Kreeta lasten kanssa

Lapsiystävällisellä Kreetalla on paljon tarjottavaa perheen pienille ja isommillekin lapsille. Saaren suurimmat kaupungit rantoineen ja jännittävine historiallisine nähtävyyksineen tarjoavat koko perheelle elämyksiä. Kreetalta ei puutu myöskään mahdollisuuksia aktiviteetteihin. Pienimpien lasten kanssa tekeminen voi olla hiekkalinnojen rakentamista ja matalilla rannoilla pulikoimista. Myös vesipuistot, teemapuistot, akvaariot ja eläinpuistot sekä merirosvoristeilyt ovat usein lasten mieleen. Saaren vaihtelevissa maisemissa tehdyt minijunaretket ovat elämys niin lapsille kuin aikuisillekin. Lisäksi Kreikan keittiö tarjoaa makuelämyksiä, joihin ei voi olla tykästymättä.

Kreeta on oikea mielekkäiden aktiviteettien paratiisi lapsille. Aivan pienet ja miksei isommatkin lapset nauttivat jo pelkästä rantaelämästä ja lämpimästä vedestä. Lisäksi useat vesipuistot, merenalaisen elämän tutkiminen akvaarion lasin läpi, olkapäille hyppivät apinat eläintarhassa, merirosvoseikkailu laivalla ja retket hauskannäköisellä minijunalla tekevät lasten lomasta unohtumattoman.

Ottakaa suunnaksi ranta ja ryhtykää rakentamaan toinen toistaan komeampia hiekkalinnoja! Kreetalla on lukuisia hiekkarantoja, joten on taattua että tekemistä riittää. Hiekkataideteosten rakentamisen lomassa voi pulahtaa pulikoimaan ja leikkimään vesileikkejä lämpimässä merivedessä. Hieman vanhemmat lapset saattavat innostua polkuveneilystä rannan tuntumassa. Matalia rantoja ovat ainakin vaaleanpunaisesta hiekastaan tunnettu Elafonissi, pehmeähiekkainen Stalis, palmujen ympäröimä Vai ja pitkä Georgiopoliksen ranta.

Vierailu vesipuistossa on mukava piristys lasten lomaan, kun rantaelämän ensihuuma on jo koettu. Kreetalta löytyy useampi vesipuisto, joista Hersonissoksen Aqua Plus Water Park on suosituin. Uikaa tai pelatkaa vesipalloa suuressa pääaltaassa, jonka syvyys on vain 120 senttimetriä. Isommat lapset voivat laskea alas lähes 15 metrin korkuisesta tsunami-liukumäestä tai liukua hydrotube-putkiliukumäkeä pitkin. Kaksivuotiaille ja sitä vanhemmille pikkulapsille iloa tuo muun muassa Octopus-liukumäki.

Tehkää koko perheen retki Iraklionin läheisyyteen Cretaquarium-akvaarioon ihastelemaan lasin läpi taianomaista merenpohjan elämää. Kokeilkaa, löydättekö naamioitumisen mestarina tunnetun mustekalan veden syövereihin piiloutuneena. Se saattaa olla paossa voimakasleukaista tummameriarventa, joka syö lempiruokanaan juuri mustekalaa. Ehkä Välimerenkin vesissä uiskenteleva, jopa kolmemetriseksi ja 150-kiloiseksi kasvava hietahai lipuu ohitsesi. Pelottavannäköisista hampaistaan huolimatta hietahai ole uhka ihmiselle luonnossa saati akvaariossa. Säikähdyksen se saattaa tietenkin aiheuttaa.

Kreetan suurimmassa eläintarhassa Amazonas Parkissa Neapolin kaupungin läheisyydessä huhuilee värikkäitä papukaijoja ja veikeitä apinoita. Nimensä mukaisesti suuri osa Amazonas Parkin eläimistöstä on peräisin Etelä-Amerikasta. Siltin siellä asustaa myös Kreetan eläimistöä kuten aaseja ja vuohia. Puiston huipennus on suuri apinoiden ja vuohien aitaus, jonka alueelle vierailijoilla on kulkumahdollisuus. Usein apinat antavat ihmisten kävellä rauhassa, tosin nuoret yksilöt ovat aktiivisempia. Saatat siis saada mukavan lomamuiston, jos apina tai toinenkin hyppää olkapäällesi. Toinen käymisen arvoinen eläinkohde on pieni liskotalo Reptisland Melidonissa, jossa voi tutustua muu muassa liskoihin, käärmeisiin ja kilpikonniin.

Mielikuvitukselliset merirosvoristeilyt tuovat lisäjännitystä lasten lomaan. Lähtekää koko perheen voimin seikkailulle Välimerellä ryöstöretkiään keskiajalla tehneen merirosvo Barbarossan jalanjäjille. Esimerkiksi Soudan lahdelta lähtevällä Black Pearl -laivalla lapset pääsevät etsimään piilotettua merirosvolippua, kävelemään lankkua pitkin mereen ja seuraamaan miekkataisteluja. Vanhemmille risteily tuo mahdollisuuden viihtyä merellisissä maisemissa.

Nouskaa soman, pyörillä kulkevan turistijunan kyytiin, joka puksuttaa hedelmätarhojen ohitse, idyllisten pikkukylien läpi vuorenrinteille, joista avautuu henkeäsalpaavia näköaloja. Turistijuna lähtee Plataniaksen alueelta, ja sen reitteihin kuuluu moninainen valikoima kiertoajeluita lähiseuduilla. Junamatka on elämys niin lapsille kuin aikuisillekin. Älä unohda vesipulloa, aurinkorasvaa, päähinettä, aurinkolaseja ja kameraa! Myös Agios Nikolaoksen kaupungissa operoi lähiseuduille suuntaava turistijuna.

Kreetalta löytyy silmänkantamattomiin turkoosia merta, jonka kirkas vesi on mukavan lämmintä perheen pienimpiä ajatellen. Saarella on runsaasti lapsille sopivia, matalia uimarantoja. Niiden ääreltä löytyy usein ravintola- ja kahvilapalveluita. Miksi et toisaalta järjestäisi pikkupurtavaa piknikille vedessä loiskimisen lomassa?

Matalaa hiekan ja pikkukivien kyllästämää Georgiopoliksen rantaa pidetään Kreetan lapsiystävällisimpänä rantana. Pitkä ranta ja samanniminen kylä sijoittuvat Hanian ja Rethymnonin välimaastoon. Palvelut löytyvät rannan läheltä, jos nälkä sattuu yllättämään kesken vesileikkien. Viereisellä rantabulevardilla sijaitsee ravintoloita, kahviloita ja leipomo.

Rauhallisen Staliksen rannat Hersonissoksessa ovat myös tunnettuja mataluudestaan ja soveltuvat erinomaisesti lasten vesileikkeihin. Hieno hiekka tuntuu miellyttävältä kävellessä. Aallot ovat usein pieniä, joten meressä on helppoa ja turvallista uida. Rannan ääreltä löytyy niin ravintoloita kuin kahviloitakin, missä voi käydä haukkaamassa lounasta tai pientä purtavaa, kunnes vesileikit kutsuvat taas.

Palmupuiden katveessa sijaitsevan Vain rannan hiekka hehkuu kultaisena kesäkuumalla. Pohjoispäässä rantaa hiekkaan on sekoittunut pikkukiviä. Rannalla on harvoin suuria aaltoja, ja se on matala. Palmut tarjoavat varjopaikkoja, jos helle yltyy liian kuumaksi. Rannan ääreltä löytyy ruokapaikka, mutta omat eväätkin voivat olla hyvä idea.

Hiekkalinnatkin näyttävät kauniimmilta, kun ne ovat rakennettu Elafonissin rannan vaaleanpunaisesta hiekasta. Matalapohjainen ranta on perheen pienimmille turvallinen paikka uida. Aurinkohatut ja -varjot kannattaa ottaa mukaan, sillä rannalla ei ole juurikaan mahdollisuutta päästä varjoon. Elafonissi on ihana paikka koko perheen piknikille, ja omat eväät saattavatkin olla tarpeen, sillä läheiset pikkutavernat voivat olla kiinni parhaimman sesongin ulkopuolella. Elafonissi sijaitsee noin 70 kilometrin päässä Hanian kaupungista.

Kreetan lomakohteet ovat yleisesti lapsiystävällisiä, ja kaupungeista sekä niiden lähistöltä löytyy runsaasti tekemistä, näkemistä ja kokemista. Hania, Rethymnon, Iraklion ja Agios Nikolaos tarjoavat taattua laatuaikaa, ja onnellisten muistojen keräämisestä nauttii niin loman aikana kuin jälkeenpäinkin.

Lapsiperheiden suosikkikohde Hanian ja sen läheisyydessä sijaitsevan Plataniaksen välimaastosta Kato Staloksesta löytyy Cretan Dream Royal Hotel, joka sopii mainiosta perhelomailun tukikohdaksi. Hotelli sijaitsee 50 metrin päässä rannasta, ja sen alueelta löytyy leikkikenttä, uima-allas sekä lastenallas. Hotellilta on helppo kulkea bussilla Haniaan ja Plataniakseen. Sen läheisyydessä sijaitsee tarvernoja ja minimarketteja.

Tarkempaa tietoa hotellista löytyy:

https://www.ikaalistenmatkatoimisto.fi/kreeta/hotellit/cretan-dream-royal-hotel/

Historiallisten nähtävyyksien ja kauniiden rantojen Rethymnonissa lapsiperheille suositellaan Theartemis Palace -kaupunkihotellia. Se sijaitsee muutaman minuutin matkan päässä rannasta sekä lyhyen matkan päässä keskustasta ja vanhastakaupungista. Hotellilla on kaksi uima-allasta, joista löytyy lapsille oma erillinen alueensa.

Tarkempaa tietoa hotellista löytyy:

https://www.ikaalistenmatkatoimisto.fi/kreeta/hotellit/theartemis-palace/

Mirampellonlahden ympäröimästä Agios Nikolaoksesta löytyy lapsiperheille sopiva hotelli Candia Park Village, jolla on oma ranta ja uima-allas. Perheen pienimpien on hyvä temmeltää hotellin alueen leikkikentällä.

Tarkempaa tietoa hotellista löytyy:

https://www.ikaalistenmatkatoimisto.fi/kreeta/hotellit/candia-park-village/

Lue lisää Kreetan kohteista

Osalle matkaajista löytyy Kreetalta oma suosikkikohde, johon he vuosi toisensa jälkeen palaavat. Osa lomailijoista valitsee joka lomalla eri kohteen tai kenties jopa monta kohdetta yhden loman aikana.

Lue lisää

Kaikki kreikkalaisen keittiön antimet eivät välttämättä aina houkuttele lapsia, vaikka maut ovatkin mietoja ja miellyttäviä. Ravintoloissa järjestyy helposti vaikkapa annos ranskalaisia, jos ruokalistalta ei löydy muuta mieleistä. Pizzaakin saa joistakin ruokapaikoista, ja valikoivankin ruokailijan vatsa täyttyy. Perinteisestä ruokakulttuurista löytyy muutama ruokalaji, joiden suomalaiset vastineet ovat useimpien lasten mieleen.

Herkulliset grillivartaat ranskalaisten kera maistuvat lapsille yhtä hyvin kuin ranskalaiset ja nakit koto-Suomessa. Kurkkudippi tsatsiki kuuluu usein aterian lisukkeisiin, ja saattaa miedon makunsa ansiosta maistua myös lapsille. Muuten annoksen voi höystää vaikkapa ketsupilla. Kanavarras on varmasti eniten lasten makuun, mutta vaihtoehtoina ovat myös porsaan- ja lampaanliha.

Jos makaronilaatikko maistuu Suomessa, lapsesi saattaa pitää myös sen kreikkalaisesta versiosta pastitsiosta. Putkimaista pastaa ja tomaattista jauhelihakastiketta on ladottu päällekkäin pastavuokaan kermaisen béchamel-kastikkeen kera. Mehevä pastitsio on niin hyvää, että se maistuu nirsommallekin syöjälle!

Lihapullat maistuvat takuuvarmasti useimmille lapsille. Kreikassa ei sentään tarjoilla lihapullia muusin kera, mutta maan perinteistä keittiöstä löytyy ehkä jopa kotimaan versiota maukkaampi vaihtoehto lapsille. Yrteillä maustettuja, lampaan- tai karitsanlihasta valmistettuja keftedes-pyöryköitä voi syödä vaikkapa ranskalaisten kera.

Lue lisää

Kreeta on rantalomailijan unelmakohde, sillä meren äärelle sijoittuvat hiekkakaistaleet eivät saarelta lopu! Kreetalta löytyy turistien suosimia rantoja, kuten Elafonissi, mutta myös rauhallisempia ja suojaisia puokamia, kuten Matalan ranta. Tai lähde lautalla vaikkapa täysin asumattomalle saarelle. Kreetalta todellakin löytyy jokaiselle oma ranta!

Lue lisää

Miltä kuulostavat mahtavat vesiurheilumahdollisuudet, vaeltaminen ja maastopyöräily luonnon äärellä tai golfaaminen Kreetan lämmössä? Anna aktiviteettien luoda lisäsisältöä lomaasi!

Lue lisää

Lähde lomalle perheen pienimpien ehdoilla lapsiystävälliselle Kreetalle, josta löytyy useita mielenkiintoisia historiaa täynnä olevia koko perheen rantakohteita. Hiekkalinnojen rakentamisen lisäksi lapset pääsevät nauttimaan jännittävistä vesipuistoista, uuden oppimisesta teemapuistoissa ja merenelämästä akvaarioissa. Lisäksi saari tarjoaa mahdollisuuksia niin paikallisten kuin eksoottistenkin eläinten ihastelemiseen, merirosvoristeilyihin ja viehättäviin minijunaretkiin kauniissa maisemissa kreikkalaisen keittiön makuelämyksiä unohtamatta.

Lue lisää

Tutustu myös Kreikan muihin kohteisiin

Rodoksen elinvoimainen ja rehevä saari hellii matkailijaa paitsi erinomaisella säällä myös samettisilla hiekkarannoillaan, antiikin aarteillaan, luonnonihmeillään ja kaupunkikohteillaan.

Lue lisää