Ikaalisten matkatoimisto

Tartto

Emajoki halkaisee Viron toiseksi suurinta kaupunkia Tarttoa. Ehkä joen jatkuva virtaus on antanut myös kaupungille liikettä, sillä Tartto tunnetaan nuorison ja opiskelijoiden kaupunkina sekä Viron sivistyksen keskuksena, joka tarjoaa tekemistä ja kokemista kaikenikäisille. Keski-Euroopan tunnelmaa tuovat kauniit vanhat korttelit ravintoloineen, kaupungin uudempi osa puolestaan tarjoaa hyvät ostosmahdollisuudet.

Tartto pähkinänkuoressa

Tartto sijaitsee Etelä-Virossa, n 185 km päässä Tallinnasta ja 50 km päässä Venäjän rajalta. Tartto on myös Viron kulttuuripääkaupunki, maakuntakeskus ja Etelä-Viron pääkaupunki, jossa asukkaita on n. 99 000. Tartossa solmittiin rauhansopimus (Tarton rauha) Neuvosto-Venäjän ja Viron välillä 2.helmikuuta 1920 sekä Suomen ja Neuvosto-Venäjän välillä 14.lokakuuta 1920.

Tarton keskusta on pääasiallinen shoppailupaikka, mutta parhaat ostosmahdollisuudet ovat kauppakeskuksissa ja toreilla. Keskeisin tori sijaitsee linja-autoaseman vieressä. Tutustumisen arvoinen on myös perinteinen Tartuturg-kauppahalli. Keskustasta löytyvät mm Kaubamaja- ja Tasku -ostoskeskukset. Hieman keskustan ulkopuolella sijaitsee suurempi ja monipuolisempi Lounakeskus, jonne on helppo kulkea ilmaisilla ostoskeskuksen busseilla. Puutarhan ja kodin sisustamisesta kiinnostuneille ehdoton käyntikohde on Baltian suurin ja ainutlaatuisin koti- ja puutarhakeskus Gardest.

Vanemuine teatterin ohjelmatarjontaan kannattaa myös tutustua. Teatteri sijaitsee keskustassa, joten kaikilta hotelleilta sinne on lyhyt kävelymatka.

Matkailuneuvonta: Visitor Centre, Raatihuone
Sairaala: Tartu University Hospital, 1a L. Puusepa St., 50406 TARTU, puh: +372 731 9401

Nähtävyyksiä

 • Raatihuoneen aukio ja Raatihuone.
 • Toomemägi-puisto on Tarton omaleimaisin puisto, jota kaunistavat yliopiston maineikkaimmille opiskelijoilleen ja opettajilleen pystyttämät muistomerkit sekä lukemattomat vaahterat, lehmukset ja jalavat. Sen alapuolella oleva Pigorovin puisto on maaliskuusta lokakuuhun eläväinen piknik-paikka.
 • Tuomiokirkon rauniot. Pietarin ja Paavalin tuomiokirkko on koko Baltian merkittävimpiä goottilaistyylisiä tiilirakennuksia.
 • Tarton Yliopisto ja siellä sijaitseva taidemuseo
 • Enkelin silta vuodelta 1838 Toomemäellä
 • Pirun silta rakennettiin Romanovien tsaaridynastian 300-vuotisjuhliin v. 1913.
 • Teatteri Vanemuine Ohjelmisto
 • Tiedekeskus Ahhaa, joka on Baltian ensimmäinen omaperäinen julkinen tiedekeskus.
 • Kasvitieteellinen puutarha, joka perustettiin 1803. Mm. palmusali, kaktuskokoelma, vuoristo-osasto, ruusutarha.
 • Ruutikellari rakennettiin v. 1767. Vuodesta 2000 alkaen siellä on toiminut olutravintola.
 • Viron Maaseutumuseo, n. 5km Tarton keskutasta Maaseutumuseon kotisivut
 • Viron kansallismuseo, noin 2 km Tarton keskustasta Kansallismuseon kotisivut

Tapahtumia Tartossa 2018

02.-05.05. Lauluntekijöiden festivaali ”Toukokuun laulu”. Kaupunkiin kerääntyy useita laulajia / lauluntekijöitä, jotka kolmen festivaalipäivän aikana esittävät yleisölle musiikin kautta ilmaistuja tunteita ja ajatuksia.
07.-12.05. Kirjallisuusfestivaali ”Prima Vista”. Ohjelmassa on puistokirjasto keskustan puistossa ja kirjamarkkinat yliopiston kirjaston edessä. Ammattikirjailijat tapaavat henkilökohtaisesti yleisönsä.
19.05. Museoyö. Museot ja monet muut laitokset ovat auki tavanomaista myöhempään ja maksutta. Iltaa varten on laadittu monipuolinen ja jännittävä ohjelma.
25.05. Kansainvälinen Kirkkojen yö. Kirkot ovaavat ovensa illalla kaikille halukkaille. Yön myönteisessä ilmapiirissä voi kurkistaa eri uskontojen arkiseen toimintaan ja tutustua kirkkoihin kätkettyihin taideaarteisiin ja nauttia hyvästä musiikista.
11.-17.06. Katutaidefestivaali Stencibility. Jokakeväinen katutaiteen festivaali, jossa esitellään ja luodaan uutta katutaidetta ja järjestetään opastettuja kierroksia kaupungin kohteisiin.
22.-24.06. Kansainvälinen opiskelijafestivaali on Baltian maiden suurin laulu- ja tanssijuhla Gaudeamus, joka tuo Tarttoon rnsaat 4000 laulajaa ja tanssijaa.
29.06. Tarton kaupungin päivä. Kaupungissa järjestetään paljon uutta ja mukavaa. On monipuolisia kiertoretkiä, konsertteja ja esiintymisiä, vauhdikkaita turnajaisia ja tietovisailuja.
06.-08.07. Hansapäivät luovat Tarttoon keskiaikaisen ilmapiirin, paljon hauskoja tempauksia ja iloisia tapahtumia. Hansapäivien vieraat voivat osallistua elävän musiikin esityksiin, leikillisiin näytelmiin ja moneen muuhun tapahtumaan. Markkinat pursuavat erilaisia tavaroita!
13.-15.07. Rally Estonia on FIA Euroopan autorallin mestaruuskisojen osakilpailu.
03.-05.08. Ruoka- ja viinifestivaali tarjoaa aitoja virolaisia makuja Etelä-Viron pientuottajilta ja pop-up -ravintoloilta sekä hyvän viinivalikoiman.
10.-12.08. Emajoe-festivaali. Emajoen ympärille on keskitetty monenlaisia kilpailuja, erilaisia tapahtumia vedessä ja rannalla. Tätä kaikkea säestää hyvä musiikki.
31.08.-01.09. Aparaattitehtaan festivaali tarjoaa runsaan kulttuuriohjelman, johon on yhdistetty paikan asukkaiden tarjoama yöleffa, kirpputori, ateriapalvelut, katu-urheilutapahtumat ja musiikki.

Lue lisää Tartosta
Tartto, Pieni matkaopas

Hotellimme

V Spa Hotel & Conference Centre

Uusi, tasokas kylpylähotelli aivan Tarton keskustassa.

Lue lisää

Dorpat Hotel

Emajoen rannalla sijaitseva hyvätasoinen keskustahotelli.

Lue lisää

Tartu Hotel

Siisti ja rauhallinen keskustahotelli, joka sopii myös perheille. Hotelli sijaitsee lähellä Aura-vesipuistoa.

Lue lisää Tartu hotellista

Hotel Sophia

Tarton suuren Lounakeskus-ostoskeskuksen yhteyteen avattu uusi hotelli noin 3,5 km päässä ydinkeskustasta

Lue lisää

Hotel Pallas

Tarton keskustan kävelykadun päässä sijaitseva Pallas hotelli kiehtoo erinomaisella sijainnillaan, nykyaikaisella lasijulkisivullaan ja 1920-luvun Pallas-koulukunnan taiteilijoiden maalauksista vaikutteita saaneella sisustuksellaan, joka on saanut myös Viron arkkitehtiliiton vuosipalkinnon.

Lue lisää

Lydia Hotel

Vanhankaupungin ilmapiiriä ja modernia arkkitehtuuria yhdistävä hotelli avasi ovensa Tarton Raatihuoneentorin takana Toomemäen rinteellä vuoden 2016 kesäkuun lopussa.

Lue lisää

Hotel London

Edustava ja näyttävä vanhassakaupungissa sijaitseva London hotelli tarjoaa mukavaa neljän tähden majoitusta.

Lue lisää

Barclay Hotel

Barclay hotellin sijainti on erinomainen aivan Tarton keskustassa, Toomemäen juurella. Hotellin yläkerroksen toiselta puolelta avautuu näkymä Tarton kaupunkiin, toiselta puolelta Toomemäelle.

Lue lisää

Tarton retket 2018

Tarton kaupunkikierros

Kävelykierros suomenkielisen oppaan johdolla Tarton vanhassakaupungissa

Lue lisää

Retki A Le Coq -tehtaalle

Retkellä tutustutaan A Le Coq tehtaan tuotanto-osastoon ja Olut-museoon. Aikaa jää myös maistiaisille (kesä-elokuussa)

Lue lisää

Jokilaivaristeily

Pegasus-jokilaivaristeily Tarton kaupungin läpi virtaavalla kauniilla Emajoella (kesä-elokuussa)

Lue lisää

Tutustu matkoihin

Tutustu joulutori- sekä joulumatkaan

Nähtävää ja koettavaa Tartossa

Tekemistä Tartossa

Historiallinen Tartto tarjoaa mielenkiintoista tekemistä ja nähtävää.

Tutustu Tarton tarjontaan

Tartto lapsille

Viron toiseksi suurin ja vanhin kaupunki tarjoaa kivaa tekemistä lapsille

Lue lisää