Kreikkalainen ruoka

Herkullisen kreikkalainen keittiön ainekset koostuvat paikallisesti viljellystä oliiviöljystä, maistuvista oliiveista ja suussa sulavasta fetajuustosta unohtamatta raikkaita tomaatteja, kirpeää sipulia sekä erilaisia mereneläviä ja lihatuotteita. Raaka-aineet ovat tuoreita ja ruoka-annokset maustettu miedon pehmeästi kreikkalaisilla luonnonyrteillä. Makumatkalla Kreikkaan voi herkutella huoletta, sillä maan perinteinen keittiö tunnetaan terveellisyydestään ja laadukasta ruokaa löytyy niin manner-Kreikasta kuin saaristostakin. Makuelämysten lisäksi pääsee nauttimaan sinivalkoruudullisin pöytäliinoin sisustettujen rantatavernojen terasseilta avautuvista merinäköaloista Sirtakin sävelten soidessa taustalla.

Unohda hetkeksi kotimainen perunalaatikko ja maista yhtä kreikkalaisen keittiön perinteisistä ruoka-annoksista! Munakoisosta ja jauhelihasta perunoiden kera tai ilman valmistettu lasagnemainen moussaka on kuin Kreikan kansallisruoka, joka useimpien mielestä pesee suomalaisen vastineensa mennen tullen.  Juustoinen béchamel-kastike tekee tuhdiksi kehutusta moussakasta erityisen maukkaan ja varsin täyttävän.

 

 

Jos jotkin, niin viimeistään herkulliset souvlaki-grillivartaat vievät kielen mennessään Kreikan matkalla! Valitse broilerin, porsaan tai lampaan maut vartaaseen tai pyydä yksi varras kutakin lihaa. Annos tarjoillaan usein ranskalaisten ja salaatin kera. Jos lautasella ei ravintolan aloitteesta näy tsatsiki-dippiä, kannattaa tilata sellainen, sillä se on loistava yhdistelmä mehevän lihan kanssa nautittuna. Souvlaki sopii lasten makuun yhtä hyvin kuin ranskalaiset nakkien kera Suomessa.

Kreikan tunnetuinta pikaruokaa ovat porsaan- tai broilerinlihalla sekä salaatilla ja kasviksilla, jogurttidipillä ja ranskanperunoilla täytetyt pitaleivät eli gyrokset. Ne ovat kevyempi vastine naapurimaa Turkin döner-kebabille. Gyros on nopea ja edullinen vaihtoehto kiireiselle matkaajalle, joka haluaa haukata vaikkapa pikaisen lounaan matkan varrella.

Kukapa ei olisi maistanut kaikkien tuntemaa kreikkalaista salaattia, jossa sekoittuvat tuoreiden vihannesten raikkaat maut. Tomaatin, kurkun, paprikan, punasipulin ja oliivien kruunaa pala pehmeää fetajuustoa, usein yrteillä koristeltuna. Jostain syystä helppo resepti maistuu aina parhaalta Kreikan auringon alla.

Maistuuko makaronilaatikko? Jos matkalla sattuu iskemään kotimaisen ruoan kaipuu, ei hätä ole tämän näköinen. Kreikkalaisilla on oma versionsa kaikkien suomalaisten tuntemasta suosikkiruoasta. Pastavuokaan on ladottu päällekkäin putkimaista pastaa ja tomaattista jauhelihakastiketta kermaisella béchamel-kastikkeella höystettynä. Takuuvarma valinta myös lapsille!

Ei sentään lihapullia perunamuusin kera, vaan maukkaita ja mausteisia lampaan- tai karitsanlihasta valmistettyjä pyöryköitä kreikkalaisittain. Yrteillä maustettujen lihapullien kaverina lautasella on usein vihanneksia. Alkupalana mezedes-tarjottimelta kyytipojaksi sopivat niin pitaleipä kuin tsatsiki-jogurttidippikin. Suussa sulavat keftedes-lihapullat maistuvat myös varmasti myös perheen pienimmille.

Friteeratut mustekalarenkaat ovat merenherkkujen ykkönen! Mikä parasta, Välimerestä pyydetyt merenelävät päätyvät ruokalautasille mahdollisimman tuoreina ja maukkaina. Höystä kalamari sitruunasiivusta puristetulla mehulla ja anna ruoan sulaa suussa. Näitä syödessä ei tule kalapuikkoja ikävä!

Pienen nälän yllättäessä nappaa läheisestä leipomosta mukaasi filotaikinaan leivottu feta-pinaattipiiras. Vaihtoehtoisesti spanakopitan voi löytää myös alkupalapöydästä muiden herkkujen joukosta. Erinomainen vastine suomalaisissa kahvipöydissä tarjoilluille suolaisille piiraille.

Miltä kuulostaa paahdettu pitaleipä paksuun minttu-kurkkudippi tsatsikiin tai taramosalata-mätikastikkeeseen kastettuna, kun odotat perinteisessä kreikkalaisessa tavernassa tilaamaasi pääruokaa? Isomman seurueen kesken voi tilata myös laajemman valikoiman alkupaloja, joista löytyy elämyksiä jokaisen makuun. Suosituimpien mezedesten joukosta löytyvät niin riisi-yrttitäytteiset dolmades-viininlehtikääryleet kuten paistettu saganaki-juustokin.

Baklavan uskotaan olevan vuosituhansia vanha leivonnainen, joka on siirtynyt Turkin kautta osaksi Kreikan jälkiruokatarjontaa. Usein vinoneliön muotoinen baklava-leivonnainen tyydyttää makeannälän hetkessä, niin imelän makuinen on sen rapean kuoren alle kätkeytyvä siirappi-pähkinätäyte. Kreikkalaisille baklavalla on suurempi merkitys kuin korvapuustilla suomalaisille.

Tutustu Kreikan kohteisiin

Kreeta on vuosikymmeniä ollut suomalaisten suosikkikohde. Eikä ihme, sillä saari tarjoaa kaikkea sitä, mitä lomailija matkaltaan odottaa! Aurinkoa, kuvankaunista luontoa, lämmintä mervettä ja herkullisia kreikkalaisia antimia!

Lue lisää

Rodoksen elinvoimainen ja rehevä saari hellii matkailijaa paitsi erinomaisella säällä myös samettisilla hiekkarannoillaan, antiikin aarteillaan, luonnonihmeillään ja kaupunkikohteillaan.

Lue lisää