Kreetan rannat

Kreetalta löytyy niin vuorien ja kanjonin kätkemiä kuin palmumetsän peittämiä upeita hiekkarantoja. Lukuisat ja toinen toistaan upeammat ja kauniimmat Kreetan hiekkarannat houkuttelevat rentoutumaan turkoosina hohtavan Välimeren äärelle. Niistä suurin osa on merkitty kansainvälisellä sinisellä lipulla merkkinä niiden puhtaudesta ja hyvistä rantapalveluista. 


 

Elafinissi on  Kreetan suosituin ranta, jollaiseksi se on päätynyt monen eurooppalaisen kuin koko maailmankin rantojen paremmuuslistoilla. Sen  kristallinkirkas vesi ja paikoin vaaleanpunaisena kimmeltävä hiekka houkuttelevat sesonkiaikaan jopa 2 500 turistia päivittäin nauttimaan tästä upeasta rannasta. Veden mataluus ja kahlattavuus tekevät rannasta myös perheiden suosikkikohteen. Elafonissin ranta on kuitenkin niin pitkä, että vain muutaman sadan metrin päässä päärannalta löytyy myös  rauhallisempia alueita ja poukamia. Elafonissi sijaitsee Kreetan lounaispuolella noin 75 kilometrin päässä Hanian kaupungista, josta rannalle pääsee sekä bussilla että autolla. Rannalle kannattaa lähteä jo aamulla hyvissä ajoin varmistamaan oma paikka, sillä saattaa olla että suosituimpina päivinä rannalla ei ole enää aurinkovarjoja saatavilla puolenpäivän jälkeen. Elafonissi on luonnonsuojelualuetta, josta  löytyy 110 erilaista kasvilajia, ja siellä tavataan myös suojeltua merikilpikonnaa. Alueella ei ole ravintoloita, mutta kioskeista voi ostaa ruokaa ja juomia. Wc:t ovat maksullisia, ja niiden tuotoilla ylläpidetään rantaa kunnossa.

Balosin laguuni on kenties yksi Välimeren kauneimmista rannoista ja sen vuoksi myös kuvatuin. Sen kuvia löytyykin monista matkaoppaista. Se on kuuluisa pitkistä valkoisista rannoistaan ja turkoosina hohtavasta vedestään. Laguuni sai lisäkuuluisuutta, kun prinssi Charles ja prinsessa Diana aikoinaan vierailivat siellä  yksityisveneellään. Laguuni sijaitsee noin 56 kilometrin päässä Haniasta  ja 17 kilometriä Kissamoksesta luoteeseen.  Vesi on erittäin matalaa ja sen vuoksi se sopii myös pienille lapsille. Kesäisin siellä vierailee tuhansia ihmisiä, jotka saapuvat pääosin Kissamoksen satamasta kulkevilla lautoilla. Lauttamatka kestää noin tunnin. Rannalle pääsee myös autolla, mutta ajettavana  on hyvin hidas ja osin vaarallinen tie, josta loppuosan matkavauhti saaolla vain 10 kilometriä tunnissa. Tien alkuosuudella kerätään tieveroa yhden euron verran henkilöstä, joten varaa käteistä mukaasi. Parkkipaikka sijaitsee noin puolen tunnin kävelymatkan päässä rannasta, ja siinä on rajallisesti parkkipaikkoja. Rannalle voi joutua kävelemään jopa tunnin, jos saapuu vasta iltapäivällä. Kävelyosuus vaatii kohtuullisen kunnon, sillä se sisältää portaita ja kuntoa vaativaa maastoa. Eniten turisteja laguuniin saapuu heinä-elokuussa, mutta vielä lokakuussakin voi syntyä jopa jonoja saarelle vieville lautoille. Mikäli haluaa vältellä suurimpia turistimassaoja, kannattaa tänne tulla heti aamusta. Hieman kauempana rannasta on mahdollista myös snorklata. Balousin saarella ei juuri ole palveluita eli omat eväät kannattaa ottaa mukaan. Lautalta voi vuokrata aurinkovarjoja. Samalla lauttareissulla voi poiketa myös Gramvousan linnoitussaarella. Myös Balous on luonnonsuojelualuetta, jonka suojissa majailee haukkoja, merimetsoja, hylkeitä ja merikilpikonnia.

Falassarna on yksi Kreetan suosituimmista rantakohteista roosan väreissä hehkuvan hiekan ja turkoosina hohtavan veden vuoksi. Myös Falasarnan arkeologinen alue, joka sijaitsee  rannan tuntumassa tekee siitä mielenkiintoisen kohteen. Ranta on saanut myös Sininen lippu -sertifikaatin puhtaista ja turvallisista vesistä sekä hyvistä palveluista. Flassarna sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Haniasta. Kissamokseen on matkaa noin 17 kilometriä. Molemmista pääsee rannalle kätevästi bussilla tai matkan voi taittaa myös vuokra-autolla. Falassarna sopii länsituulien välillä nostattamien korkeiden aaltojen vuoksi esimerkiksi purjelautailijoille, mutta siellä viihtyvät myös perheet. Ranta on kuuluisa myös vaikuttavasta auringonlaskustaan, jonka vuoksi sitä pidetään erityisen romanttisena. Falassarnan rannalla on itse asiassa useampikin ranta, jotka vain hiekkadyynit erottavat toisistaan. Pääranta Pachia Ammos, joka on noin 1 km pituinen, houkuttelee eniten ihmisiä. Rannalta voi ostaa syötävää ja juotavaa, ja sieltä löytyy myös rantalentopallokenttä ja lisäksi  voi vuokrata vesiurheiluvälineitä. Pohjoisempana on vajaan kilometrin mittainen rauhallisempi ranta, jonka läheltä löytyy muun muassa Agia Paraskevin kappeli ja makean veden lähde. Livadian hiekkaranta ja kivinen pohja sopivat snorklaajille.

Preveli-ranta tunnetaan palmurantana, joka sijaitsee Kourtaliotis -nimisen rotkon suulla noin 35 kilometriä Rethymnonista etelään. Rotkon  kallioseinämät kohoavat 600 metrin korkeuteen, ja rotko on kolmisen kilometriä pitkä. Rotko on yksi Rethymnon upeimmista luonnonnähtävyyksistä. Preveli-rannan erityispiirteitä ovat rotkon lisäksi sen kautta rannalle ja mereen laskeva makeavetinen joki, joka viilentää veden Kreetan muita rantoja viileämmäksi. Joki muodosta pienen järven ennen kuin se valuu mereen. Rantaa ja varsinkin joenuomaa reunustavat kauniit palmulehdot, jotka tuovat aluelle lähes trooppisen tunnelman. Rannalle laskeudutaan useita satoja porrasaskelmia, joiden kipuaminen vaatii kohtuullista kuntoa. Autot jätetään ylös parkkipaikalle, josta kävellään alas rantaan. Rannalle on pääsymaksu. Rethymnonista pääsee rannalle myös bussilla. Prevelin ranta ja jokimetsä paloivat lähes täysin vuonna 2010, mutta se toipui siitä odotettua paremmin, vaikka jälkiä palosta voi vielä nähdä. Syrjäisestä sijainnistaan huolimatta ranta on hyvin suosittu. Mikäli haluaa pientä taukoa auringonottoon ja uintiin, voi poiketa samalla reissulla parin kilometrin päässä sijaitsevassa Prevelin luostarissa hiljentymässä. Rannalla on pieni taverna, josta voi ostaa pikkupurtavaa.

Rauhallisempaa ja viileämpää rantaa kaipaavalle voi Seitan Limania olla hyvä vaihtoehto. Se on Kreetan yksi kauneimmista rannoista, joka sijaitsee mereen johtavassa kanjonissa, noin 22 kilometriä Haniasta koilliseen. Se on kahden kallion väliin muodostunut kaunis laguuni. Rannalle ei kulje julkisia kulkuneuvoja, sinne pääsee vain vuokraamalla auton tai taksilla. Itse rannalle päästäkseen on kuljettava kallionjyrkännettä pitkin alas ja takaisin ylös. Kiipeily vaatii kohtuullista kuntoa sekä hyviä jalkineita. Rannalla ei ole mitään palveluita (ei edes vessoja), joten kaikki päivän aikana tarvittava ruoka ja juoma ynnä muut tarvikkeet täytyy tuoda mukanaan. Myös kaikki, mitä jää jäljelle, täytyy kantaa takaisin. Lahden vesi virtaa mereen, jossa on vaarallisina pidettyjä merivirtoja. Myös veden pinta syvenee jyrkästi. Kallioilla elää vuohia, jotka voivat käydä näpistelemässä vartioimatta jääneitä ruokia.

Vain ranta Itä-Kreetalla on yksi Kreetan suosituimmista rannoista. Sitä pidetään yhtenä Välimeren kauneimmista ja erityisimmistä paikoista, sillä se muistuttaa Karibiaa. Rannan vetonauloja ovat paitsi suuri upea hiekkaranta ja kristallinkirkas vesi,  myös kokonainen palmumetsä, joka on kooltaan Euroopan suurin ja yli 2 000 vuotta vanha. Vain ranta sijaitsee 95 kilometriä Agios Nikolosista ja noin 300 kilometriä Haniasta. 1980-luvulla rannalla kävi paljon reppureissaajia, jotka jättivät jälkeensä valtavia jäteongelmia, jonka vuoksi ranta aidattiin ja julistettiin suojelukohteeksi. Ranta on avoinna vain päiväsaikaan. Ranta sopii hyvin lapsiperheille, sillä se sijaitsee kallioiden suojassa, pienellä lahdella.  Ranta on hyvin hoidettu ja varusteltu. Sieltä löytyy muun muassa ravintola ja kahvila. Aktiivisille lomailijoille on tarjolla esimerkiksi vesiskoottereita ja purjelautoja. Sitialta pääsee rannalle bussilla, ja vuokra-autolla sinne pääsee mistä päin Kreetaa tahansa.

Kreetan eteläpuolella sijaitseva  Matalan ranta on hyvä vaihtoehto pohjoisen ruuhkaisille rannoille. Läheisellä vuorella on luolia, jotka antiikin ajan ihmiset kaivoivat kallioihin ja joita hipit asuttivat  1960- ja 1970-luvuilla. Kerrotaan, että  paikkaa on käytetty sekä hautapaikkana että sotalaivojen piilopaikkana tuhansia vuosia sitten. Osaan luolista pääsee kiipeämään. Matala on yksi Kreetan kauneimmista  hiekkarannoista,  jota kalliot ympäröivät. Vesi on kirkasta, ja esimerkiksi snorklaus onnistuu täällä hyvin. Ranta on hyin pieni, vain noin 250 metriä pitkä ja 45 metriä leveä. Suosiosta huolimatta siellä on melko rauhallinen kalastajakylän tunnelma.  Matala on varsin turvallinen uimaranta, jossa ilmapiiri on rennon rauhallinen ja paikallisuus näkyy.  Alueella on runsaasti palveluita,  ravintoloita, tavernoja, kioskeja ja kahviloita. Rannan tuntumassa elää mustekaloja, mureenoja ja rauskuja. Muutaman kilometrin päässä sijaitsee 7 kilometkin pituinen ranta, jolla pesivät merikilpikonnat. Kesäkuussa järjestetään tunnettu Matala-festivaali. Matala sijaitsee 68 kilometriä Heraklionista lounaaseen. Heraklionista rannalle pääsee vuokra-autolla.

Rethymnoksesta noin 35 kilometrin päässä sijaitsevasta pienestä Plakiasin puolikuun muotoisesta lahdesta on tullut suosikkipaikka niille, jotka haluavat paeta ruuhkaisten turistirantojen hälinää. Ranta on 1,3 klometriä pitkä, ja siellä on harvoin ruuhkan tuntua. Ranta jakautuu pienempiin rauhallisempiin rantoihin. Vesi on kirkasta ja rannat pääosin matalia, joka tekee niistä sopivia myös lapsiperheille. Vain muutama vuosikymmen sitten paikalla sijaitsi vain pieni kylä, mutta nykyään Plakiaksesta löytyy monenlaisia palveluita. Rannalta löytyy muun muassa lentopallo- ja tenniskentät. Ranta sopii myös sukellukseen ja snorklaukseen. Rantaa pitkin myötäilee tie, jota pitkin pääsee tutustumaan kaikkiin alueen rantoihin vaikka pyöräillen. Aivan meren äärellä sijaitsevissa tavernoissa voi nauttia upeista auringonlaskuista herkullisen ruuan ja juoman kera.  Rantaa ympäröivät jylhät kalkkikivikalliot ja vehreät puut. Tuulisella ilmalla rannalle ilmestyy leijalautailijoita, sillä tuuli saa veden aaltoilemaan runsaana ja hiekan pyörimään rannalla. Rannan itäosaa kutsutaan Paligremnosiksi, jossa tapahtuu aina täysikuun aikaan syys-tammikuussa outo ilmiö, kun täysikuu heijastuu peilinomaisesti jyrkistä kallioista veteen, jonka vuoksi kalmarit kokoontuvat parvina rantaan.  Noin 3 kilometrin päässä Plagioksesta sijaitsee Damnonin ranta, jossa on laajalti vesiurheilumahdollisuuksia kuten melontaa, vesihiihtoa ja polkuveneitä. Noin 3,5 kilometrin päässä sijaitsee Ammoudakin ranta, joka on suosittu nudistien keskuudessa. Rethymnonista on bussiyhteys Plakiasiin, ja toki sinne pääsee vaikkapa vuokra-autolla. Myös Haniasta on bussiyhteyksiä rannalle, jonne  sieltä kertyy matkaa noin 100 kilometriä.

Yksistään Hanian alueella, länsi -Kreetalla  löytyy 100 erilaista rantaa. Rantoja joissa on pehmeää hiekkaa, pikkukivirantoja, loputtomia rantoja ja kätkössä olevia rantoja, maailmankuuluja rantoja! Rantoja on niin paljon, ettei yksi pitkäkään loma riitä kuin raapaisemaan pintaa. Jokaisella rannalla on omat erityispiirteensä, ja varmaa on että Kreetalta löytyy jokaiselle se oma unelmien ranta. Esimerkiksi Haniasta hiemaan länteen  sijaitseva Agioi Theodoroi saari on suosittu snorklaus- ja sukelluskohde sinne toisen maailmansodan aikana uponneen saksalaisen Messerschmitt Bf-109-hävittäjäkoneen vuoksi.


Katso rantakohteet kartalta!

Tekemistä Kreetalla

Miltä kuulostavat mahtavat vesiurheilumahdollisuudet, vaeltaminen ja maastopyöräily luonnon äärellä tai golfaaminen Kreetan lämmössä? Anna aktiviteettien luoda lisäsisältöä lomaasi!

Lue lisää

Miltä kuulostaa aito kreikkalaiselämä Symin saarella, monipuolisia mahdollisuuksia päiväretkille tarjoava Kos, rauhallisuudestaan tunnettu Chalki tai virkistävä patikointiretki Tiloksella? Ota kaikki irti lomastasi ja näe enemmän Kreikan upeita saaria!

Lue lisää

Tutustu myös

Osalle matkaajista löytyy Kreetalta oma suosikkikohde, johon he vuosi toisensa jälkeen palaavat. Osa lomailijoista valitsee joka lomalla eri kohteen tai kenties jopa monta kohdetta yhden loman aikana.

Lue lisää

Lähde lomalle perheen pienimpien ehdoilla lapsiystävälliselle Kreetalle, josta löytyy useita mielenkiintoisia historiaa täynnä olevia koko perheen rantakohteita. Hiekkalinnojen rakentamisen lisäksi lapset pääsevät nauttimaan jännittävistä vesipuistoista, uuden oppimisesta teemapuistoissa ja merenelämästä akvaarioissa. Lisäksi saari tarjoaa mahdollisuuksia niin paikallisten kuin eksoottistenkin eläinten ihastelemiseen, merirosvoristeilyihin ja viehättäviin minijunaretkiin kauniissa maisemissa kreikkalaisen keittiön makuelämyksiä unohtamatta.

Lue lisää

Kreeta on vuosikymmeniä ollut suomalaisten suosikkikohde. Eikä ihme, sillä saari tarjoaa kaikkea sitä, mitä lomailija matkaltaan odottaa! Aurinkoa, kuvankaunista luontoa, lämmintä mervettä ja herkullisia kreikkalaisia antimia!

Lue lisää

Kreikan muut kohteet

Rodoksen elinvoimainen ja rehevä saari hellii matkailijaa paitsi erinomaisella säällä myös samettisilla hiekkarannoillaan, antiikin aarteillaan, luonnonihmeillään ja kaupunkikohteillaan.

Lue lisää

Varaa matkasi Kreetalle