Skotlanti

Skotlanti pähkinänkuoressa

Skotlanti on Iso-Britanniaan kuuluva maa saaren pohjoisosassa, ja käsittää noin kolmanneksen saaren pinta-alasta.  Kokonaispinta-ala on 78 772 km2. Väkiluku on 5 466 000 (v. 2020). Skotlannilla on Englannin kanssa yhteistä rajaa 96 km. Skotlantia ympäröivät Atlantti ja Pohjanmeri. Skotlannissa vallitsee meri-ilmasto, jolle on tyypillistä vaihtelevat säät, ilman äärioloja.

Matkalla Skotlannissa

Vesi: Vesijohtovesi on juotavaa, joskaan ei laadultaan yhtä hyvää kuin Suomessa, joten pullotettu vesi voi sopia matkailijalle paremmin.
Sähkö: Sähkövirran jännite on 240 volttia. Suomesta tuodut sähkölaitteet tarvitsevat adapterin erilaisen pistorasian (G) vuoksi.
Kellonaika: Aikaero Suomeen on -2 h, eli kello on kaksi tuntia vähemmän kuin Suomessa.
Valuutta:  Iso-Britannian punta (GBP)
Turvallisuus: Skotlantiin on turvallista matkustaa. Normaalia varovaisuutta tulee noudattaa ja taskuvarkaisiin ja muuhun tavanomaiseen rikollisuuteen on syytä varautua. Erityisesti turistisesonkina taskuvarkaudet lisääntyvät.
Tärkeimmistä asiapapereista, kuten passista, luottokorteista ja lentolipuista on hyvä säilyttää kopiot erillään alkuperäisistä. Mikäli passi katoaa tai varastetaan, siitä tulee tehdä ilmoitus poliisille.
Lentokentillä on tiukat turvatoimet, joten matkustajien on syytä varautua lentokentillä turvatarkastusten aiheuttamiin viiveisiin. Kentällä tulee pitää matkatavarat ja laukut koko ajan mukanaan.
Sairastuminen: EU-kansalaiset ovat oikeutettuja välttämättömään ilmaiseen lääkärinhoitoon, ilmaista ensiapua saa julkisen terveydenhuollon (The National Health Service, NHS) sairaaloissa, joita on ympäri maan. KELA:n eurooppalainen sairaanhoitokortti helpottaa huomattavasti asiointia lääkärillä.
Hätätilanteet: Yleinen hätänumero on 999 ja 112.

Skotlantiin suuntautuvat matkamme