Parhaat vinkit Tallinnan jouluun


Tallinnan joulu näkyy tunnelmallisina joulutoreina, joulukonsertteina, joulunalusvalmisteluina ja lahjahankintoina, samaan tapaan kuin Suomessa. Suurin eroavaisuus löytynee joulupöydän antimista. Jouluna Tallinnassa herkutellaan hapankaalilla ja verimakkaralla ja jouluaterian kruunaa jouluhanhi. Joulumatka Tallinnaan tarjoaa runsain mitoin nähtävää ja tekemistä. Ammenna tunnelmaa joulutoreilta, piipahda tervehtimässä Tallinnan eläintarhan talviturkkisia asukkeja, tutustu piparkakkujen historiaan Piparkakkumania-taidenäyttelyssä tai vietä ylellinen hemmotteluhetki kylpylässä. Lue tästä parhaat vinkkimme Tallinnan jouluun!

1. Tunnelmaa Raatihuoneen torilla

Koronaviruksen takia Tallinnan perinteistä joulutoria ei vuonna 2020 järjestetä. Perinteinen joulukuusi pystytetään Raatihuoneentorille, mutta myyntikojuja ei tänä vuonna ole.

Joulutoreista erityisesti Tallinnan Raatihuoneenaukion joulutori on vertaansa vailla. Täällä sinua odottavat joulupukki poroineen ja keskellä toria upea joulukuusi, jonka ympärillä olevista myyntikojuista voi ostaa paikallisia herkkuja ja käsitöitä. Tallinnan Raatihuonen joulutori on useasti valittu yhdeksi parhaimpien joulumarkkinoiden joukkoon Euroopassa, eikä suotta. Joulutorilla on myös paljon ohjelmaa, kuten jouluaiheisia musiikki- ja tanssiesityksiä, lisäksi Tallinnassa joulutorille tuodaan lasten iloksi suloisia kotieläimiä kuten pupuja ja poneja, joita voi syöttää ja rapsutella.

2. Historiaa ja joulun tuoksuja

Viron ulkoilmamuseon joulukylä kutsuu tutustumaan virolaisiin jouluperinteisiin 1800-luvulta 1900-luvun loppupuolelle. Ulkoilmamuseon satumaiset riihikylät ovat sonnustautuneet jouluasuun ja ilahduttavat vierailijoita niin jouluisilla esityksillä kuin joulun tuoksuilla. Täällä voit kuunnella joululauluja ja maistella paikallisia herkkuja satoja vuosia vanhojen jouluperinteiden tunnelmassa, askarrella vanhanajan joulukoristeita, ostaa paikallisia käsitöitä ja vierailla pienimuotoisilla joulumarkkinoilla. Joulukylän idyllisessä maalaistunnelmassa on helppo viihtyä ja nauttia rauhallisesta tunnelmasta arjen kiireen keskellä.

3. Piparkakku – jouluinen klassikko uudella tavalla

Tämä perinteinen jouluinen klassikko muuntuu Piparkakkumaniassa moneksi. Piparkakkujen historia juontaa aina keskiajalle saakka ja piparkakkuja on pidetty pyhinä ja symbolistisina leivoksina. Tiesitkö, että esimerkiksi Piparkakku-ukko ja -akka symboloivat pitkää ja onnellista elämää? Piparkakkumania on uniikki, piparkakuntuoksuinen miljöö Tallinnan Vanhankaupungin design- ja arkkitehtuurigalleriassa, osoitteessa Pärnu Maantee 6. Kaikki näyttelyssä esillä oleva taide on valmistettu piparkakuista ja esillä on toinen toistaan mielenkiintoisimpia piparirakennelmia. Näyttely järjestetään 4.12.2020–7.1.2021.

4. Talven taikaa Vanhassakaupungissa

Tallinnan Vanhakaupunki viehättää myös talvella. Illan hämärtyessä kauniiden puutalojen reunustamat kujat huokuvat mystistä tunnelmaa ja luovat uniikkia kontrastia Raatihuoneen torin loisteliaille jouluvaloille. Vanhankaupungin idylliset kahvilat kutsuvat sisään lämpimään nauttimaan kupillisesta höyryävää kaakaota ja itse leivottuja herkkuja. Tallinnan Vanhakaupunki ei nuku talviunta, vaan tarjoaa vierailijalle runsaasti koettavaa ja nähtävää. Shoppaile, herkuttele ja kiertele taidenäyttelyitä. Virkistäydy vesipuistossa tai nauti spa-tunnelmasta. Milloin luistelit viimeksi? Harju-kadulla voi talvella luistella keskellä Vanhankaupungin tunnelmaa. Pääsylippu luistinradalle on edullinen ja luistimia voi myös vuokrata kohtuuhintaan.

5. Joulumieltä kirkkokonserteista

Perinteiseen jouluun kuuluvat joululaulut ja useissa Vanhankaupungin kirkoissa järjestetään joulun aikaan ilmaiskonsertteja, hyvän tavan mukaista on kuitenkin tehdä pieni lahjoitus kirkolle. Vanhankaupungin tunnetuimpia kirkkoja ovat Tallinnan Tuomiokirkko, Pyhän Olavin kirkko, Pyhän Hengen kirkko ja Pyhän Nikolauksen kirkko.

6. Jouluisia makuja ripauksella paikallisia mausteita

Joulu on siitä ihanaa aikaa, että voi herkutella mielin määrin ja hyvällä omalla tunnolla. Tallinnassa voi useissa ravintoloissa nauttia meille tutuista perinteisistä jouluruuista mutta kannattaa rohkeasti kokeilla myös paikallisia joulupöydän erikoisuuksia kuten hapankaalia ja verimakkaraa. Perinteisiä virolaisia joulun makuja pääsee maistelemaan esimerkiksi keskiaikaisessa Olde Hansa-ravintolassa, ravintola Maikrahvissa, ja Peppersack-ravintolassa.

7. Sporttinen talvipäivä keskustassa

Talvilajien ystävät voivat viettää sporttisen loman mukavasti Tallinnan keskustassa. Tallinnan Laululavan edusta palvelee talviaikaan liikunnallisena talvipuistona, jossa voi muun muassa kokeilla snowtubingia ja lumilautailla tai vaikkapa hiihtää. Alueella on myös välinevuokrauspalvelu. Täällä pääsee hiomaan myös luistelu- ja laskettelutaitojaan. Täydellinen päiväkohde raikkaassa talvi-ilmassa, keskustan palveluiden äärellä, perheen tai ystävien parissa. Puisto sijaitsee osoitteessa Narva maantee 95.

Tutustu Tallinnan joulumatkoihin

Tunnelmallinen Tallinna on oiva valinta jouluksi. Lähde Tallinnaan hakemaan ripaus raikasta joulun henkeä! Valittavana yli 25 keskustahotellia ja useita eri laivavuoroja.

Lue lisää joulun hotellimatkoista Tallinnaan

Lumoava Tallinna tekee vaikutuksen vierailijaan yhä uudelleen. Ikkunoissa tuikkivat kynttilät, jostain kantautuu joulumusiikkia, vastaantulijoilla on iloinen joulumieli. Lukuisissa ruokapaikoissa tunnet joulun tuoksut ja maut.

Lue lisää