Tartto

Emajoki halkaisee Viron toiseksi suurinta kaupunkia Tarttoa. Ehkä joen jatkuva virtaus on antanut myös kaupungille liikettä, sillä Tartto tunnetaan nuorison ja opiskelijoiden kaupunkina sekä Viron sivistyksen keskuksena. Keski-Euroopan tunnelmaa tuovat kauniit vanhat korttelit ravintoloineen, kaupungin uudempi osa puolestaan tarjoaa hyvät ostosmahdollisuudet.
Valinta vuoden 2024 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi ei olisi voinut olla osuvampi.

Tartto pähkinänkuoressa

Tartto sijaitsee Etelä-Virossa, n 185 km päässä Tallinnasta ja 50 km päässä Venäjän rajalta. Tartto on myös Viron kulttuuripääkaupunki, maakuntakeskus ja Etelä-Viron pääkaupunki, jossa asukkaita on n. 99 000. Tartossa solmittiin rauhansopimus (Tarton rauha) Neuvosto-Venäjän ja Viron välillä 2.helmikuuta 1920 sekä Suomen ja Neuvosto-Venäjän välillä 14.lokakuuta 1920.

Tarton keskusta on pääasiallinen shoppailupaikka, mutta parhaat ostosmahdollisuudet ovat kauppakeskuksissa ja toreilla. Keskeisin tori sijaitsee linja-autoaseman vieressä. Tutustumisen arvoinen on myös perinteinen Tartuturg-kauppahalli. Keskustasta löytyvät mm Kaubamaja- ja Tasku -ostoskeskukset. Hieman keskustan ulkopuolella sijaitsee suurempi ja monipuolisempi Lounakeskus, jonne on helppo kulkea ilmaisilla ostoskeskuksen busseilla. Puutarhan ja kodin sisustamisesta kiinnostuneille ehdoton käyntikohde on Baltian suurin ja ainutlaatuisin koti- ja puutarhakeskus Gardest.

Vanemuine teatterin ohjelmatarjontaan kannattaa myös tutustua. Teatteri sijaitsee keskustassa, joten kaikilta hotelleilta sinne on lyhyt kävelymatka. Tutustu ohjelmistoon tästä.

Matkailuneuvonta: Visitor Centre, Raatihuone
Sairaala: Tartu University Hospital, 1a L. Puusepa St., 50406 TARTU, puh: +372 731 9401

Nähtävyyksiä

 • Raatihuoneen aukio ja Raatihuone.
 • Toomemägi-puisto on Tarton omaleimaisin puisto, jota kaunistavat yliopiston maineikkaimmille opiskelijoilleen ja opettajilleen pystyttämät muistomerkit sekä lukemattomat vaahterat, lehmukset ja jalavat. Sen alapuolella oleva Pigorovin puisto on maaliskuusta lokakuuhun eläväinen piknik-paikka.
 • Tuomiokirkon rauniot. Pietarin ja Paavalin tuomiokirkko on koko Baltian merkittävimpiä goottilaistyylisiä tiilirakennuksia.
 • Tarton Yliopisto ja siellä sijaitseva taidemuseo
 • Enkelin silta vuodelta 1838 Toomemäellä
 • Pirun silta rakennettiin Romanovien tsaaridynastian 300-vuotisjuhliin v. 1913.
 • Tiedekeskus Ahhaa, joka on Baltian ensimmäinen omaperäinen julkinen tiedekeskus.
 • Kasvitieteellinen puutarha, joka perustettiin 1803. Mm. palmusali, kaktuskokoelma, vuoristo-osasto, ruusutarha.
 • Ruutikellari rakennettiin v. 1767. Vuodesta 2000 alkaen siellä on toiminut olutravintola.
 • Viron Maaseutumuseo, n. 5km Tarton keskutasta Maaseutumuseon kotisivut
 • Viron kansallismuseo, noin 2 km Tarton keskustasta Kansallismuseon kotisivut

Tapahtumia Tartossa 2020

27.4.-3.5. Opiskelija-päivät: Kevät. Runsasta viihde- ja kulttuuriohjelmaa. Yhteistoiminnasta syntyvä myönteisyys on ollut Tartossa jo vuosikymmenten ajan arvokasta sielunravintoa kaikille.
4.-9.5. Kirjallisuusfestivaali ”Prima Vista”. Ohjelmassa on puistokirjasto keskustan puistossa ja kirjamarkkinat yliopiston kirjaston edessä. Ammattikirjailijat tapaavat henkilökohtaisesti yleisönsä.
16.5. Museoyö. Museot ja monet muut laitokset ovat auki tavanomaista myöhempään ja maksutta. Iltaa varten on laadittu monipuolinen ja jännittävä ohjelma.
21.5.-6.6. Jalkapallon EM-kisat U17
6.-7.6. Viron ilmailupäivät. Viron suurin ilmailun ulkoilmatapahtuma ilmailumuseon alueella. Tapahtumassa nähdään laskuvarjohyppyjä ja järjestetään yleisölennätyksiä. Tarjolla on myös mm. simulaattoreita, katapultti ja trampoliineja.
13.-14.6. Katuruokafestivaali
15.-21.6. Katutaidefestivaali Stencibility, jossa esitellään ja luodaan uutta katutaidetta ja järjestetään opastettuja kierroksia kaupungin kohteisiin.
23.6. Juhannus
28.-29.6. Tarton kaupungin päivä. Kaupungissa järjestetään paljon uutta ja mukavaa. On monipuolisia kiertoretkiä, konsertteja ja esiintymisiä, vauhdikkaita turnajaisia ja tietovisailuja.
2.-5.7. Triatlonin EM-kisat
10.-12.7. Emajoki-festivaali.
Emajoen ympärille on keskitetty monenlaisia kilpailuja, erilaisia tapahtumia vedessä ja rannalla. Tätä kaikkea säestää hyvä musiikki.
18.-19.7. Hansapäivät luovat Tarttoon keskiaikaisen ilmapiirin, paljon hauskoja tempauksia ja iloisia tapahtumia. Hansapäivien vieraat voivat osallistua elävän musiikin esityksiin, leikillisiin näytelmiin ja moneen muuhun tapahtumaan. Markkinat pursuavat erilaisia tavaroita!
24.-26.7. Rally Estonia on FIA Euroopan autorallin mestaruuskisojen osakilpailu.
26.7. Vanemuinen sinfonia-orkesterin kesäkonsertti
7.-9.8. Ruoka- ja viinifestivaali tarjoaa aitoja virolaisia makuja Etelä-Viron pientuottajilta ja pop-up -ravintoloilta sekä hyvän viinivalikoiman.
23.8. Rullaluistelumaraton
28.-29.8. Aparaattitehtaan festivaali tarjoaa runsaan kulttuuriohjelman, johon on yhdistetty paikan asukkaiden tarjoama yöleffa, kirpputori, ateriapalvelut, katu-urheilutapahtumat ja musiikki.
21.-26.9. Tieteilijöiden yö -festivaali on monipuolista ohjelmaa tarjoava koko perheen festivaali, joka raottaa ovea tieteen maailmaan ja korostaa tiedon merkitystä.
28.-31.10. Valo-festivaali

Lue lisää Tartosta
Tartto, Pieni matkaopas

Hotellimme

Uusi, tasokas kylpylähotelli aivan Tarton keskustassa. Hotellin huonehinnat sisältävät aamiaisen.

Lue lisää

Emajoen rannalla sijaitseva hyvätasoinen keskustahotelli. Hotellin huonehinnat sisältävät aamiaisen.

Lue lisää

Siisti ja rauhallinen keskustahotelli, joka sopii myös perheille. Hotelli sijaitsee lähellä Aura-vesipuistoa. Hotellin huonehinnat sisältävät aamiaisen.

Lue lisää Tartu hotellista

Tarton suuren Lounakeskus-ostoskeskuksen yhteyteen avattu uusi hotelli noin 3,5 km päässä ydinkeskustasta. Hotellin huonehinnat sisältävät aamiaisen.

Lue lisää

Tarton keskustan kävelykadun päässä sijaitseva Pallas hotelli kiehtoo erinomaisella sijainnillaan, nykyaikaisella lasijulkisivullaan ja 1920-luvun Pallas-koulukunnan taiteilijoiden maalauksista vaikutteita saaneella sisustuksellaan, joka on saanut myös Viron arkkitehtiliiton vuosipalkinnon. Hotellin huonehinnat sisältävät aamiaisen.

Lue lisää

Vanhankaupungin historiallisella alueella sijaitseva hotelli. Hotellin huonehinnat sisältävät aamiaisen.

Lue lisää

Edustava ja näyttävä vanhassakaupungissa sijaitseva London hotelli tarjoaa mukavaa neljän tähden majoitusta. Hotellin huonehinnat sisältävät aamiaisen.

Lue lisää

Barclay hotellin sijainti on erinomainen aivan Tarton keskustassa, Toomemäen juurella. Hotellin yläkerroksen toiselta puolelta avautuu näkymä Tarton kaupunkiin, toiselta puolelta Toomemäelle. Hotellin huonehinnat sisältävät aamiaisen.

Lue lisää

Tarton retket 2020

Kävelykierros suomenkielisen oppaan johdolla Tarton vanhassakaupungissa

Lue lisää

Pegasus-jokilaivaristeily Tarton kaupungin läpi virtaavalla kauniilla Emajoella (kesä-elokuussa)

Lue lisää

Tutustu matkoihin

Nähtävää ja koettavaa Tartossa

Historiallinen Tartto tarjoaa mielenkiintoista tekemistä ja nähtävää.

Tutustu Tarton tarjontaan

Viron toiseksi suurin ja vanhin kaupunki tarjoaa kivaa tekemistä lapsille

Lue lisää