Kuressaare

Kuressaare on Viron suurimman saaren Saarenmaan pääkaupunki ja se sijaitsee saaren eteläosassa. Saaristolaiskulttuurille ominainen rauhallinen elämänrytmi on valloittanut useat matkustajat ja monen mielestä Kuressaare on Viron mukavin kaupunki!

Kuressaaren vanha arkkitehtuuri on yllättävän hyvin säilynyt; se muistuttaa yhä keskiaikaista kaupunkia vanhoine linnoineen, vallihautoineen ja mutkikkaine katuineen. Viime vuosisadalla Kuressaaren ympäristön lahdista löydettiin moniin sairauksiin auttavaa terveysmutaa ja sen myötä Kuressaaresta kehittyi kylpyläkaupunki.

Saarenmaan erikoisen tunnelman luovat karkea katajainen luonto, vanhat kiviaidat, hirsitalot ruokokattoineen ja viimeiset säilyneet tuulimyllyt. Saarenmaan luonto on ainutlaatuista; saarelta löytyy mm. vanha Looden tammisto, Pohjois- ja Länsi-Saarenmaan rannikko on jylhää ja kivikkoista korkeine rantatörmineen, Saarenmaalla on katajaisia nummia, lehto- ja rantaniittyjä, soita sekä rämeitä.

Saarenmaa on yksi Viron 15 maakunnasta ja se muodostuu noin 500 eri kokoisesta saaresta ja saarekkeesta. Jatkuvaa asutusta näistä on viidellä suurimmalla saarella. Asukkaita Saarenmaalla on noin 33 000, joista noin 14 000 asuu Kuressaaressa.

Lisää Kuressaaresta

Liikkuminen

Matkaa Tallinnasta Kuressaareen kertyy reilu 200 km ja perille pääsee mukavasti bussilla tai omalla autolla. Kaupungissa välimatkat eivät ole kovin pitkiä, joten kävellen tai pyörällä on helppo liikkua. Kaupungilta löytyy myös takseja. Saarenmaalla on myös joitakin bussiyhteyksiä, joilla voi tutustua saareen myös Kuressaaren ulkopuolella. Myös auton tai pyörän vuokraaminen on suosittua. Polkupyöriä vuokraa esimerkiksi Staadioni hotelli.

Ostokset

Suosittuja tuliaisia ovat muun muassa paikalliset käsityöt ja taide, sekä tietenkin elintarvikkeet ja Saarenmaan oma olut ja tumma leipä.

Kuressaaren keskustasta löytyy paljon erilaisia viehättäviä pikkuputiikkeja, joista saa hyviä tuliaisia kuten esim. Kalev-suklaapuoti (Lossi 1). Kuressaare Turg (Tallinna 5) on yksi hyvistä ostospaikoista. Täältä löytyy paljon erilaisia käsitöitä, kuten villapaitoja, dolomiitista valmistettuja vaaseja ja paikallisia elintarvikkeita. Piispanlinnan pihalla ja satamassa on kesäisin paljon erilaisia toreja ja työpajoja.

Muualla Saarenmaalla käsitöitä ja muita paikallisesti valmistettuja tuotteita löytyy erilaisista pajoista ja taidegallerioista. Anglan perinnekulttuurikeskus Anglan kylässä on hyvä katsastaa samalla kun menee ihailemaan tuulimyllyjä. Asten dolomiittipaja (Asten kylä) on hyvä paikallisille dolomiitista valmistetuille astioille.

Ravintolat ja iltaelämä

Ravintolat ja viihtyisät kahvilat keskittyvät kaupungin keskustaan, lähelle Raatihuoneen toria. Satamassa on rannan vieressä (Raiekivi tee) etenkin heinäkuussa markkinoita, joilta saa kaikenlaisia tuotteita ja ruokia savustetusta ahvenesta käyttötavaroihin ja viineihin.

Saarenmaalaiset arvostavat paikallisia tuotteita. Ravintoloiden listalta löytyykin usein paikallisesti pyydettyä ahventa, lohta sekä silakkaa ja kalaruoat ovat hyvin suosittuja. Perinteisten liharuokien lisäksi Kuressaaressa pääsee maistamaan myös mm. villisiasta valmistettuja ruokia. Hyvin edustettuina ovat myös kansainväliset maut. Lisää Kuressaaren makuelämyksistä voit lukea täältä: https://visitsaaremaa.ee/fi/suunnittele/ruokailu/

Myös Kuressaaren iltaelämä keskittyy Raatihuoneen ympäristöön, missä useat baarit, ravintolat ja yökerhot ovat avoinna aina kukonlauluun asti. Useat ruokailuravintolat muuntautuvat illan tullen baareiksi ja yökerhoiksi tarjoten rennontyylikästä illanviettoa hyvän juoman parissa. Keskustan suurin ja suosituin yökerho on Nightclub Diva.

Tapahtumat

Saarenmaalaisille erityisesti musiikki on tärkeä elementti ja kesäisin Kuressaaressa on useita musiikkipainotteisia esityksiä, festivaaleja ja tapahtumia. Kesän suurimpiin musiikkitapahtumiin kuuluvat ehdottomasti Saarenmaan Oopperapäivät sekä Kamarimusiikkipäivät. Merellistä tunnelmaa puolestaan tarjoavat suositut kaksi viikkoa kestävät Meripäivät. Kuressaaren kaupunginteatteri tarjoaa teatterin ystäville erilaisia tasokkaita teatterielämyksiä. Lisää Kuressaaren tapahtumista löydät täältä: https://visitsaaremaa.ee/fi/suunnittele/saarenmaan-tapahtumat/

Päiväretket

Saarenmaan kaunis luonto kutsuu viettämään aikaa patikoiden, pyöräillen ja veneillen. Saarenmaa tarjoaa monia erilaisia opastettuja luonto- ja aktiviteettiretkiä. Saarella on kaiken kaikkiaan viisi luonnonpuistoa. Osallistu veneristeilylle upeassa saaristomaisemassa. Pakkaa reppu paikallisilla herkuilla ja lähde vaellusretkelle, viihdy jeeppisafarilla, nauti kajakkiretkestä Kuressaaren lahdella, opi sukellustekniikka tai tee päiväretki läheisiin kyliin mukavasti pyöräillen.

Anglan tuulimyllykukkula on yksi Saarenmaan suosituista nähtävyyksistä ja Saarenmaan ainoa alkuperäisen ilmeen säilyttänyt tuulimyllykukkula. Hyvä retkikohde on myös Kaalin meteoriittikenttä, joka on Viron harvinaisin luontonähtävyys. Matkaa Kuressaaresta on noin 18 km. Eikä kannata unohtaa Pangan kalkkikivistä rantajyrkännnettä, joka on Saarenmaan ja Muhun pohjoisrannikoiden korkein jyrkänne.

Miksi matkustaa Saarenmaalle?
Idyllisen pikkukaupungin viehättävä tunnelma
Saarenmaan upea luonto
Monipuoliset ja palvelevat kylpylät
Meren läheisyys

Matkat

Saarenmaan hotellimatka

Helsinki-Tallinna
Tallinna-Kuresaare
Kuressaare (valitsemasi määrä päiviä)
Kuresaare-Tallinna
Tallinna-Helsinki
Saarenmaalle bussilla tai omalla autolla, voit itse valita matkasi pituuden. Kaikki hotellit sijaitsevat kävelymatkan päässä keskustasta.


Saarenmaan kylpyläloma

Helsinki-Tallinna
Tallinna-Kuressaare
Kuressaare (valitsemasi määrä päiviä)
Kuressaare-Tallinna
Tallinna-Helsinki
Lähde rentoutumaan Saarenmaalle kylpylään. Poreiden ja hoitojen lomassa, voit nauttia Saarenmaan luonnosta ja Kuresaaren sympaattisesta kaupungista. Matkan voi toteuttaa joko bussilla tai omalla autolla, viipyä voit haluamasi ajan.


Päivä Saarenmaalla -risteily Helsingistä

Helsinki-Saarenmaa
Saarenmaa-Helsinki
Victoria I alus tekee kesällä kaksi ainutlaatuista erikoisristeilyä Helsingistä Saarenmaalle 20.7. ja 24.7.2021. Saarenmaasta on yhteensä 9 tuntia aikaa nauttia. Varaa joko laivayhtiön järjestämä retki Saarenmaalla tai varaa vain meno-paluu kuljetukset satamasta Kuressaareen ja vietä omatoiminen päivä kaupungissa.


Joulumatka Saarenmaalle omalla autolla, 3 yötä

Helsinki–Tallinna
Tallinna–Kuresaare
Kuresaare (3 yötä)
Kuresaare–Tallinna
Tallinna–Helsinki


1 yö laivalla + Saarenmaan kylpyläloma

Helsinki-Tallinna
Tallinna–Kuresaare
Kuressaare (valitsemasi määrä päiviä)
Kuressaare-Tallinna
Tallinna-Helsinki
Risteile ensimmäinen yö laivalla ja lähde sen jälkeen rentoutumaan Saarenmaalle kylpylään. Valintasi voit tehdä monesta eri vaihtoehdosta. Kaikki kylpylähotellit sijaitsevat lähellä Kuresaaren keskustaa.


1 yö laivalla + Saarenmaan hotellimatka

Helsinki-Tallinna
Kuressaare (valitsemasi määrä päiviä)
Kuressaare-Tallinna
Tallinna-Helsinki
Lähde risteilemään ensimmäiseksi yöksi ja jatka siitä matkaasi Saarenmaalle ja viihtyisään Kuresaareen. Matkaan voi lähteä bussilla tai omalla autolla ja voit itse valita matkasi pituuden.


Saarenmaan hotellimatka + 1 yö Tallinnassa

Helsinki–Tallinna
Tallinna–Kuresaare
Kuressaare (valitsemasi määrä päiviä)
Kuresaare–Tallinna
Tallinna
Tallinna–Helsinki
Valitse matkasi pituus Saarenmaalla, jonka jälkeen pääset vielä nauttimaan Tallinnan kaupungin sykkeestä. Bussimme kuljettavat torstaisin ja sunnuntaisin, mutta jos kaipaat joustavampaa aikataulua suosittelemme matkaa omalla autolla.


1 yö Tallinnassa + Saarenmaan hotellimatka

Helsinki-Tallinna
Tallinna
Tallinna-Kuressaare
Kuresaare (valitsemasi määrä päiviä)
Kuressaare-Tallinna
Tallinna-Helsinki
Vietä ensimmäinen yö Tallinnassa, jonka jälkeen pääset joko bussillamme tai omalla autolla jatkamaan matkaasi Saarenmaalle. Voit itse valita matkasi pituuden ja mieleisesi hotellit.


IMT:n matkailuammattilaisten vinkit Saarenmaan matkaasi

Asiakkaidemme kokemuksia Saarenmaalta

Parasta oli rauhallinen ja viehättävä Kuressaaren kaupunki, hyvä sää, mahtavat hieronnat, kiinnostava Kaalin meteorikraatteri
Kirsi
Kaupunki kaunis ja siisti. Kaikki kävelymatkan etäisyydessä. Tarpeeksi ravintoloita,missä viettää ulkona istuen aikaansa.
Raila
Parasta oli kolmen luonnonvaraisen villisian kohtaaminen omatoimisen metsäpatikoinnin aikana. Hyvät ruuat ja hyvä palvelu Kuressaaren ravintoloissa. Pittoreski, suhteellisen siisti, arkkitehtuuriltaan…
Matti
Kaunis Saarenmaa ja Kuressaare. Olimme toista kertaa samassa paikassa, eikä vieläkään kyllästytä!
Hilkka
94% Suosittelee matkaa Saarenmaalle

Tietoa kohteesta

Tietoa
Aikaero
Väkiluku
Kieli
Viro
Valuutta
Päivälämpötilat
tammikuu
-2 °C
toukokuu
11 °C
heinäkuu
18 °C
lokakuu
8 °C