Ikaalisten matkatoimisto

Saarenmaa ja Kuressaare

Kuressaare on Viron suurimman saaren Saarenmaan pääkaupunki ja se sijaitsee saaren eteläosassa. Voit lähteä Kuressaareen perinteiselle kylpylälomalle tai muuten vain nauttimaan saaren kauniista luonnosta. Saaristolaiskulttuurille ominainen rauhallinen elämänrytmi on valloittanut useat matkustajat ja monen mielestä Kuressaare on Viron mukavin kaupunki!

Kuressaare ja Saarenmaa pähkinänkuoressa

Matkaa Tallinnasta Kuressaareen kertyy reilu 200 km. Kuressaaren asukasluku on n. 13 000 asukasta. Kuressaaren vanha arkkitehtuuri on yllättävän hyvin säilynyt; se muistuttaa yhä keskiaikaista kaupunkia vanhoine linnoineen, vallihautoineen ja mutkikkaine katuineen. Viime vuosisadalla Kuressaaren ympäristön lahdista löydettiin moniin sairauksiin auttavaa terveysmutaa ja sen myötä Kuressaaresta kehittyi kylpyläkaupunki.

Saarenmaa on yksi Viron 15 maakunnasta. Se muodostuu n. 500 eri kokoisesta saaresta ja saarekkeesta. Jatkuvaa asutusta näistä on viidellä suurimmalla saarella. Asukkaita Saarenmaalla on n. 33 00. Saarenmaan erikoisen tunnelman luovat karkea katajainen luonto, vanhat kiviaidat, hirsitalot ruokokattoineen ja viimeiset säilyneet tuulimyllyt. Saarenmaan luonto on ainutlaatuista; saarelta löytyy mm. vanha Looden tammisto, Pohjois- ja Länsi-Saarenmaan rannikko on jylhää ja kivikkoista korkeine rantatörmineen, Saarenmaalla on katajaisia nummia, lehto- ja rantaniittyjä, soita sekä rämeitä.

Ostokset

Suosittuja tuliaisia ovat mm. paikalliset käsityöt ja taide, sekä tietenkin elintarvikkeet ja Saarenmaan oma olut ja tumma leipä.

Aivan raatihuoneen vieressä ja vanhan paloaseman takana sijaitsevassa pienessä ostoskeskuksessa on suuri Maxima-ruokakauppa (Tallinna 64), joka on avoinna klo 7-23.00. Toinen ruokakauppa keskustassa on RAE Konsum (Raekoja 10), joka on avoinna klo 9-21 joka päivä.

Kuressaaren keskustasta löytyy paljon erilaisia viehättäviä pikkuputiikkeja, joista saa hyviä tuliaisia kuten esim. Kalev-suklaapuoti (Lossi 1).
Kuressaare Turg (= tori, Tallinna 5, raatihuonetta vastapäätä) on yksi hyvistä ostospaikoista. Täältä löytyy paljon erilaisia käsitöitä, kuten villapaitoja, dolomiitista valmistettuja vaaseja ja paikallisia elintarvikkeita.
Piispanlinnan pihalla ja satamassa on kesäisin paljon erilaisia toreja ja työpajoja. Myös kaikki ravintolat ja viihtyisät kahvilat keskittyvät kaupungin keskustaan, lähelle Raatihuoneen toria.
Kaubamajassa (Raekoja 1) on tarjolla paljon erilaisia tuotteita. Kaubamaja on tavaratalo, joka on avoinna klo 10-19.00 useimpina päivinä.

Satamassa on rannan vieressä (Raiekivi tee) etenkin heinäkuussa markkinoita, joilta saa kaikenlaisia tuotteita ja ruokia savustetusta ahvenesta käyttötavaroihin ja viineihin.

Piispanlinnan pihalla on hyvä mahdollisuus ostella paikallisia käsitöitä. Täältä löytyvät keramiikkapaja, Saarenmaan seppien paja, Linnan lasipaja ja Kivenhakkaajan työpaja.

Muualla Saarenmaalla käsitöitä ja muita paikallisesti valmistettuja tuotteita löytyy erilaisista pajoista ja taidegallerioista. Anglan perinnekulttuurikeskus Anglan kylässä on hyvä katsastaa samalla kun menee ihailemaan tuulimyllyjä. Asten dolomiittipaja (Asten kylä) on hyvä paikallisille dolomiitista valmistetuille astioille.

Ravintolat

Kuressaare tarjoaa kävijöilleen myös erinomaisia makuelämyksiä. Hollantilaistyyppisessä kivituulimyllyssä sijaitseva taverna Veski on kaupungin vanhin ravintola. Piispanlinnan vallihaudan vieressä sijaitsevan Kuressaaren Kuursaalin Ku-Kuu ravintolan upeassa miljöössä on tarjolla mm. maukkaita paikallisia kalaruokia. Viehättävä eurooppalainen viinikellari Vinoteek Prelude on Kuressaaren ensimmäinen vinoteek. Eikä kannata unohtaa kylpylähotellimme Grand Rose Span tunnelmallista Ravintola Rosea!

Kuressaaren ravintoloihin ja arvosteluihin voit tutustua täällä.

Nähtävyyksiä

  • Piispanlinna. Kuressaaren kaupunki on syntynyt Piispanlinnan ympärille. Se on Viron ainoa säilynyt keskiaikainen kivilinna ja Baltian alueen parhaiten säilynyt linnoitus. Piispanlinnan kotisivut
  • Linnanpuisto ja rantapaviljonki
  • Vanhakaupunki, jossa on vielä paljon kartanonherroille kuuluneita punatiilikattoisia taloja.
  • Barokkityyliset Raatihuone ja Vaakahuone 1600-luvulta.
  • Luterilainen Laurentiuksen kirkko (1836, myöhäis-klassismia) sekä ortodoksinen Nikolai-kirkko (1790, myöhäis- klassismia)
  • Kaalin meteoriittikraterit ovat syntyneet n. 2700 vuotta sitten meteoriitin törmäyksessä, suurimman kraaterin läpimitta 110 m. Tutustu Kaalin kraatereihin
  • Koguvan talonpoikaismuseo, virolaisen talonpoikaisarkkitehtuurin parhaiten säilyneitä kohteita. Kylässä on 1880-1930 rakennettuja taloja, joissa osassa yhä asutaan.
  • Keskiaikaiset kivikirkot, esim. Karjan kirkko, maakirkko, jonka kiviveistokset sekä seinä- ja kattomaalaukset ovat mestarillisia taideteoksia.
  • Pangan rantatörmä, Saarenmaan korkein rantatörmä, josta on komea näkymä merelle.
  • Angla, joka on Saarenmaan ainoa säilynyt myllymäki tuulimyllyineen. Täällä voi tutkia tuulimyllyjen toimintaa ja tekniikkaa, maistaa aitoa virolaista mustaa leipää ja osallistua käsityöpajoihin eri mestareiden ohjauksessa. Lisää tietoa löydät täältä

Mitä tehdä Kuressaaressa ja Saarenmaalla ?

Kaupungin uimaranta on hiekkaranta. Matalan pohjan ja nopeasti lämpiävän lahden ansiosta ranta sopii erittäin hyvin lapsiperheille. Rannassa on ulkovessat ja pukukopit. Lapsille on rakennettu leikkikenttä laitteineen, jossa on mahdollista kiipeillä, keinua ja leikkiä hiekalla.
Mändjalan uimaranta on Viron eteläisin uimaranta ja se sijaitsee n. 10 km päässä Kuressaaresta.

Pyöräillen on kätevää tutustua Saarenmaan pikkukyliin, maalaismaisemiin sekä luonnon nähtävyyksiin. Parhaat pyöräilyolosuhteet ovat Kuressaaren ympäristössä, johon on viime vuosina rakennettu runsaasti pyöräteitä. Muualla pyöräily onnistuu maanteiden reunaa ajaen. Useat hotellit vuokraavat polkupyöriä.

Tapahtumia vuonna 2020:
Yrjönyön merkkitulet kaikkialla Saarenmaalla 22.4.
Vintage- ja retrokulttuuripäivä 2.5.
Museoyö 16.5.
Puutarha- ja kukkapäivät 22.-23.5.
Katujuhlat 30.5.
Juhannus 20.-24.6.
Kuressaaren linnapäivät 3.-4.7.
Kuressaaren ja Saarenmaan avoimet puutarhat 5.7.
Oopperapäivät 21.-26.7.
Ginifestivaali 1.8.
Meripäivät 1.-8.8.
Muinaistulien yö 29.8.
Saarenmaan ruokafestivaali 3.-13.9.
Katupiknik 5.9.
Saarenmaan ralli 9.-10.10.

Saippuatila GoodKaarma valmistaa luomusaippuaa ja on kesällä avoinna kaikille vierailijoille. Puutarhakahvilassa on tarjolla juotavaa ja kakkuja. Myymälässä on laaja valikoima luomusaippuoita, matkamuistoja, koruja, keramiikkaa ja paljon muuta. GoodKaarman kotisivut

Muhun Viinitila on Viron ensimmäinen viinitila ja se sijaitsee Muhun saarella. Viinitila tarjoaa viinimaistajaisia, viini-illallisia, viinikoulutuksia, tapahtumia ym. Viinitilan kotisivut

Hallikiven seikkailupuistossa voi kiipeillä neljällä eri vaikeusastetta olevalla, suurten mäntyjen välille pingoitetulla seikkailuradalla sekä yli 20:lla huvilaitteella. Seikkailuradoille pääsevät kaikki yli 110-senttiset ja vähintään 7-vuotiaat lapset. Nuoremmat voivat pomppia trampoliineilla. Seikkailupuisto käsittää liki hehtaarin kokoisen alueen. Puisto on avoinna toukokuusta syyskuuhun (ks. aukiolopäivät seikkailupuiston kotisivuilta).

Visaldin kansallispuisto on kuin luonnonystävien Mekka. Täällä voi nähdä hylkeitä melonta- ja sukellusretkien aikana, bongailla lintuja ja ihailla luonnonvaraisia orkideoja tai muita harvinaisia kasveja. Alueen keskus toimii Loonan kartanossa, jossa voi tutustua myös fossiilinäyttelyyn tai katsella meren eläimistöstä ja paikallisen luonnon aiheita kävitteleviä filmejä. Kesäisin keskuksesta lähtee monia päivittäisiä luontoretkiä. Kansallispuiston kotisivut

Saare Golfin 18-väyläinen championship-tason golf-kenttä sijaitsee kävelymatkan päässä Kuressaaren keskustasta. Saare Golfin kotisivut

Suuren Töllin hakkuualue on rakennettu Salme-joen rannalle. Täällä voi lyhyellä metsäpolulla koetella omia voimia ja taitoja erilaisten esteiden parissa. Muutaman sadan metrin mittaiselta kuntoradalta löytyy legendatauluilla varustettuja pisteitä keinumiseen, tasapainoharjoituksiin ja voimankoetukseen. Suuren Töllin kotisivut

Kapan maatilan minieläintarha sijaitsee Kipin kylässä. Minieläintarhassa voi nähdä Saarenmaalle tyypillisiä eläimiä kuten hevosia, vuohia ja kaneja. Lisäksi voit tutustua eksoottisempiin lajeihin, sillä tilalla asuu myös deguja. Eläinten katselemisen lisäksi tarjolla on monenlaista viihdettä. Voit muun muassa harjoittaa käden tarkkuutta jousiammunnalla. Lisää tietoa

Muhun strutsifamilla saa ruokkia lintuja omin käsin, laskea seepran raidat ja etsiä pussista kurkistelevaa kengurunpoikasta. Strutsifarmin kotisivut

Omalla autolla matkaavien on helppo tehdä päivämatka Viron toisiksi suurimmalle saarelle Hiidenmaalle. Hiidenmaa tunnetaan historiallisista majakoistaan ja koskemattomasta luonnosta. Hiidenmaa on etenkin surffareiden, purjehtijoiden, patikoijien ja luontolomailijoiden suosiossa. Kylmien talvikuukausien aikana saarelle johtaa Euroopan pisin jäätie. Kulkuyhteydet Hiidenmaalle ja muihin saariin löydät täältä.

Lue lisää Kuressaaresta

Lue lisää Saarenmaasta

Muita vinkkejä Saarenmaan lomalle (pdf)

Retkitarjonta kesä-elokuussa

Neljän tunnin maaseutukierroksella Saarenmaa tutuksi perjantaisin ajalla 5.6.-28.8.2020

Lue lisää

Kahden tunnin opastettu kierros mielenkiintoiseen Piispanlinnaan tiistaisin ajalla 2.6.-25.8.2020

Lue lisää

Hotellimme

Viehättävä ja laadukas Grand Rosen kauneus- ja terveyskylpylä sijaitsee aivan Kuressaaren keskustassa, keskellä pääkadun palveluita. Hotellin huonehinnat sisältävät aamiaisen.

Lue lisää

Uudistettu viihtyisä hotelli Kuressaaren keskustassa vanhassa kaupungissa. Hotellin huonehinnat sisältävät aamiaisen.

Lue lisää

Aivan meren rannassa sijaitseva Georg Ots Spa on Kuressaaren laadukkain Wellness kylpylä. Kylpylä on arkkitehtuurisesti ja sisustuksellisesti kaunis. Saarenmaalaisuus näkyy materiaaleissa ja tyylikkään rauhallisessa ilmeessä. Monipuolinen hoito-osasto hemmottelee tarjonnallaan ja allasosastolla on mukavasti tilaa uida. Hotellin huonehinnat sisältävät aamiaisen.

Lue lisää

Rüütli-kylpylässä lämpö, vesi ja valo hellivät kävijää. Linnanpuiston kujaa kävellen on hetkessä uimarannalla tai kauniiden puutalojen edessä ja vanhan kaupungin sydämessä. Rüütlin vesiosasto tarjoaa mahdollisuuksi kaiken ikäisille. Hotellin huonehinnat sisältävät aamiaisen.

Lue lisää