Kreetan kohteet

Kreeta on mutkaton ja  turvallinen kohde ja sopii sen vuoksi monen tasoisille matkailijoille. Samaan valuutta- ja aikavyöhykkeeseen kuuluva Kreeta takaa sen, ettei lomalla tarvitse potea aikaerojen aiheuttamaa väsymystä tai miettiä valuutan vaihtoja. Saaren siisteys, helppous ja hyvät palvelut saavat kiitosta niin lapsiperheiltä kuin muiltakin lomailijoilta. Suomalaisten suosikkikohteet Kreetalla ovat Hania, Rethymnon,  Agios Nikolaios ja Platanias, joissa kohteissa viihtyvät niin aikuiset kuin lapsetkin. Kivoja päiväretkikohteita löytyy useita kuten vaikkapa Knossoksen palatsi.

Hania sijaitsee Länsi-Kreetalla ja on koko saaren suosituimpia lomakohteita. Kenties siksi että suorat lennot Suomesta saapuvat Haniaan. Haniassa viihtyvät aivan kaikki, koska tekemistä riittää kaikenikäisille. Varsinkin Hanian vanhakaupunki on missä tahansa Kreetalla lomailevan ”must”-kohde. Se on viihtyisä illanviettopaikka ravintoloineen, jotka levittäytyvät pöytineen vanhankaupungin kapeille kujille. Vanha venetsialainen satama ja 1500-luvulta peräisin oleva linnoitus ovat turistien suosikkinähtävyyksiä.  Hanian eli Länsi-Kreetan alueella on 100 toinen toistaan upeampaa rantakohdetta, joihin useimpiin pääsee Haniasta joko bussilla tai vuokra-autolla. Kaupungin pikkuputiikit ja kauppahallit tarjoavat oivalliset ostosmahdollisuudet. Lapsiperheiden suosikki on Hanian lähellä sijaitseva Limnoupolis-vesipuisto. Suosittuja nähtävyyksiä on yksi maailman vanhimmista kivimajakoista ja  turkkilainen moskeija Giali Tzamisi. Haniasta tehdään paljon päivä- ja veneretkiä sekä läheisiin että kauempana sijaitseviin kohteisiin.

Rethymnon on saaren kolmanneksi suurin ja tarjonnaltaan monipuolisin kaupunki, joka sijaitsee Kreetan pohjoisrannikolla. Se sopiikin hyvin niin rantalomailijalle kuin kulttuurinnälkäiselle lomailijalle. Ikivanha turikkilainen mirareetti ja venetsialainen linnoitus Fotezza sekä monet muut eri aikakausien, valloittajien ja vieraiden kulttuurien vaikutukset näkyvät kaupungissa. Tämä antaakin kaupungille oman persoonallisen leiman.  Historian lisäksi kaupungin valttikortti on kilometrien pituinen hiekkaranta. Rannan vieressä kulkee tie, joka sopii vaikkapa lenkkeilyyn ja kävelyyn. Joitakin alueita on rannalla rajattu köysin, sillä tämä on yksi saaren tärkeimmistä valekarettikilpikonnapaikoista. Ne pesivät Rethymnonin rantojen hiekkoihin ja tekevät sinne satoja pesiä. Venetsialaisia vaikutteita huokuvassa satamassa voi käydä nauttimassa merimaisemista ja maistaa vaikkapa väkevää kreikkalaista kahvia. Nähtävyyksiä ovat Réthymnon linna, Réthymnon katedraali ja Osmanien rakentama Neratzén moskeija.

Agios Nikolaos on saaren pohjoisrannikolla Mirabello-lahdella sijaitseva pikkukaupunki, joka  suosiostaan huolimatta on säilyttänyt kreikkalaisuutensa. Kaupungin tunnetuin kohde on Pohjaton järvi, jossa tarun mukaan jopa jumalattaret ovat kylpeneet. Paikallinen legenda kertoo yhä järven olevan pohjaton, vaikka syvyys on mitattu jo vuonna 1853. Paikalliset väittävät myös, että saksalaiset ovat upottaneet järveen sotakalustoaan. Järven ympärillä on lukuisia, viehättäviä kahviloita ja ravintoloita. Lomailija voi tutustua Agios Nikolaioksessa myös arkeologiseen museoon ja pieneen antiikin Lato pros Kamaran arkeologiseen alueeseen. Kaupungin ympäristössä sijaitsee jopa seitsemän eri rantaa. Municipal ja Almiros -rannat sopivat  lapsiperheille. Noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevat Aqua Plus ja Watercity -vesipuistot. Lähellä Agios Nikolaosta sijaitsee myös kuuluisa Spinalongan linnasaari, joka toimi aiemmin leprasiirtolana. Sinne pääsee kaupungista lautalla. Lassithin tasanko ja Zeuksen väitetty syntymäluola ovat myös lähellä kaupunkia.

Plataniás on yksi Kreetan suosituimmista lomakohteista erityisesti pohjoismaalaisten asiakkaiden keskuudessa. Se soveltuu sekä aktiivilomailijalle että perhekohteeksi. Plataniás sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Haniasta. Kylällä on tarjottavanaan kaunista luontoa, vilkasta iltaelämää, tavernoita ja ravintoloita, kilometreittäin hiekkarantaa sekä erilaisia aktiviteetteja. Esimerkiksi vetovarjoliitoa harrastavan kannattaa suunnata Agia Marinan puolelle, jossa kyseistä aktiviteettia on mahdollista kokeilla. Plataniaksen kylä palvelee nykyään lähinnä turismia, mutta ranta-alueelta yläkylään noustaessa löytyy sieltä vielä aitoa kreikkalaista maisemaa ja tunnelmaa. Vastapäätä Platianista sijaitsee Theudoroun saari, joka on kri-kri villivuohien suojelualuetta. Saarelle järjestetään retkiä. Ranta-alue on pitkä, ja se täyttyy päivisin turisteista. Kovalla tuulella rannalla esiintyy vedenalaisia virtauksia. 

 


Kivoja päiväretkikohteita ovat esimerkiksi Hersonissos ja Knossoksen minolaisen kulttuurin rauniot.

Aitoja kreikkalaisia kyliä  kaipaaville voi Hersonissos olla oivallinen päiväretkikohde. Kaupunki on tunnettu vilkkaasta yöelämästään, mutta  muutaman kilometrin päässä siitä sijaitsee kolme pientä viehättävää kylää, Koutouloufari, Piskopiano ja Ano Hersonissos, jotka ovat aitoja kreetalaisia kyliä vanhoine rakennuksineen ja kapeine kujineen. Tunnelmallisissa tavernoissa voi nauttia lämpimistä kesäilloista. Lapsille mukava vierailukohde on Aquaworld Aquarium. Hersonissoksesta on matkaa  Agios Nikolaiokseen noin 40 kilometriä ja Heraklioniin noin 25 kilometriä.

Knossoksen palatsin rauniot, jotka sijaitsevat saaren pääkaupungissa Heraklionissa, on jokaisen Kreetassa lomailijan ”must”-kohde. Se edustaa 3 500 vuotta vanhaa minolaisten kulttuuria. Palatsin tarina verenhimoisesta minotauruksesta, jota ruokittiin joka yhdeksäs vuosi ateenalaisilla nuorukaisilla, kiehtoo yhä. Vierailun arvoinen on myös  Iraklionin arkeologinen museo, jota pidetään Ateenan kansallismuseon ohella maan parhaana museona.


Katso kohteet kartalla.

Tekemistä Kreetalla

Miltä kuulostavat mahtavat vesiurheilumahdollisuudet, vaeltaminen ja maastopyöräily luonnon äärellä tai golfaaminen Kreetan lämmössä? Anna aktiviteettien luoda lisäsisältöä lomaasi!

Lue lisää

Houkuttelevatko Santorinin auringonlaskut, Spinalongan erikoinen historia, Gavdokseen liittyvä mytologia vai viihtyisitkö mieluiten Chrissin kultaisilla hiekkarannoilla tai Antikytheran hiljaisuudessa? Valitse mieleisesi kohde Kreetan lähisaarien joukosta, ja lähde nauttimaan laivamatkasta ja määränpäästä päivän ajaksi.

Lue lisää

Tutustu myös

Kreeta on rantalomailijan unelmakohde, sillä meren äärelle sijoittuvat hiekkakaistaleet eivät saarelta lopu! Kreetalta löytyy turistien suosimia rantoja, kuten Elafonissi, mutta myös rauhallisempia ja suojaisia puokamia, kuten Matalan ranta. Tai lähde lautalla vaikkapa täysin asumattomalle saarelle. Kreetalta todellakin löytyy jokaiselle oma ranta!

Lue lisää

Lähde lomalle perheen pienimpien ehdoilla lapsiystävälliselle Kreetalle, josta löytyy useita mielenkiintoisia historiaa täynnä olevia koko perheen rantakohteita. Hiekkalinnojen rakentamisen lisäksi lapset pääsevät nauttimaan jännittävistä vesipuistoista, uuden oppimisesta teemapuistoissa ja merenelämästä akvaarioissa. Lisäksi saari tarjoaa mahdollisuuksia niin paikallisten kuin eksoottistenkin eläinten ihastelemiseen, merirosvoristeilyihin ja viehättäviin minijunaretkiin kauniissa maisemissa kreikkalaisen keittiön makuelämyksiä unohtamatta.

Lue lisää

Kreeta on vuosikymmeniä ollut suomalaisten suosikkikohde. Eikä ihme, sillä saari tarjoaa kaikkea sitä, mitä lomailija matkaltaan odottaa! Aurinkoa, kuvankaunista luontoa, lämmintä mervettä ja herkullisia kreikkalaisia antimia!

Lue lisää

Kreikan muut kohteet

Rodoksen elinvoimainen ja rehevä saari hellii matkailijaa paitsi erinomaisella säällä myös samettisilla hiekkarannoillaan, antiikin aarteillaan, luonnonihmeillään ja kaupunkikohteillaan.

Lue lisää

Varaa oma Kreetan lomasi täältä