinteiset joulutähdet, kynttilät ja kyntteliköt. Jouluvalaistuksen teemat vaihtelevat, mutta aina yhtä suosittuja ovat perinteiset enkelit, porot, tontut, tähdet, joulukellot ja joulukuuset. Jouluvalot syttyvät marraskuun loppupuolella. Tukholman kauniita jouluvaloja voi ihailla vielä pitkään joulun jälkeenkin, sillä ne sammuvat vasta tammikuun puolessa välissä.

3. Nordiska kompaniet – jouluisia taideteoksia

Yksi joulun odotuksen kohokohtia on kierrellä katsomassa Tukholman kauppojen ja ostoskeskusten jouluikkunoita. Nordiska Kompaniet on elegantti ostosgalleria Tukholman sydämessä ja yrityksen jouluiset näyteikkunat ovat ehdottomasti näkemisen arvoiset. Ostosgallerian jouluikkunoiden somistuksesta vastaa kolmisenkymmentä suunnittelijaa, vuosittain uusilla teemoilla. Nordiska Kompaniet -ostosgallerian jouluikkunoiden paljastus on tapahtuma, jota odotetaan innolla. Jouluisten näyteikkunoiden teema paljastetaan suurelle yleisölle joulukuun puolessa välissä, jolloin paikalla on myös itse joulupukki.

4. Koe satumainen, vanhanajan joulutori Skansenilla

Skansenin perinteinen joulutori on Tukholman vanhin, tapahtuman juuret juontavat kauas 1903-luvulle saakka. Tämä perinteikäs tapahtuma kerää ihmiset nauttimaan iloisesta ja tunnelmallisesta joulun odotuksesta Djurgårdenin Bollnästorget-torille. Skansenin joulumarkkinat edustavat idyllistä joulua piirileikeistä ruotsalaisten perinteiseen sahraminstuoksuiseen joulupullaan, ja muihin paikallisiin herkkuihin. Joulutori on erinomainen paikka paitsi jouluherkkujen myös joululahjojen hankintaan, täältä löydät uniikkia käsityötä, leluja ja taide-esineitä. Torilla on noin 100 myyntikojua. Skansenin Joulutori on avoinna 25.11.-17.12, viikonloppuisin klo 10-16.

5. Joulukukkien tuoksua ja vaahtokarkkien paahtamista

Rosendal Palace Christmas Market -joulutorin tapahtumapaikkana on idyllinen Rosendalin palatsin puutarha, lähellä Skansenia. Täällä pääsee nauttimaan vanhan ajan tunnelmallisesta joulutorista miljöössä, jonne tuoksuvat joulukukat ja värikkäät kuuset välittävät iloista joulun unelmaa. Illan pimeyttä valaisevat lyhdyt ja kynttilät ja pihanuotiolla voi paahtaa vaahtokarkkeja. Rosendalin puutarhassa voi myös nauttia joululounasta tai -illallista. Rosendal Palace Christmas Market -joulutori on aukeaa marraskuun lopulla ja on auki lähelle joulua.

6. Joulutunnelmaa Drottningholmin linnassa

Tukholma tarjoaa joulun ystäville suurenmoisen kattauksen erilaisia joulumarkkinoita. Yhdet joulumarkkinoista löydät Drottningholmin linnasta, jossa keskiössä ovat käsityöläiset ja ruoka. Tutustu kuninkaanlinnan joulumarkkinoihin.

7. Lucia-juhla tuo valoa ja iloa talvipäivään

Lucia-juhla on yksi ruotsalaisten tärkeimmistä juhlista. Lucian päivänä 13. joulukuuta kadut täyttyvät juhlakulkueista Lucia-neitoineen, jotka tuovat valoa ja lämpöä pimeään vuodenaikaan. Lasten Lucia-kulkueissa on tapana pukeutua Lucia-lauluja laulaviksi pikku tontuiksi ja tiernapojiksi, jotka perinteen mukaan jakavat sahramilla maustettuja joulupullia. Luciaa juhlitaan konsertein, Lucia-junin ja -kulkuein useilla eri näyttämöillä, kuten Temperance Hall, Seglora-kirkko, Nyloftet ja Sollidenin lava. Lue lisää Lucia-juhlasta täältä.

8. Jouluna on lupa herkutella…

Ruotsalaisessa joulunvietossa joulupöydän antimilla on suuri rooli. Ruotsalaisten ja suomalaisten joulupöydässä on paljon yhtäläisyyksiä, mutta myös pikantteja eroavaisuuksia. Ruotsalaiseen jouluherkutteluun kuuluu muun muassa silliä, lohta, kinkkua ja lipeäkalaa, mutta myös punakaalia, lihapullia, Janssonin kiusausta, paahtokylkeä ja joulumakkaroita. Juomaksi tarjoillaan jouluolutta ja erityistä julmust-juomaa sekä snapseja, joihin liittyvät tiiviisti myös juomalaulut. Perinteisiä ruotsalaisia jouluisia jälkiruokia ovat esimerkiksi manteliriisi, suklaat ja marmeladit, pähkinät, nekut, marsipaanit ja piparit sekä sahramintuoksuinen lussekatt-pulla.

9. Tukholman vierailun herkutteluhetkiin

Suklaakonvehdit, toffeet, marsipaanit ja perinteiset polkka-karkit kuuluvat joulun herkkuhetkiin ja Tukholmasta löytyy runsaasti herkkupuoteja. Perinteisiä ruotsalaisia joulupöydän herkkuja tarjoavia ravintoloita Tukholmassa ovat esimerkiksi ylellinen Grands Veranda Grand Hôtel, jossa jouluateriasta voi nauttia katsellen upeita näkymiä kohti Vanhaakaupunkia ja Kuninkaanlinnaa. Toinen suosittu joulun ruokailupaikka on Kungsholmenilla sijaitseva idyllinen kellariravintola Stadshuskällaren.

10. Tukholman joulukattaus shoppailijalle

Tukholman keskustan tyylikkäät kauppakeskukset kuten Nordiska Kompaniet ja Åhlens City ovat joulushoppailijan unelmakohteita. Joulutoreilta löytää pukinkonttiin kaikkea uniikeista käsitöistä aina keramiikkaan sekä joulupöytään perinteisiä ruotsalaisia jouluruokia ja -makeisia. Perinteistä joulutunnelmaa ja paikallisia jouluruokia kaipaavan kannattaa ehdottomasti poiketa myös keskustan kauppahalleissa. Leluja, koruja, tekstiilejä ja kodintarvikkeita lahjalistalla? Poikkea jouluostoksille Gamla Stanin hurmaaviin putiikkeihin. Esimerkiksi Krabat-lelukaupasta löytyy pehmoluja ja Happy Stockholm on puolestaan erikoistunut koruihin, tekstiileihin ja kodintarvikkeisiin.

Tutustu myös

Tukholma on kaunis ja monipuolinen matkakohde myös talvella. Kokosimme parhaat vinkit täydelliseen talvipäivään Tukholmassa, tutustu ja varaa oma matkasi!

Lue lisää

Tukholma on suosittu kohde lapsiperheille ja kaupungissa riittää tekemistä lapsille myös talvella. Katso vinkkimme täydelliseen talvipäivään Tukholmassa!

Lue lisää

Tukholma on kansainvälinen merenrantakaupunki joka häikäisee kulttuuritarjonnallaan, ostosmahdollisuuksillaan, arkkitehtuurillaan, nähtävyyksillään ja gourmet-elämyksillään...

Tutustu Tukholman tarjontaan

Tukholma toivottaa lapsiperheet sydämellisesti tervetulleeksi, tarjoten kaikenikäisille lapsille ja lapsenmielisille runsaasti koettavaa ja nähtävää.

Lue lisää